• prsoo

    Před zimou a společně s uzavíráním různých fitness zařízení přišla doma na prestres otázka domácího cvičení. Trenažér typu tacx jsem zavrhnul rovnou, žena na silniční kolo nesedne. Zbývá klasický rotoped/cyklo­trenazer ale vůbec o tom nemám přehled. Já 188cm/105kg, žena 178cm a neznámá váha :D po čem se dívat, máte prosím nějaké tipy? Trénink minimálně 3× týdně, preferoval bych magnetickou/in­dukční brzdu…

    0 0
    • milan.v  

      Rotoped = věšák na prádlo…

      0 0
    • Nitroglycerin  

      Tuten Kettler je fajn pokud ti nevadí cena. Taky jsme šli před časem do jejich prodejny vybírat náhradu za stařičkej rozpadlej rotoped z Tesca za 3 tisíce a po 2 hodinách vybírání a testování vzali zmiňovanej ergometr.

      0 0
      • Prazak0  

        Myslím, že na trenažeru od této firmy trénoval i Jiří Ježek, ergometr, kam se nevkládá kolo, ale je to zařízení, na které se sedá přímo, jako na rotoped. Ovšem od rotopedu se asi podstatně liší, není přece problém udělat posez a kliky atd., aby to odpovídalo normálnímu kolo. Nakonec trenažery typu direct drive jsou jakýmsi hybridem, kus trenažeru nahrazuje kolo, nemyslím ani tak odporovou jednotku, ale nahradí rovnou celé zadní kolo. Což má své výhody i nevýhody, např. těžko užívat wattmetr v náboji zadního kola, zas tam není tření mezi válcem odporové jednotky a pneumatikou. Pokud jde o skladnost, tak direct drive zabere víc místa jak běžný trenažer, kam se upíná bicykl vč. zadního kola. Netahá se kolo do bytu, ale zas v bytě stále překáží docela velký stroj.

        Všiml jsem si, že na nějakém levnějším stroji trénuje i jakýsi hobby závodník jednoho klubu, takže značka to bude dobrá. Watty to ukazuje asi až od těch 30 tisíc, ty levnější za cca polovinu ceny vypadaly slušně, ale watty neukazovaly. Určitě to je jedna z možností, nemusí se pak někam upínat kolo, ukazuje to asi rovnou, žádné velké párování nebude. Já preferuji jízdu venku, ale někdo v týdnu nemá čas nebo za tmy se nechce, kdežto sednout na takovéto zařízení jde i na kratší dobu a má to svou cenu.

        Rotopedy od téže značky asi nebudou špatné, pro nějaký obecný trénink fyzičky nebo rehabilitaci dostačující, ale práce na tom je jiná než na kole. Jiné pedály, délka klik atd. Zas i ty levnější ukazují watty, patrně docela přesně. Já mám klasický upínací trenažer, mým problémem je, že mě to na něm nebaví, je to dosti dřina, navíc se přehřívám. Ale zcela nezatracuji, hodí se když prší nebo večer je pozdě na delší jízdu, ale sednout na toto na 20–30 minut nějakou cenu má. Jeden rok jsem na tom jezdil dost od listopadu, na jaře to pak byla docela pohoda.

        0 0
        • milan.v  

          Člověče, to je perla vedle perly…

          0 0
        • Pikaču  

          Prazak mele neustale na toto tema. Jestli obhajujete a chcete rotoped tak jedine Tacx Neo Bike! To je rotoped a udelanej hlavou. Ne ty kettlery nebo horsi vesaky. A o spinningu nemluvě.

          0 0
    • Alojs01  

      Kupte si kecky a chodte behat…

      Nebo pokud nutne potrebujete slapat do pedalu, doporucuju spinning. Je to vyrazne levnejsi…a nic ti doma neprekazi…:-)

      0 0
      • xtonda  

        A když někdo běhat nechce? Fitka sou zavřený a že to bude jen na dva nebo tři týdny snad nikdo nevěří.

        0 0
        • Prazak0  

          Oni možná zavřou i to běhání, pokud by se mělo běhat s rouškou, tak já bych to nedal. Když vybíhám schody v metru, abych ráno stihl navazující autobus, tak mám dosti problém tu roušku prodýchat, dusím se.

          Jinak skutečně optimální v zimě je dělat dosti jiných aktivit jako běh, běžky ap., ale i tak je výhodné tam aspoň krátké ježdění na trenažeru zařadit. A když prší, tak kdo není zvyklý běhat z léta, tak v zimě se mu do deště do toho nebude chtít, případně za sněhu ap.

          0 0
        • Alojs01  

          Kdyz nechce behat, at si vezme trekovy hole a jde se hodne rychle projit a myslim hodne rychle. Kdyz to bude malo, at si da zateze na kotniky.

          Jezdil jsem na rotopedu, valcich, trenazeru ale uz budu radeji delat cokoli jineho venku, nez se potit a smrdet doma :-))

          0 0
          • prsoo  

            No vidíš a já třeba ven fakt rychle chodit jít nemůžu, s kolenama bych pak nevydržel ;) stejný důvod proč v zimě nejezdím – chlad na moje kolena není nic extra. Proto hledám rotoped /trenažér na doma

            0 0
    • enzzo69  

      Zateplený věci a ven na kolo. To udělá větší službu.

      0 0
    • yetti  

      Hlavně se nenechat odradit blbýma kecama o zbytečném věšáku na prádlo. To, že to někdo nevyužívá je jeho problém, ale znám spoustu lidí, kteří trenažéry nebo válce v zimě pravidelně používají.

      Sám si v zimě (hlavně když je venku hnusně) několikrát týdně vezmu tablet, sluchátka, pustím si nějaké zajímavé video a večer si půl hodiny až hodinu rád zašlapu. Na udržení formy je to super.

      Používám trenažér Tunturi S 40

      https://www.tunturi-shop.cz/…0-competence

      Dnes bych si asi koupil i něco dražšího, ale i tohle je dostačující a po roce používání jsem spokojen

      0 0
      • milan.v  

        Je vidět, že to tu buď moc nesleduješ, nebo si nespojuješ… Já osobně jsem velkým zastáncem trenažérů, tedy direct-drive a ročně mám najeto hodně hodin/tisíc kilometrů jen na tom… Navíc už jsem jezdil celkem dost kousků rozličných značek, takže mám zkušenosti, viz. různá vlákna k výběru trenažéru…

        A můj hodně dobrý kamarád jezdí na nejlepším modelu Kettler, tzn. něco podobného, to si ale koupil pár let zpátky, dnes už by to neudělal, složité párování se Zwiftem, omezení na maximálně 600w… Takže tam mám tu zkušenost zprostředkovanou a nezkreslenou…

        0 0
        • Alojs01  

          Ale takovych vas je opravdu mensina…

          Vetsina lidi to vydrzi jednu sezonu, druhou nejpozdeji treti uz to je pracholep…:-)

          0 0
    • prsoo  

      Tak trochu jinak – běhání venku nee, to je jeden z nejblbejsich pohybu co znám. Spinning někde ve fitku je zaprvé fcil mimo hru a za druhé šlapat v místnosti s hromadou dalších poticich se a hekajicich lidi mě fakt nebere. Direct drive jsem zatrhl, mám gravel, zenu na to nepustím a i kdyby, stejně nic takového doma nechce (a zase tak dupnout za 15k si nemůžu :D). Takže mi zbývá buď klasický rotoped (měli jsme kettlera, využívány hojně cca 10–12 let a chtěl bych dát teď kacky za nějaký kvalitní model ať zase vydrží) a nebo cyklotrenazer aka spinning kolo na doma, ale o tom nemám absolutně přehled co jo a co ne…papir aka eshop snese všechno, bylo by fajn slyšet reálné zkusenosti

      0 0
      • Prazak0  

        Při této preferenci bych asi vybral cyklotrenažer od firmy Kettler, klidně za poloviční cenu, sice bez wattů, ale myslím že to bude velmi dobré trénování, nebude horší než jízda v upínacích trenažerech, ať direct drive, nebo kam se dává celé kolo a zadní kolo se nesundavá.

        0 0
        • Prazak0  

          Tak po nahlédnutí na stránky firmy jsem zjistil, že v současnosti už v levnější verzi nabízí jen rotopedy, ne trenažery, trenažery jsou od 27 tisíc, tj. ten z odkazu a jeden levnější za uvedenou cenu.

          0 0
    • JFtryall  

      Smysl ma Wattbike, ale to je ponekud jinde cenove. Ale feeling to ma bezkonkurencni a je to zkalibrovane naprosto perfektne.

      0 0
      • milan.v  

        A s čím vším máš srovnání?

        0 0
        • JFtryall  

          Elite Qubo, Direto, valce brzdene i nebrzdene a par beznych rotopedu. Ale nepouzivam uz nic. :-) Lepsi hodina venku.

          0 0
          • milan.v  

            Kdybys k tomu přidal ještě to nejlepší, co je na trhu (trenažér), možná bys změnil názor… ;o)

            0 0
            • JFtryall  

              Je to mozne, ale za cenu ergacu je top soustredeni na jihu, tak proc to hrotit. :-)

              0 0
              • Pikaču  

                Na zwiftu si libují tacx neo bike. A veril bych tacxu/garminu viz nez wattbajku. I kdyz to na pohled vypada dost podobně jen ten wattbike je drazsi a vypada vic jako spinning a kus zeleza. Atom vypadá už líp.

                0 0
                • JFtryall  

                  Wattbike ma neprustrelnou presnost, delaji se na tom testy a je to industry standart, podobne jako SRM ergac. Navic mas presne vyvazeni a muzes sledovat krivku slapani. Atom ma myslim nejake omezeni na max zatez. Ale cena je vysoko to je jasne.

                  0 0
                  • milan.v  

                    Přesnost s odchylkou 1% u nejlepších modelů Wahoo, Tacx je špatná?

                    0 0
                    • JFtryall  

                      Spatna urcite ne, ale stavalo se, ze to podmerovalo a nebo se to casem rozhazi. U tech lepsich asi ne, ale stejne bych tam spis spolehal na vlastni wattak, ktery clovek pouziva normalne venku. Wattbike je perfektne konzistentni pokazde a veril bych tomu nejvic.

                      0 0
                      • Pikaču  

                        No co koukam na lama tests, dc raymaker a pod tak neo/ 2T, neo bike a assioma duo jsou presne jako švýcarské hodiny. Nerikam ze wattbike je spatny ale je to dinousar, to si uz snad nikdo nekoupí.

                        0 0
                        • JFtryall  

                          Kdyz potrebujes perfektne zmerit nejvyssi intenzity a ramp testy, tak nic moc lepsiho porad neni. Ale je to velke a tezke to ano.

                          0 0
                    • Prazak0  

                      Ono může jít ještě o další věc. Určité měření naměří správně, pokud se správně šlape, rovnoměrně. Pokud tam bude trhavý styl šlapání, tak ty hodnoty můžou ujíždět, ale jiné měření by je naměřilo správně. Mám Tacx trenažer a přijde mi, že měří správně při plynulém šlapání, nějaký kratší větší tlak na pedál, třeba jen zlomek otáčky, tak to dokáže rozhodit.

                      0 0
                      • Pikaču  

                        Tak to je logicke kdyz vidis kde a jak neo měří. Takove pedaly wattmetrove tohle asi maji presnejsi.

                        0 0
    • Krejza  

      Přemluv paní na kolo, bude to mnohem lepší, i když to zatím neví.

      0 0
    • mrazik01  

      Někdo doporučení na co nejlevnější a použitelné válce s tím, že si nejsem jistý jak moc mě to na tom bude bavit a s nájezdem max 500km ročně? Chci to jen na dny kdy je pod nulou a nebo celý den chčije…

      0 0
      • adam1  

        Válce to je aspoň švanda teda aspoň ty první jízdy -budeš spocený hned jak na to sedneš ale strachy:)) a určitě žiletku ,pro manželku to moc asi nebude ?

        Ale zas to je skladný .První rok asi 10jízd ,pak s bídou 3?Jdu se radějí projít i v hnusu :))

        Jinak koukni na kupkolo tam jich mají dost.

        https://www.kupkolo.cz/…rion_z90038/

        Ten mám ,jestli jsi z Opavska tak ti ho klidně půjčím ať víš do čeho jdeš.

        0 0
        • mrazik01  

          Díky..z Opavska nejsem, ten co máš nemá nějaké problémy, ať už konstrukční nebo funkční?

          0 0
          • adam1  

            Ne bez problému ,nic jsem neobjevil

            Koukni ještě na bazar jestli se někdo nezbavuje ?

            0 0
      • yetti  

        Hlavně pozor na to, že válce jsou dost hlučný. A to až tak, že je to celkem dost slyšet i k sousedům, což u někde může být problém.

        0 0
    • prema77  

      Resim neco podobneho. Jasne, vetsina tady si mysli, ze spinnery a cyklotrenazery jsou kravina apod. Ono některé rady jsou fakt super. Vesaky na pradlo a podobne…

      0 0
    • prema77  

      Kdyz nemuzes behat (kolena), nechceš valce, trenazer (treba z toho duvodu, ze tam, kde budes jezdit není zasuvka), nemas pres den z objektivních důvodu cas, tak vychazi ten vesak jako dobry nápad. Ale to tady moc lidi nechape. Resim ted momentalne decathlon biking 500,ale chybi mi nejake rozmery. Nepotrebuji mereni, nepotrebuju nic, jenom drit. Kdyz jsem byl naposledy zvedat (ve čtvrtek), tak jsem byl stejne 40 min na nejakym old school rotopedu. A to ted skoncilo. Staci mi neco podobnýho, a ten decathlon vypada ok. Ale nema magnety. Coz me asi nevadí.

      0 0
      • yetti  

        jen pro info – jsou i trenažéry, třeba Kettler Racer 3, které nepotřebují zásuvku, ale šlapáním si generují elektriku, kterou nabíjí vestavný aku.

        0 0
        • milan.v  

          Nejen ten, Tacx, Elite…

          0 0
        • prema77  

          ano, jsou. Ale problém je dost velikost. Max vzdálenost mezi pedálem a sedlem je obvykle 97cm, potřebuji přes 100. Tacx je sice fajn ale ta cena? ;))). Decathlon nebyl schopen poslat přesne rozměry. Pořídil jsem second hand Fitham, kterej jako jedinej ma 101 cm vzdálenost, za 2 měsíce zatím něco přes 40 hodin. V únoru je cena zpět, pokud beru v potaz že cena spinningu je 130,– hod. Nikam nemusim, parkuje ve sklepě, chybejici elektrina mi až tolik nevadi. Filc je sice shit, ale to mě tak netrápí. Cena/výkon za mě super. Sice je deprimujici koukat do steny pri prumernejch tepech pres 150 a cejtit filc, ale co se da delat. :) za mě ok.

          0 0
    • xtonda  

      Já se taky přidám, mám doma na zimu rotoped, už druhej, první zbyl po mámě která to měla na rehabilitaci po operaci, začal sem na tom jezdit abych zhubnul vlastně dřív než než sem začal jezdit na kole. Samozřejmě není to zábava, čumím u toho na film nebo seriál. Už nějakou dobu přemýšlím nad něčím interaktivním co by chodilo se Zwift apod. V principu bych se nebránil trenažeru, ale nemám kolo co bych do toho mohl dát a musel bych kupovat i kolo, které bych použil jen s tím trenažerem, tak mi přijde lepší mít to jako jednu mašinu a neřešit na tom voloviny jako řetěz, kazeta, přehazovačka.

      Existuje něco rozumně funkčního použitelného se Zwift za rozumné peníze (čti čím levnější tím lepší)? Skladnost taky hraje roli a je celkem jedno, jestli tomu budeme říkat rotoped, ergometr, indoor bike nebo spinningové kolo.

      0 0
      • Prazak0  

        Tak trenažer, upínací, kam se dává i zadní kolo, ten je malý a skladný. Jak je to s direct drive nevím, to se asi pod postel nevejde, místa to zabere více.

        Krom smart trenažerů, kde na tabletu se reguluje zátěž jsou zařízení, kde smart je ukazování wattů, rychlosti, TF, kadence. A nebo trenažery, kde se dokoupí snímač kadence a rychlosti zadního kola a dle kalibrační křivky aplikace vypočte ty watty a další veličiny, co se měří. Vůbec bych tím neopovrhoval.

        Ono na tom sedět není zas taková zábava. Ano, chce to mít další zadní kolo, obuté hladkým nebo trenažerovým pláštěm, ale to není takový problém.

        0 0
        • xtonda  

          Myslel sem to tak, že bych musel kupovat celý bicykl, aktuálně mám z prostorových důvodů v bytě kde bývám přes zimu akorát skládačku a ten rotoped a ten trochu překáží.

          0 0
          • Prazak0  

            Myslím, že většina trenažerů bude fungovat pro velikost zadního kola 28–29 inch nebo 26, u skládačky by asi to zadní kolo bylo moc malé.

            0 0
          • Krejza  

            Zbav se rotopedu, kup direct drive a kolo, místa to zabere stejně, ale budeš mít mnohem větší využitelnost a možnosti.

            0 0
            • xtonda  

              To je taky možnost, ale složené to určitě zabere víc místa a rozkládat a skládat to docela pruda. A taky mi přijde tak nějak zbyteční na interiérovém provedení muset řešit kazetu, řetěz, přehazku atd.

              0 0
              • Krejza  

                Víc místa určitě nezabere, lépe se s tím manipuluje. Měl jsem spinningové kolo, to je velká a těžká kráva. Zlatý trenažér a kolo.

                Kolo má výhodu v tom, že si nastavíš posed, jaký potřebuješ, takový, na němž budeš jezdit i venku. Možnost jezdit venku je asi jasná.

                Řetěz, kazeta a převodníky jsou spotřebák. Rozhodně je lepší řešit tohle než jinou geometrii posedu.

                0 0
                • xtonda  

                  Jo, u toho spinning kola je hmotnost velká, píší 58 kg z toho 17 kg setrvačník, to není úplně praktické. Koukám, že se u toho nastavuje výška sedla aretací v před připravených otvorech, což není úplně ideální, to mi na stávajícím úplně nevyhovuje.

                  Ale používat na domácím zařízení klasicky řetěz a kazetu mi prostě nepřijde praktické, už jenom kvůli opotřebení.

                  Možnost jezdit venku je volovina, jedna věc je kolo špinavé z venku někde uskladnit a druhá to prohánět v trenažeru, to bych rozhodně nedělal.

                  0 0
                  • Esi  

                    No mám na kole které používám jen v trenažéru, stará silnička 2×7, už třetí sezonu jeden řetěz, jednou za sezonu ho namažu (první sezónu nebylo potřeba) za sezonu cca 80 hodin a řetěz je zatím úplně v pohodě, tím že na něj nejde žádný bordel, žádná voda, tak podle mě vydrží velmi velmi dlouho. U řetězu bude spíš problém v tom že z něj po navázání může lítat trochu bordel.

                    0 0
                    • milan.v  

                      Hele, nevydrží, výtaháš ho stejně, to ho nemine, jen možná o něco déle…

                      0 0
                      • Esi  

                        No u mě zatím drží, vytažení bude asi trvat o dost déle, přece jen to obrušování když na to nejde bordel jde výrazně pomaleji. 2× za sezonu ho změřím, ale zatím v pohodě najeto má cca 200 hodin to by mohlo odpovídat tak 5000km a ještě tak 200 h podle mě vydrží, teda ne že by to při ceně toho řetězu nebylo v podstatě jedno to samé zadní guma, ta je tam stejně dlouho jako ten řetěz, je teda trochu placatá ale zdaleka není sjetá na plátno. Je to Hutchinson equinox drátová verze asi za 2 stovky. Doma bych na tom teda jezdit nechtěl z té zadní gumy která hodně prachu než se odrolí všechny otřepy, teď už je to v pohodě.

                        0 0
                      • xtonda  

                        A navíc předpokládám, že řetěz bude i stejně svinit, ten černý šmír není svinstvo zvenku, ale obroušený materiál z toho řetězu.

                        0 0
                        • Krejza  

                          Nezlob se, ale řešíš hloupost. I spinning kolo může mít řetěz – krytý, silnější, ale pořád řetěz. Normální kolo bude mít spotřebu řetězů trochu vyšší, ale cena není likvidační. Jak píše Esi, opotřebení je mnohem nižší než u kola venku. Bordel z toho není – to málo zůstane v mazivu na řetězu, kazetě a převodnících. Občas stačí umýt a maznout znovu.

                          Za loňskou zimu jsem to neudělal jedinkrát, 180 hodin v sedle. Použil jsem špinavý řetěz tak, jak jsem ho měl po jízdě venku. Daleko vic bordelu ti vznikne prachem, který víříš. Předpokládám, že nějak pravidelně uklízíš, takže tento „problém“ není vůbec žádný problém.

                          0 0
      • xtonda  

        Teď sem našel tohle pod 20 co i podle webu výrobce podporuje Zwift

        https://www.fitham.cz/…0-competence

        https://www.tunturi.com/…nce-s40.html

        0 0
      • milan.v  

        Výběr trenažéru například na Zwift má své vlastní dlouhé vlákno, tady se jen plká…

        https://www.bike-forum.cz/…eru-na-zwift

        0 0
    • milan.v  

      Tento model má dokonce i vlastní držáky na menší činky… ;o)

      https://www.fitham.cz/…-s22i-studio

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.