Poraďte co sedlem, aby nebyly odřeniny v tříslech

85 nepřečtených
  • Charles2k

    Dávám to do zvlášť vlákna, aby nezapadlo.

    Poslední dva roky jezdím o něco delší vyjíždky než dříve a začínám mít zásadní problémy s odřenými třísly (resp. těsně nad směr zadek) a už mě to dost štve. Musím si pak dát vždy několikadenní přestávku, aby se zregenerovalo.

    Přikládám odkaz na fotku, jak jsem třeba dopadl po jedné více než 6h vyjížďce…

    https://imgur.com/a/fSpzawU

    Hlavně mi to dělá na silničce, sedlo mám Selle Italia Max Flite Gel Flow Team Edition, které nebylo zrovna nejlevnější a kdysi mi je doporučilo několik známých, že se jim osvědčilo jako pohodlné právě na delší vyjížďky.

    popis viz třeba https://myego.cz/…ia-max-flite

    Ale není to jen na tomto sedle, podobné, možná jen o něco menší problémy, jsem měl i na Ritchey sedle, i na Ghost sedle co mám MTB. Na MTB to ale není tak kritické, protože při delší vyjížďce dělám přece jen více přestávek a posez je nepatrně vzpřímenější.

    Fotky kol/sedel na kterých aktuálně jezdím mám v profilu.

    Co jsem přiložil odkaz na fotku, tak jsem tehdy jel s kamarádem, co měl relativně obyčejné sedlo, o 20 kilo více než já a problém neměl skoro žádný. Někdo mi tvrdil, že to moje sedlo není pro delší vyjíždky dobré, že je gelová vrstva na něm poměrně měkká a mělo by být tvrdší.

    Jinak nikdy nemám problém v místě sedacích kostí (ty mám od sebe 11cm), jen v oblasti těch třísel směr zadek. V nějakém jiném vlákně to zde někdo někdo vtipně nazval „mezikulním prostorem“ :-)

    Vzdálenost středů těch odřenin je cca 6,5–7cm.

    Když jedu kratší vyjížďky – cca 20–30km, tak prakticky nemám žádné problémy na žádném sedle. Ale jak je to více než cca dvě hodiny, problémy začínají.

    Na tom sedle Selle Max Flite mi přijde, že je poměrně mohutná ta přední úzká část. Pak také nevím, zda by pro mne nebylo lepší sedlo co má horní plochu méně zaoblenou a spíš více plošší (nebo naopak) ?

    Určitě mají vliv i cyklovložky, samozřejmě když si vezmu nějaké starší, kde vypolstrování již není nic moc, tak se problémy objeví dříve. Pak jsem si všiml, že u většiny cyklovložek je sice dobře vypolstrovaná zadní část v oblasti sedacích kostí, ale přední a středová část je až na pár výjimek podstatně slabší a dost úzká.

    Když čtu nějaké rady ohledně výběru sedla, tak se většinou řeší pouze dvě věci – šířka sedacích kostí – a jak jsem již psal, tam nemám problém a pak flexibilita páteře. Ruce dám celkem v pohodě ve stoje na zem, takže bych měl být flexibilní. Druhou věcí ale je, zda to jde jednoduše aplikovat i na posez na kole, jak má třeba na webu popsáno Fizik. Podle mne ne. Třeba ačkoli dám ve stoje ruce (i zápěstí) až na zem, tak na kole podle obrázků co má Fizik mi přijde, že sedím spíše v pozici, jako bych měl neohybnou páteř…

    Co s tím?

    Koupit x sedel a postupně vracet ve 14 denní lhůtě? Zkoušet mraky cyklovložek? Něco udělat s posezem?

    Mám třeba berany relativně vysoko (představec 105mm 6 stupňů směr nahoru) a výhledově bych ho chtěl dát obráceně, takže budou min. o 2cm níže. Jenže snížená pozice mi asi zhorší ty problémy, ne?

    0 0
    • Vrci  

      V jakém jezdíš oblečení? Nevychází Ti do odřených míst švy na vložce?

      Co se týče sedel, dost obchodů má testovací sedla na vyzkoušení.

      0 0
      • Charles2k  

        Cyklokalhot a kraťasů používám odhadem deset. Je možné, že to do těch míst vychází, nebo jsou třeba sice širší, ale celkově velmi tenká vložka, nebo větší výplň je jen uprostřed.

        Jak jsem dal odkaz na tu fotku s odřeninami, tak jsem jel ve značce Etape, tuším jsou to tyto

        https://www.bike-eshop.cz/…lozkou-cerna

        A u těchto mi navíc přijde, že určitě patří spíše k těm lepším… Vpředu je šířka vložky cca mezi 9–10cm (včetně lemů), ale to výraznější polstrování má asi jen 6cm.

        viz https://imgur.com/a/3ocvHef

        Bohužel tam kde bydlím, nevím o žádném obchodu v okolí, kdo by sedla půjčoval…

        0 0
    • milan.v  

      Tak předně, než napíšu další, kupovat sedla, zkoušet, jezdit s nimi docela dost kilometrů a pak vracet, je prasárna…

      Teď třeba řešíme výběr sedla v tomto čerstvém vlákně, ano specificky nazvaném k výběru správné šířky, ale sedlo je stále jen sedlo, ať už hledáš šířku nebo správný tvar…

      https://www.bike-forum.cz/…-zvolit.html

      Jakou tedy šířku sedla jezdíš? Kolik těch sedel jsi vyzkoušel, jaké typy, s oporou/bez.

      Ten odkaz na pseudo-minirecenzi internetového guru a všeználka Hulána je sice hezký, ale moc toho o tvém konkrétním sedle neřekne…

      Tou vzdáleností sedacích kostí 11cm seš si jistý? Já jen, že tento rozměr je zásadní pro pozdější výběr a pokud je rozdíl třeba centimetr, už může být pro tebe vhodnější jiná šířka…

      Zatím to vypadá, že nemáš vhodný tvar a ani šířku, tvé problémy mohou být způsobeny příliš úzkými sedly.

      No a natažením posed(z)u se pak ty problémy ještě znásobí…

      0 0
      • zdenek  

        Tak předně, někteří výrobci možnost vrácení přímo nabízejí. Třeba Bontrager má záruku spokojenosti (90? dní), kdy můžeš sedlo vrátit. A nejspíš nepředpokládá, že si celou dobu budeš sedlo jen prohlížet.

        0 0
        • milan.v  

          To je asi u sedel Fizik/Speciali­zed/Pro/Selle Italia, atd. bezpředmětné, ne?

          Od toho ty značky nabízí přímo možnost sedlo otestovat půjčením testovacího kusu…

          0 0
        • milan.v  

          "30denní neomezená záruka

          Pokud z nějakého důvodu nebudete spokojeni se zbožím Bontrager zakoupeným na sekundárním trhu, položku vraťte spolu s originální účtenkou v místě nákupu do 30 dnů a my vám ji vyměníme nebo vám vrátíme peníze. Považujte to za 30denní zkušební období.

          Tato záruka pokrývá náhradní díly Bontrager, oblečení a příslušenství. Na původní vybavení Bontrager zakoupené jako součást kola se tato záruka nevztahuje. Použité položky je třeba před vrácením vyčistit. Pokud zašlete špinavé či nevyprané zboží, vrátíme vám je zpět na vaše náklady."

          0 0
      • Charles2k  

        Také nemám rád zkoušení a vracení, jenže jak to udělat, když nikdo v okolí nic nenabízí k půjčení a ty problémy se poznají až po delších vyjíždkách?

        Ten odkaz na stránky Hulána jsem dal čistě náhodně, ale je to přesně toto sedlo.

        Ad vzdálenost sedacích kostí – ano, tím jsem si jist – ale opakuji, v místě sedacích kostí na žádném sedle (úzkém, či širokém) nemám problém, jen v tom místě, jak jsem popisoval (a v parametrech se vždy udává jen největší šířka a délka a ne šířka ve přední části)

        0 0
        • milan.v  

          No, bohužel to pro tebe budou nutné náklady navíc, budeš se muset dostat do prodejen, kde testovací sedla nabízí…

          Výběr sedla není jednoduchá disciplína, vím o tom své…

          Tzn. sedací kosti od sebe jsou důkladně změřené, vícero způsoby a jsou vzdálené 11cm, tzn. jak už jsem uváděl ve výše odkazovaném vláknu, poučky hovoří o alespoň 1cm na každou stranu, tzn. sedla 130mm a širší… To jsou prakticky ta nejužší sedla, co se vyrábí.

          Můžeš sem tedy dát odkaz na to tebou používané, špatné sedlo?

          To samé sedlo na MTB, o kterém tvrdíš totéž.

          Ano, neudává se standardně šířka přední části, ale i tak bych ho rád viděl, co se týče tvaru a profilu.

          Neposouváš se na těch sedlech dopředu?

          Vložku teď ponechme stranou, byť je samozřejmě také důležitá, ale zbytečně bych neodbíhal od toho zásadního, sedla.

          To samé platí pro mazání Sixtusem a dalšími přípravky, které pochopitelně svůj význam má…

          0 0
        • Breakpain  

          Koupit & prodat, takhle jsem otocil asi 14 sedel ;)

          0 0
          • jIrI___  

            Nápodobně. Bohužel tahle metoda je fest leze do peněz, ale nakonec jsem to pravé našel :)

            0 0
          • TK75  

            Taky tak, naštěstí jsem nakonec potkal sedla od Spešlu ať Phenom(jen ale verze pro Sequoiu) nebo Power obě super.Ty odřeniny jsem měl taky a musel jsem se krotit s jízdou než se to zahojí, ale hodně na to má asi vliv oblečení.

            0 0
    • Breakpain  

      Mel jsem podobny problem, ale nemusi to byt to same.

      U me to bylo tim, ze jsem mel moc uzke sedlo, tzn jsem sedel na mekke tkani, vic se „houpal“ a to vedlo k docela velkemu rozedreni, tzn musel jsem mit asi mesic pauzu, aby se to zahojilo, jinak jsem to vzdy rozedrel az na maso a krvacelo mi to. Tzn vozim sirsi sedlo se spravnym tvarem, to je taky dulezite a cajk.

      Chvili trvalo, nez jsem to odladil – asi 15 dlouhodobych testu… Co nekdo povazuje za pohodlny kocar, jsem mel ja jak mucici nastroj. Chce to zkouset …

      0 0
    • wego1991  
      1. mít správné sedlo
      2. zkusit mazání – používám toto a dříve jsem používal dětský sudocrem – ten se hůře roztíral – fungují oba
      0 0
      • Charles2k  

        O mazání jsem také přemýšlel. Na kolo používám zatím jen nějaký dětský pudr, ale třeba na delší běhy mažu lékařskou/kos­metickou vazelínou jinak mám odřeniny. Jenže půjde to pak z vložky vyprat, když jsou často doporučené maximální teploty pro praní jen 30 stupňů?

        0 0
        • macomb  

          Používám na běh (a výjimečně i na kolo/triatlon) Sudocream (vazelína mi prakticky okamžitě zmizí jak se trochu zahřeju a začnu potit) a nestalo se mi nikdy,že by po vyprání zůstával na oblečení.

          0 0
        • wego1991  

          Jak píše kolega níže. Kdysi sem používal i párkrát vazelinu, ale žádné zlepšení sem moc nepozoroval. Někteří výrobci dokonce i na delší vyjížďky doporučuji i lehce namazat vložku tím krémem. Ale to ja nedělám. Jinak vložka mi jde vyprat vždy a ani nejde poznat, že sem byl natreny. Ten krém i sudocrem jsou dobré vstrebatelne akorát sudocrem je ze startu chvílí takový bílý jakoby zbytky pudru.

          0 0
        • MatS  

          Existuje spousta výrobců pro mazání sedacích partií na kolo.

          Hledej: Sixtus Sport Gesässcreme, Muc-Off Chamois Cream, MORGAN BLUE CHAMOIS CREAM, Assos chamois creme, …

          Je toho dost a pomáhá to na odřeniny, opruzeniny a bolest ****** od sedla :-) Používám na delší vyjížďky. Rozhodně nemusíš mít strach, že by se ti od toho umazala vložka. Většinou mi jedno balení vydrží dost dlouho, protože spotřeba je malá.

          0 0
        • MartinRHC  

          Já používám na delší vyjížďky od Bíny stay cool a bez problémů. Kamarád, který hodně trpí na odřeniny ho používá taky a spokojenost. A o oblečení si nedělej starosti, nic na něm není vidět.

          0 0
        • krabica  

          Řešíš už dávno vyřešené. Používej krém na to určený, nech se změřit a půjčuj si testovací sedla, když vhodného prodejce nemáš blízko, tak holt budeš muset jet daleko, nic není zadarmo… Dost lidí stejně koupí několik sedel, než najdou to správné, já už mám asi 8. Kupuj třeba starší sedla přes bazar, popřípadě tu je vlákno pro takové případy.

          0 0
    • milan.v  

      To sedlo na silnici je toto, ale v Team Edition bílé barvě?

      https://www.bike-forum.cz/…dnoceni.html

      0 0
      • Charles2k  

        vypadá to tak, nebo velmi podobně

        vyfotil jsem a přesně ze všech úhlů vypadá takhle:

        https://imgur.com/a/EaNjka4

        naměřil jsem 292mm délka (podle mne zbytečně moc) a 148mm šířka

        délka špičky od kraje k začátku středového otvoru je 90mm.

        Zhruba v oblasti 11–15cm od špičky velmi výrazně pruží a dost se celé prohne.

        Na boku kolem nápisu MAX mi ale přijde dost tvrdé a ve spodní části boku je vidět odřená kůže.

        šířka špičky (měřeno vespod, nahoře o něco méně) je 35mm.

        0 0
        • Velomiwookie  

          to sedlo me boli jen podle fotky, co treba zacit tim, ze zkusis jiny? Jestli mas kosti 11 a sedlo 15 tak se neni moc cemu divit, jeste na silnicce…

          0 0
        • Morchella  

          Podle mě je sedlo (mimo to, že je hodně široké) moc tlustě vycpané a pak se tlakem na boku shrne a v tom zlomu tlačí a odírá. Na fotce zeleně.

          0 0
        • milan.v  

          Jak už tu padlo nade mnou, pokud někde nenajdeš přesnou velikost svého sedla, vypadá to na špatně zvolené sedlo opačným směrem, tzn. je širší, než by mělo být.

          Když se k tomu přidá jeho specifický tvar a polstrování, je toho materiálu v přední části tolik, že ti to způsobuje zmíněné problémy a odírání.

          Sedlo je bez opory, tzn. pokud ti to takto vyhovuje, nepotřebuješ nové s oporou, to se bavíme jen o tom na silnici.

          U sedel Specialized bych vyzkoušel Phenom/Toupe v šířce 143mm, event. Power 130mm / Fizik Antares vel. M / …

          Je možné, že u některých typů budeš potřebovat ještě užší varianty, protože tyto budou i tak příliš široké.

          0 0
          • Velomiwookie  

            Pekny carbon toupecko 143 je dnes na cyklobazaru za pulku

            0 0
            • milan.v  

              No prosím… :o)

              Zajímalo by mě, jak se dnes chová ten gel u tak starého sedla…

              Každopádně nákup a prodej sedel je blbá kratochvíle, můžeš na tom vysolit dost peněz…

              0 0
              • Vrci  

                To s tím gelem je také pravda. Měl jsem svého času

                https://images.app.goo.gl/…UyFHjxrQuK78

                Gel se po několika tisících přemístil na jiná místa. U mě to znamenalo, že jsem seděl přímo na skořepině. Bylo to moje první a poslední gelové sedlo.

                0 0
              • Delkim  

                tohle sedlo mám na trenažéru několik let, když tak se klidně ptej

                0 0
          • Charles2k  

            O Fizik Antares jsem uvažoval, dokonce o Antares R1 carbon. Jestli to ale nebude příliš velká změna. Čtu ale na něj dost pochvalné recenze, pak je velmi lehké, akorát ta cena…

            0 0
    • Karaya  

      Mně se osvědčilo namazat a to prakticky čímkoliv. Klidně indulona, nebo cokoliv co je na pleť a najdeš to ležet v koupelně :-). Pak jsou problémy pryč, prostě kdo maže, ten jede!

      0 0
    • Janes  

      A jezdíš na ostro?

      0 0
    • jIrI___  

      V první řadě bych vyzkoušel mazání, bez něj na švih delší než 70 km už nevyjíždím. Ze všech možných levných krémů, gelů i emulzí se mi nejvíce osvědčil Sixtus Sport Gesässcreme

      0 0
      • nomecz  

        Hele nechcu ti do toho kecat ale pokud mas spravne sedlo, gate a osezenou zadel tak mazat nemusis. Najezdim 00 prd ale jsem schopen na krosce najet kolem kila bez pliny normalne ve spodarech (samo trosku v tempu ) a naopak s novym bikem sem dostal sedlo ktere me po 20 km privadelo k silenstvi i s top vlozkou a slo hned pryc. Daji se pujcit (zadarmo) testovaci sedla od dost vyrobcu, u toho bych zacal a zkousel a zkousel

        0 0
        • TK75  

          +1

          To mazání bych nesnesl

          0 0
        • Delkim  

          souhlas, občas namažu, občas ne, bolest to neovlivní, to spíše vytvoření nějakých „pupínků“

          v podstatě jsem se toho zbavil takovým antibakteriálním olejíčkem, před jízdou i potom po osprchování, super věc, přírodní silice a dělá to zázraky!

          0 0
    • Pikaču  

      Me tohle dělají švy u kalhot. Pomáhá obecně namazat pred jízdou, infadolan nebo neco mastneho. Jinak kvalitní bezešvé kalhoty.

      0 0
      • Copernicus  

        na tříslech se nesedí

        0 0
        • Charles2k  

          Jasně, je to ten prostor mezi třísly a zadkem. Chtěl jsem tím říct, že to není v místě sedacích kostí, ale pod nimi, odhadem něco přes 5cm.

          0 0
        • Delkim  

          Třísla mi bolí když na gymnastice přeženeme nějaké cviky na břicho!

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Smazaný účet  

      Sedlo s dírou ani náhodou…obycejnejsi je někdy lepší. Třeba fizik nisene a hlavně kvalitní vložku. Zásadně beru tu nejlepší, kalhoty mají mít kšandy, gate do pasu Ne. Doporučuju Sýkoru, kousek na jih za Brnem

      0 0
      • milan.v  

        O tom, zda-li sedlo s dírou nebo bez je potřeba vyzkoušet, výhoda třeba u Fiziku, kde si můžeš vyzkoušet typy s/bez/kanálek.

        Je potřeba neustále myslet na to, že to, co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat jinému – sedlo, vložka v kalhotách, typ mazání…

        Jak už jsem psal, nejprve vyřešit sedlo, pak mazání, kalhoty… Pokud je sedlo příjemné, může člověk zjistit jen krátkou jízdou okolo domu v plátěných trenýrkách a bez mazání…

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
          • TK75  

            A naopak v létě si bez díry uvaříš vejce na tvrdo:-)

            0 0
          • milan.v  

            Promiň, ale snažíme se tu seriózně poradit a vyřešit jeho problém, toto je s tím v dost velkém rozporu…

            0 0
            • Smazaný účet  
              0 0
              • Espen  

                To co píšeš je v přímém rozporu s mými poznatky.

                INDULONA JEDINĚ A VŽDY JEN MODRÁ!!!

                0 0
              • Charles2k  

                Nemyslím, že tohle jsou až tak opruzeniny, spíše bych řekl klasické odřeniny.

                Sice se potím o něco více, ale ne zase nějak extrémně.

                Na různé pupínky trpím při zpocení akorát na zádech v období, kdy je tepleji. Jsou to vlastně jakoby miniaturní záněty mazových žláz u kořínků chlupů. Kožařka mi na to řekla, že s tím nejde moc dělat, že je geneticky dané a že hlavně je třeba hned po větším sportování umýt a doporučila mi i antibakteriální přípravek Cyteal (je na předpis) . Ale jak jsem již psal, tohle řeším jen u zad a nemám to nijak zásadní, aby bylo nějak vizuálně problematické.

                Alergie na materiály snad nemám, jedině jsem zaregistroval, že když jsem měl něco z Lídlu, tak mi po výraznějším zpocení barvilo tělo (i třeba břicho) načerveno. Ale nedělalo u všech, jen u pár věcí. Asi nějaké ošizené barvy…

                0 0
      • TK75  

        No vidíš a já zas teprve s dírou začal konečně jezdit a nemusím vůbec zadek řešit

        0 0
        • jIrI___  

          U mě se to tak průběžně střída. Jednu sezónu mi vyhovuje jede typ sedla, druhou sezónu jiný typ sedla :). Nejlíp sedl Phenom, Avatar (oba s dírou), pak Ergon SM3 (bez díry) a aktuálně hodnotím nejvíce kladně Fabric Scoop (bez díry, ani po 4 h mě netlačí zadek). Po této zkušenosti jsem při výběru sedla už na díru (v sedle :) ) vůbec nehledím.

          0 0
          • TK75  

            Já bez otvoru v sedle jezdil dlouho a neměl jsem sice odřeniny ale zato mě vše brnělo a kolikrát tak, že jsem myslel že už Ho nemám.Na sedle s dírou nic nebrní, ani žádná bolest.Ty odřeniny jsem začal mít až s jinejma kalhotama.Tak jsem koupil jinou značku a pohoda.Ono to prostě chce asi zkoušet co sedne

            0 0
            • blackseal  

              Ono, tiez nie je diera ako diera, velakrat je len platonicka, v lepsom pripade nefunkcna, v horsom sa aktivne spolupodiela na celkovom diskomforte po dlhsej jazde. Ked uz diera, tak poriadna.

              0 0
    • mastihuba  

      začal bych posunutím sedla dolův, pak ty ostatní věci výše…

      0 0
      • milan.v  

        On má nevhodnou velikost, jemu jen posouvání nepomůže…

        0 0
        • mastihuba  

          casto se svádí na sedlo věci, které mohou být způsobeny, nevhodným nastavením sedla, nebo nevhodnou velikostí kalhot. stejný odřeniny můžou mít na svědomí i vytahaný šráky od kalhot, který přestanou sedět a začnou dřít rozkrok…sedlo bych vinil až naposledy…

          0 0
          • Charles2k  

            Revize všech cyklokalhot se právě provádí.

            ad ty vytahané šráky – s tím mívám často problém při koupi, že když mi sedí v pase, tak jsou obvykle dost dlouhé a nedrží. Holt se musí vše zkoušet a vybere se až na x tý pokus…

            Jak to bylo jednoduché, když jsem jezdil méně :-)

            0 0
            • TK75  

              Jo když jezdíš víc, tak je oblečení hodně důležité(možná i nejvíc)

              Jinak třeba pak ani nemůžeš jezdit právě kvůli odřeninám atd vůbec

              0 0
              • milan.v  

                Přesně tak, ať si každý říká co chce, dobré (a správné) oblečení k danému účelu je základ, když má člověk podávat nějaký sportovní výkon, byť to může být i naprosto standardní vyžití, žádné závodní palby…

                0 0
      • Charles2k  

        to o něco málo zkusím dnes, ale zase když dám moc, tak budu mít větší tlak na ruce. Zkusím nějak vybalancovat

        0 0
        • Espen  

          Přešel jsem na sedla Specialized a od odřenin, brnění a všech problémů se sedlem mám X let klid.

          0 0
        • milan.v  

          Tak už nějaký pátek jezdíš, jak jsem pochopil, tzn. znáš své parametry a i když mohou být špatné, resp. není jisté, že jsou správně, tak by se ti to muselo projevovat už dříve, ne?!?

          Pohneš se sedlem (sedlovkou) dolů a abys začal pomalu přemýšlet, jak budeš pokračovat dál – předozadní poloha sedla/kufry, aby sis nenaboural zažité nastavení a na které si zvykly svaly, úpony, šlachy, pak se to může rozjet dál a dál… Pak to dost často znamená raději kompletní nový fitting, protože se to začne nabalovat…

          Teď to tady na tebe všichni pálí ze všech stran, na vše poctivě odpovídáš, ale zaměř se hlavně na to zásadní – správné SEDLO, protože o tom víme, že je špatně od začátku, příliš široké na tvé sedací kosti…

          A také sem piš průběžně další informace, jak postupuješ, co je jinak, aby se s tím dalo něco dělat, resp. s tím pohnout správným směrem.

          Zatím se to tváří tak, že přešlapuješ na místě, odpovídáš na každou informaci a nikde žádný posun…

          0 0
          • mastihuba  

            problem je to zazity nastaveni a trvat na nem jak beran. ochota si priznat chybu je v tomto smeru u vetsiny cyklistu nulova.

            0 0
        • mastihuba  

          me si vzali do parady kamaradi cyklisti a vysledek byl brutalni posun sedla dolu a do zadu. v prvi chvili jsem myslel ze se rozbrecim jak sem na to nebyl zvyklej. v druhe fazi mi vyhodili kalhoty s volnejma srakama a od te doby odsedim cyklodovolenou 9 dni v kuse.

          celej zivot sem si poustel olovnnici od kolene k pedalu a bylo mi to hovno platny, protoze ze sve perspektivy sem to nevidel dobre.

          0 0
          • TK75  

            Taky jsem to měl přesně vyměřený, ale měl jsem problém se sedlovkou co zajížděla a všimnul jsem si že v určitém bodě se mě šlape opravdu daleko lépe.Tak jsem si to poznačil a od té doby to tak nastavuju.Je to takovej bod, kdy o kousek níž a už je to moc nízko:-)

            0 0
        • milan.v  

          Nějaký posun, nové informace?

          0 0
          • Charles2k  

            Zatím spíše drobnosti, měl jsem od té doby jen 2 delší vyjíždky kolem 3hod. Jednak jsem posunul špičku sedla o pár mm směrem dolů, pak probral všechny cyklokalhoty a vybral ty s vložkami, které se mi zdály nejlepší. Pak mažu zatím kosmetickou vazelínou, co používám na delší běhy.

            Chystám se koupit nějaké lepší cyklokalhoty, asi zkusím zprvu Kalase. Líbily by se mi Assos, ale ta cena v ČR je pekelná. Chystám se i na výměnu sedla, mám slíbené nějaké na zapůjčení, výhledově pošilhávám po Fizik Antares R1 nebo R3, jen nevím, v jaké verzi – jestli by pro mne bylo lepší plné, nebo verze Open s dírou, nebo verze Versus EVO s prohlubní.

            0 0
    • kam  

      Muj recept neni levny,ale funguje.Sedlo SQlab,nejvyssi tridu kalhot Kalas a mazani Century riding cream.280 km bez potizi.

      0 0
      • tma  

        Jaký je rozdíl v jejich vložkách Zoom X vs. Endurance 3D? Píšou, že endurance by měla být pro extra dlouhý vyjížďky ale zoomy zase se zdá, že dávají do klubových dresů.

        0 0
        • milan.v  

          Někde jsme to tu řešili, zkus se podívat do vlákna k dresům Kalas, tam to dle mého bude…

          0 0
    • RUSH  

      Nemyslím si, že odřeniny v tříslech způzobuje sedlo.

      Mazání může pomoci, všechny výše zmiňované masti (Sixtus, Morgan a zvláště Assos) jsou dobré, navíc existují i masti na odřeniny (např. Assos Repair).

      Asi nejdůležitější jsou ale cyklistické kalhoty a jejich vložka – pro zajímavost video o kratasechˇa vložkách (i krémech) Assos.

      Cyklistické kalhoty s vložkou zásadně naostro!

      0 0
    • pepipepan  

      Zdravím, potřeboval bych poradit s výběrem sedla, myslím tím jeho šířku, popřípadě délku a popřípadě sklon. Při delší jízdě na kole mě bolí zadek, při jízdě do kopce i trochu jako by pálí. Tak jsem laboroval na youtube, netu a zjistil že je třeba změřit vzdálenost kostí při posedu. ¨Tak jsem změřil a zjistil že je to nějakých 13 cm. Mám kolo Kross Level8 pozice trochu natažená. Podle nějakých tabulek bych si měl koupit sedlo o 2 až 3 cm širší. Co si myslíte vy? Cyklistické kalhoty mám, časem koupím nějaké nové, dnes jsou ty technologie už jinde než před lety. A druhý problém. Při první vyjížďce mě na rukou začala bolet zápěstí, tak jsem řídítka lépe natočil a problém zdá se vyřešen, jen mi při delší jízdě trnou prsty, konkrétně palec a prsteníček. Mám koupit nějaké lepší gripy, nebo ještě líp nastavit řidítka.Díky všem.

      0 0
      • adam1  

        Zkus si sednout na bike v dresu vyfoť se z boku

        i zepředu .Sedlo ,vložka je někdy alchymie muže souviset i ruce ,ruce i tlak v pneu ,tlak vidle atd .

        Jinak některé servisy poskytují nastavení posedu /bodyfit ,u nás v okolí znám jeden a za 700,–.

        0 0
      • milan.v  

        Ano, sedlo cca 150–155mm, např. u Specialized si půjčit testovací a zkoušet a zkoušet…

        viz. https://www.bike-forum.cz/…-zvolit.html

        https://www.bike-forum.cz/…e-nove-sedlo

        Gripy zkus nějaké měkčí, pokud nepomůže, potom například SQlab, Ergony…

        0 0
    • 123J  

      Sedlo SELLE ITALIA SLS Flow Team Edition, jediný sedlo které mi sedne.

      0 0
    • Charles2k  

      Po čase aktualizuji stav.

      Pořídil jsem na silničku nakonec Fizik Antares R1 Open Carbon (tj. s dírou) velikost Regular 274×140mm.

      Zatím mám trochu rozpačité dojmy. V každém případě je výrazně lehčí než to předchozí Selle Italia Max Flite Gel Flow Team Edition (o 126g). První pocit byl, že je malé, ale asi bude odpovídat, spíše to bylo tím, že jsem byl zvyklý na větší, než bych měl mít.

      První měsíce jsem jezdil spíše trasy kolem 40km, kde se nic pořádně nepozná a až teď jsem si dal 165km, 6hodin v sedle.

      A je asi o něco málo lepší. Vzal jsem schválně stejné cyklokalhoty jako loni, když jsem měl dlouhé vyjížďky a odřeniny do krve. Jsou to nějaké Etape – mezi těmi, co mám doma, je to takový nepatrně lepší průměr.

      Mazal jsem Sixtusem, což asi pomohlo a při krátkých stoupáních jsem se snažil pro odlehčení sedacích partií často jet ze sedla, jinak by dopadlo hůře. Nějaké výraznější odřeniny nebyly, ale od cca 70km jsem zase cítil poměrně dost (a opět ne v oblasti sedacích kostí – tam je celkem v pohodě, ale pod nimi v tříslech).

      Takže zkusím ještě pořídit nějaké dražší kraťasy s lepší vložkou.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.