řazení Alivio - převodník nejde z 2. na 3. stupeň

9 nepřečtených
  • Honza344

    Zdravím, začal se mi projevovat problém s řazením z 2. na 3. stupeň u převodníku, děje se to při nižších teplotách cca pod 15st tzn. ted po ránu a nebo večer když jedu z práce, přes den není jediný problém.Při cestě jsem navštívil prodejnu kol a tam mi řekli že by mohl být zanešený a suchý bovden,doporučili mi jej prošplíchnout a vyčistit, to jsem také udělal, vyháknul a prošplichnul mazivem ve spreji, něco málo rezu to pustilo, zároveň se promazalo…problém ale přetrvává, je to zvláštní ale jiná spojitost jak s teplotou mi nepřijde…

    Je možné že by byl mechanismus řadící páčky už vychozený ?ale to by se chovalo stejně bez rozdílu teploty.

    Bovdeny a kompletní lanka jsem nechal menit tak cca 3 roky zpět v servise, s řetězem, kazetou i převodníkem, ročně najedu tak 1500–2000km převážně po rovinkách do práce, převod převážně 2 a 3.

    Dnes jsem např.jel celou cestu na převod č.2 protože jsem nedokázal přeřadit na č.3, seřízení přesmykače nic nevyřešilo, odpoledne za tepla jsem to měl celé rozladěné…

    Děkuji za případné postřehy a doporučení…

    0 0
    • romachain  

      Klasika, uvnitř řazení je vazelína, která to časem zalepí a právě v chladu se to začne projevovat. Na hulváta se to dá vyřešit prostým vystříkáním vnitřku řazení olejem ve spreji, nebo se to dá odkrytovat a udělat to cílenějc a mít přehled o tom, jak je to vevnitř zaneřáděný. Smutný to jak ti v „servise“ „poradili“…

      1 0
    • Daf  

      Občas chodí hůř řazení při velmi nízkých teplotách tj. pod bodem mrazu (řadící páčka jde jakoby naprázdno) to si vysvětluji zatuhlou vazelínou v řazení. Mohlo by pomoci přostříknutí silikonem. Pokud tohle není ten problém, vyměnil bych komplet lanka a bovdeny. To, že ti to pouští rez znamená, že teflon uvnitř bude nejspíš prodřený.

      1 0
    • Honza344  

      Borci díky za reakci, ty bovdeny jsem si myslím prostriknul dost důkladně, jak od řazení tak i pod rámem.

      Opravdu se to chodí naprázdno.

      Zkusím rozdělat jestli se mi povede přímo na ten mechanismus, to by mohlo dělat vámi popsány problém…

      Jinak ten servis mi jen odpověděl na můj dotaz, nemyslím že by mě odbyli… Nabídli me samozřejmě že to mohu dovézt…

      0 0
      • va-bo  

        Staci demontovat krytku na vetsi radici pacce (jeden sroubek) a uvolnit zatuhlou zapadku rohatky. Obvykle staci prostriknout a rozchodit.

        0 0
    • H88  

      Případně levé řazení Alivio mám.

      0 0
    • Honza344  

      Tak jsem to rozebral sprejem vyčistil a promazal tu rohatku, zapadku a chodí to pěkně, čistě a zlehka tak doufám že ráno preradim plynule na nejtěžší převod a nebudu mít vymackany palec z neustálých pokusů zařadit ????

      Takto jsem preventivně pročistil I řazení na prehazce…

      0 0
      • duk  

        Většinou to vydrží dlouho, ještě je dobré zahýbat při prostříkávávání (když to máš otevřený) šroubovákem tou zatuhlou západkou, aby se rozhýbala opravdu důkladně.

        0 0
    • Honza344  

      Tak se zadařilo, chodí to krásně a lehce i po ránu -)

      Díky za podporu.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce