Pomoc s geometriíí - připraven jsem

14 nepřečtených
  • plešoun

    Ahoj,

    můj první post, už to zde tak dva měsíce čtu.

    Spíš srdcem jsem před necelým rokem koupil ocelovou silničku Fort FORT RO.90.DB. Klasika, Campa Veloce, rám 60, 23 pláště.

    Sportuju málo, skoro po dvaceti letech bez kola mne to, jak silnica jede oproti bajkům pobavilo.

    S ohledem na tradiční jízdní vlastnosti a to, že tam víc jak 23 pláště nedostanu, hledal další stroj.

    Na výše uvedeném stroji dávám v pohodě polňačky bez šutrů, otravně i s nima, jen se mi zdá, že kolo trpí.

    Kde pak trpím já a s mým skillem je to na hranici sjízdnosti, jsou fest rozmlácený silnice.

    Proto jsem hledal gravel, od něj díky plánovanému využití 80% silnice 20% mimo přešel na endurance/hob­by/zevl silničky typu Roubaix a Domane.

    Pak jsem se konečně změřil na CC a buď se blbě dívám nebo jsem hybrid, ale tak krátký nohy a dlouhej trup nikdo nemá.

    Fort má na 60 velikost, horní trubku cca 58–59 a na jízdu po městě je fajn, ve sjezdu se posouvám prdelí až skoro za sedlo, abych byl tak nějak nataženej a mohl brzdit, bez toho, abych měl zalomený zápěstí. Brzdy mám v normální/stříz­livé pozici tak, aby se daly používat jak když je držím z vrchu, tak z dropů.

    Představec mám 10cm myslím, byl tam tak 14cm a bylo to nepohodlný, krom právě těch sjezdů nebo jakožesprintů. Vykecávačka při jízdě krokem, jsem šipičkou ukazováčku držel řidítka.

    Sedlo mám vytažený tak 10 cm a cítím, že by bělo jít zas zpátky tak o 3cm.

    Víc už případně v reakci na radu/dotaz, ať nejsem moc dlouhej.

    Díky za rady. CC výsledky připojuju.

    0 0
    • novas752  

      No to máš ukrutně krátký nohy, já mám 178/87 a jsem lehce nadprůměr s délkou nohou.

      Změřil si se správně až po tříslo s napnutou nohou a ne jen po nádobíčko? :)

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Změř si/nám na Fortu nastavení posedu, tj. BB-saddle, BB-setback a saddle-handlebar, k tomu ještě drop řídítek oproti sedlu. Porovnej s tím, co vyšlo z CC.

      0 0
      • plešoun  

        jj, díky za rekci, to mám v plánu, akorát na tom Fortu nejsem zcela happy, poslední švih, necelých 100 km mne pobolívaly dlaně, což připisuju tomu vysunutí sedla většímu o pár cm. Změřím a dám vědět.

        0 0
    • plešoun  

      Kdybych se měřil po nádobíčko, tak mám 63. :)

      Předjímejme, že jsem se změřil dobře, já to ještě večer ověřím, ale mladou jsem buzeroval, ať to dělá pečlivě a dle videa. Chyběla jen vodováha a to zrovna u této míry nehraje roli.

      0 0
      • novas752  

        No jak psal Krab, změř si vzdálenosti na kole a porovnávej spíš podle nich + pocitu (tohle bych asi chtěl kratší/delší/výš/níž apod.).

        A výška sedla se nastavuje klasicky pedál v dolní úvrati, stoupneš na něj patou, propneš nohu a zároveň bys měl sedět. Pak to podle pocitu upravíš o milimetry.

        0 0
    • plešoun  

      Změřím a dám vědět. Ještě dodám, že ten Fort je pro mne (asi) v onom French Fit setupu, kdy je to rám nad kterým ještě můžu stát, zároveň sedlo je ideálně tak 6 cm nad ráme, prakticky v rovině s řídítkama.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Vysunutím sedlovky neoperuj, záleží na geometrii rámu. Takže na slopingovém by to bylo klidně 20 a více cm. Podstatná info je o vyhovující výšce vůči sedlu.

        0 0
        • plešoun  

          Jasně chápu to. Dnes jsem to už změřit nezvládnul, zítra mrknu. Já s tím operuju tak, že jsme si to trošku povytáhl a není to asi změna k lepšímu.

          0 0
    • antt  

      ahoj, mrkni na geometrii kol Whyte, jezdím od nich už druhý „gravel“ a jsou tak dlouhá, že místo velikosti 58–60 oproti silnici mám vel. 54 a je mi to akorád. Své parametry neznám,ale pocity jsem měl stejné, jak popisuješ

      0 0
    • tromboonen  

      Dlouhý ruce krátký nohy jsou v dnešní době slopingovejch rámů rozhodně líp řešitelný než opačnej extrém (něco o tom vím). Protáhnout posed i drop půjde celkem snadno většíma obloukama a představcem v neg.

      0 0
      • plešoun  

        díky, tebe jsme zahlídl v gravel vláknech, myslím. posed posunutej dozadu nemá žádný negativa? já to všechno prubnu samozřejmě, jen není potřeba prošlapávat již prošlapanou cestu :)

        0 0
        • tromboonen  

          Jak posed posunutej dozadu??? Sedlo se nastavuje podle polohy středu a poměru kostí v nohách, ne abys jím vymezil délku posedu… tady máš jednoduchý návod… pokud seš „opičák“ (dlouhý ruce, případně i trup), tak budeš mít naopak posed posunutý dopředu, protože to budeš dohánět dlouhým forbecem a dlouhejma a velkejma obloukama, problém to není, pokud to nepřeženeš.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.