Praděd - poraďte hezké cesty v okolí

74 nepřečtených
  • Martin

    na víkend a pondělí jedu na praděd, beru s sebou modrou potvoru. poradíte nějaké pěkné cesty v okolí? základnu budu mít přímo na kopci, takže všechny cesty povedou dolů :-) vybranou mám zatím pouze vyjížďku na dlouhé stráně, jiné cesty v okolí neznám… tak mě naťukněte díky.

    0 0
    • Bobesss  

      Všechny cesty dolů…super. Ale ty návraty…to ti nezávidím. Jinak Stráně jsou zavřené, tam si to moc neužiješ.

      0 0
    • kolda  

      třeba na ČH sedlo, v okolí karlova, na skřítek.

      0 0
      • Martin  

        koukám do mapy – Praděd, Švýcárna, Kouty, Dl. stráně (dolní nádrž), z tama nějak na Skřítek a ze Skřítku pak přes Karlov zpět na Kopec. jak je to ze Skřítka dál? vidím tam nějakou žlutou značku, na tu navazuje zelená. ta mě dovede do Karlova. a z Karlova jak? musím po cestě přes Morávku nebo je tam alternativní stezka?

        0 0
        • Honcek  

          Pokud do Karlova sjedeš z Nové Vsi po žluté tak jak říkáš, tak se dáš po cestě doleva a zhruba po půl kilometru přes most přes řeku doleva, myslím že je tam i modrá značka. Dáš se do kopce po šotolinové cestě, pak je tam vracečka, takže tam se dáš doprava a púoejdeš furt asi 2 km do kopce pak kousek sjedeš a budeš křížit malinký potůček, na kterým je plno mlýnku (podle toho se to tam taky jmenuje – Mlýnky). Kousek za tím je rozcestník a dáš se doleva do kopce po žluté, ale po chvilce uhneš doprava (ta žlůtá je zakázaná, a až nahoru se stejně nedaá na kole vyjet), na dalším rozcestí doleva a furt pryč, pak se zkus točit víc doprava (že jedeš správně by jsi měl poznat podle pořád zhruba stejné kvality cesty), pak se jede přes takový kameny a vodu a měl by jsi sjet na Hvězdu. Je to pěkná cesta, ale strašně těžko se to vysvětluje někomu kdo není místní. To chce prostě se tam motat a zjišťovat kam co vede. Hlavně si na to vem mapu. Pokud se ti tam podaří zorientovat, tak možná trefíš cestu která tě vyvede v půlce té asfaltky co vede z Hvězdy na Ovčárnu. Přikládám ti mapku, tu trasu jsem tam zaznačil oranžovou. Kousek té cesty,ale v té mapě chybí tak jsem ti ho tam dokreslil. Snad jsi to ode mě alespoň trochu pochopil, doufám, že se kvůli mě neztratíš :-)

          0 0
          • kolda  

            tato cesta je myslím na mapě vyznačená jako cyklostezka (určitě jako běžkařská trasa). takže orientace snad no problem. jsou tam pěkné výhledy.

            0 0
            • Honcek  

              Myslím, že máš pravdu. nějaká lyžařská značka tam je. Tuším, že modrá.

              0 0
            • Honcek  

              Dneska to projedu a napíšu.

              0 0
              • Martin  

                to bych byl moc rád.

                doufám, že to není nějaký brutus. silničář jsem zkušený, ale na bajku se pořád bojím :-) a materiál taky nemám na velké blbnutí bike-forum.cz/forum/fot­ky/nase_biky.html?de­tail=3172

                0 0
                • Honcek  

                  Tak jsem to projel. Z Karlova to je ze začátku značený jako zelená lyžařská značka. Pak jak mineš ty Mlýnky, tak se dáš doleva a to už je modrá lyžařská značka. Po té dojedeš až na Hvězdu. Ještě se tam pak objevuje červená značka, která dělá takový jakoby malý obchvat a taky je sjízdná. Kdyžtak ještě rád poradím ;-)

                  0 0
        • tom xtr  

          Ta cesta Karlov směr „cesta Praděd – Ovčárna“ co popisuje Honcek je myslím i značená značkama bývalého jesenického maratonu (červený střed + bílá šipka). Nejlépe se na ni napojit od rozcestníku na konci Karlova naproti Olomouckému vleku (poslední vlek v Karlově).

          Jinak z Dlouhých strání na Skřítek – no nevím, přes hřeben bych řekl, že nelze. Dá se sjet trochu níže a (myslím) neznačenýma cestama lesem směr Sedmidvory – Vernířovice – Klepáčov – Skřítek /případně sjet až na Klepáčov – Ztracenka a po červené výjezd na Sktřítek. Odtud třeba hezká trasa (lyžařská cesta a od 1. rozcestníku žlutá) Alfrédka – Mravencovka – Karlov.

          0 0
        • tom xtr  

          Jel jsem podobnou trasu – okruh minulou neděli a bylo tam postup prázdno s výjimkou asfaltky Ovčárna – Praděd.

          0 0
    • Windblow  

      většina pěkných cest se bude hemžit turisty a zelenými, z Pradědu vede parádní sjezd po žluté do Karlova, kousek stoupání přes sjezdovky (je tam sice zákaz „jízdy“ na kole, ale stejně je to na tlačení) a ze sedla dolů…až narazíš na vymletou lesní cestu, drž se na jejim břehu…výborný je i sjezd ze Šeráku na Bobrovník (myslím, že taky po žluté)

      0 0
      • Honcek  

        Po té žluté jsem šel minulej týden a nepotkal jsem ani nohu. Všichni se hrnou dolů přes Bílou Opavu a nahoru se pěkně vyvezou kyvadlem. Já osobně bych si ale na tu žlutou netrufl, sjížděl jsem jen ten poslední úsek a ten je celkem pěkněj.

        0 0
      • Honcek  

        Po té žluté jsem šel minulej týden a nepotkal jsem ani nohu. Všichni se hrnou dolů přes Bílou Opavu a nahoru se pěkně vyvezou kyvadlem. Já osobně bych si ale na tu žlutou netroufnul, sjížděl jsem jen ten poslední úsek a ten je celkem pěkněj.

        0 0
    • Honcek  

      Ještě můžu doporučit cestu z Mravencovky na alfrédku přes Malý kotel. Je to značené jako červená lyžařská. Sice delší než klasická cesta, ale o to hezčí. Z alfrédky pak nádherná cesta až na Skřítek po žluté. A na druhou stranu, pokud chceš pořádnej kopec tak z Vrbna kousek po hlavní směr na Vidly a dáš se doprava na Pásmo Orlíka po zelené. Je to sviňky prudkej kopec a má ± tři kilometry. Pak dál na Rejvíz. Ty výjezdy zpátky na Praděd ti ale nezavidím :-)

      0 0
      • Windblow  

        tu žlutou jezdí i naše ženské, zpět na Praděd to není taková hrůza, ale cyklobus je lepší:)

        0 0
      • kolda  

        no mě přijde pěknější výjezd na Alfredku po zelené. červená je nuda po šotolině.

        jinak z té červené jde odbočit pod Malým kotlem (resp. pokračovat rovně po cestě) a projet to pod oběma kotly do Karlova.

        0 0
        • Honcek  

          Ta zelená je taky pěkná, techničtější podle mě. Já to většinou jedu tou zelenou nahoru a po červené dolů, když potřebuju nahonit nějaký kopce a kilometry. Z té červené mi přijde, že je právě hezčí výhled do Kotle.

          Těch cest je tam staršně moc okolo Karlova, ale hodně to jsou cesty pro lesáky a najednou skončí někde uprostřed lesa.

          0 0
      • Pavel  

        Já to jezdil opačně, tj. „základna“ byla ve Vrbně. Super volba, „domů“ jsem jel vždy skopec:-). Pásmo Orlíka (a dále na Rejvíz) je opravdu moc pěkný kopeček; v těch parnech, co panovala dva týdny zpět, opravdová mňamka. Jak mne nahoře chutnala voda z potoka se nedá ani popsat:-))

        0 0
    • wda  

      Jeheee, třeba se potkáme. Máme v plánu vyjet už v pátek. Kralický sněžník a v neděli kolem Pradědu.

      0 0
    • tom xtr  

      Ještě jeden tip na „uzavření okrouhu K. Studánka Červ. sedlo přes Vidly“ : od rozcestníku „Videlské sedlo“ vede hezká neznačená lesní cesta terénem směr Videlský kříž /před tím parkingem se napojuje na žlutou/ – dál pak po značené cyklo na Červ. sedlo. U rozcestníku Videlské sedlo je třeba z asfaltky K.Stud.- Vidly (ze směru od K.Studánky) odpočit vlevo na lesní cestu, z této cesty pak po cca 2 km je další (neznačená) odbočka do kopce vlevo. Je to zvlněná vrstevnice pod hřebenem Praděd – Švýcárna (myslím byla kdysi i značená jako lyžařská cesta) a protíná např. turist. modrou Švýcárna – Vidly.

      0 0
    • kimi  

      zajímavá stránka o právě probíhající opravě horní nádrže elektrárny – reportaze.eje­seniky.com/dlou­he-strane-oprava-horni-nadrze

      0 0
      • Martin  

        ty fotky jsou hustý! teprv z nich člověk vidí, jak je ta horní nádrž gigantická :-)

        0 0
      • Pavel  

        TyVogo! Ty stavební stroje jsou tak angličáky. Na DS jsem byl, i u horní nádrže (tehdá ještě i s vodou:-))…

        0 0
    • tachmude  

      V pondělí jsem zrovna vybajkoval.

      0 0
    • Shadow Walker  

      Tak ja planuju stejnej vylet na utery az ctvrtek akorat teda budu vyrazet z karlovy studanky. Mam v planu kazdopadne praded, ovcarnu proste klasiku, rad bych i ty dlouhe strane, byl sem tam na exkurzi a tak me zajima co se zmenilo- vyjedu co nejvys to pujde, resp co me pustej :D. No ale napada nekoho jeste nakej vylet kterej zaradit? jako tri dny sou malo abych projel cely jeseniky. Ale chtel bych videt a projet to nejlepsi co se da :)

      0 0
      • tachmude  

        Něco kratšího na hvězdu-malou hvězdu-Vrbno pod Pradědem-od campu nahoru na vidly kótu-karlova studanka.A nebo hvezda-po cervene nad malou moravku-kapitanskou nebo jeleni na hvezdu.Tech cest je tam vsude habadej.

        0 0
    • Mark-H14  

      Poradil by někdo pěkný nenáročný okruh třeba od Hvězdy, Ovčárna, Praděd vrchol, Švýcarna a pak kudy, aby to zvládla moje opatrná manželka a končilo by to zase na Hvězdě?

      Nebo se raději ze Švýcarny vrátit zpět?

      Někdo mi říkal o nějakém cyklobusu z Krnova na Hvězdu a pak se z Pradědu sjíždí snad po vrstevnici zpět do Krnova. Možná píšu nesmysly, ale tak jsem to slyšel.

      PS: po pravdě si neumím představit jak lezu do cyklobusu, ale třeba je to OK.

      0 0
      • Menhir  

        Cyklobusy už nejezdí, končí v srpnu:

        http://www.ejeseniky.com/…sy-cyklobusy

        0 0
      • Lister  

        Nevím, nevím, okruh tam asi moc nevymyslíš.

        0 0
        • Lister  

          Teoreticky je možnost ze Švýcárny po žluté přes Malý Děd a pak modrá na Vidly a po silnici dolů do Karlovky, ale tuhle trasu jsme nikdy nejel a nevím, jak je sjízdná.

          0 0
          • Menhir  

            Jednak je to v NPR Praděd, takže cca kilák a půl zákaz jízdy na kole, druhak je to docela brutální sjezd na Videlské sedlo.

            To už bych to raději objel po magistrále přes Červenohorské a pak po Miliónové na Videlské.

            0 0
            • Lister  

              Nemyslel jsme sjížděn po žluté na Videlské sedlo, ale jet pak po modré do Videl. To co navrhuješ bude určitě sjízdné, ale už je to docela štreka a dokážu si představit, že už by manželka mohla odmítnout poslušnost :-)

              0 0
              • Menhir  

                Ty znáš jeho manželku? :D

                Mi to nepřipadá moc daleko, z Hvězdy nahoře si docela rychle a neni to zas takový kopec. Pak jedeš v podstatě až na ČHS z kopca, kromě toho kopečka od Petrovky, aleto má tak 150m (makadam).

                Potom se to trochu vlní kolem Velkého a Malého klínu, na Videlské je pak od Vysokého vodopádu pěkný sjezd tou buldozerovou zkratkou. Z Videlského se je to „skoro“ po vrstevnici na sedlo Lyra a pak jen sjezd do Studánky a výšvih zpět na Hvězdu. Odhaduju to tak na 65km.

                0 0
                • C.A.C  

                  Nemusí valit od Švýcárny až na Petrovku, dá se uhnout už na Kamzíku.! Takže kopec žádnej. A navíc je to pěknej hravej sjezdíček !

                  0 0
      • Lance  

        pokud ti nevadi i asfaltka, tak sjed do moravky, pak karlov a vrchem po magistrale zpatky na hvezdu, neni to nic brutalniho, pohoda i pro decka

        0 0
        • Menhir  

          Dobrá trasa je z Hvězdy po červené směr Podlesí, po 1km odbočit (značené) doprava na Rannou, neboli Morgenland, sjet do Morávky, nebo to ještě objet přes pastviny do Podlesí, pak Malá Morávka a u nové benzínky jet po lesní cestě nahoru nad Karlov až na Mravenčí sedlo, sjet do Karlova k polesí (pod točnou bus) vyjet na magistrálu a objet Karlov přes Mlýnky, je tam všude běžkařské značení, dostane se na Jelení cestu, doleva na Půlnoční cestu a je na Ovčárenské silnici, kterou sjede na Hvězdu, nebo sjede po Kapitánské, na všech křižovatkách jsou rozcestníky a oranžové šipky.. :)

          0 0
      • Pac029  

        Nevim jak jste zdatni a na jak dlouho to chcete, ale pekny turistcko trekovy okruh ve smeru Hvezda-Ovcarna-Praded-Svycarna-po zelene na Kamzik (kousek za Svycarnou je takovy ten hrubsi horsky pisecek, ale nic desneho), na Kamziku muzes volit modrou (vhodne pro MTB) nebo pokracovat po zelene pod Petrovku, odtud se dat doprava nahoru zpet na modrou a na Cervenohorske sedlo, ze sedla doprava po zlute pod Jestrab (odtud uz to je po asfaltu) a dal nad Vysoky vodopad (v prvni zatacce pod nim doprava se da jet po polnacce, zkratka s vyhledy) – Videlske sedlo – Vidly – KS – Hvezda.

        0 0
        • Mark-H14  

          Prosím Tě kolik má tohle km?

          Manželka moc zdatná není. Po asflatu s málo kopci dá do těch 90km a v terénu nebo s většími kopci tak cca 50km.

          Jinak díky všem za info.

          0 0
          • Martin55063  

            nevim, jestli je to presne co Pac029 myslel, ale na http://www.cykloserver.cz/…lety/detail/?… mas celou trasu, vcetne delky a prevyseni

            0 0
            • Mark-H14  

              Díky, vypadá to perfektně, tedy na té mapě. Realita může překvapit. Na Pradědu jsme zatím byli vždy jen na lyžích.

              0 0
            • Pac029  

              Toto je rozsirene o tu cast Videlske sedlo-KSpo lesni ceste, ja to myslel pak uz po silnici, zalezi jak na tom budou.

              0 0
          • Pac029  

            Presne ti nereknu, bude to tak tech 50–60km, prevyseni neni IMHO zas tak hrozne, kdyz uz se vyskrabete na Praded :o), spis mozna obcas trochu neprijemny pisecek, Nejhorsi je ta cast ze Svycarny pod Petrovku a kousek nad ni. Neni to nic hrozneho, ale umim si predstavit, ze svatecniho cykloturistu to muze ponekud otravit. Pro bikera je skoda to nevzit z Kamziku po te modre, ale rozdelit se nedoporucuji, manzelka by stejne potrebovala asi trochu te podpory, a taky by to mohla vzit po zelene az dolu, a to uz je fajn prevyseni :o). A brat ji natu modrou to radsi ne, mozna by tak 1km nosila. Z CH sedla uz je to pohoda, prijemna polnacka, za sedlem kousek stoupani, pak sjezdik a jsi na asfaltu. Vyhledy jsou pekne prakticky celou trasu z Ovcarny az na Videlske sedlo. Myslim na pohodu s obcerstvovackama (nejlip Praded, bufet na CHS) to mate tak max do 8h, z Vysokyho vodopadu to uz dost pofrci.

            0 0
            • Pac029  

              Jo, a v opacnem smeru to nedoporucuji, je to IMHO o neco horsi.

              0 0
            • Mark-H14  

              Děkuji mockrát za tip. Trasa byla perfektní. 49,7km. Ty davy od Ovčárny k vysílači byly šílené, ale směr Švýcarna, ČHS OK. Od ČHS na Videlské sedlo perfektní, pohoda. Jen jsme možná měli dát na Martina55063 a z Videlského sedla měli jet jak psal, protože to vypadá po vrstevnici (manželka už trochu remcala to závěrečné stoupání nad KS a jezdilo tam zbytečně moc aut a motorek).

              Ještě jednou díky moc.

              0 0
              • Martin55063  

                Trasa z VS na KS rozhodne neni po vrstevnici, v profilu trasy kterou jsem postoval to jsou ty 2 posldsni kopce. Po silnici to asi bylo lehci, s vyjimkou tech aut…

                0 0
      • kolda  

        Hvězda – ovčárna – švýcárna (volitelně předtím praděd) – ČH sedlo – Videlský Kříž – Vidly – sedlo Kota – Karlova studánka – Hvězda. pěkný okruh, technicky to objedeš na treku, jinak obtížnost dost závisí jak je na tom žena v kopcích :)

        jiný okruh – Hvězda – Jelení cesta – Karlov – Malá morávka, po asfaltce směr Bruntál nahoru k žel přejezdu a odtud po zimní červené na Hvězdu. nejsou to takový krpály a taky pěkný.

        0 0
    • -buri-1  

      Jezdil jsem:

      Karlov, Mravencovka, Alfredka, Skřítek, pak bud silnice na Starou Ves a směr Karlov, nebo po červené Ždárský potok a žlutá zpět do Karlova.

      Karlov, Hvězda, Karlova Studánka, Vrbno, Rejvíz, Jeseník, Bělá, Vidly (vrcholová premie :)), Karlova Studánka a zpět

      0 0
    • Martin  

      přiživím se :)

      chystám se na praděd na bajku se silničním obutím (letos su lemra a na silničce si to kvůli převodům netroufnu :)) a uvažuju, jak si tu cestu trochu zpestřit.

      rád bych zkusil cestu bokem, viz přiložená mapka

      dojet normálně do karlova, dál lesem po cyklostezkách. nejsou ty cesty moc rozjebané? nechce to bajka s terénním obutím?

      0 0
      • indy07  

        Co jsem tam jel v červnu (v zatáčce se odpojil kolem Eustašky na žlutou), tak tvoje vyznačená cesta je úplně v klidu. Kousek jsem po ní jel a pak se vracel.

        0 0
        • Martin  

          tož to prubnu, at furt nejezdím jednou cestou

          díky.

          0 0
    • jIrI___  

      Vytáhnu mrtvolu… Máte prosím někdo čerstvě projdenou modrou tur. značku Karlova Studánka – Praděd (kolem Bílé Opavy). Je to prošláputé nebo na výlet přibalit sněžnice? :)

      0 0
    • rhapsody  

      Ahoj, zkusím využít tohoto vlákna s dotázkem.

      Jelikož se chystám s rodinkou příští týden do Orlických hor, kde již mám hodně lokalit prošlápnutých jak pěšky tak na kole, říkal jsem si že bych se mohl podívat na Praděd, kde jsem ještě dosud nikdy nebyl.

      Dotaz zní, odkud byste doporučili pěší výlet na tento vrchol Jeseníků, a to s přihlédnutím k tomu, že budu mít na zádech v krosně roční dceru. Případně zda je to podle vás, a vašich zkušeností, proveditelné a v místních podmínkách absolvovatelné, nebo zda to neni úplně dobrý nápad.

      Kdyby se dalo vybrat tak nejlépe trasa od západu.

      Díky

      :)

      0 0
      • d  

        https://mapy.cz/turisticka?…

        https://mapy.cz/turisticka?…

        Jsou to 100% pěší trasy, pořádná fuška. Dítě bych radši nechal doma.

        0 0
      • Radez  

        Jednoznačně z Červenohorskýho sedla. Je to první trasa na odkazu výše.

        Druhou trasu, co je na odkazu – po modré divokým dolem bych s dítětem na zádech vřele nedoporučoval vzhledem k tomu, že tam dole v Divokým dole jsou ty skaliska, po kterých bys musel lízt. Dá se to částečně obejít po druhé straně potoka, ale furt je to drcení do prudkýho kopce, jak sviň. Oproti tomu ta první trasa je asi nejlepší na Tebou popsaný způsobo dopravy :-). Za maldejch let jsem šel divokým dolem jednou s kolem na hrbu a na to peklo vzpomínám dodnes :-). Jinak už tam chodím jen s pejskem a i ten má co dělat :-).

        Jinak, když už bys šel z Koutů/Loučné k dolní nádrži Dlouhejch strání a chtěl jít na Praděd, tak bych s dítětěm nešel přímo po modré, ale delší cestou k Petrovce, která nemá turistickou značku, ale je to pěkná lesácká cesta, není kam zabloudit – v mapě označeno jako Hladová cesta (nebo alternativně, ale už nejdeš kolem spodní nádrže), tak po stezce 6157 – asfalt až na Petrovku – tam po té žluté v mapě bych zase s dítětem nešel kvůli prudkosti.

        Ale prostě, jak říkám. Nejmenší fyzické náklady jsou z Červenohorský­ho sedla.

        0 0
        • jannk  

          je Hladova cesta sjizdna i na beznem krosovem kole nebo to chce MTB?

          0 0
          • Singlespeed  

            Projel jsem to i na „gravelbajku“. Ovšem, pokud to teď někdy neopravili, není úsek Petrovka-Kamzík (zelená TZ) pro krosové gumy úplně ideální (rozsypaná hrubá kamenitá cesta), zbytek je v pohodě.

            0 0
      • jIrI___  

        Já mám nejraději trasu z Karlovy Studánky podél Bílé Opavy. Pro krosnu bude lepší modrá TZ, která se vyhýbá korytu potoku (žlutá TZ jde z části korytem a je to takové balancování na mostcích a přeskakování kamenů). Ale nevím jak dlouhou trasu chceš, toto je krátká a poměrně nenáročná varianta. Není to sice od západu, ale Karlova Studánka stojí za návštěvu sama o sobě :)

        https://mapy.cz/s/31jlS

        0 0
      • pocestny  

        Někomu, kdo chce POPRVÉ navštívit Praděd a má roční dítě, bych jednoznačně doporučil vyjet z Hvězdy autobusem, navštívit vrchol a sejít podél Bílé Opavy zpět k autu, jak píše Jiří. Dítě ničemu nevadí.

        V případě, že se nepotřebuješ vracet k autu, je nejhezčí trasa ze Skřítku přes Ztracené kameny po hřebeni, zbytek stejný (navštívit vrchol a sejít podél Bílé Opavy dolů). Ale na hřebenovku s dítětem, i když není dlouhá, si vyber den s vhodným počasím. Alternativy jako např.: cesty z Červenohorského sedla, z Domašova přes Vysoký vodopád, z Videlského kříže přes Malý děd, z Koutů přes Divoký důl, z Koutů přes Kamzík, z Koutů přes Františkovu myslivnu, nebo po modré nad Bílou Opavou, a různé jejich variace – ty jsou pro první návštěvu prostě méně lákavé.

        Přesto, trošku nechápu ten tvůj plán „jedu po stopadesáté do Orlických hor, a odskočím si na Praděd, kde jsem nikdy nebyl“. Proč? Proč se v tom případě nevybodneš na OH, a nejdeš třeba jeden den na Šerák-Keprník-Vřesová studánka, druhý den na Rejvíz a třetí den na Praděd, čtvrtý den Gräfenberg, pátý den okolí Karlovy studánky, šestý den hřeben ze Skřítku, sedmý den Losiny… whatever?

        0 0
        • Martin  

          Hřebenovka ze Skřítka je fajn, akorát ty Ztracené kameny mi vždycky dají zabrat :)

          0 0
        • pocestny  

          Vlastně oprava: Jiří doporučuje modrou, a to směrem nahoru. Ja teda doporučuju rozhodně žlutou, protože tam žádný problém s krosnou nevidím. Je to perla Jeseníků, a je škoda to nevidět.

          A ještě edit: Jestli půjdete směrem nahoru nebo dolů bych už nechal na vás, jak se vám bude chtít. Směrem nahoru je to namáhavější. Třeba děda chodil po žluté nahoru, a po pohodlnější modré se vracel, když byl v lázních…

          0 0
    • d  

      Hlavně už někdo hoďte aktuální fota trasy Petrovka – Kamzík – Švýcárna. Jestli už tu lanovku mají hotovou nebo ne…

      0 0
    • rhapsody  

      Dodatečně chci poděkovat za užitečné rady pro pěší výlet na Praděd, vše vyšlo na výbornou.

      Nahoru jsme tedy zvolili cestu z Červenohorského sedla po červené. Zpátky jsme to vzali od Švýcarny po zelené, na Kamzíku špatně pokračovali dále, no na Petrovce jsme si chybu uvědomili a vrátili se na modrou, tak jak bylo v plánu (o něco asi delší cesta než po té červené, ale zase trochu jiná, s pěkným výhledem na Dlouhé stráně. Z této modré je potom vidět i spodní nádrž). Dohromady cca 21 km.

      Dcera (13 měsíců) to nakonec v krosně zvládla dobře.

      A mimochodem ten zmiňovaný nově upravovaný úsek směrem od Kamzíku na Švýcárnu ještě hotový nebyl, druhou zářijovou neděli byl stav takový, že měli zrovna rozdělanou lávku u rozcestí červené a zelené trasy, takže k chatě už moc nezbývalo. A jinak tu kamenitou část jsem moc nepobral, schválně napiště kdo jste to již zezdola měl možnost vydupat, mě se to zdálo pro kolo dost nepraktické na tak prudké stoupání, vzhledově samozřejmě proč ne.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.