• K2

    Ahoj vespolek,chtěl bych si postavit druhé kolo na chalupu a můžu mít za zajímavé peníze tenhle rám:

    http://cykl.cz/…-blizzard-50

    Máte s ním nějaké zkušenosti?

    Chtěl bych ho používat takové drsnější XC v Beskydech jako případnou levnou alternativu z levnějších kol bych viděl Meridu AM.

    Jak se tohle kolo chová v běžném terénu, jak na silnici, jak v prudkém výjezdu a v prudkém kamenitém sjezdu?

    Když jsem porovnával geometrii, tak mi přijde celkem krátká zadní stavba:

    Nezvedá se to kolo ve výjezdech? Je zadek dostatečně citlivý i když má krátkou kyvku? http://www.rockmachine.us/…eometry.html

    Geometrie Meridy mi přijde hodně konfekční a je srovnatelná s jinými známými značkami (měl jsem ji půjčenou jako testovací a celkem mi seděla…) Od Blizzarda přesně nevím, co mám očekávat

    Díky za info

    0 0
    • MildaP  

      Rozhoduju se právě, jestli koupit Blizzarda 70 (komplet kolo) nebo Superiora XC F50.

      Byl jsem se na kola podívat. BLizzard má pořádnej tuhej pevnej rám – ale zase víc váží. Používá osvědčenou zadní stavbu s Horst Linkem (jak mi vysvětlil kamarád).

      Nejsem v žádném případě znalec nebo odborník, ale po tom, co studuju už týdny weby a sbírám rozumy od kamarádů bych se u toho rámu bál pouze té hmotnosti.

      0 0
    • Hejdik  

      A nemáš na mysli tohle?

      http://www.cyklobazar.cz/…ock-machine/

      0 0
      • K2  

        Jo myslím, pokud ještě je…

        0 0
        • Hejdik  

          Včera jsem s borcem mluvil,protože mě to taky zaujalo,ale pro mě je ta vel.18,5" na mých 169cm výšky asi moc.

          0 0
          • Hejdik  

            Jenom pro info.-říkal,že ložiska jsou OK,na rámu jsou oděrky od kamínků a rám je i s tím tlumičem a sedlovkou.

            Ten tlumič nebude asi žádnej zázrak(bez locku),ale regulaci tvrdorti to prý má.Za ty prachy si myslím,že by to stálo za pokus.

            0 0
          • OCG  

            Hejdiku, troufám si tvrdit, že by nemuselo. Já sám mám 20,5" rám a 188 cm výšky a řekl bych, že zrovna Blizzard je trochu kratší rám. Mám srovnání s Authorem Versus (19"), Konou Bear (20") a RM Blizzard v 20,5" vychází jako nejkratší – což mi teda vyhovuje.

            Myslím, že kdybys tam akorát hodil kratší představec a event. sedlovku s rovným zámkem, tak by ti to mohlo být, obzvláště pokud máš radši trochu nataženější posed.

            Ani výšky bych se moc nebál, přijde mi, že RM to mají trochu naddimenzované: 20,5" u RM mi přijde o trochu víc než 19" u Authora, takže 18,5" bude spíš takovejch 17,5".

            Ale to je můj pocit, nemám to ověřené. Chce to asi srovnat konkrétní míry s jinými výrobci.

            0 0
            • Hejdik  

              Díky za cennou informaci.Ale asi to přenechám K2-ce jestli má o ten rám zájem.

              0 0
            • MlokCZ  

              Na fulla moc kratší není. 595mm pro 18,5ku je taková normální průměrná délka, nic extrémně krátkého.

              Sedlovkou nemůže řešit délku posedu, to se tu opakuje pořád dokola. Sedlovku musí dát takovou, aby mu vyšlo správné předozadní nastavení sedla vůči středu/pedálům a tím je to dané.

              A protože Blizzard má 74st. sedlový úhel, což je opravdu hodně, tak to znamená, že sedlo bude naopak potřeba posouvat výrazně více dozadu aby bylo správně proti středu (a tedy hokejka téměř jistá).

              Větší sedlový úhel je takové skryté prodloužení rámu (1st. rozdílu na úhlu sedlové trubky odpovídá cca 1cm předozadního posunu sedla a tedy 1cm skrytého prodloužení/zkrá­cení rámu), tedy že je pak reálně ještě delší než se z délky virtuální horní rámové trubky zdá.

              Pro 169cm výšky bude ten rám skoro určitě moc dlouhý (s jistotou nelze říct, netuším jestli nemá třeba superdlouhé ruce na svojí výšku).

              S výškou rámu to snad bude ok, když není přímá horní rámová trubka.

              Já třeba potřebuju kratší rámy a v 18,5ce by mi na mojich 182cm byl ten Blizzard moc dlouhý (moje optimální délka rámu je 585mm a to s 9cm představcem a to pro sedlový úhel kolem 72,5st., tedy ten rám by mi byl o cca 2,5 moc dlouhý).

              0 0
              • Hejdik  

                Právě že extrémě dlouhý ruce nemám,tož tak normálně:-)

                A to je právě důvod,proč do toho bez vyzkoušení radši nejdu,i když by se mi to moc zamlouvalo.

                0 0
              • K2  

                Co si myslíš Mloku o délce zadní stavby (je kratší než u ostatních – trochu se bojím, aby se to nestavělo ve výjezdu furt na zadní. Ostatní kola mají kyvku o něco delší.

                Jak se ten rám jeví z tvého pohledu? Zatím tady nikdo nenapsal, kdo by ho jezdil…

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ona zas moc kratší není. 430mm je běžné v téhle kategorii a 2mm není žádný rozdíl.

                  Délka zadní stavby stejně není jediný faktor, který ovlivní prudké výjezdy.

                  0 0
                  • K2  

                    No Většinou se pohybuje od 430 (Cube), Canyon 433, Merida Ghost 435. Tahle RM má 428. Škoda, že se neozval někdo, kdo to kolo měl, jak s nim byl spokojený a tak…

                    Svařoval jsem pro kamaráda Ravo Maraton (RM má to samé) a tam zadní stavba byla mechanicky nešikovně řešená a kov dřel o kov a zhorčovalo to nenemazané chod zadní stavby…

                    0 0
              • OCG  

                srovnával jsem pocity ze tří kol, který jsem měl a z těch mi nejkratší přijde opravdu RM.

                Ale to s tím sedlem vůči středu je pro mě nová informace. Mohl bys to prosím nějak rozvést? Díky!

                0 0
                • Vilém  

                  Koukni na ivelo a nastaveni posedu, tam je to pekne popsane. Vsechno se to odviji od te kratsi zadni stavby. Aby mohla byt tak kratka a zaroven byl zdvih 130, tak musi naprimit sedlovou trubku, aby do ni zadni kolo pri plnem zdvihu nenarazelo. Z toho pak plyne posed posunuty vuci klikam dopredu a tudiz musis pouzit sedlovku s ofsetem. Spolupracovnik ma adrenalina myslim 4000 a tam je sedlova trubka taky tak naprimena, i se zahnutou sedlovkou a sedlem temer nadoraz dozadu, se mi s moji telesnou konstituci, nepodarilo dosahnout posedu, tak abych neslapal za sebe.

                  0 0
                  • OCG  

                    Díky za tip. Jestli to teda chápu dobře, tak celá předo-zadní poloha sedla je o přenosu síly na pedál, který je ideální (a tedy asi maximální možný) jen v případě, že olovnice spuštěná od kolene protíná osu pedálu? O ničem jiném?

                    Pokud jo, tak pak by mě zajímalo – jestli se tu najde někdo, kdo je schopen odpovědět – jaký efekt má, je-li sedlo více vepředu či vzadu, tedy konkrétně na nohy, svaly, úpony atp. Myslím tím, že by mě zajímalo něco víc než jen konstatování, že se tak nejspíš přetěžují některé svaly, následkem čehož je člověk více unavený, hrozí zranění atp., tedy jaké skupiny svalů se zapojují při tom či onom nastavení sedla.

                    Díky!

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      podle mne to nezávisí ani tak na tom, že některé svaly se natahují více či méně, ale jde o to, že při správně nastavené předozadní poloze sedla je největší efektivita šlapání.

                      0 0
                    • Vilém  

                      Tak na toto ti bohuzel nejsem schopen odpovedet. Jsem zvyknuty mit to nastaveno ucebnicove. Jeden znamej vsak dela na vyssi urovni triatlon a triatloniste vozi sedlo extremne vepredu vuci klikam. On mel dokonce hokejku sedlovku otocenou zahnutim dopredu. Proc to tak vozivaji mi vsak nedokazal odpovedet.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        On je důležitý i výsledný úhel trupu a nohou. Když se na triatlonu buď na některých nejezdí v háku nebo zase v háku se jezdí kratší trasy, tak je aerodynamika superdůležitá. A tím jak se jezdí v superzalehnutém posedu, tak při sedle více vzadu už by ten úhel byl strašně malý a efektivita šlapání horší.

                        0 0
                    • BB  

                      Jeden triathonista mi vykládal, že jejich kola mají posed udělaný tak, aby šlapali pod sebe a důvod je ten, že potom zapojují podobné svaly jako při běhu, takže trénink na běh a kolo se protíná a je efektivnější. Z toho usuzuji, že pohybem sedla dopředu nebo dozadu ovlivníš skupinu svalů, která nese hlavní zátěž. U kola s úhlem sedlové trubky 74 stupně je hokejka určitě nutná, pokud nemáš extrémně krátkou stehení kost. Nejen kvůli šlapání je to důležité, ale taky potřebuješ dostat váhu na zadní kolo, aby pružení fungovalo.

                      0 0
                  • OCG  

                    Zvláštní: podle toho návodu na ivelo.cz jsem to vyzkoušel a s tímhle rámem i se sedlovkou s přímým zámkem mám koleno skoro tak, jak by mělo být, možná jsou tam tři mm rozdíl (koleno víc vepředu), což se dá vyřešit posunutím sedla.

                    Asi jsem nějaká fyziognomická anomálie :oD

                    0 0
                    • Vilém  

                      Nebo ja:) Ale pravda, ze na zde probiranem kole jsem ten posed nezkousel. Mozna mam dlouhy stehenni kosti.

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Může být. Když dva mají stejně dlouhé nohy, tak i přesto může být extrémní rozdíl v předozadním posunu sedla.

                      Je to dané poměrem délky stehení a lýtkové části nohy.

                      Já mám třeba stejně dlouhé nohy jako manželka (rozdíl necelý 1cm) a přitom ona potřebuje sedlo předozadně o celé 4cm více vzadu než já.

                      Tedy jsem stejný případ jako ty, že vozím sedlo hodně posunté dopředu.

                      A viděl jsem už i opačný extrém. Na rámu s průměrným sedlovým úhlem (72,5st.) kamarád má problém i s hokejkou, že potřebuje sedlo ještě více dozadu než to rozumně jde. Má extra dlouhé stehenní kosti.

                      0 0
    • Dejfanek  

      Čau, mám tenhle rám a jsem s ním spokojený. Vel. 18.5, já měřím 178, představec 10cm. Možná pocitově trochu kratší, ale o to víc je hravější v technických úsecích. Může to ale ještě být přežitek z minulého bajku, který jsem měl 20´´. Do kpce jede v pohodě, v prudkém stoupáku se sem tam zvedne. Dolu fíčí jak vítr :-) Co se teda týká mě, tak doporučuji. Vzhledem k tomu, že to budeš mít na chalupě…jinak jezdil jsem s ním letos v Alpách, docela drsně a ani nemukl. Tak to je můj příspěvek do diskuze.

      0 0
      • K2  

        Doporučili by jste 18,5 -ku pro výšku184? všichni tady uvádějí, že je to pocitově kratší rám. Nechtělo by se mi to prznit nějakým dlouhým představcem…

        0 0
        • MildaP  

          Já to kolo teď objednal – byl jsem na zkušební hodinové jízdě a ten rám opravdu odpovídá o palec menšímu (tedy v porovnání se SUPEM FX50).

          Těžko říct, na tvou výšku, ale mě (174 cm / 68 kilo) je tak akorát. Já osobně bych to šel projet. RM má teď akce, že nabízí zkušební kola – alespoň mi to trvdil prodejce, který mi ho taky půjčil – a půjčí to prý klidně na celý víkend.

          0 0
          • MlokCZ  

            A měl si stejně nastavené sedlo vůči pedálům? Jak se řeší výše, tak naopak ten Blizzard je poměrně dlouhý, kvůli tomu extrémnímu úhlu sedlové trubky a nutnosti posunout sedlo extrémně dozadu.

            Geometrie hovoří jasně, horní rámovou trubku mají obě kola stejnou pro 18,5ku a Blizzard má o 1st. větší sedlový úhel, což znamená nutnost posunout sedlo více dozadu (a tím to posed prodlouží).

            Tedy rozhodně neodpovídá menšímu rámu u Supu, jen si měl zcela jinak nastavená sedla vůči středu u obou rámů, což zcela zkreslilo srovnání velikostí.

            0 0
            • K2  

              Upřímně nepochopím, k čemu je 74 stupňů úhel na sedlovce dobrý. Z mého pohledu tímto úhlem nelze efektivně upravovat velikost rámu rámci rozpětí jedné velikosti pro různě velké lidi. U Enduro kol bývá naopak tento úhel naopak menší aby rám byl se zasunutou sedlovkou co nejprostornější a s vysunutou aby se na něm lépe šlapalo. Na druhou stranu má Blizzard celkem dlouhou stopu (i přes kratší kyvku a standard hlavový úhel) Co mě ještě zaujalo, že má nízkou (krátkou) hlavovou trubku (to se však dá řešit podložkami, nebo vyššími vlaštovkami)

              0 0
              • MlokCZ  

                U Blizzardu je ten úhel proto, že jinak jim nevyšlo při dorazu místo na zadní kolo. Tedy stručně řečeno ten debilní úhel 74st. je tam proto, že rám je celkově navržený špatně.

                A poměrně velký rozvor přesně jak píšeš logicky mít musí (při tom hlavovém úhlu a délce zadní stavby) právě proto, že ten rám vůbec není tak krátký jako tu někteří nesprávně píšou (a jen se jim to zdálu kvůli špatně nastavenému sedlu).

                0 0
                • K2  

                  To kolo by jim tam vyšlo, kdyby kousek prodloužili kyvku :)

                  Zkopumal jsem i originál Titus Motolite – ten vypadá na první pohled úplně stejně, ale má úplně jinou (celkem konfekční) geometrii. Taky mohli v RM okopírovat i tu geometrii :)

                  Merida AM v tomhle je v pohodě. Jezdil jsem ji jako test a jezdilo se mi na ní dobře. Tenhle rám se mi líbí, ale je tam několik podivností, takže mi přijde ho celkem riskantní koupit bez projíždky na hotovém kole. Majitelé si RM chválí, cykloservis také ale sám mám zkušenosti s fullem, který mi nesed a nové kolo bylo znatelný krok kupředu…

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Pokud nenastane problém s tím, že sedlo nepůjde dát dostatečně dozadu (a pokud nejsou dlouhé stehení kosti, tak by to nějak vyjít mělo s větším offsetem) ani s hokejkou s větším offsetem, tak by problém být neměl.

                    A tohle není problém si změřit.

                    0 0
            • MildaP  

              No – já nejsem odborník. Ale když stojím nohama na zemi, tak u SUPA mi koule téměř bouchají o rámovou trubku. U RM jsem tam měl 4 cm vůli :-)

              Proto mi přijde rám od RM menší. Ale možná je to dáno celkovou konstrukcí … nevim …

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak tohle už vůbec nesouvisí s velikostí rámu. Tohle je dané dvěma faktory a to velikostí slopingu horní rámové trubky (případně řešení trubky z dvou dílů nebo dnes často prohnuté), tedy typ konstrukce rámu a pak výška středu.

                Klidně i u stejného rámu může pro dvě rozdílné velikosti být rezerva nad horní rámovou trubkou zcela shodná, pokud má větší velikost větší sloping nebo větší prohnutí (což tak často bývá).

                0 0
        • Skerry  

          Čau ja jsem si nedávno koupil RM Blizzard 50 velikost 16.5 a naprosto mi vyhovuje moje výška je 170 cm.

          0 0
          • Dalimil28  

            Mam RM Blizzard 70 2010,vel.16­.5 Merim 175 a s predstavcem 105mm,sedlovkou s offsetem je pekne hravy a i na delsi vyjizdky se to da…Vahu sem shodil na prijatelnych 13.5kg

            0 0
            • Vilém  

              Ja ti nevim, ale nedovedu si predstavit, jak se jezdi na tech sisatejch kolech. Ja bych to nechtel, radsi zustanu verny kulate klasice.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.