• Mack

    Hoj, ano, na tohle téma už je tu milion dotazů, ale v žádném není jediná adekvátní odpověď, tak se chci zeptat jednou a zcela jasně.

    Mám vícekolečko ( prakticky stejné jako na přiloženém obrázku, jen starší a již mám vyndaný ten střed, takže zbylo jen samotné vícekolečko)

    Jde nějak rozumně rozebrat, aby šli sundat jednotlivé pastorky, bez použití speciálního nářadí? Jen jestli to jde, nebo ne, jinak ho vyčistím a vypucuji takto v celku, nechce se mi to nikam nosit.

    0 0
    • Vilém  

      A o co ti konkretne jde? Jen o vycisteni?

      Bez nastroju to rezeberes tezko. Potrebujes bic a spesl klic abys uvolnil tu zavernou matku. Pokud pro to neni extra duvod, tak se na to vyprdni.

      0 0
    • jecnak  

      Ne.

      0 0
    • Otto96  

      Pokud nemá vůli a má plynulý chod (po namazání), není potřeba ho rozdělávat, vysypou se kuličky a pérka. U pětikolečka a více jsou k tomu potřeba biče, nebo improvizovat se starým řetězem, klíčem na olejové filtry a svěrákem :-) . Na tu matici je speciální klíč, ale jde to i hřebíkem a kladivem.

      0 0
    • Jakobo  

      Pokud mas Shimano, tak tu zavernou matku odsrubujes prubojnikem a kladivem, podrzis si to bicem nebo v za stahovak ve sveraku. Jde to celkem snadno, jen bacha na zavit, ted si nevybavuju, jestli je normal nebo opacny. Pastorky u Shimana jsou myslim nasunute, uz si nepamatuju. V nejhorsim budes navic potrebovat 2 bice. Na koleckach treba Atom, Maillard ad. potrebujes jen ty bice. Ale rozdelavat vnitrek je nesmysl, namaz to zvenku olejem.

      0 0
      • standoslav  

        Pro zajímavost: v 70tých letech, kdy byl nedostatek všeho na kolo jsme v cyklokrosu používali 5ti kolečka a dal se sehnat pastorek 26z. I tak to bylo špatné, jezdit např. 13 15 17 22 a 26 zubů. Já si sehnal nějaké orig. Fr, od 16ti z., ale jelikož předchozí majitel neměje stahovák zku-vil ty zuby na stahování, tak jsem to při každé prasklé špici musel celé rozebírat a skládat. A že ty špice ho-no vydržely to byl fakt, takže třeba 3 x za týden. (((

        0 0
        • Rychlej turista  

          K sundání pastorků těchto pětikoleček stačily dva biče. Na ořechu byla dva závity jdoucí proti sobě a tím ty pastorky držely pohromadě.

          0 0
      • zichis  

        bejvaly vícekolecka Shimano i bez kruhové závěrné matice. Nejmenší pastorek měl v sobě pravý závit. To se pak chytly dva hřebíky do svěráku, malej pastorek se na ně napích a ze velkej se točilo bičem.

        0 0
        • standoslav  

          Nebylo by lepší těmi hřebíky chytit největší pastorek a bičem povolovat nejmenší ? Bylo by na to vidět a řetěz by omotal více zubů. Vím je to jedno, ale bylo by to takové přirozenější.

          0 0
        • jecnak  

          Nepletes si to s prvnima HG kazetama?

          0 0
          • Jakobo  

            Co bys chtel na kazete sroubovat? :-) Tech systemu bylo vic. To co popisuje je i pripad francouzskeho Atomu, prvni polovina normalni zavit, druha opacny, uprostred doraz. Vyborne na singla proto, ze si nasrubujes jen ty kolecka, ktere chces. Taky ty Atomy jsou velice lehke a zivotnost pastorku je snad nekonecna.

            0 0
            • Vilém  

              Prvni HG kazety nemely zaverny sroub, ale srouboval se nejmensi pastorek na orech. Orech mel na konci vnejsi zavit.

              0 0
    • Mack  

      Okej, díky za rady, tak nějak teda beru, že jestli není úplně nutné rozdělávat, tak se do toho radši nepouštět. Já totiž když jsem rozdělal střed a mezi kuličkama byl i rez a hlína (ehm :) ), tak jsem si řekl, že by bylo lepší rozdělat i to kolečko a pastorky vzít zvlášť, když už v tom rekonstruování člověk je. Jenže se mi na té závěrné matici nelíbí ty zoubky, které jsou proti drážkám v nejmenším pastorku, tak se na to bojím vyvíjet tlak použitím některých metod, jak jste tu psali, páč mi přijde, že je to dělané tak, aby to už nešlo povolit zpět (přecejen jsou ty zoubky v těch drážkách docela hluboko).

      0 0
      • standoslav  

        Pravda, nech ho dožít, než by ses zaseknul a nezvládl to :-)) a pokud klekne, za pár stovek koupíš další.

        0 0
    • mirage  

      jednoznačná odpověď: 6 kolečko nejde rozdělat.

      0 0
    • nox159  

      muzu otazku trochu mimo tema? kolik ti je, a tohle te bavi nebo si myslis ze to ma nejaky smysl?

      0 0
    • johny731  

      Stačí odklepat tu matici se dvěma dolíky pomocí důlčíku a kladívka..akorát je tam opačný závit.Pokud je vícekolečko starší tak se naklepe..ale nakonec to povolí:) Rozdělat rozhodně jde.S tou závěrnou maticí u posledního pastorku to jde stejným způsobem.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.