potřebné informace pro přechod na 29

25 nepřečtených
  • Ammi

    Zdravim, na uvod sveho rozhodovani zda prejit na pro me dle jizdnich vlastnosti urcite vice vyhovujici typ kola bych se rad poptal na zasadni informaci:

    Vyhovuje-li mi naprosto urcita velikost ramu na 26 kolach, bude mi vyhovovat stejna velikost na stejne geometrii i na 29 kolech?

    Ted konkretne- jezdim na HT Garym s G2 velikost 19, merim necelych 180 cm (178–179) a velikost mi zcela vyhovuje. Je vsak mozne ze pri prechodu na HT od stejneho vyrobce se stejnou geometrii ale na 29 kolech bych musel mit ram 17,5?

    Ma-li s podobnym problemem nekdo zkusenost prosim o informaci, je to celkem dulezite pro shaneni modelu i pro to zda by 17,5 ram s 29 koly mel vubec smysl…

    0 0
    • Singlespeed  

      Jaks na to přišel, že čím větší kola, tím menší rám? Výška rámu se měří od osy šlapacího středu po vrch sedlové trubky a ta nemá s velikostí kol nic společného. Takže 19-tka bude pasovat. Já mám na 29-tce rám dokonce 21,5 palců (183 cm). Když už monstrum, tak pořádné.

      0 0
      • JakeF  

        Jako laik na 29er docela chápu jeho otázku. Taky bych si myslel, že by 29er mohly mít výš šlapací střed. Jak to ve skutečnosti je, to opravdu nevím.

        0 0
        • DaSnail  

          výrobcovia majú na stránkach geometrie, koho to zaujíma môže pozrieť.

          napr. ja mám 26ku v 18" a 29ku v 20". 8o)

          0 0
        • Polka  

          Zda se mi, ze tady michate 2 veci…vysku slapaciho stredu a vysku ramu. Slapaci stred by mel byt logicky diky vetsim kolum vys, v praxi tomu tak i ve vetsine pripadu je, ale byt tomu tak i nemusi, protoze zalezi na konkretnim ramu a hlavne na vysce vidlice (at pevne ci odpruzene).

          0 0
          • JakeF  

            Zase domněnka: Pokud budeš mít výš šlapací střed, tak potřebuješ menší rám, abys měl horní trubku stejně vysoko, jako u 26", no ne? Vidlice udělá u sedlovky rozdíl maximálně +/- pár milimetrů, takže tu bych zanedbal.

            0 0
            • Polka  

              Mno, tohle by chtelo konkretni cisla, ktery ja dat bohuzel nemuzu, protoze jednu 26" s 21" ramem jsem davno prodal a druha ma 23" ram :( Ale musis taky brat v potaz, ze 29tky maji nizsi hlavovky, takze o ten kousek taky muze byt horni ramova niz. Jinak jsem ten pripad, ze mam stejne vysokej ram jako jsem mel na 26".

              0 0
          • Volf  

            U 26 sedíš obrazně nad kolama a u 29 mezi kolama. Je to sice zkratka, ale snad srozumitelná, takže i světlá výška bude přibližně stejná, alespoň u stejného výrobce. Netvrdím, ale že mohou být výjimky.

            0 0
        • kukin  

          Výška středu od země je na různých modelech defakto stejná jen výška středů kol od země je jiná.Jen bych řekl že délka horní trubky bude delší ale to se zredukuje představcem.

          0 0
    • t29  

      Měřím 178 cm, mám 29" GF Cobia (geom. G1), rám 19". Kámoš měří 188 cm, má 26" GF Marlin (geom. G2), rám taky 19". Dobře se povozíme oba na obou kolech – on má při své výšce posez komfortnější, já jsem zvyklý být na kole natažený.

      Myslím, že 29er s G2 geometrií ti bude sedět ve stejné velikosti jako 26er, ale připrav se na jiné chování 29" kol – větší setrvačnost.

      0 0
    • Snowball  

      Vacsie alebo mensie kolesa by nemali hrat rolu. Orientacne by si sa mohol riadit podla rozmeru efektivna dlzka hornej ramovej trubky. Avsak este jeden detail: ak mas teraz ram GF, zalezi ci ta 29 bude tiez GF alebo nie, pretoze GF maju dlhsie ramove trubky a zas o to kratsie predstavce, nez sedy priemer :D

      0 0
    • ekib  

      Měřim 194cm a 26" mám 20,5 a 29" mám 21,5.

      A geometrii to jsou hodně podobné rámy (prakticky totožné až na některé specifika).

      0 0
    • Ammi  

      Diky vsem za rady, pravdepodobne bych mohl mit tedy stejnou velikost ramu, jen jsem se potreboval ujistit.

      Nechci zakladat dalsi vlakno, tak sem napisi jeste jeden dotaz:

      Jake mate zkusenosti ci informace o „lepsich“ typech zamku?

      Konkretne mi jde o typ zamku delany spise na motorky:

      http://www.mojekolo.cz/…etez-1600×12

      a pak podkovovy typ zamku:

      http://www.mojekolo.cz/…kova-107×260

      Je mi jasne, ze kazdy zamek jde prekonat, ale preci jen neni zamek jako zamek a predpokladam ze zatimco bezny zamek prestipne kazdej spratek s klestema a staci mu na to minuta, tak ten zamek na motorku asi nebude tak lehky prekonat…

      Nebo je to vsechno jen bezpeci na oko? Prave proto bych rad zjistil jak je to ve skutecnosti, co by meli vydrzet a co uz ne… diky :)

      0 0
    • Ammi  

      Prosim predchoziho prispevku si uz nevsimejte, je presmerovan do samostatne diskuze o sklepech…

      Ale jeste bych chtel dodatecne upresnit cast puvodniho dotazu.

      Na soucasnem kole mam vytazene sedlo tak abych mel temer naprimenou nohu pri dolnim zaberu pedalem, to je asi zrejme. No a kdyz na kolo nasedam nebo slezam, tak je to tak na hrane ze jeste doslapnu na zem, stojim spis na spickach. Je mi uz jasny ze ram 29ky bude konstrukce dost podobny a zaber nohy bude stejny, takze s jizdou neni problem. Ale diky vetsim kolum by mel byt ram preci zasazenej vys a tim i sedlo nad zemi (tak abych stale mel naplou nohu). Proto jedine co mi jeste zarazi, jak na takove kolo pak nasedat? Naslapnout na pedal a vyhoupnout se? Nebo se s tou vyskou sedla nad zemi pletu?

      0 0
      • scalar  

        :-) musíš si vždycky najít na pomoc nějaký šikovný obrubník, lavičku nebo schodek, to většinou není problém. Když dokázali první velocipédisté nasednout na obří kola, jistě i ty obkročíš snadno svoji 29" mašinu…

        0 0
      • Francy  

        Jsi si jist tou výškou sedla „abych měl téměř napnutou nohu při dolním záběru pedálem“? Mělo by to být spíše tak, že pokud dáš patu na pedál v nejnižší poloze, měla by být noha lehce pokrčena, ale nic proti gustu, akorát bych chtěl vidět, jak se dostáváš za sedlo při sjezdech.

        Obecně nemusí platit, že u 29" je střed osy šlapání výše než u 26", záleží na konkrétní geometrii, i když vyšší střed je občas i výhodou z hlediska prostupnosti terénem, pokud se nebojíš a netrpíš závratěmi ;-)

        Jinak při nastupování je vždy možné kolo dostatečně naklonit :-)

        0 0
        • Ammi  

          Neni to uplne doslova, ale nedavno jsem s tim trochu experimentoval a zkousel pozvolna prave jeste o neco vis dat sedlo, takhle sem to udelal asi trikrat vzdy po jednom centaku a na jizde jako takovy to bylo dost znat. Fakt bych rekl, ze kazdy ten centimetr byl behem dne znat a slapalo se mi lip. Ruku do ohne bych za to ale nedal, treba casem zjistim, ze slo jen o „placebo efekt“ :)

          0 0
          • Snowball  

            Aj ked 29 ma vacsie kolesa ako 26, nema o tolko vyssie stredove zlozenie, co je smerodajne pre to na co sa pytas. Pokial viem, maju ho oba typy ramov +/- v rovnakej vyske. Cize v tomto by zrada nemala byt ;)

            K nastaveniu posedu: cital som nejake pravidla k tomuto, a nasiel som zmienku, ze je vhodne, aby najvacsi uhol, ktory je medzi kotnikom (pozor, kotnikom, nie pedalom), kolenom a kycli bol 150 stupnov. To je priblizne vtedy, ked je pedal pri dolnej uvrati v predlzeni spodnej ramovej trubky. 150 stupnov je od napriamenej nohy (180 st.) este dost daleko, ale zase je to aj individualne.

            0 0
      • Marskatin  

        prohledje web najdi si geometrii svého 29" favorita a porovnej se stávajícím.

        U GF je výška středu naprosto stejná u 26" Marlina jako 29" xcalibera,para­gona, mamby…

        viz můj přísvěvek níže.

        0 0
    • Marskatin  

      Nneí nic snažšího než se podívat na geometrie GF.

      1. Výška stedu je u HT GF stejně vysoko 312mm u 19" rámu 26" i 29"

      u 29 tím pádem sedíš více „v kole“ máš střed níže než osy kol,

      takže by měl být posed stabilnější a nemělo by se to tak zvedat na

      zadní, což bych řekl, že i v praxi funguje.

      1. pokud s epodíváš na odpovídajíci g2 geometrie u GF, ať je to

      u jednoho výrobce, zjistíš, že se liší minimálně, délka a výška

      rámu identiceké, standover minimální rozdíl. což bych řekl jsou základní parametry pro posed. Rozdíl je v v délce hlavové trubky ( 29 ji má kratší, aby se kompenzovalo větší kolo), no a pak se samozřejmě liší parametry vyplývajícími z větších kol, jako délka zadní vidlice a rozvor kol, ale s tím nic nenaděláš.

      Takže za mě, pokud je takto zachovaná geometrie, budeš potřebovat rám stejné velikosti bez ohlednu na velikost kol.

      0 0
      • Ammi  

        Presne tohle sem potreboval slyset. Takze super a dik!

        0 0
      • janoT  

        Ani se na to nedívej, mám od GF

        26HT BigSur, 29HT Paragon, 26Full HiFi, vše 19", výška 182cm – sednou jako ulité.

        0 0
    • Mailo29  

      .

      0 0
    • JSt  

      Vyhovuje-li mi naprosto urcita velikost ramu na 26 kolach, bude mi vyhovovat stejna velikost na stejne geometrii i na 29 kolech?

      geometrie ramu pro 26" a 29" snad nemuze byt stejna ;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.