• laversa

    Zdravím zkušenější bikery!

    Jelikož mi mé kolo ukradli, hledám nové.

    Mám docela potíž s geometrií rámů. Mám krátké nohy. Můj stejně vysoký kamarád měl stejného Authora jako já a měl 19, já 17,5. To resultuje v napřímenější posez. Měl jsem dlouhý představec a sedlo v zadu, ale pořád to nějak nebylo ono.

    Zde je má otázka..

    Doporučíte mi nějaké rámy pro jezevčíky? (Doslechl jsem se, že např. Author má rámy kratší)

    Rámy hliníkové…

    Díky

    Honza

    0 0
    • nitraq  

      Treky obecně bývaly delší a nižší. Naopak se vyhni Amuletu, ty jsou zase dost krátký.

      0 0
    • žvejk  

      Treky jsou dlouhé jak 14dní…

      0 0
    • raw 4  

      co cube

      0 0
    • Mr.Duck  

      Prijde mi, ze spesly sou celkem delsi a niszi. Ale nevim co za odrudu kola hledas, jezdil sem od hardrocku po demo, a na vsech me bavilo, ze sou nizky. Ale mimo DH kola sem toho nenajezdil moc na jinejch, tak kdovi jestli nemam uplne mimo srovnani :)

      0 0
    • pocestny  

      Proč sis dával sedlo dozadu, když máš kratší nohy? Sedlo se dává dozadu, když máš dlouhou stehenní kost. Sice tě to trošku natáhne, ale stejně to neupraví, spíš podělá posed. Vadí to pak imho hlavně při šlapání do kopce…

      Délka toptube je silně ovlivněná úhlem sedlové trubky, takže musíš zároveň koukat i na hodnotu „Reach“ a u dvou různých rámů porovnat obojí zároveň. Na fóru, aniž by tě někdo opravdu znal, sotva dostaneš dobrou radu. Vždy to bude takové střílení od boku, takže doporučuju přeměřit se na competitivecyclist a hledat…

      Obecná rada „Prostě hledej dlouhé 17,5“ rámy, délka TT bude kolem 610mm" mezi značkami Spešl, Trek, možná Transition – to je fakt jen výstřel od boku.

      0 0
      • pocestny  

        Jedna filosofická do placu (se možná strhne kolem toho diskuze):

        Když máš kolo delší v předu (větší reach), chtělo by to zkrátit ho vzadu, aby zůstal stejný wheelbase. Takže v rychlosti (hlavně z kopce) bude pořád v pohodě (protože nemusí na tom biku napřímit úhel vidlice), a v utažených točkách to bude agilnější (díky kratšímu zadku).

        …a logicky, že vlastně člověk s kratšíma nohama je v určité výhodě v tom, co si může dovolit udělat s geoškou? …nepotřebuje-li krátkou 20" kozu. Fff…

        0 0
      • pocestny  

        upřesním, že těch 600–610mm délka u 17.5" rámů, to platilo spíš jenom na 26"… dnes už je to s příchodem 27.5" a 29" zase jinak a v tom se neorientuju. Takže ten údaj je vlastně o ničem.

        0 0
      • laversa  

        Díky moc za obsáhlou reakci..! :)

        Sedlovku jsem si dával do zadu, protože jsem byl s tělem a těžištěm hodně vepředu. Alespoň pocitově jsem byl moc nad předtím kolem, nebo napřímenej jak paní radová.

        Myslel jsem na výměnu rámu, ale dřív mi kolo ukradli… :)

        0 0
        • pete  

          To mi něco připomíná… před pár lety jsem byl ve stejné situaci, kdy mi kolo 16", které mi sedlo na míru, někdo šlohl. Mám taky nekonfekční postavu, krátké nohy a k tomu nejsem čahoun. Teď mám pár 17" o které jsem si myslel že bude OK, ale prostě to není ono a tak jsem se letos rozhodl situaci změnit. A tak zkouším a zkouším, rozhodně už nepůjdu do nákupu nevyzkoušeného kola. Předešlá 16 „to tam měla“. Jak jsem na ní sedl, okamžitě jsem věděl že to je to, co potřebuji. Od té doby jsem ten pocit nezažil. Asi ti to moc nepomůže, ale jediné co ti můžu doporučit je, že bez předešlého odzkoušení je pro nás nekonfekčňáky jakýkoliv kup tak trochu loterie. Jasně, leccos se dá řešit představcem a sedlem, ale moje současný kolo se mi vyladit nepodařilo a stále mi tam něco chybí k tomu pocitu úplné spokojenosti.

          0 0
    • Zafata  

      Mam ten stejny problem. Pri vysce 183/4 cm mam nohy po rozkrok jen 83 cm, zase mam dlouhe telo a neskutecne dlouhe ruce. Take jsem ruzne vybiral kola az nakonec koupil Trek 29 palcu za nemaly peniz. Nicmene se mi zda, ze je na me az moc dlouhy a take dost vysoky. Takze jsem zase nakonec diky rade prodejce ktery me dokonce zmeril pres nejaky ten pristroj asi koupil spatne. Doted jsem si nezvyknul a asi ani nezvyknu.

      No kazdopadne bych ti pokud teda chces 29 kolo doporucil prave ten Trek.

      Sice nevim kolik meris, ale predpokladam asi kolem 180cm+. Co jsem koukal a koukal jsem na opravdu na hodne znacek tak ma nejnizsi ramy snad ze vsech znacek. Mluvim o pevnem kole. Mozna jeste Scott ma nizke ramy. Napr takovy Specialized vubec nizke ramy nema. Nemecke kola rovnou muzes vynechat. Tam je to snad vse jako u Cube. Kratke/vysoke ramy. Mozna jeste teda Felt jsem videl 27,5 palcu kola rocnik 2014 vyprodeje a maji take dost nizke ramy.

      Hlavne jak pises si to kolo projed. Ja na nem jen sedel a bohuzel neprojel. Ma chyba.

      0 0
    • TJK  

      otazka je proc si nenechat postavit ram na miru… Werk vychazi hodne pod tisic a vicemene ti uvari presne co si nadiktujes… zpracovanim svaru to neni zadny top ale je to custom ram pod tisic! Pietro vari z lepsich trubek tam se -budes pohybovat kolem 7–10 tis… pak jeste Single Be ale tam uz je to kolem 15± … to jen pro doplneni… myslim ze ale Werk by ti udelal velmi dobrou sluzbu a budes mit ram presne podle svych predstav… to neni vubec spatne… a nemluvim jen tak teoreticky, nechal jsem si delat custom werka viz. moje kola a s ramem jsem byl nad miru spokojeny.. za ty penize nic lepsiho asi nesezenes (pro rejpaly :-) myslim mezi zakazkovymi stavbami ocelovych ramu)

      0 0
      • laversa  

        Pod tisic ceho? :D

        Stavba na zakazku me teda ani nenapadla. Ale mohla by to byt taky dobra varianta.

        Werkem je teda mysleno toto?

        http://www.werk.bike/

        Jak je to potom s tuhosti a vahou ramu? A nemel bych se bat pak s tim ramem vjet nekam do terenu?

        Nerad bych skoncil propichnutej trubkou :D

        0 0
        • TJK  

          kua melo tam byt pod 5 tisic :-D

          toho se opravdu nemusis bat :-) dovolim si tvrdit ze ten ram vydrzi i vic nez hlinikovy ram.. a realne je i pohodlnejsi

          0 0
          • Georrge  

            fuj tenky trubky :D a hmotnost?

            0 0
            • TJK  

              kolem 2,3kg zalezi co si clovek naporouci a jak je to velky

              0 0
              • laversa  

                Fakt tak málo? Normální hardtail rám z hliníku bude okolo dvou kil, ne? Trošku asi pod. Ale stejně.. Bál jsem se váhy, ale rozdíl 30, 40 deka by nevadil.

                Spíš to bude měkčí asi, ne?

                0 0
                • Georrge  

                  normal alu rámy mají kolem 2kg. Ocel má třikrát větší tuhost, než hliník, proto ty trubky můžou být o dost menší, přesto se to nekroutí víc. Reálně pak samozřejmě záleží na návrhu, zadní stavba se dá udělat měká pohodlná, i tvrdá tuhá.

                  0 0
                  • laversa  

                    No, tak tohle mě docela začíná zajímat… Ten Werk by mohl být cesta..

                    0 0
                    • TJK  

                      jak rikam.. udelaji ti vesmems cokoli co si na geo porucis.. a za cca 4 tis. za holej ram je pecka.. k tomu das 500kč za prášek dle vlastního výběru a máš rám který ti fakt vydrží.. jako samo není to top ultralehká hlína ani karbon.. jenže za ty peníze zakázkový rám prostě jinde neuděláš.

                      0 0
    • tomxxx  

      SUP je poměrně dlouhej

      0 0
      • pocestny  

        supy nejsou dlouhé

        0 0
        • pocestny  

          Teda jako ve srovnání s Cubem jsou delší. Ale jinak mají Supy naprosto srovnatelnou délku s Authorem, Meridou a dalším mainstreamem.

          Výjimka je Superior Team27issue, který je z jmenovaných asi nejdelší. Ale bude asi trochu dražší.

          0 0
    • Georrge  

      koukal bych na zavodni ramy, casto byvaji delsi, nez ty obyc. Ale taky drazsi no :)

      0 0
    • laversa  

      Jo a asi jsem mel dodat, ze merim 174 cm. Rozkrok zmerenej nemam. Teda ne po cyklisticku…

      0 0
    • tifik  

      Mám to stejně, krátké nohy, delší tělo :-) Dřív jsem měl 26 17,5 rám a super. Teď mám Treka 29, taky 17,5 rám a nemůžu si zvyknout. Už mám doma tři představce a i po dvou letech stále ladím. Trek je dlouhý až moc, teď snad konečně po nastavení profíkem jakž takž, ale úplně ono to není. Sedlo mám hodně vepředu, představec 80 mm. Každopádně mi na mých 177 cm výšky přijde 29tka moc velká, měl jsem jít raději do 27,5.

      0 0
      • nitraq  

        Jen detail. Pozice sedla nemá s celkovým nastavením posedu vůči řidítka nic co řešit. Sedlo se nastavuje podle délky nohou a polohy pánve vůči klikám. Délku (nebo krátkost) posedu tím nevyřešíš.

        0 0
        • laversa  

          No já jsem třeba laboroval s „předo-zadní polohou“ sedla kvůli zvětšení vzdálenosti mezi sedlem a řidítkama. Kvůli delšímu tělu jsem byl hodně nad nima. Se štelováním výšky jsem se dostal vždycky na „optimální“ vzdálenost sedla od klik, takže to se seřídit dá. Jenom tam pravda potom nesedí ty úhly, nebylo to úplně ergonomický..

          No, to jenom, že to asi bylo myšleno nějak takhle..

          0 0
          • MlokCZ  

            Jinak řečeno. Měl jsi moc krátký rám, tak jsi to zachraňoval posunem sedla dozadu, kterým jsi pak zcela rozhodil správnou polohu pro šlapání.

            Tak to je přesně ukázka toho, jak to nemá být.

            0 0
            • laversa  

              Ano, přesně tak. Možná se to nezdá, ale taky jsem toto už odhalil! :)

              A rád bych se tomu znovu vyvaroval.

              Proto jsem založil vlákno, abych se zeptal ostatních, co by mi mohli poradit :)

              0 0
      • MlokCZ  

        To, že jsi pořídil moc dlouhý rám přeci nesouvisí s tím, že to je 29".

        Když předchozí geometrie byla super, tak jsi měl i 29" koupit stejně dlouhou.

        0 0
      • Mr.Dan  

        No vidíš, a mně jeden prodávající tvrdil, že jeho Trek o velikosti rámu 18,5 (délka TT asi 625mm nebo možná ještě o chlup víc?) bude na mejch 177 cm v pohodě a že on má stejně a s přímou sedlovkou mu to prej sedne. Prostě tyhle mýty, jak doladit délku posedu skrz sedlovku, furt žijou. Tak asi tak.. :)

        0 0
    • Pán z Dubu  

      Proporčně jsem na tom velice podobně. Podobné nároky mám i na geo rámů: sedlo víc dozadu abych „prdelí vyvážil hlavu a trup vepředu“. Vozím nízko úchop, ale z kopce to na mainstreemové XC geo není stabilní a hrozí překulení se vpřed. Podívej se na Dartmoor Primal http://dartmoor-bikes.com/…rames/primal : úhel sedlové 71° , úhel hlavové 67° kalkulováno na 140 mm vidli – tzn. na 120 tě to nenažene příliš vpřed. Efektivní horizontál 604 mm na velikosti M.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.