• Dědek2

    Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem brzd. Můžu mít sadu AVID elixir3 , nebo 2 různý shimana, Deore BR-M525(předek) Deore LX BR-M585(zadek). Finanční rozdíl by pro mě byl asi jen 2–300 ve prospěch shiman. Mám 90 kg, nejzdím zádný velký DH ale z kopečka občas jedu rád. Je mezi těma brzdama zásadní rozdíl? Kvůli servisu přemýšlím nad shimanama, jak jsou na tom ty avidy? Prý se špatně šteluje vzdálenost páky a ještě pár detailů. Je to velký rozdíl mezi těmito brzdami? Vím, že na téma brzdy je tu milion témat, ale téma na rozdíl mezi těmito brzdami jsem nenašel.

    0 0
    • Vilém  

      Vem shimano, je s tim min starosti.

      0 0
      • yetti  

        Nevím, ale nebudou mít ty dva různý modely od Shimana rozdílný chod a tvar páky? O tom, že to bude blbě vypadat nemluvě.

        0 0
        • Vilém  

          Pokud si dobre pamatuju, hledat se mi to nechce, tak 525 a LXka maji stejnou paku. Trmen byl jiny, 525 ma mohutnejsi.

          0 0
        • Dědek2  

          Chci na kole jezdit, a dokud tam nebudu cpát rúžový brzdy tak je mi to jedno ;) jde o funkci.

          0 0
      • Kosta  

        Ha ha ha ha…

        0 0
        • Vilém  

          Opravdu plodny prispevek do diskuse. Nechces to tedy trosku rozvest?

          0 0
          • Kosta  

            Rozvedu…

            Shimana, SLX rok možná 2010, neustálé problémy se zadrháváním pístku, několikrát reklamované, problém přetrvával…

            Avidy J5 vozím 3 roky s původní kapalinou a deskama(!), naprosto bez problému, brzdí stabilně dobře, naprosto bezúdržbové

            Avidy E5, rok a půl bez problému, jediný zásah výměna desek (asi začaly Avidy dělat nějakou horší směs :))

            všechno buď má zkušenost, nebo z okolí…

            Tím nechci říct, že by shimana byly špatné, to zajisté nebudou, jenom bych neškatulkoval hned ze začátku, jaké budou starosti s tou kterou brzdou, jelikož téměř vždy závisí na daném kusu brzdy, jinak, myslím si, Avidy/Shimana jsou rovnocenné, v daných kategoriích, samozřejmě.

            0 0
            • Vilém  

              Tady jde o starsi modely brzd, s kterymi zadne problemy nebyly. S J3 maji uzivatele probelmu dost a dost. Prevazne zadrhavajici plastove pistky, pomerne rychle vyvaklane paky, coz je problem snad vsech avidu. Slozitejsi odvzdusnovani, potreba spesl sady (nebo jeji kutilska vyroba), pouziti DOTky, ktera krasne lepta vse kolem, pokud ukapne.

              Proto jsem psal, ze s temato shimanama jej ceka rozhodne min problemu, zes s J3.

              0 0
            • stanin  

              Evidentně záleží i na kusu, moje zkušenost je zase přesně opačná:

              Avid J3 – ale ročník 2007, novější už budou snad lepší: první rok fungovaly bez problémů, pak při jakékoli servisní akci (výměna desek apod.) obrovské problémy se seřízením (téměř nulová klidová vzdálenost desek od kotouče), pískání a kvičení, škrtání, odvzdušňování dost komplikované, nakonec se u přední zasekával pístek.

              Shimano XT (tuším 2010) – dal jsem ji místo té přední J3, od té doby naprosto bez problémů.

              Zadní J3 zatím ještě vozím, ale při prvním problému poletí do koše a nahradím ji taky Shimanem.

              Podle příspěvků tady na fóru se mi zdá že Avid J5 a výš je v pohodě ale s J3 bývají problémy.

              0 0
    • Vilém  

      Jeste doplnim, ze taky zalezi a cene. pripada mi to, ze se nekdo chce zbavit lezaku. Ty brzdy nebyly spatny, jednu 525ku mam skoro 10let, ale precijen doba pokrocila, tak zda by nebylo vyhodnejsi poridit nejaky shimana ze soucasne produkce.

      0 0
      • Mr.Data  

        Taktez je jezdim desatym rokem a bez problemu. Jednou za rok promazu pistky a preplnim. Ale ani to by nebylo uplne nutny. Brzdny vykon na dnesni dobu nijak oslnivy. U tech starsich Elixiru bych se bal kolik s nima stravis casu pri servisu a serizovani. Nemam s nima moc najezdeno, ale kdyz jsem menil desky a nesly tam bez preplneni narvat, nedela to na me dobry dojem. Kzdopadne bych se taky priklonil k tomu co pise Vilem, zalezi asi na financich, ale radsi bych posetril na novy Sh. Rozdil v cene neni tak velky jako ve vykonu.

        0 0
        • Dědek2  

          ty 525-ky můžu mít za 300 bez destiček, který bych stejně dal kool-stopy, nebo goldfreny, takže aspoň nemusím čekat až ty originální dojezdim. Nebo máš tip, na nějaký dostupný Shimana?

          0 0
          • Vilém  

            V teto cene to jde. Do 525 davam rad Fastop desky, Goldfreny bych daval akorat pokud jezdis neco narocnejsiho, nebo nejake dlouhe sjezdy. Organicky koolstopy mi prijdou jako totez co Fastop, nepoznal jsem rozdil.

            0 0
          • Mr.Data  

            Tak to je dostupne az dost. Ja jsem myslel novy slx, xt… Jestli jsi trosku zrucny, Elixiru bych se nebal, brzdi mnohem lip, ale obavam se, ze to nebude zdaleka tak bezudrzbovy.

            0 0
    • McBlacky  

      525 je celkem bezproblémová brzda, ale její výkon je celkem slabota. Mých 72kg ubrzdí tak na hraně, když chci jet trochu ostřeji. S Elixir R a CR co mám na dalších kolech to je nesrovnatelný.

      Taky se docela rychle přehřeje

      0 0
    • Dědek2  

      Děkuju všem za příspěvky. Nakonec jdu do těch Shiman, nepředpokládám, že by to bylo horší, než aktuální promax mechanický brzdy. kolo používám v 90% na pohyb po praze každý den a občas ho vytáhnu na vyjížďku, tak by mi to snad mělo stačit, ta bezúdržbovost je pro mě důležitá. Dám vědět až je nandám, jestli jsem udělal dobře.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.