• sarkamarka

    Zdravím, žádám o radu jestli to vůbec je možné.

    Na MTB maratonu např 80km přev 1700m mi sekne na 50km tak,že nejsem schopen doijet, nebo s největším sebezapřením a ostudnou ztrátou.V kostce řečeno vše. Bylo vedro, pil jsem nevím. co to je. Jako by nohy nebyly moje.

    Ke mně, nájezd letos bonužel 5000 př. silnice průměr. v srpnu 31, v těžkých kopcích 29 i při 150km délce. Na silnici musím čekat na lidi co mi to o hodinu vsadili v terénu. Nechápu.

    Co zlepšit, sílu, techniku,? Rád bych konečně přejel Sudety. Z jara 3 chřipoky, horečka ztráta motivace atd,věk 50-bohužel. Na silnici ve srovnání zas takovej tragéd nejsem. Fakt jsem bezradný.

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Seklo jednou nebo vícekrát? Po kolika hodinách? Na jakých tepech?

      0 0
      • sarkamarka  

        Dík, bohužel i loni dvakrát, tepy na max, po asi 2 – 2,5,většinou jsem se cítil blbě už před touto hranicí. Letos jsem odstartoval jenom to v poho přejet a znova.

        0 0
        • saddik  

          Tepy na max není možný udržet dvě hodiny.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Vítězství ducha nad hmotou se zkrátka nekonalo.

          Doporučil bych: kompletní internu (zejm. kardio a játra), oční pozadí, pak sportovní zátěžový test s laktátem a určením prahů.

          Potom začít teprve něco řešit na kole, strukturovat trénink.

          Pokud jsi jezdil silnici takhle rychle trvale, může to být „jen“ přetrénování.

          0 0
          • sarkamarka  

            Ď, vše mám za sebou, vše ok, limity laktát , v terénu ty tepy nudržím v mezích. Sezonu jsem začal pozdě, vím, ale hezky zvolna, pak se to projevilo i na délce švihů i ve vedrech OK, tak co je špatně. Jak mi mohou ujet takhle lidi co mi na silnici nestačí ? Hlava?

            0 0
            • Rychlej turista  

              V tom terénu jsi začal jezdit teprve letos nebo to tak máš více sezón?

              0 0
              • Rychlej turista  

                Tak jak? A jaké máš pláště a kolik tvoje kolo váží? Ať je taky něco konkrétního, z čeho by se dalo vycházet :-)

                0 0
                • sarkamarka  

                  Schwalbe 9kg bohužel. 26 už si ani nic nechci pořizovat dokud se to nenapraví. Na to kolo nepomůže, Předjela by mě i babča s nůší. P

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    9 kg kolo je v pohodě, 26" taky. Takže ještě ty pláště (přesně) a můžu začít :-)

                    0 0
                    • sarkamarka  

                      Jo, jo srandičky, což chápu,ale mě až tak do smíchu nebylo. :-). Pláštěma.kolama a nevím, čím ještě to nespravím to vím určitě.P.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Jako bývalý ortodoxní silničář o šokovém přechodu do terénu něco vím :-) Tak ještě dej ty pláště, je to na nich napsáno. A jak dlouho na bajku jezdíš.

                        0 0
                        • sarkamarka  

                          Mám bike nyní 140km od sebe. Dušovky 2,26 fakt nevím, jedou docela, alespoň pocitově ze sjezdu dojíždím lidi, jak to fouknu, vzadu jsem vezl vlastně bontrg. skoro sliku, bylo sucho, lenost to montovat.

                          Fouk jsem to něco pod 3. Věřím,že máš zkušenosti, jezdím dlouho, v terénu občas když se s někým domluvím, většinou to v poho ustojím, tam není problém. V tr se většinou jede chvilku podlaha jak se komu chce, to je fakt v poho, ale když mám tahat 4hod …

                          0 0
    • sarkamarka  

      Blbě se to píše, ne celou dobu max, moc prostoru na sklidnění tam nebylo, snažil jsem se to držet v mezích, ale to bych musel ty kopce jít a né jet což někteří praktikovali. Pak se z toho neproberu i když volním a horší se to až je to tam co jsem psal. Na sinici vozím 39/23 a jezdím skoro vše s tím a neseká mi, kruciš. Na biku mám 22/34 a průšvih. Jestli špatně šlapu, neumím v terénu pak neodpočnu, možná, otravuji protože mě to fakt zajímá. Já se tam motal s lidma co neměli nic najeto. Ď.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Sám vidíš, že nezávodní silnice a závodní MTB jsou o úplně jiných intenzitách. Opravdu bych zkusil nejdřív tu internu, taková jaterní viróza dovede s metabolismem dost zamávat na mnoho měsíců. Aby sis ve vší té snaze ještě víc nezavařil. Nech si změřit prahy, podle toho uvidíš, jestli kopec má ještě smysl jet nebo je už výhodnější jít. Je možné, že ti, kteří do kopce tlačili, závod dojeli před Tebou.

        Jestli vozíš 39/23, jsi zvyklý jezdit do kopců silou a nízké kadence, ale v terénu s nerovnostmi to znamená jet ještě větší silou.

        Takhle na dálku Ti nikdo nebude schopen poradit, to chce doktora a trenéra.

        EDIT: Prahy máš, zkus tu komplet internu, pro sichr. A také výkon, popř. začni vozit wattmetr.

        0 0
    • mrozu  

      Evidentně jezdíš úplně špatně. Podle mě ti chybí vytrvalost, nájezd 5000 km je na 80km maraton docela málo a podle toho, co píšeš, tak to navíc jezdíš ve vysoký intenzitě. Zato kolegové, na které na tréninku jak píšeš „musíš“ čekat, si místo honění ega na tréninku šetří správně síly až na závod.

      0 0
      • sarkamarka  

        Na nikoho si nehoním a neonil triko, ani když jsem najížděl 25 za rok, jenom jsem popsal situaci. Většinou se vždy někdo najde jiný kdo si h…tr… Pak jedu špic s těma co už nemůžou jako já v terénu, aby to dotrpěli domu.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jestli jsi najížděl 25 tisíc za rok, tak jsou všechny mé předešlé reakce bezpředmětné. O to víc by ses měl snažit najít skutečného fyziologického původce obtíží, přičemž nejhorší možná odpověď by byla: stáří.

          0 0
          • sarkamarka  

            no právš , já to nechtěl vytahovat, asi mi to MTB není souzeno, silnici jsem jel jako sranda závod a jeli jsme pr34řv a l při 9oom přv, přijelo 170lidí,3× spadlo a už nic na silnici nepodnikám do toho auta no hrůza.

            Bohužel ty maratony jezdí i starší. Ď nějak se stím poperu, P

            0 0
            • sarkamarka  

              Kolik najedete na sil a terénu, posilka ost..Hodínově týd. měsíčně. děkuji

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Je potřeba specifikovat, koho se ptáš. Takže předpokládám, že Tě zajímá někdo, kdo Sudety jel třeba do 50. místa a je mu kolem padesáti let a obecně závodí.

                Ale jestli jsi jezdíval opravdu hodně a teď to oproti tomu jen tak pidlikáš, tak může být chyba i v tom, že si začátky závodů rozjíždíš stejně jako dřív, jen tomu chybí ta objemová příprava.

                0 0
                • sarkamarka  

                  Ď za pomoc, letos mi to dík chřipkám a horečkám na jaře opravdu spadlo do pidlikání, ale přesto jsme měl pocit,že jsem na onen závod připraven, chyba lávky, bohužel jsem si byl vědom km a vystoupil jsme si hned při 2km nájezdu do ter jež byl do kopce z hl. pole. První kopec na jehlíčí a kořenech však hned dal vědět,že to bude boj.

                  Loni jsem měl 380W na měření, potvrzenio i zátěžovým ekg, vše bylo OK, pravda jaterní hodnoty mám zvýšené, ty gms( teď přesně nevím, ale mini ´málně -konzultováno) Včera jsem volal doktorovi jak jsi mi psal o játrech.

                  Přiznám se, neposiluji není čas,asi to bude v tom,že musím najet né 5000, ale 20000 na silnici. Připadá mi, že na silnici umím fakt toči, však jsem leta trénoval časovku a rychlost a terén mi prostě nejde. Mám pevňáka, ale zas takový ******* bych nečekal. P

                  0 0
                • sarkamarka  

                  Ještě se vrátím ke včerejšku, jak mi kolega napsal,že si honím triko. Nevím jak oni jezdí společné vyjížďky, ale kdykoli nějakou absolvuji, naprosto kdykoli se jede zpočátku palba než většině dojde. Tak je to vždycky, a, že někdo je na tom hůř poznám na prvních 10km ať ve větru nebo stoupáních. Když jedeš špic a on v kopci není tak se asi nešetří si myslím.P

                  0 0
    • saddik  

      Nezapomínáš v závodním tempu jíst a pít? A co třeba posed na MTB, nepozoruješ nějaké problémy tady (horší dýchání, mrtvění nohou ze zaškrcení apod.)?

      EDIT: vidím, píšeš, žes pil, tak jen to jídlo. Co strava před závodem, nějaké změny oproti normálu?

      0 0
    • sarkamarka  

      Ď za káždou reakci, no i ve vedrech jsem jezdil na vodu, hodně vody a jídlo, polévání atd, fungovalo to.No a při tom měření jsem začsal nepochopitelně dávat ionťák a gely, méžná to byla ta věc, ale zase 3gely a dva bidony iontu, je fakt.že tělu se prostě nechtělo, já byl jak invalida, hlava by jela, ale nohy jak bych neměl. Ctěl jsem to zabalit na obč na 52km jsem do se be nalil litr čisté vody a dojel jsem. Také bylo vedro, možná i to.

      K tomu posedu, to je fakt,že jsem něco najel i na horáku na cestách a i po solnici když jsem od někud vracel a kopec co jezdím na silnici v tempu se mi jel jaksi divněji než jsem byl zvyklý. Mohl jsem srovnat. Je fakt,že udržet na horáku na silnici 30 je pro mě docela problém. Něco by na tom mohlo být.

      Strava vše v normálu, nálada byla dobrá, odhodlání velké a ale vzadu mi to trochu vrtalo jaké to bude. Což se teda ukázalo.P

      0 0
      • saddik  

        Tak ono 30 na silnici na horáku vchce úplně jinej výkon než to samý na silničce, tak to není až takový překvapení. Když vyloučíš zdravotní důvody, můžeš zkusit třeba na horáka nahodit slicky a odjet pár silničních vyjížděk na tom (na silnici bys měl partě stíhat i tak), abys ověřil, jestli je problém kolo nebo terén.

        0 0
        • sarkamarka  

          Ď, napadlo mě toto řešení, dík za potvrzení, asi musím více horákovat, to asi bude jedna z cest.

          Pak na silnici ať se jede co se jede a jak se jede dokážu si odfrknout, připádámi, že ze sebe ten laktát v terénu nedokážu odbourávat, pořád to tzv, nejede a asi jsem pořád vysoko.

          Jo to by mohla být cesta, silnice mi asi moc nedává.

          0 0
          • Delkim  

            tipnul bych si, že na horákovi jedeš řádově vyšší watty než na silnici (jak to tam pereš silou) a pak ti prostě dojde

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Watty jsou watty, ty převodama neojebeš, ať točíš, cochceš. Pořád musíš jet stejný výkon.

              0 0
              • Delkim  

                myslel jsem to tak, že se snaží jet podobně jako na silnici, tj. rychlosti co zná, a dává tím pádem daleko vyšší výkon

                nahoře to zmínil

                na 30 km/h na horáku musí dávat daleko vyšší watty než na silnici

                0 0
              • saddik  

                Fyzikálně jo. Z hlediska fyziologie je to ale rozdíl, svaly snáší vyšší a nižší kadence při stejném výkonu jinak.

                Obecně ale taky v terénu zapojuješ víc svalů, na silnici jedou jen nohy, takže stejný výkon v nohách, který by ukázal wattmetr, bude v terénu pravděpodobně znamenat vyšší tepy a celkově větší zátěž.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  Ano, to je jasné a logické a se vším souhlasím. :)

                  0 0
                • sarkamarka  

                  Děkuji všem i navzájem, ale toto si myslím,že bude ono. Posilovna, posilovna né jenom točit silnici. Oblbnout terén nejde, je to jiná disciplína, kdyby bylo na mě ze silnice neslezu, ale fakt tam jízdy ve větším balíku nejsou nic moc, to už mám za sebou. Prostě se bojím, a musím do lesa. Ď.P.

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Abys nebyl pak zklamán. Posilovna je super základ, naučíš pracovat svaly v anaerobním režimu, což je někdy problém dohánět přes zimu venku na kole. Ale rozhodně to není tak, že pak na jaře vylítneš kopec o řády minut rychleji. Nicméně stále doporučuji 2× týdně posilovnu zařadit do tréninku. Ideálně v kombinaci s kolem hned po posilce. Pokud to dobře poskládáš, tak to jde poznat. Mě to hodně pomohlo na rovinách, kde jsem tápal a teď nemám sebemenší problém.

                    0 0
            • sarkamarka  

              Ď, právě,že se snažím točit i v terénu vozím 22/34, všichni mají 1 přev. nebo jenom +8 já 12, dát tam těžší tak skončím dříve. O tom dojití není pochyb .

              0 0
    • scalar  

      Mám podobný problém, u mně je to krční páteří. Prostě se v terénu někdy po 40 – 50 km něco skřípne, jde to až do nohou a nejede to, nedostanu se na tepy, ztrácím na lidi, co jsems nimi jel 1 – 2 min na kilometr.

      0 0
      • sarkamarka  

        Tak v tom nejsem sám. Promiň. Mě se nic neskřípne jen se cítím po 50 těžkých km v ter. jak invalida. Taky tomu stavu tak říkám, je to fakt zážitek. P

        0 0
        • scalar  

          Mně trvalo dost dlouho, než jsem zjistil, že je to krční páteř, ani mne to nenapadlo. Běham jsme po doktorech, chodil na rozbory krve a pořád nemohli nic najít.

          0 0
          • sarkamarka  

            No nic moc, já pořád doufám,že to je jaksi jak bych to no,že na to nějako nemám. Ale je fakt,že při srovnání se sil. nic takového se neprojevuje.

            Trpím na migrény, změna tlaku apod. i vedro se mnou umí zatočit, ale letos jsem normálně jezdil i v těch tropech, polívání, pití vody furt jsem někde stál, ale přijel jsem po 130km ve vedru normálně. Neplazil jsem se jak na tom biku. Rozebírám to protože to loni bylo stejné, to jsem vůbec nedojel. Ty nohy jako by mě uřízli. No ono letos, jsem se zastavil a chtěl to zabalit rovněž nebýt jednou spolubojovníka a obč. za 2km kde se mi nějak ulevilo..

            Vezmi Huř… ta má servis a také jí nikdo z toho nevymotá !P.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Píšeš, že ve vedru jedeš normálně, ale pořád někde stojíš a je to v pohodě. To při závodě nestojíš, resp. se Ti uleví až na občerstvovačce. Vedro a přehřívání je jedna věc, energetická bilance druhá.

              Od zveřejněných zjevných faktů a toho, co z nich plyne, bych se odpíchl k dalšímu tréninku vytrvalosti. Plus bych řešil glykogenové zásoby a doladění bilance průběžného příjmu a výdeje energie. Pokud k tomu je nějaká (byť malá) metabolická nedostatečnost a třeba nízká laktátová tolerance, tak máš do důchodu (invalidního, jak jinak) vystaráno.

              0 0
              • sarkamarka  

                Oj, no já nestojím furt, to myslím obrazně, musím si na to dávat pozor jak to může být vykládáno. Stojím pouze když si beru vodu, neb v těch vedrech to bylo potřeba, myslím tím ta opravdu vedra, jinak jsem se snažil jezdit v 5ráno, ale bylo pár dnů kdy jsem to musel přejet za dne. Někam jsem jel.

                Mě se ulevilo asi po těch gelech které normálně nejím a zapíjel jsem iontama blb. Nicméně chápu,že máš asi dost odbornosti na ten závěr. To bych nerad.

                Vše jsem absolvoval loni, vše čisté, kardiolog mě varoval,že zahrávat si v mém věku se změnami na srdíčku není až tak moc dobrý nápad. Silnici jsem jezdil trpělivě, tedy sám, hezky na lehko, myslím těžké kopce, jako křivoklátsko apod, dodžoval jsem všechna doporučení.

                5000 je asi málo, to mají jiní v zač. května.

                Proč to nemám na silnici, taky jsem jel palbu několikrát a v poho.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Odbornost nemám žádnou, možná bych někde ještě tak našel odznaky stopaře a táborníka, takže si z mých blábolů o jízdě na kole nic nedělej. Hlavně nic nepřehánět.

                  0 0
    • jannk  

      ja to mel naopak, vek podobny (trochu min), poslednich par let jsem stravil na MTB (ale spise XC nez nejake sjezdy) a kde moji spolujezdci trpeli jsem si to docela uzival, kdyz ostatni sesedali z kola jsem mel jeste nejaky lehci prevod v zasobe. Potom me ukecali na silnici, po 20 letech jsem si koupil novou silnicku – a tezce jsem nestihal. Sice docela spickove kolo, vsechno spravne nastavene … ale pro me to byl najednou jiny posez, jina technika – proste jsem par mesicu trpel, vsechno me bolelo, nebyl jsem schopny vydrzet poskladany za riditky a drzet tempo, jizda v haku uplna tragedie (proste jsem se bal). Po jedne sezone se to nastesti spravilo a uz i na silnici jezdim, co bych od sebe ocekaval – vzhledem k vykonum ostatnich co s nimi jezdim.

      0 0
    • sarkamarka  

      Jo , jenom postřeh, na běžkách můžu jet třeba 100km a tento pocit nemám, bolí mě všechno ruce nohy dech ale pořád tahám a pořád vládnu nad tělem. Né,že zvadnu a jdu jak na mtb, pořád až do konce jedu, v zimě mi to nepostihuje. Myslím v rámci přípravy.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.