posed - bolest krcnej chrbtice, ramien

40 nepřečtených
  • peter934

    Zdravim,

    Skusam, ci mi aspon niekto trochu poradi. Uz som trosku zofali. Po cca 30 km ma boli uz cely krk, z toho hlava, chrbat medzi lopatkami a trpnu prsty na pravej ruke. Nenajazdim toho moc, tento rok to bolo zatial 5 vyjazdov do 40km. Prikladam foto biku. Nazivo vezera ten drop mensi ako na foto. Meral som ho a je to 10 cm (sedlo vs riaditka). Uz som dal aj kratsi predstavec 10cm alebo stale moc nepomohlo. Vyssie uz riaditka nedam, pravdepodobne by to pomohlo? To by som musel uz asi vacsi ram kupit. Potom by riaditka mohli byt vyssie o 2–3 cm a to by som uz asi citil. Len pripominam, ze CORE moc posilnene nemam a ani cas na to uz nie je. Hybem sa okolo domu ako sa da :) Je pravda, ze ked sadnem na bike, tak mi pride ze ta poloha tela je dost naklonena a ze musim neprirodzene zalamovat hlavu hore, nie je to celkovo pohodlne. Ale co ma zase videl skuseny cyklista, tak hovori ze na tom vyzeram OK. Co si myslite ze by pomohlo?

    0 0
    • deekay  

      Zacni nastavenim sedadla predozadne plus sklon a i vyska od stredu, abys byl stabilni a nemel moc vahy na rukou. Dle me mas sedlo moc naklonene dopredu a paky moc vyklopene nahoru, tim se sunes ze sedla smerek na predek kola kde se snazis zapricit rukama proti pakam.

      Takze zacni laborovat se sedackou. Kdyz jedes na kole v takovem casovkarskem tempu, mel bys byt dostatecne vyvazeny, abys byl schopen odlehcit skoro uplne ruce.

      Pak pokracuj riditkama. Prilis kratky posed dela casto bolest mezi lopatkama. Taky jsem to resil. Kratke kolo te nuti mit ohnuta zada, aby ses poskladal k riditkum, pak musis neprirozene zvedat hlavu a obecne nefunguje moc podpora svalama stredu tela.

      Zacal bych tak nejak tim, ze dam sedlo do roviny dle vodovahy a paky to same. To budiz vychozi bod.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Málo jezdíš, velký drop…

      0 0
      • klobrch  

        Já mám drop daleko větší a záda mě nebolí. Zkus si naboso dát paty k sobě, špičky od sebe a s propnutými koleny udělat předklon. Pokud se nedotkneš minimálně špičkami prstů země, tak máš zkrácený svalstvo. Chce to každý den aspoň chvíli věnovat strečinku. Jinak tyhle problémy většinou nastávají špatně seřízeným posedem, zajel bych do nějaké cykloprodejny, kde jsou zkušení prodavači, aby se podívali na tvůj posed zda je vše OK. Dále si myslím, že máš problém s karpálním tunelem a krční páteří, ale to by ti řekl až neurolog po vyšetření. V každém případě tebou popisované problémy nejsou normální. Na počtu naježděných km v tomto případě nezáleží.

        0 0
        • peter934  

          Nerozcviceny sa dotknem skoro zeme. Chyba 1–2 cm.

          0 0
        • Kalic  

          nastavení posedu bych určitě nesvěřoval „zkušeným prodavačům v nějaké cykloprodejně“. Buď si posed nastudovat/pro­měřit/vyzkoušet sám, nebo to svěřit profíkům který se speciálně posedem zabývají a zohlední všechny aspekty včetně aktuální flexibility tvojeho těla.

          0 0
          • mrazik62  

            Máš pravdu s těma profikama. Syn měl podobný problém a i podle trenéra kolo bylo správně nastavené. Jenže stačilo hodinku jet a hned bolesti. Pak si nechal nastavit posed u profiku, trvalo to asi tři hodiny a už rád jezdí, nic ho nebolí. Velikost kola byla dobrá, ale sedlo výška, posun, kratší predstavec, podložky nad řidítka a je to o.k. Sám všechno najednou neodhadneš a každý jsme jinak stavěný, tak se to vyplatí i když to něco stojí.

            0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Já mám také větší drop a záda ani krk mě nebolí. Ale já jsem já, Ty jsi Ty a peter934 je zase někdo jiný.

          Dobře to vystihuji p@X – na to, jak málo jezdí/má najeto, má velký drop. Ten drop mu evidentně nevyhovuje. A nebavíme se vůbec o věku, páteř s věkem nenabírá na ohebnosti.

          Jestli má peter934 dokonce ještě rezervu 1–2 cm, aby dosáhl prsty na zem, tak je ten drop na něj s největší pravděpodobností opravdu velký. Vím, že já mám dlouhé ruce, neprotažený dám na zem dva články prstů, v největším protažení skoro celé dlaně.

          Záleží také hodně na celkových proporcích, ty z rámu nepoznám. Velké dropy jsou, podle mého, výsadou hodně pružných a dlouhorukých cyklistů. Co jsem zatím viděl a nastavoval, tak čím menší postavy dospělý jezdec, tím menší drop. A nájezd s tím také trochu souvisí, protože kdo víc jezdí, tak si posed samozřejmě nastaví a doladí tak, aby mu potíže nečinil.

          0 0
    • Bersekr  

      Myslim si, ze by pomohlo, keby si presedlal na mtb ;)

      0 0
      • peter934  

        Myslim ze ano, ale byvam na rovine a kopce ani traily nie su v dohlade :) a cesta je srdcovka.

        0 0
        • Bersekr  

          Dobre teda :) Ja ked som mal naposledy problem s krcnou chrbticou a myslel som ze je to z biku, lebo tam sa to hlavne prejavovalo, tak mi pomohlo ked som si v praci (mam sedave zamestnanie) zaaretoval pracovnu stolicku proti naklapaniu do zadu. Nemusi to byt teda iba o polohe na biku :)

          0 0
    • Espen  

      Sedlo píšeš, že je v rovině. Já bych dal špičku trochu hore. Podle mě přepadáváš dopředu a visíš moc na rukách. Zas nesmí bolet kule, musíš to vychytat. Vezmi sebou imbus a laď cestou. Taky mám velký drop. Musíš jakoby cítit, že bys mohl jet skoro bez držení, když šlapeš.

      0 0
      • peter934  

        Ono ked tacnem jazdit tsk ok ale postupne uz po 30km stale viac padam na riaditka. Ked sa akoby chytym koncami prstov za riaditky (akoby zmensim drop o 2–3cm) tak sa citim prirodzenejsie. To ale uz by bolo na vacsi ram, ktory by mi asi pasoval viac. Len sa snazim to nejako vyladit na tomto. Este by mohol ist predstavec do plusu ale tomu som sa chcel vyhnut.

        0 0
        • Espen  

          Tak si tam dej nástavec slupku vidlice a ty rodla si o 3cm zvedni.

          0 0
    • MlokCZ  

      Prostě ještě zvedni řídítka. Buď tam je představec s nulovým sklonem, pak vyměnit a nebát se použít třeba i 15–20°. A pokud je to nějaká klasika s 6° a je v negativu, tak otočit do pozitivu.

      Představec nějak moc nezkracuj, to většinou nijak výrazně záda nenarovná a jen pošle ruce více pod tebe. Navíc pokud bys dával jiný představec s větším sklonem, tak ten to při stejné délce nejen zvedne, ale i trochu zkrátí. Při použití většího sklonu to pak chce klidně zase dát delší než 10cm.

      0 0
    • peter934  

      Konecne som sa odfotil ako na tom sedim. Podla foto to nijak tragicky nevypada, ale trpim poriadne teda (uz po cca 20km): bolest medzi lopatkami, krcna chrbita, trpne prava ruka, trpnu prsty na nohach. Teraz tam mam 10cm predstavec s 0 sklonom. Skusim vratit 120cm predstavec a dam do pozitivu (+6). Skusim dat este o 0,5cm vyssie sedlo. Inak uz potom neviem co s tym. Teraz tam mam 8,5cm drop. Nechapem, podla foto vyzeram celkom vzpriameny ale v skutocnosti sa citim ako v hlbokom drope a zalomeny krk.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Z tohoto úhlu pohledu mi to kolo přijde malé, podle mého by měly být paže pokrčené v loktech, určitě ne natažené. To by v tomto případě ovšem vyžadovalo být více ohnutý nad řídítky… asi nebudeš nejohebnější v bederní oblasti, holt ne každej sedí na kole jako Peťo Sagan

        0 0
        • well  

          To kolo ti je malý. Začni cvičit a koukni se po větším kole.

          0 0
      • Jáchym 1  

        Podle mě je Ti to kolo malé.Tak jak píší.i jiní.

        Já jsem hodně dlouho ladil a hledal ideální pozici.Sedlo,před­stavec,tvar řídjítek apd.Roční nájezd cca.10 000km.

        Jak bylo už zmíměno,na sedle bys měl sedět tak,že když se pustíš řídítek,tak bys stále měl bez problému držet pozici.

        Z fotky soudím,že to při Tvém současném posedu nepůjde.

        Doporučuju rám s vyšší hl.trubkou.Většina výrobců takové modely nabízí,kategorie endurance.

        0 0
      • gemini  

        Mi právě příjde, že máš sedlo dost vysoko…pak padáš na řídítka a snažíš se to držet na rukách, od čehož pak bolí za krkem a mezi lopatkama…

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Máš vysoko sedlo.

        0 0
      • Tencovozikmin  

        Maáš vysoko sedlo už jenom podle prupnuteho běháku

        0 0
        • intermo  

          Máš vysoko sedlo.

          0 0
          • peter934  

            A to som ho chcel skusit dat este o 0,5cm vyssie :) …lebo mi nepride v reale ze je vysoko, neprevalujem sa c sedle zo strany na stranu. Ked som ho mal nizsie tak boleli stehna a prsty na nohach trpli este viac. Este moze byt problem aj sedlo, lebo po 40km si necitim vobec zadok, vyskusam asi nejake s dierou.

            0 0
            • Tencovozikmin  

              No tak presne nastaveni posedu neni jen vyska sedla,je toho hodne,ale kazdopadne propinani nohou pri slapani je spatne.Mrkni na nejake videa,nebo treba se ti tu nekdo rozepise vice. A naucit se slapat :)

              0 0
            • gemini  

              Pokud máš vysoko sedlo, tak tě prdel bolet bude. Trnutí prstů zase může souviset s nastavení kufrů – bohužel těch faktorů je moc a i milimetry rozhodují, jak se na kole cítíš…

              0 0
      • Barak  

        Zdá se mi to kolo dost malé na tvou výšku.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Silnička ani v této velikosti nemusí být nutně malá. Spíš je problém kombinace výšky sedla (už jsem psal), dropu řídítek a malé ohebnosti. Stačí se podívat, kde má osu páteře a kde (pod ní) ramenní kloub – ramena vytažená dopředu a dolů.

          Jen tak zběžným pohledem vidím mj. zatuhlost v bederní páteři, zůstává mu i při tomto sportovním posedu zachována zřetelné lordóza a na zbytku už to prohnutí nedožene.

          0 0
          • Barak  

            Podle mě má ta ramena vytažená dopředu a dolů, protože je mu to prostě příliš krátký. To sedlo asi bude také vysoko.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              ramena vytažená dopředu a dolů, protože je mu to prostě příliš krátký

              Takže prodloužením rámu se mu ramena octnou nahoře a vzadu? Tak to asi nebude. V první řadě si dá sedlo do odpovídající výšky. Na takto malém rámu mu určitě vyjde sedlovka s offsetem, je otázka, jakou tam má teď. Až si srovná sedlo a naučí se šlapat, tak bude mnoho věcí poněkud jinak.

              Má na svou malou tělesnou pružnost nejspíš prostě nastavený nadlimitní drop (úhel paží vůči trupu mi přijde v pořádku), proto ta ramena dolů a dopředu – dohánějí chybějící prohnutí páteře a jakoby chybějící délku rukou. Jestli něco, tak potřebuje dostat dolů sedlo, pak se uvidí, jestli i nahoru řídítka nebo dokonce kratší představec. Nebo dokonce kratší rám méně sportovního střihu s vyšší hlavovou trubkou, aby nenamáhal už při prostém sezení ohebnost páteře až na samou mez a bez rezervy.

              Nejdřív dolů sedlo a pohrát si s jeho předozadní polohou. K tomu kufry. Až bude mít tuto „pohonnou část“ posedu naladěnou, tak k tomu doladit kokpit a úchop.

              0 0
              • Tencovozikmin  
                • Líp to napsat nejde.
                0 0
              • Pikaču  

                No dam to pod Kraba, rozumi tomu. Nicmene moje zkusenost je ( taky jsem resil zada): mensi ram jsem zkousel a ihned jsem citil za krkem bolest. Vezmu vetsi delsi ram tim padem se natáhu a stack/riditka jsou vic nahore. Tohle zabere urcite.

                Dalsi vec je co mi pomohla je jezdit jezdit. Pri delsi jizde spis zvedat oci nez hlavu dopredu. A strecovat kazdy den a po kazde jizde.

                0 0
              • Barak  

                Nastavit nejprve správně sedlo je bez debat.

                Každopádně z fotky mám pocit, že má úchop příliš pod sebou, ačkoliv se drží za páky. Pokud by se držel v obloucích, nebylo by snad ani možné, aby viděl dopředu na cestu. Aby mohl vůbec držet řídítka, má příliš váhu na rukou a to mu dělá ta ramena vytažená dolů.

                0 0
    • puka  

      Zdravím, jezdím na grevlu chvilku, nevím, jestli to je zvykem z 780mm vlaštovek nebo proč, ale každou čtvrt hodinu mi nepříjemně ztuhnou ramena a mám pocit, že bych si je při rychlejším pohybu směrem dozadu vykloubil. Je to nezvykem nebo se tak musí trpět na rychlejších kolech?

      0 0
      • Tencovozikmin  

        No to víš že nemusí,ale pukla mi křišťálová koule když jsem jí vzpomenul tvůj problém.

        0 0
        • puka  

          Zajímá mě názor od lidí s podobnou zkušeností, nevím proč odpovídám na místního opruze.

          0 0
          • Pikaču  

            Spis mas velky drop a nemas pokrcene ruce. Napnute ruce netlumi narazi. Sirkou to neni.

            0 0
          • Tencovozikmin  

            No tak kolega co tu resi obdobny problem jaky mas ty uz par rad dostal,takze si to tu precti jeste jednou cele a treba te to trkne. Ty budes o hodne mladsi nez on,ale zadelavas si na stejny problem. Takze si kazdych 15 minut slez a rekni si co delas spatne. Mozna bude stacit jen kratsi predstavec,ale jinak je to. podle toho co jsi napsal opravdu na vestkyni nebo kartarku.

            0 0
    •  

      Zkus jet bez prilby ..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.