• mikino

    Uvažuji o koupi nového kola (doposud hard Amulet 11.4), měl by to být full, raději závodnějšího charakteru než „houpací křeslo do přírody“. Nejsem sice zkušený biker, se závody mtb začínám, a doposud jsem jezdil spíš rekreačně, více až tuto sezonu. Je mi 39, středně vysoka sportovnější postava :-) A TEĎ DOTAZ: ZATÍM MI Z KONZULTACÍ SE ZKUŠENĚJŠÍMI KAMARÁDY, Z PÁTRÁNÍ PO INTERNETU A PÁTRÁNÍ PO PRODEJNÁCH VYCHÁZÍ, ŽE BY TO MĚL BÝT FULL SPECIALIZED EPIC COMP 2010 (ceníková cena 67.990,–) PORADÍ MI ZKUŠENĚJŠÍ? ZNÁTE TO KOLO? JELI JSTE HO? JE TO SPRÁVNÁ VOLBA? DÍKY PŘEDEM ZA VAŠE NÁZORY.

    0 0
    • jose  

      full nelze vybírat jen z internetu a od kamarádu…kolik jsi jich vyzkoušel? Již plno obchodů půjčuje test biky, chce to zkoušet a zkoušet…aspon zjistís rozdíly mezi jednotlivými bike a zjistís jaký system odpružení ti bude vyhovovat…pak až vybírat…:-) Kvalitativně ten epic není špatný, ale mě třeba vůbec nevyhovuje jejich systém opružení…

      0 0
    •  

      kdybych sháněl něco jako ty tak by v mém výběru byl tento http://www.giant-bicycles.com/…/5702/39086/ příp.tento http://www.giant-bicycles.com/…/5702/39088/

      0 0
    • scret  

      ja bych se bal speslu, protoze co vim o nekolika speslech, tak se jim porad vys..ra brain…

      otazka je, jak to bude u nejnovejsich modelu, bohuzel mi prijde ze se ze speslu stava takovej americkej author a kvalitativne sly dolu…

      0 0
    • jonti  

      Specialized Epic je dobre kolo. Ale dobre kolo je taky Scott Spark, Merida 96, Giant Trance,

      dobre ale min renomovane jsou fully od 4ever, Kellys atd.

      Nejlepsi je ted vyzkouset 2 nebo 3 kola a koupit to, ktere ti sedi nejlip.

      Resim ted podobny problem a myslim, ze na testovacky 2010 si jeste tak mesic dva pockam :(

      0 0
    • mais  

      http://www.focusbikesuk.com/…t_expert.php koukni na tohle…při pohledu na to kolo live se mi docela líbí

      0 0
      • mikino  

        Možná jsem se špatně (brzy po ránu) vyjádřil… Samozřejmě o vaše názory jsem žádal hlavně proto, že jsem chtěl ev. tipy na další varianty, a samozřejmě jich hodlám pár vyzkoušet než se rozhodnu. Spíš si dělám základní teoretický výběr dle doporučení, protože vyzkoušet postupně 8 – 10 kol není časově zvládnutelné, navíc jsem ze Zlína, a tady se na prodejnách testovačky zas tak moc nevedou… Navíc současné počasí moc nenasvědčuje tomu, že bych mohl s testovacím nebo půjčeným kolem na delší vyjížďku. Ale dnes si jdu toho Epica projet alespoň po dvorku, ev. v hale, známý ho má, tak jdu zkusit aspoň posez (i když vím, že to chce určitě i vyjížďku do terénu…).

        0 0
        • skaut 46  

          Čau. Jsem ze zlina stejne jako Ty, a řešil jsem ten samy problem. rozhodoval jsem se mezi epic x Lapierre. Zvítězil Lap ! epic je hodne zavodni , dle me a co jsem pochytil, i když zaleží na nastaveni. Koupil jsem Lap. z důvodu- cena i vybava je lepší ve stejne cene jako spešl. a navíc jich tolik nejezdí,(mam x control 410.)

          0 0
          • mikino  

            čau zlíňáku! :-) Mě by ten Epic vyšel ve finále nový na cca. 45 t. (slevy…atd.), to mi hovoří pro Epic. Kdosi v jedné diskusi napsal, že kolo – abys s ním byl spokojený – se ti musí i líbit… a i tady u mě vítězí Epic. Samozřejmě znovu podotýkám, že zatím selektuji tipy, které chci i vyzkoušet prakticky. Ta závodní charakteristika u Epicu mi taky nevadí, po tom právě jdu… Tak před měsícem mé srdce tíhlo i ke Ghostu (RT Lector Team nebo RT Actinum 7500) – taky u něj píšou, že je to spíše závodní kolo než na rekreační vyjížďky. Necítím se být dravým závodníkem, ale to kolo si vybírám právě na rychlejší vyjížďky a na maratony, které bych rád příští rok odjel (Otrokovická 50, Chřibská 50, Rusavská 50…atd.). Každopádně díky všem za dosavadní názory a přivítám další. Začínám, nerozumím tomu úplně, takže každá rada drahá… :-)

            0 0
            • jIrI___  

              Pokud nemáš ambice dojíždět v závodech na bednu, tak bych se porozhlídl po nějakém míň chrtím fullu než je Epic. A bez Brainu a podobných „omezovátek“ citlivost :). Napadá mě teď třeba Giant Anthem, Scott Spark nebo trochu pohodovější Giant Trance nebo Trek Fuel EX. Tlumiče snad ve všech případech mají ProPedal, který si můžeš na závody nechat zaplý a tím pádem omezíš chod zadní stavby. Na pohodové vyjížďky vypneš a pohodlí bude zas někde jinde. Já si nedávno pořídil právě výše zmíněný Trek Fuel EX s tím, že začnu jezdit na pohodu a na maratony se vykašlu, jenže po první vyjížďce jsem zjistil, že i přes „vyšší“ zdvihy to kolo jede parádně a v terénu jsem rychlejší než na HT. Pokud ale máš jiné kolo na vyjížďky a jiné na závody, pak bych po tom Epicu na závody klidně sáhnul.

              0 0
              • jonti  

                Nezapominej, ze ten Brain se taky da vypnout. A potom se to „omezovani citlivosti“ nekona.

                Ja to treba tak vozim, brain zapinam pouze na rychlejsi vyjizdky nebo zavody a maximalne mi to vyhovuje.

                0 0
                • skaut 46  

                  souhlasim že epic je hodne zavodni, pokud chceš pohodli volil bych jine (epica jsem zkousel) a na maratony ( 90 km) je pohodlne kolo zaklad . ale jak řikaš kolo tě musí chytnout!! Tak dobře vyber !!!

                  0 0
                • Jenda  

                  ja jsem jel epica teda jenom kratce a jeste model cca 2007 ale prislo mi ze s brainem je to tak na zavody a bez nej je to zase desna houpacka – trochu mi prislo ze system az moc spolehal na brain. Fritzek co mam ted je sice uplne jina liga ale houpe se to pri jizde min jak ten epic s vypnutym brainem.

                  K zakladateli

                  Za me bych radsi bral nejakyho Canyona nebo Cuba, zdvihy tak 120/120 – i s tim se da litat hooodne rychle a pritom pohodli tam bude taky. Dalsi vec je ze mozna zjistis ze te to do terenu diky lepsimu kolo tahne tak nejak vic a pak muze byt najednou tech 100/100 malo.

                  0 0
              • fousek  

                A ja myslel ze Anthem i Spark jsou zavodni XCcka a vetsina Fuelu taky

                0 0
                • kubad  

                  :D

                  0 0
                • jIrI___  

                  Tak mikino se ptal ohledně Epica, tak jsem mu tady vypsal alternativy s tím, že Fuel EX a Trance budou o něco pohodlnější. Je na to něco špatně?

                  edit: teď jsem si po sobě přečetl předchozí příspěvek a možná z něho mohlo vyplynout, že Anthem a Spark jsou vysokozdvihá monstra :-)). Tak jsem to nemyslel a omlouvám se.

                  0 0
              • pepek  

                Člověče, na to, že jsi před týdnem nevěděl, jaký máš systém na vlastním kole, tak dovedeš dobře poradit i o bikách, který znáš jen z monitoru :-)

                0 0
    • mikino  

      no musím říct…že jste mne trošičku zviklali… Sice jsem dnes po obědě na Epicu seděl, a první kontakt s tím divochem byl příjemný (jezdil jsem jen v uzavřené hale, ve Zlíně dnes pršelo), ale vaše názory a podněty mě nutí přemýšlet nad další konfrontací… U toho Treku mě zaujal model Top Fuel 8. Asi vyzkouším i ten. O Canyonech toho moc nevim, ale designově se mi líbí. Prodává je vůbec někdo v ČR? Scott a Giant, ktere jste taky doporučovali: mě se prostě nelíbí (sorry, fakt nejsem odborník, takže hledím i na krásu… :-) Co byste mi řekli k tomu Ghostu RT Lector Team? A pokud budete mít něco k základní otázce „hodil by se mi Epic?“ klidně přispívejte a pište dál.

      0 0
      • Smazaný účet  

        canyon má jen 1 vzorkovou prodejnu v německu, jinak to musíš objednávat přes net, jediná možnost jak kolo vyzkoušet je zajet si tam nebo sehnat někoho kdo to kolo má a domluvit se s ním.

        0 0
      • jIrI___  

        Canyon nemá prodejce, zašlou ti ho na objednávku z Německa.

        0 0
      • Jenda  

        tak ten Ghost je podle me trochu jina liga nez tebou vybirany epic. Otazka je jestli trvas na carbonu coz jak se zda podle epica ne. Bych se jeste byt tebou podival na ty cuby. Canyon se prodava jen online – diky tomu mas temer bezkonkurencni pomer vykon cena, vyzkouset nebude zas takovej problem – jezdi jich po cechach uz pomerne dost.

        V podstate mas na vuber dobry kola a spis se rozhodni podle geometrie – canyon je dost dlouhej, naopak cube nebo ghost jsou spis kratsi.

        0 0
        • mikino  

          Jendo, jak myslis tu „jinou ligu“? Myslíš, že ghost je horší? nebo naopak? PRŮBĚŽNÝ STAV MÉHO ROZHODOVÁNÍ: URČITĚ SI POČKÁM, A ZODPOVĚDNĚ PROJEDU EPICA A TREKA.

          0 0
          • Jenda  

            ghost lector team ma o tridu vys vybaveni – prakticky je komplet na XT zatimco na epicu mas low end zadni nabu, lowend tezky kliky, papirove jsou na epicu sice mozna lepsi brzdy ale popravde shimana XT brzdej velmi pekne (obzvlast s koolstop deskama). Teoreticky je na epicu lepsi vidlice ale podle me je to spis o tech 3 pismenkach na ni – funkcne bude s Rebou srovnatelna, navic u foxu clovek nikdy nevi jak nastavej kompresi a pak to muze byt i dost tragedie, u ty reby je vsechno dopredu vic jasny. Tlumic s Brainem – pokud ti nebude vyhovovat chovani toho tlumice mas dost mozna smulu smulu nevim jak u epica ale u spousty jinejch speslu je tlumic rozmerove atyp. No a pak preci jenom karbon na tom ghostu pusobi honosneji nez hlina na epicu (i kdyz zrovna u fulu si myslim ze material ramu nehraje zas takovou roli)

            0 0
    • Honzyn  

      Poradim 29 palcovy bike.Dokaze v terenu mnohem vice nez fully typu Epic.Osobne si troufam vice(rozbite sjezdy,trialove pasaze) na HT 29 nez na byvalem fullu 120/120mm.Omlouvam se,pokud jsem mimo tema:-)Navic pro rok 2010 se dela i ten Epic ve verzi 29,to musi byt bomba.

      0 0
    • orgoj.chorchoj  

      Pro zavodnejsi jezdeni by mohl vyhovovat Giant Anthem. Osobni zkusenost nemam, ale kamarad jehoz nazoru duveruju ho poridil prave na tyto ucely. Jeho reakce jsou pozitivni.

      Pokud nechces nakupovat pod stromecek tak bys moh zvazit Test Fest. Lonsky rocnik byl dost uspesny a 2010 se chysta opet: http://www.ivelo.cz/…st-fest-velo

      Na jednom miste muzes porovnat ruzna kola. Ze Zlina je to sice trochu z ruky, ale kolo nekupujes kazdy den, ze?

      0 0
    • pavlix  

      Jestli chces na zavody, tak Epic je dobra volba.

      0 0
    • thorax  

      i kdyz se ti nelibi, zkus gianta a je jedno jestli anthem anebo trance. ten system rozhodne chodi sam o sobe a nemusi pouzivat dalsi doplnky jako brain…na 2010 muzes ted srazit az 20%.

      0 0
    • mikino  

      přátelé, tak pro dnešek děkuji za vaše rady. Zítra se stavím ve zlínském Treku zjistit situaci a teoretické možnosti ohledně Top Fuel 9 nebo 8… Epic zůstává v mém hledáčku i nadále. Velmi se mi líbí ten Canyon, ale to se neodvažuju riskovat abych si to kolo nechával posílat (potřebuju vyzkoušet, zajištění servisu…atd,). Cube, Giant vypouštím – blbé amatérské vysvětlení…zkrátka se mi nelíbí. TAKŽE SE MI TO CELKEM KRYSTALIZUJE. KDYBYSTE K MÉMU DILEMATU MĚLI JEŠTĚ JAKÉKOLIV DALŠÍ PODNĚTY, PIŠTE, BUDU VDĚČNÝ ZA JAKÝKOLIV NÁZOR…

      0 0
    • mikino  

      takže: včera jsem jezdil na Epicu – podotýkám že jen chvilku, jen v hale pod střechou, v civilním oblečení i botama, a jen 10 minut. Nicméně ten první pocit byl… jako bych seděl na příliš vysokém koni… Víc jsem zjistit nestačil, protože ježdění po betonové podlaze v kryté hale nic nenapoví (byl to autoservis známého, a jediný adrenalin byl, že v jednu chvíli mi kolo podjelo na olejové stopě na podlaze :-) ALE… Dnes jsem se stavil u Treku, osud tomu chtěl, že tam byl ochotný šéf, který mi bez problému zapůjčil TOP FUELa 8 který stál na prodejně na projížďku, takže jsem si s ním hodinu a půl jezdil po lesních cestách okolo Zlína (teda tam kde to šlo, a nebylo moc velké bláto). No… jsem nadšený! Už nejen na této diskusi říkali mnozí, že na kolo musíš sednout, a hned cítit, že ti „sedí“ – tak jsem to přesně cítil! Jistý posez, valilo parádně po cyklo stezce,valilo dál parádně i když jsem vyjel na lesní cestu…pak jsem to na horizontu schválně otočil, otevřel přední vidli, na zadní jsem nechal pro-pedal, a valil jsem dolů… no super! Navíc mi velmi sedí i to zamykání vidle z řídítek!!! Asi budu vypadat jako pako, který mění názory velmi rychle, nicméně na 99% půjdu do tohoto Treka! Co na to ti zkušenější? Najdete nějaká velká negativa mého rozhodnutí? PS-díky všem za doposavadní rady a tipy, obzvláště těm, kteří mi radili toho Treka :-)

      0 0
      • jIrI___  

        Udělal jsi chybu – před sjezdem jsi měl ProPedal vypnout a byl bys nadšený ještě víc :). Ale pokud ti Trek hned sednul, není co řešit.

        0 0
        • mikino  

          No neboj že nepřepnul… půlku sjezdu jsem jel i s otevřeným tlumičem, takže mé nadšení zahrnuje i tohle poznání… :-))) Teď akorát už ty blbé detaily – jestli jako Fuel 8 (upřednostňuji, na něm jsem jel, navíc jsme v podstatě domluveni na velmi dobré ceně) nebo Fuel 9 na XT a s lepším tlumičem a vidlí (už mi u mě přijde zbytečné vrážet do toho víc peněz když začínám, a dle slov mnoha se i na tom lenvějším osazení ty vysněné maratony dají v pohodě jezdit :-) …ale asi zůstanu u osmičky.

          0 0
          • jose  

            záleží na chechtáčcích:-) ale klidně bych u té 8čky zůstal, stejně pokud tě to chytne, tak budeš tunit a tunit a vrážet do toho další peníze:-)…a kdybys měl 80t na toho 9tkovýho, tak to bych radši koupil karbonový scott spark 30:-)

            0 0
            • mikino  

              jj :-))) svatá pravda, to říkají všichni. Tak to přesně beru. . . U toho Scotta – já bych šel když tak do sparku 40 – zatím jsem nedospěl k tomu, že bych trval na karbonu, moje filozofie je taková, že pokud chci lehčí kolo, stačí dvě kila shodit na pupku, a vyjde to v součtu na stejno :-) …ale už jsme tu včera řešili, že krom pocitu, a výbavy se ti musí to kolo i líbit…a mě ten Scott přijde takový… normální,obyčejný, ničím nevybočující z řady (myšleno designem). Sice i od nich jsem měl supr nabídku (sleva při objednání kola do vánoc), ale jak říkám – ten Trek je dle mého vkusu pěknej, navíc jsme se dohodli na velmi, velmi dobré ceně. A ve finále to beru tak, že teoreticky je to první full, nemusí být poslední, a pokud se do toho za dva roky zažeru ještě víc, budu mít alespon lehčí rozhodování o tom, že ho vyměním za jiný… nebo stávající rám dotuním …atd.

              0 0
      • jose  

        musel jsi k tomu dospět sám:-) schvaluju…kdybych nesehnal za dobrý peníze sparka, tak jsem šel taky do treka, sice karbonovýho, ale systém je stejný:-)…ale stejně bych ještě zkusil něco jiného, ted máš porovnání dvou systému, ještě bych přidal:-)(scott, giant)

        0 0
    • atx442  

      Ahoj Mikino,

      jako alternativu neni spatne zkusit nemecky Canyon – treba prave typ NERVE XC 120/120 opravdu neni spatne kolo v cene okolo 55.000 Kc s hmotnosti do 12 kg – http://www.canyon.com/…s/specs.html?….

      S Canyony mam osobni dobrou zkusenost nejen ja (jezdim na jednom modelu rok), ale take mi kamaradi (nekolik let) – takze se mrkni na moznosti a mozna ze koupis treba i lonsky model ve sleve :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.