Přestavba 3x10 na 1x12 Focus Raven 2017

39 nepřečtených
  • robino

    Zdar všem, po dnešní zkušenosti s přesmykačem za.....ným od bahna jsem se konečně rozhoupal k výměně pohonu. Prosím místní experty o radu, co by to obnášelo a jestli by šel stávající pohon(hazka,kazeta, páčky všechno SLX) použít na stavbu dětské 24'' 1×10 na rám Force Forkys? Popřípadě kdyby se našel stavitel, co by byl ochotný se do toho přes zimu pustit. Předem dík za všechny rady.

    0 0
    • robino  

      Fakt nikdo nic? Nechce se mi to davat naslepo do servisu, moc tomu nerozumím a bojím se aby mě někdo nebalamutil.

      0 0
    • robino  

      Zkusím obnovit ještě jednou, třeba je teď lepší klima…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak, záleží na tom, jestli ti bude např. stačit rozsah převodů 32(34,36)x11–50 nebo budeš vyžadovat rozsah kazety 10–50(51). V prvním případě můžeš použít původní náboj s hg ořechem, ve druhém případě to znamená vyměnit ořech, respektive celý zadní náboj (přepletení nebo výměna celého zadního kola). Kliky můžeš použít původní, s tím, že shodíš převodníky a na pozici středního převodníku namontuješ NW jednopřevodník.

        Každopádně budeš muset koupit kazetu, přehazovačkou, řadící páčku, převodník a řetěz.

        Na dětské kolo své stávající komponenty asi normálně použít můžeš, musíš ale pořídit krátké dětské kliky.

        0 0
        • robino  

          Dík za odpověď, rozumím tomu dobře, že kazetu s vyšším rozsahem dělá jiný výrobce a není kompatibilní s původním ořechem(nábou)? Rád bych zachoval co nejvyšší rozsah, ale přeplítat se mi nechce, Už takhle si myslím, že to budou celý moje vánoce.

          0 0
          • Dzany  

            Pokud pořídíš sadu SLX, XT, XTR v 1×12 musiš řešit i ořech – je tam jiný ořech – MicroSpline. ALe nevim, zda to lze vymenit za klasický ořech. Rozhodně ti bude stačit převod 32z x 10–51.

            0 0
            •  

              Podle ceho soudis, ze mu bude rozhodne stacit 32z x 10–51 29" ? ;)

              Napr. mně by nestacil 32z ani nahodou, vozim na HT 36z x 10–51 29" a na Fullu dvojpilu.

              0 0
              • Dzany  

                Posuzuji podle sebe. Pokud není závodník, tak 32z mu bude stačit. Vozil jsem 34z 11–46 a teď mám 32z 10–51 a nemám pocit, že by mě ten jeden zub chyběl.

                0 0
                • Charles2k  

                  Tak třeba já rozhodně nejsem závodník, když nepočítám občas nějaké krátké triatlony bez ambicí na výsledek a 34/11 nebo 32/10 by mi nestačilo.

                  0 0
            • robino  

              Takže otázka je jestli jde vyměnit jen ořech nebo je potřeba celá nába? Sorry za lama dotazy, ale fakt tomu nerozumím.

              0 0
              • Dzany  

                To já nevím, nevím, jak jde tvoje nába a ořech MS nebo XD dohromady. Záleží na tobě, kolik do toho chceš vrazit.

                0 0
          • Smazaný účet  

            Ořech na klasickou 10 rychlostní kazetu se značí Shimano HG a má to omezení, že nejmenší pastorek musí mít nejméně 11 zubů. Na tomto ořechu můžeš např. použít kazetu Sunrace 11–50 nebo Sram NX 11–50. Pro kazety s nejmenším pastorkem 10 zubů má Sram (XG) i Shimano (Microspine) vlastní typ ořechu. Kazety pro tyto ořechy nejsou navzájem kompatibilní. Záleží na tobě a tvém způsobu jízdy, jaký rozsah převodů budeš vyžadovat, podle toho musíš zvolit velikost převodníku a rozsah (typ) kazety.

            0 0
            • robino  

              Dík, konečně mi to někdo vysvětlil, aspoň trochu. Takže když oželím 10 zubů na nejmenším pastorku, tak nemusím přeplítat, stejně půjde hlavně o převodník, co ušlapu a jaký kopce jezdím.

              0 0
              • Dzany  

                Sada 1×12 sram NX je kompatibilní s klasickým hub ořechem. Ostatní sady 1×12 sram gx a vyšší a Shimano SLX a vyšší potřebuji vlastní ořech.

                Sram XD ořech.

                Shimano Microspline ořech.

                0 0
              • Dzany  

                Sada 1×12 sram NX je kompatibilní s klasickým hub ořechem. Ostatní sady 1×12 sram gx a vyšší a Shimano SLX a vyšší potřebuji vlastní ořech.

                Sram XD ořech.

                Shimano Microspline ořech.

                0 0
              • Johny.Merida  

                Předělával jsem teď kámošovi systém z 2×10 na 1×12…páčka a hazka GX Sram, kazeta 11–50 Sunrace, kliky XT s 34z prevodnikem. Vše kupované z Kupkola a náramně si libuje, jak to vše chodí. Ořech měl jako ty, klasiku Shimano.

                0 0
              • xtonda  

                Jenže přepletení na XD stojí ranec, nejlevnější náboj s microspline stojí tisícovku.

                Jako total lowcost bych si vzal SLX řazení a přehazku a kazetu na HG ořech Sunrace nebo NX bez nutnosti sahat na zadní kolo. Jinak bych vzal komplet Shimano a předělal zadní kolo.

                0 0
      • Stavel  

        12spd na HG ořechu s vyšším rozsahem:

        Sunrace 11–51

        Čína 11–52

        0 0
        • Martin  

          tu mz 800 si budu hlídat, vypadá zajímavě

          0 0
    • Narmex  

      Domácí nízkonákladová přestavba…

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Martin  

      Domácí nízkonákladová přestavba https://www.bike-forum.cz/…-crr-2017-r3

      0 0
      • robino  

        Tak takhle nějak by se mi to líbilo. Mám brzdy XT a chtěl jsem to nechat u Shimana, takže abych nemusel přeplítat, tak kazeta Sunrace MZ800 11–51, hazka XT a mělo by to Teda fungovat. Jen nevím, proč tam máš řetěz Sram? Shimano by nefungoval? A k čemu je prosím ten oválnej převodník?

        0 0
        • Martin  

          Ohledně řetězu je debata v tématu Shimano 1×12 – některé verze Shimaních spojek nefungovaly korektně na non-Shimaních převodnících, psala to Tina. Tak jsem vzal rovnou celý řetěz SRAM. Ale prý už má Shimano inovovanou spojku, která pracuje i na pilách, které nejsou Shi.

          Oválný převodník teoreticky optimalizuje rozložení sil při šlapání. Někomu to funguje, třeba mně se to strašně líbí, někdo zas říká, že je to k ničemu.

          Teorie viz tu https://absoluteblack.cc

          0 0
          • robino  

            Ten princip oválu se mi docela líbí, tak proč to nezkusit… Když změna, ta se vším všudy!

            0 0
    • robino  

      Jinak díky všem za reakce. Další otázka je, zda můžu nechat středové složení a koupit jen vyhovující převodník?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Psal jsi, že máš kliky Shimano SLX 3×10. Takže kliky si můžeš nechat původní, sundáš jen převodníky a na pozici prostředního převodníku nasadíš něco podobného: https://www.aliexpress.com/…7451543.html?…

        0 0
        • robino  

          Ok, dík za tip, tak už v tom mám docela jasno: páčky SH XT, hazka SH XT, kazeta Sunrace MZ800 11–51, řetěz Sram, převodník zkusím ten AbsoluteBlack 34 z, ovál, kliky nechám a mělo by to fungovat. Je potřeba ten převodník na ose nějak vymezit? Předpokládám, že jo. To se dělá jak?

          0 0
          • Martin  

            Já jsem na klikách 3×10 jen novou NW placku nasadil místo původní prostřední a jinak jsem s tím nic nedělal, řetězová linka celkem sedí.

            0 0
          • Dzany  

            A nakonec tě sada NX vyjde levněji. :-)

            0 0
    • Billy  

      Zdravím všechn a prosím o radu. Chtěl bych přejít z SH 3*10 Deore (kliky 40–30–22, střed BB52, kazeta sunrace 11–36, 10 rychlostní) na 1×12 Sram, po několikadením čtení všech vláken se nemůžu stále dobrat všech komponent, které budu muset vyměnit. Zároveň jsem asi před rokem pořídil nová kola na nábojích Novatec D792-QR SHM – 28H – BK, která nebyla vůbec levná. Chtěl bych použít novou kazetu a komponenty Sram GX, sady X01 už je mimo můj rozpočet. Nebráním se ani SH XT M8100.

      Dotazy:

      1. Dá se vyměnit v náboji D792-QR SHM – 28H – BK pouze ořech XD na kazetu SRAM 1*12, nebu se bude muset koupit celý nový náboj a kolo přeplést? Je D792-QR pro sady 1×12? Stejně tak při přechodu na XT M8100? Odpověď jsem nikde nenašel a dost na ní záleží další postup ugrade.
      2. Při výměně klik na SRAM bude nutné zakoupit i nové středové složení pro SRAM DUB, odpovídá středu BB52 střed Sram DUB BB BSA 73mm?
      3. Uvažuji nad kombinací kazety a klik SRAM GX a řazení XT 8100 (páčky a přehazovačka) z důvodu problémů s přehazovačkou SRAM GX (o jejich neduhách jsou zde referáty), bude toto řešení fungovat a lze to takto vůbec kombinovat (někdo to tady na foru měl). Nebo risknout komplet Sram GX (díky za subjektivní názory). U SH XT M8100 tady zase čtu o vůli kazet na ořechu Mikrospline a jeho cena taky nepotěší…

      Díky moc za nátory a rady…

      0 0
      • Dzany  

        Nejlepší bude, když se obrátíš na shimano – technickou podporu nebo cyklozitny ohledně sramu. Záleží jakou máš nábu, jestli máš klasickej shimano ořech, tak na to dostaneš i 1×12 NX nebo sady 1×11 Shimano . Bohužel u vyšších sad už musíš mít adekvátní ořech, buď Microspline na Shimano nebo XD na Sram. Někdo mi říkal, že lze u některých zapletených kol vyměnit jen ořech za ořech, asi to lze i dle hromady videií na youtube. Ale jak jsem psal, je asi lepší se obrátit přímo na lidi, kteří u toho jsou.

        Já jsem měl kola od Fulcrumu a sadu 2×10 Sh. Když jsem si spočítal, že přestavba na 1×12 by byla moc drahá, tak jsem skočil po 1×11 Sh XT, SLX s převodníkem Oval 34z a kazetou 11–46. Upřímně stačí to, jen máš odstupňovaní trošku hrubší. Ale objel jsem s tím i Alpy. Pokud trváš na 1×12, pak jedině NX (kazeta – 11–50) nebo přeskládat kolo na lepší, ale to už souvisí s tím, co jsem psal, vyšší náklady. A potom jestli není lepší si ty prachy přišetřit a počkat a koupit nové kolo s 1×12.

        Toužil jsem rovněž jako ty po sadě 1× něco… ale ceny mě odradily. Nakonec jsem se přes kamaráda dostal k naprosto levné sadě 1×11 a přestavěl to, jinak bych do toho nešel. A ve výsledku jsem stejně kolo prodal a koupil nové. Nyní vozím 1×12 XTR a upřímně jediný rozdíl vidím v krajních pastorkách, kdy mám ještě lehčí převody a k tomu o 1 zub menší poslední pastorek, je to o hlavně o nohách. Ale zase potvrzuji, že 1×něco je velmi jednoduché a praktické.

        Je to jen na tobě, jak se rozhodneš.

        Mrkni se kolik stojí sady – zase to tak strašné není.

        0 0
      • Smazaný účet  

        XD ořech pro novatec 792SB normálně koupíš: https://www.koloshop.cz/…-D882SB.html

        Kliky Sram a středové složení od Shimano kompatibilní nejsou. Ve tvém případě bych ale kliky ponechal, jen sundal původní převodníky a pozici prostředního nasadil NW převodník.

        GX kazeta 10–50 ti s 12sp řazením a přehazkou Shimano bude normálně fungovat.

        Vrzaly jen první kazety XTR na ořechu Microspine.

        0 0
      • Billy  

        Takže nemusím přeplétat, super, stačí teda výměna ořechu za XD. Celkem to tedy bude ořech XD, střed DUB BB BSA 73, kliky Sram Gx, kazeta Eagle XG-1275, páčka XT SL-M8100 a hazka XT RD-M8100 a řetěz asi Sram GX? Je to všechno, případně nějaká podobná alternativa? Díky…

        0 0
    • Dzany  

      Mj. není lepší koupit celou novou sadu, než to takto placat z různých komponentů?

      0 0
      • Billy  

        Určitě je lepší celá sada od jednoho vyrobce, v mém případě od Sramu cenové dostupné GX, nicméně přehazovačka GX je asi problematická, dost se tady o tom psalo /lámání, vrzání, problematické seřízení, atd. / a řazení GX neumí řadit o dva stupně, proto ta kombinace s hazkou a řazením od SH XT M8100. Jinak by se dala i hazka X01, ale jen ta stojí cca. 5tis. Pokud by GX fungovalo bez problémů, pak asi není co řešit…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.