Platformy nebo nášlapy na trail ht?

27 nepřečtených
  • orm

    Co vozíte na trail ht za pedály, platformy nebo nášlapy? Platformy pro mě byla jasná volba při stavbě nového trail ht, ale překvapilo mě, že Blake z GMBN v jednom videu říkal, že zvolil na trail ht nášlapy kvůli tomu, že pak v rozbitém terénu nemusí tolik tlačit do pedálů a může nechat kolo více plout. Dává to smysl. Jak jste na tom vy?

    0 0
    • Micey  

      No.. dvacet let jsem jezdil na silnici a XC jen naslapy. Vloni si poridil trail HT a zacal s platformama.. a byt mam porad dojem, ze bych v nejakejch rozbitejsich/ko­renovejch pasazich byl cafra rychlejsi s spd (ktery stridam na gravelu), sem fakt rad, ze jsem s platformama zacal – donuti te to fakt davat bacha na techniku, naucit se poradnej bunny hop a tak. Ale jinak jo, kdybych zavodil z kopce, chci naslapy.

      1 0
    • novas752  

      Víceméně spíš nášlapy. Platformy akorát na nějakou pomalou techniku na šutrech nebo skákací plácky.

      0 0
    • orm  

      Ja primarne jezdim naslapy, protoze jsem zatim jezdil jen xc nebo gravel. Pred lety jsem mel chvilku enduro full na kterem jsem mel platformy a k tomu fiveteny a prekvapilo mne, jak to bylo fajn. Noha na pedalu jak pribita, ale byl to full. Na trail ht jsem sel rovnou do stejne kombinace platformy + fiveteny. Zatim jsem na tom zadnej velkej teren nejel a proto mne prekvapil nazor Blake z GMBN, ze volil naslapy, protoze je to pro jizdu v rozbitejsim terenu lepsi.

      0 0
      • novas752  

        Jako pokud nezávodíš – v rozbitym terénu moc nešlapeš – tak neni problém jezdit ani na těch platformách. Ale dupat skrz terén se na těch platformách skrz terén moc nedá.

        0 0
        • orm  

          Nezavodim a v rozbitem terenu slapat nebudu, ale z toho videa mne prislo, ze Blake mluvi o tom, ze muze volit rozbitejsi stopu, podobne jak na fullu a projet to ladneji. Neslapal tam :-).

          0 0
          • novas752  

            To mi ani neprijde. Ale on pojede urcite o rychleji nez ja, pak mozna jo.

            0 0
    • TK75  

      Naslapy…

      Ale kdykoliv si kvůli nim rozbiju hubu (to je vždy když kdyz je to pomale, náročné) tak toho lituju

      Střídal jsem to ale ty naslapy tam jsou lepší při sjezdu celkem dost …to kolo pracuje pod tebou fest

      0 0
    • MichaelSimek  

      Zalezi na tom co za techniku budes jezdit, jakou mas techniku ty, jaky mas styl jizdy a co od toho vlastne chces :)

      Ja jezdim SPD a jsem spokojenej

      0 0
    • skaj  

      Vozil jsem platformy. V terenu/technice se na naslapech tolik necitim, bez nich si troufnu na vic. Klasika pro me jsou switchbacky v kopci tocene na prednim, nebo technika pres sutry/uzke klady. Obcas to zahodim ve vzduchu a tak. Ale nebyt tam ten muj blby “pocit”, naslapy bych videl jako lepsi reseni. Zvladt pro jezdeni v rychlosti v bordelu. Ostatne uvazuju, ze je zas zkusim…

      0 0
      • TK75  

        Chce zvážit ze pády s tím jsou horší…aspoň u mě

        Za poslední dva roky ty nejhorší z kterých mám doteď problémy jsou přesně kvůli tomu že jsem nestihl vycvaknout o setinku

        Na druhou stranu ten pocit spojení s kolem je skvělá vec a to co pišeš (na prednim v kopci atd) to problém není ani nahodou ).Technika přes sutry no tam už to chce jistotu a jak to je do neznámého, kde si nejsem jistej, ze to dám, tak to hlava obcas předem podkope kvůli spd

        I tak to mám na ht radši

        0 0
        • Breakpain  

          Ja to upresnim, nejhorsi pady na SPD jsou ty z mista / v pomale rychlosti do sutru. Pokud jedes palbu a spadnes, vypne to jak lyze ani o tom nevis.

          Mam to stejne, co jsem zacal jezdit vic techniku (rychlosti krokem atp), tak jsem se vyndal tolikrat ve skalkach, ze mam loket na operaci :/. Akorat po operaci to pry bude jeste horsi, tak ji mam oddalovat co to jde. Tak jsem dal flaty, abych si to trochu setril.

          Nicmeme – to poskoceni nohy v nevhodnou chvili, kdy potrebuju rychlost na skok je taky nic moc :)

          0 0
          • TK75  

            Jo..přesně ))

            0 0
          • skaj  

            Ja vim docela dobre jak naslapy fungujou, jezdli jsem je asi delsi dobu nez platformy. A vysekal jsem se taky dostkrat, jednou jsem z nich i vyskocil v nulove rychlosti pres riditka a odbehl – doted nevim jak jsem se vypnul:) Ale prave technika krokem, trialove pasaze, tam me brzdi kvuli hlave.

            A ohledne switchbacku – uz jsem nekolikrat odstoupil do svahu kdyz jsem to prepalil a ujelo mi predni. S naslapama bych lezel, takhle jsem pokracoval v krasojizde. Kdyz si to takhle pro sebe sepisu, tak me zase chut presla – resit boty, pedaly atd. Asi pockam, az nekdo zdokonali magped:)

            0 0
            • Breakpain  

              No, mam to bohuzel stejne – uz mam slinu dat tam naslapy zpet, pak prijde krizovka, kde se zachranim diky flatum a prejde me chut :)

              0 0
              • TK75  

                leto sucho spd…ted to zacne klouzat nevim jak to bude

                minulou zimu jsem placky daval

                0 0
                • Breakpain  

                  Jezdim sjezdovky a letos to bylo pul na pul a na mokrych chobotnicich – nic moc i na platformach pro me teda ;).

                  Naopak na podzim jezdim v Praze a tam mi SPD nedelaj problem :).

                  Jen to nechci tocit jak tajtrlik… tak se to znasim nemenit ;). Kdyz mam SPD vlnu, jsou i na dirtaku :)

                  0 0
      • Breakpain  

        Ten blby pocit ma prave vetsina lidi :)

        Mam ho i ja a to 20 let jezdim naslapy. Nikdy jsem se toho nezbavil uplne, jsou mista, kde se mi kvuli tomu moc nechce.

        Na druhou stranu na platformach je fakt, ze vic tlacim na pedaly, mene se soustredim na rychlost a obcas noha poposkoci (coz nenavidim).

        Ale obecne vim, ze patrim mezi prumerne jezdce na platformach – mam kamose, co drzi lip na horsich pedalech ;).

        Takze bych vybiral dle toho, jak to kolegovi jde :) ⇒ idealne vyzkouset oboje.

        0 0
    • becis  

      Vozím nášlapy a přijde mi že jsem nikdy neměl problém vycvaknout a pokud pominu jeden případ (když jsem na nášlapech začínal), tak se mi nikdy nestalo, že bych kvůli nic spadl.

      Bojuju spíš s opačným problémem a to že do nich nezvládnu rychle nacvaknout, což je třeba na enduro závodech lehce limitující, ale výhody pro mě stále převyšují.

      1 0
      • Breakpain  

        Zkus Mallety, ale zrovna flaty na enduro – slapani rychle v bordelu … nic moc no :).

        0 0
    • orm  

      Diky vsem za reakce. Trosku mne to prekvapilo. Cekal jsem, ze cim vice techniky tim vice platformy. Kdyz uz jsem platformy nasadil a koupil boty, tak to chvilku pojezdim a uvidim.

      SPD vozite s vetsi platformou? Vozite trailovejsi boty podobne tem na platformy nebo xc boty?

      0 0
      • Breakpain  

        Mallet DH a klasicky “flat” boty

        0 0
      • becis  

        Vozil jsem vsechny kombinace, pedaly s i bez ohradky, bez i s platformou a popravde v tom nevidim žádný rozdíl. Teď jsem koupil Shimano Saint SPD, protože sem si chtěl udělat radost a jsou to vyhozený peníze.

        Nejlepší poměr cena výkon jsem měl vždy s Shimano PD-M530, ae ty už se teď myslím nevyrábí, tak musíš pohledat nástupce.

        Co se týče bot tak bych šel do něčeho jako 5ten Kestrel. Nyní vozím na endurko 5ten Hellcat a to už je na moje použití asi zbytečně masivní bota.

        0 0
        • Breakpain  

          Dovolim si nesouhlasit – asi zalezi jak to vnimas a hlavne, jestli mas tu “flat” botu spravne nastavenou, to znamena, ze se zacvaknes, ale nestojis na zamku, nybrz na “platforme”. Pedaly s ohradkou jsou jen jako ochrana zamku pedalu, ale stat se na tom neda.

          Tohle defakto zajisti pouze Mallety, u jinych to moc nejde. Takze bacha na soudy :)

          Ja se na Malletech citim jak na klasickych platformach, to zadne jine naslapy nezvladly …

          Prosly mi rukama ruzne verze HT, Shiman a Looku.

          0 0
          • MnemonicJ  

            Mám Mallety na HT i na fullu, několikrát jsem přemýšlel o tom, že bych zkusil něco jiného (z dobrých zkušeností třeba Shimano, případně prubnout zmíněné HT) nicméně vždycky zjistím, že ty Mallety fungují dobře, navíc se dobře servisují a každý díl se dá koupit a vyměnit.

            0 0
        • novas752  

          Za mě je teda minimálně mezi Saint a ostatníma nášlapama dost velký rozdíl. Piny stabilizují botu při zatížení zcela bez vaklu, stejně jako na platformách. U ostatních nášlapů se to i při zatížení „vrtí“ do stran.

          0 0
      • krabica  

        Moc řešíš ostatní, jezdi to, co vyhovuje tobě!

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.