Praskavé zvuky z volnoběžného ořechu

19 nepřečtených
  • pee.tr

    Prosím o radu. Včera se mi začaly během jízdy vyluzovat z kola dosti praskavé zvuky. Vzhledem k tomu, že to ještě v půli štreky nedělalo a jel jsem jen po čistý a suchý silnici, odhaduju to na problém s ořechem. Řetěz je totiž novej a kazeta ještě taky moc najeto nemá. Kolo je upnutý dobře. Navíc se mi letos už 2× stalo (vždy, když jsem odpoledne vyjížděl z práce), že jsem tlačil po chodbě kolo a ony se mu točily kliky (asi se chvilkově slepil cvrček). Občas v kole po dojetí ke křižovatce a opětovném zašlapání cosi prasklo. Ještě před časem, když jsem vzal rukou za kazetu, jsem cítil vůli na ořechu, ale jen „tichou“. Teď, když zaviklám kazetou, jdou z ořechu praskavé zvuky, i když vůle je jakoby menší. Z těchto všech důvodů předpokládám uvnitř nějaký problém. A protože obě následující soboty mě čekají závody na celkově cca 300km, rád bych měl „svý jistý“. ;-) Co radíte? Rozebrat a promazat? Se bojím, že tam bude něco ruplýho a do zítra mi to asi nikde neopraví. Koukám, že ořech stojí 1100Kč, tak si povídám, jestli raději nekoupit na příští týden nový kola a tento to nějak zkusit přežít. Případně jaký? Co tyto? http://www.kupkolo.cz/…er_2145.html

    0 0
    • Ruprt2  

      nenapsal jsi jaký náboj máš, ale myslím, že je jasné, že shimano.

      Zpravidla je levnější koupit celou nábu než jenom ořech. Jako bonus máš nové konusy.

      0 0
    • vlasto  

      Ha. Zrovna pred mesicem jsem resil to same. Nejdriv praskave zvuky, ktere jsem ignoroval, pak jsem v pulce cesty z toho mel furtoslapku a v zaveru jsem nemel vubec zaber. Orech Shimano. Musel jsem ho vymenit, nastesti jsem mel nahradni.

      0 0
      • pee.tr  

        Tak díky. Zkusím zajet dnes do krámu/servisu a poptám se. Když by mi to udělali během zítřka, tak jim to tam nechám, protože bych potřeboval ještě zkontrolovat rovnost patky. V opačným případě koupím náboj Deore a doma rozeberu. Snad se mi to povede.

        0 0
        • vlasto  

          na sundani orechu budes potrebovat 10-ku imbus, pokud to budes prehazovat. Je to prace na pul hodiny i se sundanim kazety.

          0 0
          • Ruprt2  

            a klíče na konusy a bič a stahovák kazety.

            0 0
            • pee.tr  

              Jasný, kazetu dám dolu raz dva, klíče na konusy jsou doufám furt stejný (velikostně) jako na kolech kdysi.

              0 0
          • pee.tr  

            Jj, tu desítku jsem čet na ivelu. Dík. Hlavně, aby tam to shimano šlo, když to mý je bůhví co. Jak jsem psal, snad mi případně poradí v prodejně. Ten chlapík je celkem v pohodě.

            0 0
            • pee.tr  

              Tak mi prodejce sdělil, že hvězdic na vnitřní straně ořechu je více druhů a abych mu to přinesl rozebraný, že do to doby nepoznáme, jakou nábu mi má prodat. Jsem si myslel, že to jde třeba poznat i bez demontáže. Takže nejde.

              Chci se ještě zeptat: když zjistím, co to je za ořech, jak pak z té nové náby ten ořech sundám, když to nebude zapletený v kolu a nebudu to mít jak upnout?

              0 0
              • Ruprt2  

                svěrák nebo hadra sikovky :-)

                0 0
                • pee.tr  

                  Což to mě napadlo, ale obávám se, aby to stačilo, když mi řekli, že na sundání z kola mám upnout inbus do svěráku a točit kolem.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    No tak to ti nepovím :-)

                    Ale na nové nábě by to jít nejspíš mělo.

                    0 0
                  • vlasto  

                    no to bude individualni. Ja sundal orech docela lehce z 10let pouzivaneho kola, bez nejake sily, takze sikovky by mely stacit.

                    0 0
                    • pee.tr  

                      Tak já bohužel nesundám ani ten stávající na kole. Desítka inbus je malej a 12ka velkej. Nechápu, co tam ten superior dává.

                      0 0
                      • pee.tr  

                        Tak to asi půjde, ale 12 imbus musím provléct z druhé strany kola od kotoučovky. Teď ještě na kterou stranu povolovat. Snad to bude doprava, když to na ivelo popisují ze strany kazety jako doleva.

                        0 0
                        • pee.tr  

                          …a je dole! ;-) Ovšem buď jsem blej já a neumím číst, a nebo se nikde nepíše o tom, že by se měl imbus zasouvat do kola z druhé strany.

                          0 0
    • luubaan  

      ja kdyz slapu tak tam mam taky prasdkave zvuky a skripani uz me to taky stve a nevim co mi to dela?muze mi to delat to samy?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.