• OCG

    Potřeboval bych poradit: Začalo mi nějak lupat v kole. Při záběru do pedálů se ozývají zvuky zhruba podobné tomu, když mačkáte plechovku od piva. Myslel jsem si, že jde o kliky, tak jsem je rozebral, vyčistil, nasadil a… lupání neustalo. Při jízdě do kopce jsem držel spodní rámovou trubku, bylo cítit, jak přenáší vibrace toho lupání. Zdá se, že ten rám pracuje do strany a když pracuje, tak v něm lupe. Když do toho nedupu, ani to nějak moc nedělá. Rám jsem prohlížel, žádnou prasklinu jsem neviděl, několik míst odřených až na kov, ale nic, co by připomínalo prasklinu. Tak nevím, co s tím je a prosím někoho o radu:

    • můžou to být vychozené čepy?
    • je to něco jiného mechanického?
    • nebo je to prostě prdlý rám a jsem v pytli?

    Díky za radu a názor!

    0 0
    • vikicek  

      Mě tohle uplně samý dělal řetěz, při záběru to skřípalo :)

      0 0
    • Almond  

      Mne pri zaberu krupalo kdyz se mi dostal bordel do stredovyho slozeni… vymenil jsem a s puvodnim stredovym slozenim neslo skoro hnout… nevim co si myslel tim „cistenim klik“, mrknul ses i na ten stred?

      0 0
      • OCG  

        no stred jsem pravda nerozebiral… ale tam je prece jen 2× miska a plastova trubicka, ne? Co tam muze lupat?

        0 0
        • Almond  

          do toho ja nevidim, proste kdyz se tam dostane bordel, tak to lupe… zkus jestli ten stred de v poho otacet rukou (bez klik)… pokud jo, hledej chybu jinde ;)

          0 0
    • marapara  

      Mně tohle začal dělat rám po cca 1,5 roku ježdění. Po čase začal pracovat, při záběru se lehce hýbal ze strany na stranu. Problém je v tom, že jak jsou svařené trubky, tak za svárem, uvnitř rámu se dotýkají. Přitom, jak se rám lehce hýbe, tak trubky o sebe lehce třou a praská v tom.

      U mého rámu stačilo vystříkat rám u středu montážní pěnou. Pěna se vytěšní a utlumí to.

      0 0
    • prvniodkonce  

      Hliníkem se nese všechen zvuk. Já takhle přemýšlel o sebevraždě a pak jsem zjistil, že mi lupe košík na bidon :D

      0 0
    • lendl  

      neviem co myslis „rozebrat kliky“, ale hlavne treba vybrat stred a vycistit a namazat zavit stredu a ramu, to je na 95% pricina

      0 0
    • Excel  

      Zkus pootočit a  přitáhnout rychloupínák zadního kola.

      0 0
    • dedek1  

      Mam podobny problem, castecne jiz ale vyreseny. Pri zaberu do pedalu se v kole ozyvalo tiknuti a po doslapnuti na druhou slapku se ozvalo znovu. Pri klidne jizde nic necvakalo. Tento zvuk se dal z kola vyloudit i v klidu kdyz jsem ho namahal na skrut, tedy chytnutim za sedlo a riditka a stridavym tlacenim proti sobe se tikani opakovalo. Postupne jsem odstrojil ram, vyndal uplne vsechno i hlavove slozeni ale tikani neustalo. Odnesl jsem ram do CYKLO ADAM, kde praskle ramy opravuji. Clovek ze servisu mi rovnou rekl, ze se to spravit neda, ze je to spatne svareny ram a je to zavada uvnitr. Musel by se uriznout, provarit znovu a zpet svarit. Neco takoveho by ale vyslo draz nez novy ram a duvera k takto osetrenemu stroji by asi nebyla velika. Pry to delavaji Meridy a ten zvuk mackane plechovky pri skrutu je pry typicky. Ja jsem ucinil jeste pokus – utesnil vsechny otvory v ramu modelinou a napustil petrolejem. Zkouseji se tak pry hlinikove nadrze. Petrolej ma velikou vzlinavost a pronikne i vlasovou trhlinou. Me nic neprosakovalo, po vypusteni ale tikani prestalo. Zatim.

      0 0
    • Lišák  

      Rozeber a vyčisti si čepy. Mě to dělá i na strojních ložiskách. Rozeberu, vytřu binec z třecích ploch, složím a je na chvíli klid. Ale se*e mě, že to nikdy nevydrží dlouho.

      0 0
    • vojta  

      Mel jsem podobny problem jak marapara, taktez se lupani ozyvalo pri zaberu a to odnekud od spodni ramove trubky. Po dlouhem a bezuspesnem boji, kdy jsem rozdelal a vycistil temer vse, jsem zvitezil tak, ze jsem vyndal stred a vidlici a otvory do spodni trubky nastrikal WD a ram postavil vzdy tak, aby se WD dostalo pokud mozno ke vsem svarum.

      S lupanim jsem opet bojoval vcera … vypada to, ze zdrojem byl levy pedal i kdyz se mi zdalo, ze to jde uplne odjinud.

      0 0
    • m4rkus  

      Mám problém. Při záběru do kopce i rovince mi lupe v oblasti středu klasickej jak už tady zmiňovaný zvuk mačkání plechovky. Viz ukázka v amr formátu(od 25sec to jde slyšet pěkně). Nahrál jsem lupání když šlápnu na levou kliku na místě (větší silou). Lupání se projevuje i při jízudě po rovince a to lupáním rychlým ale slabším než jízdě do kopce.Vše pečlivě dotažené (převodníky, pedály, misky, kliky)

      Další postřech je ten, že když na místě šlápnu na kliku tak se dost prohýbá rám do strany, je to normální?

      Ještě bych se chtěl zeptat na klíč na misky. Demontoval jsem levou misku (OK) ale pravá mi nejde povolit a vždy mi vyskočí klíč mimo misku poněvadž tam drží v drážkách asi 3mm. Není nějaká finta aby to tam drželo? Díky

      0 0
      • kubad  

        je potreba povolovat na zpravnou stranu :-) prava miska ma obraceny zavit, a klice existuji ruzne i uzavrene ktere drzi na misce lip.

        0 0
      • chodec  

        stran praskání dá­vám ke zvážení možnost, že lupání nevychází ani tak ze středu, jako třeba od uložení zadní osy v rámu – jakmile se šlápne do pedálů a řetěz zatáhne, tak pokud není dobře uloženo nebo dotaženo, tak plochy náby a upínáku zapružej a zevržou o rám. Jakmile mi kolo takhle začne vrzat, tak z dlouhodobého pozorování posledních dvou kol (hliníkové rámy) je hitparáda autorství zvuků následující:

        1. sedlovka v rámu (vždy se tam kolem ní nějakej bordel dostane) – je to nejčastější zdroj a dobře odhalitelnej (nedělá to při šlapání ze sedla);
        2. povolenej zadní upínák (stane se mi občas, když třeba při opravě defektu nebo přepravě či údržbě vyndám a nandám zadní kolo – pokud zoubky na upínáku nezapadnou do těch vymačkaných na rámu, tak si posedají až po nějaké době jízdy – tím se ale uvolní upínák a kolo začne vrzat v záběru (hlavně silovém) – dělá to při jízdě ze sedla i v sedle a reaguje na záběr obou klik skoro stejně obvykle stačí bez vyndavání kola dotáhnout upínák a je pokoj.

        pak dlouho dlouho nic :-))

        pak teprve … uvolněná kazeta na ořechu (také bordel v záběru ale jde většinou poznat, že zlobí jen na některých pastorcích) … nedoštelované pedály (jde poznat, že vrže jen při záběru či odlehčení jedné ze dvou stran) … bordel mezi klikou a apedálem (dtto) … vrzající kufr v SPDčku (dtto) … bordel v řetězu a na převodnících (trochu jiný zvuk – spíš chroupání) zvuk… extra suchý a nejlépe lehce přirezlý řetěz (klasické pískání) … to jsou věci, ke kterým už moc nedochází, ale také dokážou dělat bordel.

        0 0
        • Volf  

          Jednou mě takhle na jedný silničce natrápily pružinky v rychloupínáku. Já to kolo celé rozdělal snad desetkrát a pořád se ozývalo lupání a tikání. Nakonec mně poradil jeden starej mechanik ať vyhodím ty pružinky a byl klid.

          0 0
        • m4rkus  

          sedlovku a rychloupínák můžu vyloučit. Zvuk to vydává i za jízdy ze sedla, zydní kolo jsem měl venku asi 2× a vždy dobře dotažené. Každopádně stáhnu kliky, vyndám střed, vyčistím a namažu a uvidí se. Je ale pravda, že jsem měl rozdělany i převodníky, ale ty jsem pěkně očistil zase pevně sešrouboval.

          Teď kolo uvidím až ve čtvrtek, takže nemohu nyní hledat závadu.

          0 0
          • chodec  

            pozor nemluvím o rychloupínáku (i když klidně věřím i těm pérkům od Volfa – přesně takovéhle kraviny to bejvají :-), ale o uložení zadního náboje v patkách rámu, které kvůli nedokonalému dotažení pruží jak se zabírá za řetěz a vrže. Když se koukneš do historie, tak zjistíš, že jsem si prošel obdobím, kdy jsem podobný „od středu jdoucí zvuk“ také neustále honil – střed jsem měl rozebranej pomalu každý týden, měnil jsem ložiska, mysky, mazal jsem ložiska i dosedací plochy … zlepšení vždy jen na krátkou dobu – za chvíli to samé. Nakonec se ukázalo, že zlepšení bylo spíše jen vedlejším efektem toho, že se na chvíli vyndalo zadní kolo a zase zandalo. Dělalo mi to podobně na dvou kolech zcela rozdílných značek a jiné konstrukce s jinými náboji i upínáky – příčina nakonec ale v obou případech stejná a také jsem tomu nechtěl věřit.

            Každopádně klidně střed rozeber, určitě mu neublížíš a volná miska či myska s bordelem v závitu také není vyloučena, jen jsem nabízel dvě řešení, která jsou daleko pravděpodobnější, projevují se stejně (hlavně to uložení zasního náboje). Když zjistíš, že je to něčím jiným, tak stejně pro příště máš co vzít v úvahu.

            P.S. lepší než všechno rozebrat a složit (také jsem to tak kdysi dělal v záchvatu touhy vyřešit vše najednou), je skoro na nic nesahat a jen lehce manipulovat jednotlivými komponentami, dokud se zvuk nezmění – abys věděl spolehlivě, co děláš. Tedy zkusil bych – sedlovku povolit a prozočit v rámu a zase utáhnout (případný bordel se dostane jinam a chvíli by to mohlo přestat), když nepomůže, tak povolit a znovu dotáhnout upínáky, když nepomůže, tak neprve dotáhnout či naopak povolit a dotáhnout kliky – stačí ti, aby se to změnilo na chvilku a máš příčinu. dtto misky, šrouby převodníků, … jakmile zjistíš takhle zdroj, tak je čas to rozebrat a vyčistit.

            0 0
      • Volf  

        Předpokládám, že tam nemáš HT2. Pokud jde o takový klíč stahovák , tak si můžes pomoci tím, že si seženeš podložky tak, aby šel ten stahovák přitáhnout šroubem / velká podložka přes otvor ve stahováku s otvorem pro šroub /, kterým utahuješ kliku. Dotáhneš to tak na lehký vakl a pak to povolíš bez rizika vyvrácení a poškození misek nebo stahováku.

        0 0
      • m4rkus  

        Tak jsem zkoušel vyšroubovat ten střed s tím, že jsem si šroubem na kliky a pásovinou ten klíč na misky přichytil aby mi nevypadl.

        Bohužel jsem se středem ani nehnul a na správnou stranu jsem točil. WD nepomohlo. Páku jsem měl asi 30cm, větší jsem už nedával.

        Nechám to asi tak a lupání přežiju. Jak se to zhorší, dám to do servisu ať si s tím pohrajou. Jinak to nevidím.

        0 0
    • Ruprt2  

      No i po mých zkušenostech, obligátní otázka. O jakých klikách se bavíme? Nejde čistě náhodou o Truvativ?

      0 0
      • m4rkus  

        Kliky jsou sh.Alivio 4hran

        0 0
        • Hornet  

          Ked ti vyskakuje kluc na misky, tak ho pritiahni srobom z kluky cez podlozku, a povoluj smerom dopredu-na pravej strane je opany zavit, mozes na zavit misky nastriekat wd-40, ked to budes mat pritahnute cez podlozku, nemoze ti kluc vyskocit, mozes pouzit aj vacsiu paku z dvoch klucov, niekedy to byva dobre zahryznute.

          0 0
      • Genarito  

        Truvativu říkám Křupativ a ještě se mi nestalo, že by někdo nevěděl jakou značku mám na mysli :)

        0 0
    • Genarito  

      Jinak něco podobnýho jsem taky měl a zkoumal to delší dobu. Prasklej rám jsem měl pod patkou u přehazky

      0 0
    • Bikes  

      Zdravím Vás cyklomilové!

      Při zimní udržbě jsem zjistil, že mám prasklou zadní stavbu na Cannondale Jekyll 2000sl (nad přesmykadlem). Prosím nevíte o někom šikovném v Ostravě a okolí kdo to „umí“ svařit? Mám pocit, že to bude tenkostěna hlinikovoa trubka po tepelné upravě.

      0 0
      • kubad  

        zadní stavba tenkostěná nebude

        0 0
        • Bikes  

          Rád bych Ti věřil, lae u sl si tak uplně jistý nejsem.

          Ale i tak bych ji potřeboval asi provařit. Ještě mě napadá, zda někdo neví o jiném kuse, že bych ji vyměnil a prasklou(prova­řenou)bych nechal do zásoby

          0 0
          • roud  

            i když je tenkostěná mělo by to jít bez větších problémů zavařit…

            0 0
      • fousek  

        Padny duvod konecne koupit poradnej ram:-)

        0 0
        • Bikes  

          No ještě loni jsem uvažoval o carbonovém Scalpelu, ale koupil jsem auto.

          0 0
    • joudys  

      … u mě hitparádu vede lupání mezi rámem a patkou na zadní přehazku. Obvykle mezi plochy stříknu tenkou hadičkou vedéčko a je to OK.

      0 0
      • jama  

        Takové lupání bylo u mně projevem praskliny mezi středem a objímkou přesmykače (asi 2–3cm nad středem). Bylo to na první generaci duralových rámů, kolem roku 93. Štěrba mi to svařil a kolo funguje dodnes, i když jen na ježdění do krámu pro housky…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Lupalo mi pri zaberu na levou kliku. Takze rozdelavani, skladani, mazani, davani alobalu na ISIS osu(ISIS Truvativ:D). Porad nic. Takze nove kliky a stred(HII) a porad lupe. Pak sem si vsiml, ze to lupe kdyz potahnu levou rukou za riditka(pri slapani). Nove hlavove a uz nevrzu:) Stare bylo trochu vysmajdane a loziska se hybaly v miskach(asi).

      0 0
    • trpaslik72  

      mě tohle dělal sedlovka.. pak sem jí máznul vazelínou a bylo po kraválu.. ale taky sem už čekal že to je prasklina

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.