Stará přehazovkačka Shimano Alivio přeskakuje

15 nepřečtených
  • moreplavec

    Zdravím, dostal jsem staré kolo Amulet Active Maxima (15let staré, ale prakticky nejeté) osazené Shimano Alivio. Kolo drží, jezdí, ale přehazovačka přeskakuje. Jakoby páčka neudržela zařazený převod a když udrží a shazuju, tak namísto po jednom shodí o 5–6. Nahoru to trvá, než se převod zachytí, ale občas se chytá i po jednom. Chtěl bych se zeptat, zda je tedy nutné vyměnit páčku (netuším, zda ji vůbec ještě lze sehnat) nebo by stačilo rozebrat a napružit někde nějaký plíšek či pružinku.

    Díky za rady či navedené, co s tím.

    0 0
    • novas752  

      Zkus řadící páčku odkrytovat a důkladně vyčistit např. čističem na brzdy a poté namazat lehkym olejem (silikon). Pokud je to jen zalepené starou vazelínou, mělo by to problém vyřešit. Taky zkontroluj jak hladce se pohybuje lanko v bovdenech – jestli tam neni zarezlé, zatuhlé, zalomené…

      0 0
    • Markony  

      Souhlas ale osobně bych začal hned těmi lanky budou zoxidované, namazat a uvidíš taky jsem dostal staré kolo a byl to tento problém .

      0 0
      • moreplavec  

        Díky za rady, prostříkl jsem WD-40 a ani jsem nemusel odkrytovat. Za chvíli vše šlapalo jak má, díky za pomoc!

        0 0
    • Japhy  

      Zmeř si měrkou nebo šuplerou řetěz. Mohl mít servisní interval výměny nikdy. Bowdeny taky neuškodí zkouknout a případně vyměnit. Páčku bych zkoumal asi jako poslední po bowdenech, hazce, řetězu a kazetě.

      0 0
      • novas752  

        Prokluzování řadící páčky rozhodně nemůže být způsobeno ojetým řetězem a kazetou.

        0 0
        • Japhy  

          Pochopil jsem že páčka jako taková cvaká jak má a problém je s řazením.

          0 0
      • moreplavec  

        Řetězem to nebylo, viz můj dřívější příspěvek. Nicméně jak se dá kontrolovat řetěz? V krámě jsem viděl nějaké měrky, ale nepřipadá mi to důležité, na kolech v mládí jsem ujel pěkných pár tisíc a jediné co jsem měnil byly duše nebo pláště. Kolik řetěz dá (řádově) a má ta měrka smysl, když člověk nedává 50km denně?

        0 0
        • Vilém  

          Na sedmi nebo osmikole vydrzi retez dlouho,tak 2–3 tkm bys na nej mohl dat.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Na retez najedes mnoho, ale pokud najede hidne moc , tak pak s vymenou retezu menis kompletni pohon.

          0 0
        • novas752  

          Mno jelikož to tu bylo vysvětlováno nejméně 1000×, tak pro jistotu ještě jednou:

          Řetěz jako takový vydrží do katastrofálího vybroušení čepů víc než deset tisíc km, ale! poměrně brzy začne mít moc velkou vůli do stran, začne špatně řadit, přeskakovat převody při otřesech apod. a hlavně tím jak se ojíždí se vybrušuje a vytlačuje tim kazetu, převodníky a kladky přehazky = na moc ojetou kazetu nový řetěz nebude pasovat, bude prokluzovat, střílet, na převodnících zase lepit a vtahovat se pod rám.

          Řetěz se má měnit při 0,5% prodloužení, což zajistí použitelnost kazety a převodníků na další řetěz. 0,5% odpovídá 132,8mm mezi 11 čepy, měřeno šuplerou (nový řetěz by měl mít 132,2) nebo na to jsou různé měrky, které ale nemusí být dobře zkalibrované.

          Obvyklá výdž na mtb je 500–3000km v závislosti na počtu rychlostí (nejhorší jsou 11 spd, nejlepší na běžných kolech 8 nebo 9 spd a paradoxně i 12 spd), typu, údržbě, jízdnim stylu jezdce (silovější nebo frekvenčnější šlapání), terénu (kopce vs rovina) atd.

          Jestli to má smysl… Při včasné výměně může jedna kazeta dát přes 5 řetězů (i třeba 8), (navíc je pak můžeš znovu nasadit ještě jednou na dalších 0,6mm a pak třeba ještě jednou), takže si spočítej jestli je pro tebe výhodnější.

          0 0
          • zdenek  

            Poslední věta / odstavec má jednou nevýhodu: Špatně se hledá důvod koupit si něco nového, pokud to pořád funguje. :-)

            0 0
          • moreplavec  

            Díky moc za vyčerpávající odpověď, měl jsem si nejdřív hledat :)

            0 0
    • Vilém  

      Jen k tomu stari. To bude spis tak 20–25 roku.

      Razeni chce prostriknout nejakym WDckem ap, at se rozpusti zatuhla vazelina a zrejme to bude OK, pokud uz jsi neposkodil rohatku, nebo zapadky.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jak pise Vilem, packu prostriknout, muze byl nekde zatuhla. Pak bych zkontroloval/nechal zkontrolovat jestli neni patka prehazky/hak? nebo prehazka samotna nejak dokroucena ci ohnuta. A nakonec vymenit bovdeny a lanko.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.