Profi silnice - Giro d'Italia 2025

49 nepřečtených
  • kapsch

Ciao bella!

Začátek první letošní GT se nezadržitelně blíží a tak je načase to tu spustit :)

Letos nás čekají dvě novinky – máme na startu třiadvacet týmů (oznámeno v březnu pro všechny letošní GT), a oproti loňsku nepojede Giro Pogačar :), takže lze očekávat napínavější průběh a souboj o Maglia rosa, a věřme, že Giro očekávání naplní!

Které stáje dovezou sprinterský vláček a půjdou po Maglia ciclamino? Jak velké rozdíly zanechají spíše časovky? Bude 9. etapa alias vložené Strade Bianche pouze jednorázovým zpestřením, nebo zamíchá i celkovým pořadím? Bude se o celkovém pořadí rozhodovat vážně až v posledních dvou horských etapách? Kdo vystřídá neobhajujícího šampiona a odveze si letos růžový dres? Jak se ukáží české barvy v podání Vacka a Hirta (soupisky samozřejmě ještě nejsou kompletní a finální)?

Odpovědi na všechny otázky se dozvíme mezi 9. květnem a 1. červnem. Celkem 3410 km: čekají nás dvě individuální časovky (první druhý den v rámci startu Gira v Albánii), 6 rovinaté etapy, 8 kopcovitých a 5 horských etap (z toho 4 mezi 15. a 20. etapou). Můžeme se těšit na Monte Grappa (15), Passo del Tonale a Passo del Mortirollo (17), Col Saint-Pantaléon a Col de Jeux (19), Colle delle Finestre (20) a spoustu dalších pěkných stoupání. Profily etap např. zde The route, Giro d'Italia 25

8 0
    • kapsch  

Tipovačka samozřejmě bude! Zadání apod sem hodím později.

Zároveň jsem si všiml, že jsem loni po Vueltě zapomněl a nedopočítal celkového vítěze celé loňské „GT tipovací sezóny“, tudíž tento prohřešek zkusím do startu Gira napravit :))

4 0
    • andy97  

Etapa na Colle delle Finestre je v ohrožení.

Na vrcholu je aktuálně 50 cm sněhu a teploty se pohybují od 10 °C do –2 °C. To je skoro každý rok, že je problém na nějakým stoupání.

Logický by bylo Giro a Vueltu vyměnit. ASO ale nechce.

https://x.com/…221506798072?s=46

4 0
    • Agent007  

První tým oznámil sestavu. Kluci Ineos

2 0
    • kapsch  

Vezmu to popořadě, takže nejprve doženu loňský restík, a zveřejním vítěze loňské tipovací sezony.

Prvenství po vítězství na Giru udržel Quoll, na Tour i Vueltě zajel víc než 90 % bodů vítěze, a svou konzistencí si udržel sezónní vítězství, gratulace! Zároveň jej čeká těžká práce v podobě obhajoby jak právě nadcházejícího Gira, tak i tohoto titulu :))

Na druhém místě se umístil druhý na Giru i Vueltě pospec, třetí flek udržel bronzový z Gira Albert.

Vypíchnout musím těsně čtvrtého Chramyho, který jako jediný skončil na všech GT v první desítce (9., 7 a 6.), a nebýt bonusů za umístění na bedně, bral by za loňskou sezonu druhé místo.

Pro dobré umístění je základem samozřejmě účast na všech tipovačkách, jsem rád za loňskou krásnou účast, snad nás v hojném počtu budou tipovačky bavit i letos :)

5 0
    • kapsch  

A protože do startu Gira zbývá necelých pět dní, a jak už je i tady vidět, soupisky se již začínají potvrzovat (momentálně vidím Ineos, Jayco a Tudor), můžeme zvesela spustit první letošní tipovačku. Vše tak, jak to již znáte:

Kdo by měl chuť si tipnout, zkusit štěstí a zabojovat o právo vytahovat se na BF, ať mi prosím pošle na mail v profilu nebo do SZ:

Tip na celkové pořadí od prvního do pátého místa

Tip na nejlepšího vrchaře, vítěze bodovacího trikotu a nejlepší team

8 jmen jezdců, kteří si myslíte ze se dostanou na bednu v některé etapě

Tie-breaker: Kolik jezdců dokončí

Uzávěrka tipů v pátek 9.5.2025 v 13:30 (tj. start první etapy).

Profily etap viz např. výše v zakládajícím příspěvku, soupisky týmů např. https://www.procyclingstats.com/…25/startlist

Pravidla a bodování jako obvykle:

Body za celkové pořadí: Správný tip na 1.-5. místo 24–20–16–12–8 bodů. Pokud se spleteš o 1 místo, máš polovinu bodů jezdce, pokud o více než o 1 místo, ale stále v top 5, pak 4 body.

Dále 6 bodů za správný tip na aktuálně nejlepšího vrchaře, 6 za správný tip na vedoucího bodovací soutěže a 6 za tip na průběžně nejlepší tým.

Body za etapy: 3–2–1 bod za 1.-3. místo jezdce ze „stáje“ v etapě.

Body za etapy se sčítají a nelze o ně přijít; body za celkové pořadí, trikoty a tým jsou vždy dle aktuálního umístění.

Při rovnosti bodů rozhoduje, kdo je blíže počtu jezdců v závodě. Pak rozhoduje vyšší počet dnů v čele. Pokud ani to nerozhodne, rozhoduje vyšší počet bodů za GC.

Počítá se konečné pořadí vyhlášené po dojezdu poslední etapy; body za etapy jezdců vyloučených za doping už v průběhu Giro se ruší; pořadí v etapách se už ale nepřepočítává.

Pokud Giro skončí dřív, počítá se vyhlášené konečné pořadí.

Lanterne Rouge: kdo bude na posledním místě 5 dnů po sobě (včetně volných), nenastupuje do další etapy!

Vedoucí v průběžném bodování má samozřejmě morální povinnost chodit v růžovém.

V případě protestu má automaticky pravdu a poslední slovo pořadatel.

Copy&paste friendly verze pro tipy

Nick:

Celkové pořadí: (5 různých jmen, protože 1 jezdec se nemůže umístit na více místech najednou, že?)

1.

2.

3.

4.

5.

Nejlepší vrchař:

Nejlepší v bodovací soutěži:

Nejlepší tým:

Dokončí:

8 ! jezdců na bednu v etapách:

Tipo lze zasílat na můj mail či profil, hodně štěstí všem účastníkům.

8 0
    • Jakub333  

Síla

5 0
      • jmaselnik  

Takže Almeida pojede nejspíš Tour jako superdomestik

0 0
        • rejdy  

Spolu s Yatesem… Po tom, co tam vloni předváděl Ayuso, už to s ním jako domestikem pro Pogiho radši neriskujou :)). Pak čekám Almeidu jako lídra na Vueltě, pokud teda náhodou nepojede Pogi.

3 0
    • kapsch  

Necelé 2 dny do startu, drtivá většina týmů již potvrdila soupisky (dle PCS snad zbývá už jen EF), a ve schránce už mám první dva tipy!

Vím, že většina tipů chodí až poslední den a hodiny před startem, berte proto tuto zprávu jen jako lehkou připomínku pátečního startu :)

4 0
      • Agent007  

Měla by se psát i křestní jména,je tam několik dvojic, konkrétně bratři Bais,Cepeda, Hamilton, Yates

1 0
        • kapsch  

To je samozřejmost.

Občas někdo v takové situaci na křestní zapomněl, v ten moment se snažím dozjistit, pokud je čas do začátku závodu. Jinak přiřknu „logickou“ volbu – např. když jednoho Yatese má 10 lidí a druhého nikdo, ten, kdo neupřesní, dostane toho, kterého má většina.. Ale v naprosté většině případů o případných dvojicích víme a myslíme na to :)

0 0
    • kapsch  

V tipovačce je nás momentálně 20, počítám samozřejmě s dalšími zájemci během dneška. Neslibuju vyhodnocení první etapy hned večer, ale do sobotní časovky bych měl stíhat tipo rozjet :)

5 0
      • cubista  

Tipo odesláno. Už se těším, až to začne. Jsem zvědavý, jakou roli bude mít Wout? Ve sprinterských etapách rozjížděč pro Kooije a jinak volnou ruku na etapy?

0 0
        • HoF  

Taky jsem posílal na poslední chvíli. S Woutem bohužel nepočítám, ale budu se rád mýlit, přál bych mu nějaké úspěchy.

0 0
          • Agent007  

Aert se určitě pokusí o etapu, protože mu chybí vítězství na Giru do triptychu. Takže dát ho na etapy byla povinnost. Pár beden v etapách bude mít.

1 0
          • rejdy  

Dnešek byl pro něj jít do růžové, bohužel byl poslední týden nemocnej, až poslední 2 dny ok, takže zase výpadek z tréninku…

1 0
    • cubista  

Giro bude na neplaceném německém Eurosportu ze satelitu Astra.

0 0
    • rejdy  

Trek slušná řezanka zatím, Ciccone skvělej, Vacek taky.

0 0
    • Lukster  

Landa je fakt smolař…

0 0
      • Darkson  

…kdo kromě mne ho má v Top 5?

0 0
        • HoF  

Já jen na etapy.

0 0
        • Cabasekxxx  

Já,na pátém

0 0
        • nitraq  

Já, čtvrtej flek.

0 0
        • Lukster  

Já nikde, Landa ve mně nikdy nevzbuzoval důvěru, ale takto brzký jsem nečekal

2 0
        • Albert8  

Samozřejmě ho mám na trojce. A ještě Arensmana na pětce:D

0 0
          • Agent007  

Nikde není psáno, že arensman nemůže být na konec pátý. Dyť je ještě 20 etap, 1,5 minuty je úplný prd ztráta . On má vždycky pomalý rozjezd. Loni na giru v první etapě ztratil přes 2 minuty, a nakonec byl šestý celkově. Ale víc bych teda věřil bernalovi

0 0
        • pospec7  

Na pátým. Smolař

0 0
        • oberleutnant Weiss  

Na poslední chvíli před odesláním jsem ho nahradil Arensmanem. Tak aspoň teda Mads s Woutem mi udělali z hlediska tipovačky radost, ale takových nás bude víc než dost…

1 0
          • oberleutnant Weiss  

Akorát tedy váhání mezi Grovesem a Pedersenem na bodovačku jsem samozřejmě (alespoň prozatím) nevyřešil dobře…

0 0
            • Trainman  

Zjevně furt lepší Groves nebo Pedersen, než můj duel “odpojenej vagónek” Bennett nebo Fretin :’-)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.