• Raider

    Zdravím všechny bikery a prosím o pomoc.

    Chci si postavit svuj vlastní HT bike a základem je dobrý rám.

    Jen nevím jaký by byl na mou postavu vhodný. Hodně se mi líbí RB crr avšak jsou tu 2 varianty a to 26 a 29. Při mé vyšce 190cm a 90kg bych volil asi tu 29 v XLku. Co Vy na to? Nejsem zastáncem RB, tak kdyby někdo věděl o ještě nějakém rámu do 7000kč tak sem s nim.. Na RB mě láka kvalitka a možnosti si zvolit barvu. Předem děkuji.

    0 0
    • Kubiczech  

      Myslím, že 29" nutná není. Já měřím stejně a CRRko v 26ce vypadá celkem normálně. Jinak těch rámů je spousta, skoro u každé firmy něco najdeš. Mě by třeba zajímal Giant xtc, ten bude ale malinko cenově výš.

      0 0
    • Ondry  

      Neřešil bych jak na tom vypadáš ale jak to jede,a pokud nejsi drtič kamzích stezek tak to užiješ i na většinu českejch závodů

      0 0
    • MirosPikos  

      To jestli zvolit 29 nebo 26 nebude záležet tolik na tom, že měříš 190cm. Jestli 29" nebo 26" spíš podle toho jak se chce s ním chceš jezdit, resp. co od toho kola chceš očekávat.

      Já měřím 186cm (90kg) a mám CRR 26" velikost L. Mám radši menší rámy a myslím, že mi tenhle skvěle padne.

      Giant XTC bude také dobrá volba. Nevím jak je to rozdílné kvalitativně nebo pocitově. Ale rozhodně si ho nebudeš moc koupit v červené barvě s nápisem Raider :-) Pokud by sis musel připlatit na rám od Giantu 1.000,– tak bych spíše koupil RB a tisícovku investoval do kvalitnějších zapletených kol nebo vidlice. Toť můj pohled na věc.

      0 0
    • Pijer  

      Myslím, že nejlepší je, si obě půjčit v RB jako testovačku a uvidíš, co ti bude víc vyhovovat.

      0 0
    • bluma  

      Ještě si porovnej geometrie RB vs Giant. XTC je při dané velikosti o 15mm delší. Třeba bys pak nemusel vozit tak vysokou kozu.

      0 0
    • Honzyn  

      pri tve postave bych volil RB 29" v XL,L ram by byl kratky.Taky se mi libi ram Scott Scale 29",ale nevidel jsem ho zatim pod 10 tis.:-(

      0 0
    • Twister  

      Mám RB CCR 29 L, výška 185 a sedne mi parádně. Vidlice korunka-osa 52cm. Na mírně technické XC geometrie naprosto univerzální ve všech situacích čitelná a schopná. Spokojenost. Jediné mínus je minimální prostor (cca 3mm) mezi 2.1 pláštěm a vahadýlkem downswing smyku, takže jakékoliv bahno zasere celou převodovou soustavu. Topswing se tam dát nedá. Daň za krátkou zadní stavbu.

      0 0
    • Pavel233  

      Dojeď do Prahy a vyzkoušej. Já tam byl a ta 29" mě nenadchla, já bych do ní nešel. To je jen můj názor.

      0 0
      • Vilém  

        Tak takovyto penize bych za „noname“ asijskej ram nedal.

        0 0
        • Evilcleaner  

          je to výsměch, nejvíce mě ale šokuje kolik lidí podlehlo dojmu že tahle katalogová čína je nějaký supr rám. přitom tomu nic nenasvědčuje. lehky zrovna není, zpracováním neosilní, lak je naprosto katastrofální aspon ta geo je docela slušná (dlouhý rám)

          0 0
          • MirosPikos  

            Naproti tomu s lakem od RB jsem naprosto spokojen. Když to srovnám s mým starodávným SCOTTEM nebo RockMachinem, tak je to nebe a dudy. Po 3k km nevím o žádným škrábanci. Naproti tomu, když si vzpomenu na RM nebo SCOTT tak těm stačilo hodně málo.

            0 0
            • jeniiiik  

              RB má akorát blbou černou, po chvíli se na ní vytvoří malinkaté škrábance třeba i od volných kraťasů.

              0 0
          • Bafoon  

            v 21" 605mm je dlouhý rám? mi přijde hodně krátký právě. Sup 929 má tuším v 21" 630mm atd

            0 0
    • horemdolem  

      Zdravím také bych rád požádal o pomoc s výběrem. Měřím 186 váha 87–90kg jezdím tak 40% asfalt 40% polnačky a 20% lesní terén. Váhám zda 26 nebo 29 – o 29 sem dost četl někdo to chválí, někdo zavrhuje a já sám moc nevím – od kámoše jsem si pučil crosse a oproti mé 26 mi to nějak rychlejší nepřišlo, krom menší námahy což přičítám úzkým pláštům. Kolo bych si rád postavil v rozpočtu kolem 40 max 45 tisíc. Pro 26 u mě asi hovoří lepší výběr dílů, větší odolnost kol a nižší váha u 29 by mě zas lákala možnost úzkých plášťů. Dost testů se dělá na suchu mě by třeba zajímaly rozdíly v chování v blátě a pak třeba hlavně v zimě v hlubokém sněhu a na uježděné ledovce co se bude lépe ovládat (pláště s hřeby) Ta 26 je pro mě taková klasika jsem na ní zvyklý a tak si i říkám zajet někde 29 tak mi to moc neřekne takle po chvilce. Díky za rady ;)

      0 0
      • kubad  

        s tim co jezdis a tvou vyskou bych osobne volil 29"

        0 0
        • horemdolem  

          Aha a nevíš jak to je s tou jízdou v blátě ve sněhu a td?

          0 0
          • horemdolem  

            Ještě mě třeba zajímá nastavení posedu – nebudu na 29 sedět moc rovně? V současnosti mám sedlo o 15 cm výše než řídítka – mám radějiležatý posed.

            0 0
            • kubad  

              posed se dá nastavit jak potřebuješ proč by to mělo být nějak výrazně jiné?

              0 0
          • kubad  

            a co tě konkretně zajímá? diky větším kolům je to lepší

            0 0
            • horemdolem  

              No kdosi zas říkal, že to nabaluje hrozně bláta na ty velký kola a chování ve sněhu bude určitě jiné – jaká je stabilita na ledovce a td – to bude určitě také rozdílné. Posed se určitě dá upravit jen nevím zda dostanu předek tak nízko u té 29 jako u 26 – zatím mi vždy přišlo, že 29 má ty řídítka víš pokud se nepoužije hodně negativní představec.

              0 0
              • kubad  

                a to je nějaký problém použít negativní představec když chceš dolu?

                jasné ve sněhu neprojedeš protože to má mega kola :D podívej se na sněžný speciál Kopky, a bláta se na to lepí ja sfiňa by mě zajímalo kde se tyhle nesmysly berou, tohle je otázka vzorku a né rozměru gumy

                0 0
                • horemdolem  

                  a to je nějaký problém použít negativní představec když chceš dolu? – pokud budu chtít dolů o takových 10 čísel? To asi problém bude nebo ne? Nebo dle fotek co tak koukám na XL velikosti, tak to vychází plus mínus, že bych o těch 10 cm chtěl jít dolů oproti nastavení majitelů těchto biků. Prostě mi sedí mít sedlo o 15cm výš než řídítka a to nějak u těch 29 nevídám pokud někdo nemá abnormálně vytaženou sedlovku. proto se na to ptám no…

                  O tom blátě a td jsem to četl tady ;) Docela mě to zaskočilo tak se na to ptám – ono člověk pomalu neví, čemu se tu dá věřit někdo napíše 29 nebrat 2 lidi to odsouhlasí a dál se píše že 26 je na prd a jen pro malé lidi a jelikož v mém okolí má akorád kamarád trekkingové kolo na 29 s úzkými plášti tak nějak nemám moc možnost porovnávat – navíc má také řídítka na úrovni sedla a připadám si na tom jak když sedím za stolem.

                  0 0
                  • kubad  

                    proč by měla být 29" o 10 čísel vyšší?

                    rozdíl většinou smazává u 29" nižší hlavová trubka ta je u XL o 30mm nižší.

                    ale pokud sem nedáš svoje kolo tak dál teorizovat nebudu nemá to smysl, jinak jezdím 26" i 29"

                    0 0
                  • Kubiczech  

                    Můžeš dát představec do negativu a k tomu ještě třeba řídítka s negativním zdvihem (má je určitě Ritchey a pokud si matně vzpomínám, tak i Syntace). Fantazii se meze nekladou, s tímhle kombem klidně můžeš dřít ucho o asfalt jak bude kokpit nízko.

                    Jinak jestli to nechceš řešit, tak proč nejít do 26"? Měřím o pár cm víc a myslím, že moje CRRko nevypadá jako koza.

                    0 0
                    • horemdolem  

                      Tvoje CRR se mi líbí i když ta toaleta u něho… :) Ale vypadá krásně. Já právě zvažuji CRR 26 a 29 jen prostě z toho co sem tu různě četl jsem stále více rozčarován a váhám chtěl bych nějak objektivně znát pro a proti, ale to se asi nepovede. U současného biku by šli řídítka dát dolů razantně, ale už se mi do toho nechce štourat a chci si postavit nové tohle má 15 let, ale posloužilo dobře. Jak jsi spokojen s HOPE ?

                      0 0
                      • Kubiczech  

                        Spokojený celkem jsem, můj metráček ubrzdí, i když výkon závratný prostě není. Trochu to vyváží skvělá dávkovatelnost. Současná verze X2 Evo bude s tou silnou trošku jinde.

                        0 0
                        • horemdolem  

                          JJ ty bych rád a k tomu větší plovoucí kotouče a bude to fajn právě se mi líbí ta dávkovatelnost a větší kotouč zajistí víc výkonu i tak mám o 10kg míň než ty tak by to mělo být OK. Jinak kolik přesně měříš ty a proč jsi šáhl po 26 místo 29 – alespoň mi přijde, že poslední dobou je to samá 29 jen nevím zda to má vážně výhody a nebo je to spíš dobrá propagace.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Velikost kol za tebe nikdo nerozhodne, jsou tady toho víc než mraky. Testovací jízda napoví…

                            0 0
                            • horemdolem  

                              Nojo, ale o tom to právě je – je tu toho mraky já to četl, ale pár lidí píše super pár zas fuj někdo napíše, že když se to obalí blátem tak to téměř stojí druhej, že je to blbost a td – pak si vyber co z toho je pravda a co je přehnané – když si to nakrásně někde půjčím na krámě tak za tu chvilku ve městě beztak prd poznám tak sem se chtěl přeptat no… Ale pokud neseženu někoho kde bych si to mohl na delší dobu projet či si několikrát půjčit tak asi raději zůstanu u klasiky než pak zjistit, že mi 29 nesedí tu 26 mám zajetou a vím co od ní už čekat.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Tak je jasný, že na větším plášti zůstane více blata. Na „prořezávání“ blata je spíš vhodnější užší plášť. Zase jsi psal o ledovce, 29" má větší styčnou plochu…

                                0 0
                                • horemdolem  

                                  JJ zimní jízdu bych rád konečně s hroty aby to neklouzalo tolik když se vjede na led – jenže to zas v 29 není moc výběr.

                                  0 0
                                  • LuckyBerny  

                                    Jak moc a jakým směrem podobné hřeby trčí? Já díky krátké zadní stavbě nestrčím mezi rám a kolo ani ukazovák a to mám ruce pianisty)

                                    0 0
                                    • deekay  

                                      netrci skoro vubec

                                      http://cdn.mos.bikeradar.com/…r-399–75.jpg

                                      0 0
                                      • LuckyBerny  

                                        Tak to by šlo ale výběr je vážně žalostný.

                                        0 0
                                        • horemdolem  

                                          JJ celkem mě láká Ice Spiker Pro koukal jsem tedy zatím po Schwalbe no v 29 mají pouze tento plášť v jednom rozměru pro 26 je na výběr 4 pláště v 6 rozměrech celkem rozdíl. U jiných výrobců to bude asi dost podobné. Navíc u té 29 nějak začínám nabírat dojem z toho co různě čtu, že výrobci se zaměří teď na 27,5 a tak se i docela bojím aby 29 nebyla slepá ulička. Prostě ta podpora dílů je vážně dost slabá oproti 26.

                                          0 0
                                          • kubad  

                                            :D ideální kandidát

                                            0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Tak hlavne je bobst u gumy s hrebikama resit jak jede, jaky ma vzorek a tak..ta guma ma svoje urceni a vsude jinde pojede nachuja…

                                            0 0
                                            • horemdolem  

                                              Přesně – zajímá mě jediné – jak drží na ledě – prostě na pojíždy do práce na krátké odpolední vyjíždky sněhem – na to také ostatně stačí běžný plášť s hrubým vzorkem, ale pak je problém když se najede někde na led, proto bych rád na zimu hřeby.

                                              0 0
                                              • kubad  

                                                na sníh jsou ti hřebiky k ho…

                                                ty „fungují“ jen na tvrdém ledovém podkladě, vše ostatní je horší

                                                0 0
                                                • horemdolem  

                                                  Jasně vždyť přesně to jsem napsal – že do sněhu stačí hrubej běžnej plášť ale na ledovku to chce hřeby.

                                                  0 0
                                                  • kubad  

                                                    kde prosímtě jezdíš?

                                                    0 0
                                                  • horemdolem  

                                                    Kde se dá – jižní čechy, Šumava rád bych zas do Alp, ale tu ledovku nejčastěji potkáš ve městě na silnici – shrabanej sníh co trošku nataje nebo se ujezdí a pak to krásně zmrzne – nejlepší když je to v zatáčce pod kopečkem to se pak krásně padá ;)

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    jj a kolikrát za rok ji máš? protože pokud nebude tak si s hrotama na asvaltu užiješ :D

                                                    0 0
                                                  • horemdolem  

                                                    On je problém přezout pláště když přijde obleva – nevím mě to zabere cca 5–10 minut? Nehledal bych problém kde není ;)

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    ok tak teď už jen vybrat jestli

                                                    26" nebo 27,5' nebo 29"

                                                    0 0
                                                  • horemdolem  

                                                    No 27,5 mohu rovnou vyloučit – jednak RB na to nemají rám a za druhé ty komponenty jsem také nějak neviděl v nabídce. Jinak by to asi byla celkem dobrá volba. Ta 29 – stále malej výběr plášťů, nějaké výhody asi mít bude – pohodlí zrovna mě nezajímá takže to nějak neřeším, no člověk na tom nevypadá jak vosa na bombónu, ale zas si myslím, že ty velký kola musejí být dost měkké a celkovou váhu za těch 40–45 na úroveň 26 určitě nedostanu bylo by to o 1kg těžší v těch dílech co mám předvybrané.

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    ram 27.5" RB pres zimu planuje, vidlic je dost a rafku kol taky,

                                                    a zbytek dilu je stejny :-)

                                                    pri stejnych nakladech bude 29" o pul kila tezsi

                                                    0 0
                                                  • horemdolem  

                                                    Tak jestli přes letošní zimu tak to by mohlo být fajn – ráfek jsem u DT Swiss našel jen jeden z kategorie AM/EN a vidlici žádnou – ještě váhám zda DT nebo FOX/ROCK SHOX ale DT sem zkoušel a líbila se mi víc než třeba REBA, pláště ještě žalostnější výběr než u 29. No já si zkusím někde projet to RB v 26 a 29 zárověň v jeden den a pak uvidím o 27,5 sem moc neuvažoval z důvodu, že jsem ani nečekal, že teď někdy bude. Otázka taky je zda se do toho výrobci poženou a ta podpora tam v budoucnu bude nebo to skončí jak s 29 pár dílů a nějak neregistruji rozšiřující se podporu. Jinak rozměr by to mohl být dobrej… Ale ta 26 tu asi bude stále a ten výběr je bohatej. Jo máš pravdu spíše by váha u 26 a 29 byla spíše v rozdílu kolem 0,5kg s 1kg sem asi moc přidal.

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    :-) 29" ma podporu hodne velkou na rozdil od 27,5" coz je novinka v plenkach

                                                    0 0
                                                  • horemdolem  

                                                    Jo tak to určitě té 29 bude víc – nejel jsi někdy tu 27,5 ?

                                                    0 0
                                          • kubad  

                                            s tím zaměřením na 27,5" to nebude tak horké pár let bude trvat než bude běžně dostupná dostatečná nabídka :D

                                            pokud vůbec se to chytne.

                                            0 0
                              • Kubiczech  

                                Zase bych z toho nedělal kovbojku – když ti kolo sedne, tak proč by se to pak mělo měnit s blátem nebo sněhem. Pár kilometrů ti řekne více než my všichni dohromady.

                                0 0
                          • Kubiczech  

                            Já mám 190 cm a po 26" jsem sáhl jednak proto, že velká kola tehdy ještě nebyla tolik in a RB vlastně ani nic v nabídce nemělo, druhak bych se stejným rozpočtem rozhodně nepostavil devětadvácu kolem 10 kg a stavět těžkou podle mého nemá cenu. Pro mě osobně mají velká kola smysl jen u hodně lehkých HT, u těžkých pak nevýhody převažují výhody. Ale to má asi každý jinak, někdo ty výhody cítí i u 14 kg fulla, já prostě ne. (: Nikomu to necpu, jen můj osobní názor.

                            0 0
                      • felix.org  

                        Já bych se přikláněl k 26", protože jsem ještě asi neviděl pěkný 29" CRR :-)

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak ta fotka Ritchey je dost demotivující.

                      Při 186cm nemusí výšku rodel na 29" řešit, navíc se používají čím dál širší rodla, která posed ještě více natahují.

                      Pak vyvstává otázka jak se bike ovládá ve sjezdu, když má rodla o 15cm níže.

                      0 0
      • KarY.1  

        Preferoval bych u tebe 29 . Já osobně měřím cca 187 cm a do 29 jsem nakonec šel. U každého průměru máš pro a proti. Já jsem poznal kouzlo 29 a už jsem u ní zůstal. Ale chtělo by to někde vyzkoušet.

        0 0
    • White2146  

      Zdarec nevím kam to napsat jinam tak se ptám tady.

      Když dám na RB IQ 6 vidlici 140mm místo 150mm bude to nějaký zásadní rozdíl v geomterii nebo to ani nepoznám?

      Dík

      0 0
      • kubad  

        zaleží co to bude za vidlici (zastavná výška) :D ale pravděpodobně to nepoznáš

        jinak nikde nevidím na jakou je vůbec to RB stavěné

        0 0
      • ClAyD  

        Na IQ6 se defaultně (viz profil) 140 dává, takže v poho.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Kdybys to chtel skutecne resit, tak se kouknes na jakou vysku vidle je ram delany a podle toho se rozhodnes. Nektere 140mm vidle jsou stejne vysoke jako jine 150mm vidle:)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.