• petris

    Všehcny zdravím jsem tady nový a chtěl byc htady získat nové informace. Loni jsem si koupil MTB a letos jsem podstoupil plastiku kříž.vazu..ted chvíli nemohu jezdit, ale nemůžu si vybrat tretry, nevím, která specifika jsou nejdůležitější, skrz i mé koleno, takže jestli by jste mi mohli poradit, byl ybch moc rád, děkuji..

    0 0
    • Hauí  

      Ahoj, u tretry je duležité, aby ti padla… Kdo by to řekl… Pokud chceš něco lepšího, budeš jezdit ostřeji, potřebuješ, aby noha v botě byla jak ulitá… Většina treter (nemyslím cykloturistickou botu, ty jsou spíš pro turisty, kteří chtějí i někam dojít) je dělaná z technické kůže v kombinaci s pastem a textilními kousky. Když poprvé tretru obuješ, měla by být na doraz, ale nesmí tě tlačit paleček. Do šířky většina bot ještě povolí – pozor na hodně členité střihy v kombinaci s plastem – Specialized, NW – ty moc nepovolí. Každá lepší botka si sedne. Hlavně se ti nesmí ani trochu zouvat, v zapínání preferuj spíš sucháče v kombinaci s přezkou. Můžeš jednoduše při závodech povolovat a utahovat. Většinou na to teda nezbyde čas, ale při delších maratonech…

      0 0
    • bikerxc  

      No z vlastni zkusenosti, jedine SIDI :D

      0 0
    • honza.hk1  

      Ahoj, no tak trochu jsme na to podobně. Ale tvůj problém s kolenem je závažnější než můj. V následujícím týdnu jdu na kudlu s urvaným meniskem. Tak jsen doudám, že bude utržený „šikovně“ a vezmou mi ho co nejmenší kus. Ale zpět ke kolenům na kole. Jelikož mně to prohánělo docela dlouho, tak jsem chodil na rehábka, obstřiky, tahání vody a co já vím co ještě, ale taky jsem o tom hledal dostupné info. Ohledně rehabilitace kolene není ani tak podstatné jaká tretra to bude, ale to, jak jsou umístěné kufry. Vyčetl jsem, že je nutné pohlídat, aby bota byl zcela rovnoběžně s osou kola a pata se nevytáčela především ven. Tedy, aby špička nesměřovala dovnitř. Obráceně to takový problém není, tady pokud by špička v spd byla lehce ven. A co se týká pedálů, tak musíš zvažovat více hledisek. Jak hodně jezdíš nebo spíš budeš jezdit. Budeš „pouze“ jezdit nebo to budeš prokládat v budoucnu i s pěší turistikou okolo kola. Závodní tretry ti výborně drží nohu, ale podrážka je tvrdá a prakticky neohebná. Pokud chceš jezdit a občas se i kochat a někam od kola či s kolem dojít, tak pak turistické tretry jsou lepší. Kámoš jezdil v určité období dost maratonů, ale stále trval na turistických botách. Vždy říkal, já se kochám…udělám třeba 100km, ale zajdu si na hrad, k řece, do skal a je pravda, že výšlap v tvrdých tretrách třeba 6km už není to pravé :-). Jinak co se značky týká, tak každému sedí na noze něco jiného, ale obecně platí, že renomované značky jsou lepší. Platíš, ale víš za co. Já osobně vozím boty Louis Garneau a spokojenost. Ale když bych měl kupovat jiné, tak půjdu jen výš, tady NW,SIDI, atd. Tak jako tak bych se radil s ortopedem nebo s rehabilitační sestrou.

      0 0
      • skytr  

        Co se tyce nastaveni kufru, neni tak uplne pravda, ze rovnobezne nastaveni s osou kola je nejlepsi, zalezi na tom, zda ma clovek nohy do O nebo X. Ja mam treba nohy hodne do X a musim mit kufry nastavene jako kacer – tedy patami dovnitr. U O je to opacne, pokud nema clovek zadnou vadu, pak plati rovnobezne s osou kola. Chce to zkouset a hledat spravne nastaveni (chce to vysledovat, v jakem postaveni ma clovek chodidla pri bezne chuzi), me to treba trvalo cca pul roku.

        0 0
    • coffield  

      Na to tu existují dvě odlišné teorie. Specialized, jak se ti v obchodech budou snažit tvrdit, zabraňuje výkyvu kolena, takže by tě nemělo bolet, protože tam nevznikají tlaky v nežádoucích směrech. Navíc ty jejich tretry mají kopírovat „geometrii“ tvé nohy. A pak jsou tu zkušenosti jezdců. Znám nejméně 2 osobně, co si je nemůžou vynachválit a souhlasí s tím, co se hustí do hlavy v obchodech. A pak ti, kteří bolestí ječí a dokonce ti, kteří si libují, že noha se může u jiné boty „vykloubit“ lépe do strany. Takže bych ty botky vyzkoušel, ale pak radši hledal jinde.

      Jinak sejde na tom, zda ti jde o maximální přenos síly na pedál (hodně tvrdé a pevné boty s nízkou podrážkou, které se minimálně ohýbají – bývají drahé) nebo o pohodlí (měkčí, podrážka pevná, vyšší, ale částečně pružná) nebo o turistění (normálka vycházková obuv s úchytem na kufry). Víc se toho vykoumat nedá, každý má nějaké preference. Já osobně nemám problémy s „levelem 2“, tedy tretry, které jsou na celodenní chození/ježdění + celkem pevné v tahu + s upevnitelnými špuntíky na stoupání terénem.

      Určitě si pořiď dobře odvětrané, na zimu si pak stejně u každé tretry musíš zavřít nohu do neoprénu…

      0 0
    • býker62  

      Prodělal jsem plastiku předního i zadního kř. vazu,jezdím na turistických i závodních tretrách a je to v pohodě. Po plastice mám za sebou 18 maratonů a koleno drží,tak ti přeju ať se ti daří !!

      0 0
    • petris  

      Všem moc děkuji za své názory, jsou pro mě hodně cenné a jsem rád, že jste mi napsaly. Já se právě díval na Specialized COMP MTB a jak se mi líbí, tak i se mi zdají dobrý, ale vyzkouším, jaký jsou a jak drží na noze ;-) jinak bych chtěl asi tvrdší a at něco vydrží a dobře přenáší sílu ;-) ale na druhou stranu až nebudu moct, třeba nekde v lese, tak at v nich i treba kousek ujit, pac vozit nahradní kecky se mi také nechce ;-) ale všem moc děkuji

      0 0
      • jonti  

        Urcite sa v nich chodit da, ja som v podobnych tretrach v davnej minulosti napriklad tlacil bicykel takmer 20km :) Ako sa s nimi chodi uvidis uz v predajni. Najhorsie sa v takychto tretrach hodi po schodoch a mramorovych dlazkach, ale ani to nie je velky problem, je to proste len menej pohodlne.

        0 0
      • RadoXC  

        Specialized COMP jazdím už 2 roky a som s nimi veľmi spokojný, sedia ako uliate, pevne držia nohu. S chodením nie je problém, ak zrovna nechceš celý deň kráčať povedľa bicykla. Trocha horšie sa udržiavajú, preto to bahna vozím radšej staré turistické Scott, ktoré po vyschnutí stačí prebehnúť kefou.

        0 0
      • McBlacky  

        no šel jsem v Compech 13km když jsem zlomil rám a nic moc :(

        0 0
      • favorit.  

        bracha i tata, kterej nema meniskus…, je vozi a spokojenost. Za ty penize…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.