• Dwamin

    Zdravím,

    chtěl bych jako začátečník, co se týká hraní s posedem a tak, poprosit o radu s nastavováním řidítek. Z toho jak mám kolo nastaveno aktuálně mě záda, ramena ani nic dalšího nijak nebolí, jenom když se občas vidím na fotce, tak mi přijde, že na kole sedím trochu jako slečna z reklamy na poděbradku :D (moc vzpřímeně). Chtěl bych si teda vyzkoušet nějak pohrát s řidítky (sedlo a pedály si myslím, že mám nastaveny optimálně), ale vlastně nevím jestli můžu libovolně s čímkoliv hýbat. Přidávám níže fotky, ze kterých snad budě něco vidět, jak je na tom kolo aktuálně. Někde jsem četl, že bych měl mít řídítka ideálně ve výšce sedla, tady (podle testu s deskou :D) jsou o dost výš, tak mě napadlo, že oddělal ty podložky pod představcem, je to vhodná úprava nebo je to úplná blbost? Jako první věc bych si chtěl zkusit pohrát s touto výškou.

    Jako druhá věc mě láká zkusit širší řidítka, tyto držím dost ke konci a myslím, že bych snesl malinko širší 720mm? (aktuální mám 680 mm, bohužel nevím co je to za model, takže nějaké prohnutí a tak netuším). Dají se teda vyměnit jenom řidítka za širší nebo bych k tomu musel nějak zkrátit i představec nějak poměrově k těm řidítkům ? (aktuálně je tam 100 mm představec se 7° zdvihu).

    Důvod k těmto změnám je spíš moje zvědavost, je to moje první „pořádné“ kolo, na kterém občas odjedu i nějaký hobby závod. Tak jsem si říkal, že bych zkusil jestli mi nějaký jiný posed nebude sedět líp, ale bohužel nevím jestli jsou nějaké „pravidla“, kterých se u těchto změn musím držet.

    Předem moc děkuji za rady :)

    0 0
    • Dawem  

      Asi by byla nejlepší fotka, jak sedíš na kole.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ridotka mas o kus vys nez sedlo a v nejlepsim tondostanes do roviny, kdybys vyhodil podlozky a otocil predstavec…pokud bys chtel riditka niz, nez sedlo, tak mas asi spatne vybrany ram…

      0 0
      • kubad  

        podložky pryč, rovné řídítka, představec do negativu myslím že prostoru na snižování je tam kopec :D

        ten rám není velký myslím

        0 0
        • krabica  

          Přesně, sportovní posed by neměl být problém.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Utloukl jsi meb argumenty, ktere jsem na mobilu nedal…asi nemam co rict na svou obhajobu..:)

          0 0
        • Dwamin  

          Super, díky moc.

          Kdybych zkoušel nějaké jiné řídítka, vzal bych asi širší, které bych případně zakrátil. Je nutné u toho rovnou dávat i kratší představec nebo to není nutnost? Co jsem se díval, tak se teď používají kratší představce než mám já, u kol které mají třeba 720mm řidítka. Ale asi je to hodně závislé na geometrii kola,že?

          Díky moc :)

          0 0
          • kubad  

            je to závislé jen na tom co ti bude vyhovovat

            0 0
            • Dwamin  

              Myslel jsem, že je asi nejlepší to vyzkoušet. Naštěstí to nejsou nějak extrémně drahé komponenty, tak zkusím experimentovat. Dám pryč ty podložky, kdyžtak otočím ten představec a pak budu případně něco kupovat.

              Díky moc za rady :)

              0 0
              • kubad  

                podložky můžeš dát jednoduše nad představec, to ti dá nějaké info

                pak můžeš představec otočit, no a pak řešit délku představce a šířku řídítek

                to je na tobě a musíš si najít sám co ti vyhovuje

                0 0
                • Dwamin  

                  Jasný jasný, vyzkouším.

                  Ještě takový poslední dotaz, ještě jsem hlavové složení nerozebíral, nechal jsem čistit v servisu vždy, ale myslím, že když už si budu hrát s tím představcem, tak bych to mohl udělat. Je tady tato vazelína v pohodě nebo se jí raději vyhnout? https://www.alza.cz/…d4846873.htm?o=6 .

                  Předem díky moc :)

                  0 0
                  • kubad  

                    jsou tam uzavřené ložiska, tam moc co mazat není, ale vyčistit a dosedací plochy můžeš máznout

                    0 0
                    • Dwamin  

                      Díky, tak jsem to myslel. S těma ložiskama nic víc než vyčistit v plánu nemám :D

                      0 0
                  • ceo  

                    Ještě bych zkontroloval bar roll. Přijde mi, že máš backsweep otočený nahoru

                    0 0
                    • Dwamin  

                      Musel jsem si najít co to přesně je, ale předpokládám, že by řídítka měly být zahnuté směrem ke mně, že? Když se dívám na tu fotku, tak je v představci vidět, že tam jsou nějaké „měrky“, které nejsou vidět. Jak budu oddělávat ty podložky, zkusím tom natočit k sobě. Díky!

                      0 0
                      • intermo  

                        Myslím, že natočení řídítek je v pohodě, ale asi by to chtělo trochu sklopit páky,

                        0 0
                      • Mr.Duck  

                        Přijde mi podle fotek že to máš naopak dozadu docela dost. Natočení dopředu ti přenese váhu trochu víc na přední kolo což je fajn do zatáček, a dá ti lepší polohu na ruce při agresivní jízdě. Ale samozřejmě i to je něco s čím je potřeba experimentovat à najít si svůj úhel

                        0 0
                      • Reaktor  

                        A tady to vypadá že máš i sedlo do boku.

                        0 0
                        • Dwamin  

                          Díky za rady, budu si s tím muset hrát :D

                          Sedlo je určitě šikmo podle fotky. Ale nejezdím takto :D Měl jsem kolo v autě, tak jsem měl sedlo dole, fotil jsem to hned potom jak jsem přijel domů, sedlo jsem nastavil jen výškově podle „rysky“ a šel jsem fotit, protože jsem nad tím pořád přemýšlel a potřeboval co nejdřív nějakou radu :D

                          0 0
        • danielh  

          Presne jak rikal kubad+ mozna dat o cosi delsi predstavec pokud by to bylo malo.

          0 0
    • Doyle  

      Osobně bych posunul brzdové páky s řazením tak alespoň o 2cm blíž ke středu. Já bych takhle nedokázal ovládat brzdy a řazení.

      0 0
      • Dwamin  

        Brzdy bych chtěl v nejbližší době kompletně vyměnit za jiné, které by měly mít kratší páčky. Je fakt, že takto na fotce to vypadá dost divně a nedivím se ani, že mám ruce úplně na hraně řídítek.

        Díky :)

        0 0
        • intermo  

          Všechny rady už tady byly.

          Otoč představec a případně přesuň podložky z pod představce a dej je nad představec. Když takto snížíš řídítka, budeš muset trochu natočit řídítka, abys docílil správné polohy (natočení – sklopení) ovládacích pák.

          Posuň páky blíže ke středu řídítek. Je naprosto zbytečné kupovat nové brzdy s kratšími páčkami. Obvykle mezera mezi objímkou páky a koncem gripu se nastavuje cca 2 cm. A do této mezery si přesuň ovládací páčku k zamykání přední vidlice.

          0 0
          • intermo  

            A co ta hrozná červená barva bowdenu k zamykání vidlice? To je největší malér na tvém kole.

            0 0
            • Dwamin  

              Původně byly všechny bowdeny červené, ale postupně jsem je vyměnil za černé a tento se ještě nedostalo :( Hluboce se omlouvám, hned ráno ho vyměním :D

              0 0
    • danielh  

      Tak ono mit riditka vyse jak sedlo je turistak jak vysity, nekde sem cetl ze riditka by mely byt 10–15 cm niz nez sedlo ale nevim no.

      0 0
      • Reaktor  

        Já mám zas problém, že mě z řidítek bolí dlaně. A to tak že hodně. A právě zvedám výšku řidítek nádstavcem. Turisťak jak vyšitej, ale co jinýho?

        0 0
      • Dwamin  

        Je to asi tak, jak jsem psal, se vším spíš začínám. Když jsem kolo koupil, tak jsem to vůbec neřešil a jenom jezdil, nedávno jsem začal přemýšlet co bych tam vyměnil a tak dál, pak narazil na toto fórum a najedou mám plnou hlavu otázek co jsem vlastně dělal špatně. Takže snad se postupně dostanu z naprostého turisty na aspoň malinkého cyklistu :D

        Budu asi rád, když sedlo srovnám do roviny, kdybych dal sedlo 10 cm nad řídítka v současném stavu, potřeboval bych o dost delší nohy :P

        0 0
        • intermo  

          Nohy si neprodlužuj, ale dej níž řídítka (možnosti tam máš). Nemusí to být těch 10 cm. Zkoušej. Sklon představce a podložky pod představcem.

          0 0
        • danielh  

          To ne sedlo musis mit tak jak ma byt na natazenou nohu, riditka dat co nejnize, podlozky pred predstavcem dat nad predstavec, predstavec do negativu a riditka natocit koncema nize at nemas je tak moc do vrchu kdyz tak. Pripadne rovna riditka misto tech vlastovek.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.