• bajkerdan

    zajimalo me o kolik lepsi bude Spesl Enduro nez Pitch, pripada mi ze Pitch je prakticky jen obycejnejsi verze endura. nemate s tim nekdo nejaky zkusenosti, treba o kolik je ram tezsi a proc bych mel priplatit za enduro – zda se to vyplati. prachy v tomhle pripade tolik neresim, spis funkcnost

    dik

    Anketa: ke kterymu ramu se priklanite?

    9x
    64%
    5x
    36%
    0 0
    • vladol  

      nebral by som ani jeden. dvojkorunka na enduro je kravina a ten spesl tlmic je lenivy, ma vysoku hranu odtrhu. pitch je obycajny bajk s nalepkami specialized. Mal som moznost vidiet oba ramy a to vypracovanie(zvary, lak) je na urovni tesco bajku. Za take peniaze urcite nie

      0 0
    • Hurka  

      Hlavní rozdíl je v tom, že Enduro má Spešl tlumič i vidlici, kdeždo na Pitche dávají sériovky a osazují ho nižšími řadami komponentů. V tom také tkví hlavní důvod rozhodování. Mám Enduro, jsem spokojen, Pitche bych nekupoval, to už raději Stumpjumpera (v případě, že chceš jiné než spešl tlumení a vidlici). Pitch je takový finanční kompromis pro ty, co nemají na Enduro a chtějí endurový bike…

      0 0
      • goofy  

        A nebo pro ty, co nechteji tu hnusnou Speslackou vidli a tlumic…

        0 0
    • Andrzej  

      jestli te nebrzdi penize, ber enduro, muze mit jedinou nevyhodu v tom, ze ma originalni casti pruzeni

      0 0
      • pitos  

        a právě toto je třeba pro mě nevýhoda kterou bych za ty peníze  nechtěl…vždyť je to hned vedle rámu to nejdůležitější na biku.

        Jinak nechci říct že originál odpružení je špatné,nevím nejezdil jsem ale osobně bych to za ty peníze prostě nebral.jinak váha endura je hodně slušná proti Pitch který váží kolem 15kg.

        0 0
        • Andrzej  

          no tam pak zalezi na tom, jak funguje zaruka, pripadne kolik ma clovek penez na servis a taky to ze nekdo muze mit vyhraneny nazor na chod pruzeni a nemusi mu ty spec. veci sednout (ale to budou fakt vyjimky…)

          0 0
          • MlokCZ  

            Neviděl jsem průběh té Spešl dvoukorunky pro 08, ale viděl pro 07 a spíš si nedokážu představit, komu takový průběh může sednout (šílená progresivita začínající už na 90mm zdvihu) než že by jen vyjímečně někomu nesednul. Všechny slušné vidlice jako Lyrik, Foxky 32, 36, Pike a další mají naprosto jiný průběh. Pokud ten průběh u 08 nezměnili, tak bych o té vidlici klidně řekl, že je to vidlice s jedním z nejhoršíš průběhů v dané kategorii a obloukem se jí vyhnul.

            Ten jejich tlumič neznám, ale obecně se mi takové řešení nelíbí. Pokud bych byl nespokojený s něčím na tom tlumiči, tak s tím neudělám vůbec nic. U klasiky je možností spousta, úprava u TF tuned, výměna za jiný (i když tady to by snad šlo taky, tentokrát tam je aspoň standardní rozměr).

            0 0
            • MlokCZ  

              A kromě té progresivity naopak do 90mm zdvihu půjde příliš snadno do zdvihu (oproti těm všem dalším vyjmenovaným vidlicím).

              0 0
              • :)))5  

                Vůbec to nechápu,takže teoreticky je chod následující:prvních 90mm je to pořád zanořené a citlivé až blázen a pak je to hrozně progresivní.To ale asi znamená,že začátek super bere všechny malé nerovnosti,ale díky progresivitě na konci snese i nějakej poskok.Nejni to náhodou to co od endura všichni čekáme?stejně tak kolo které snese hrubší terén,ale jde na něm ujet i 100km pohoda?Nechápu tu teorii,takže se určitě pletu.Tak pomoooc.

                 
                0 0
                • pitos  

                  tak já toto rozhodně od endura nečekám.jestli od 90mm začne být hodně progresivní tak je to u 150mm vidlice moc.Progresivitu očekávám až ke konci zdvihu a né skoro v polovině.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A zvlášť když bys měl sag k tomu ještě příliš velký sag.

                    Ale jak jsem psal, tohle je pro 07 model a ještě pro kus který testoval bike magazin a kdo ví jak je to pro 08 modely.

                    Ať si udělá názor každý sám, zde srovnání 07 dvoukorunky Specialized s Lyrikem. Lyrik má téměř ukázkový průběh, jak by takový ideální průběh měl vypadat (i když samzořejmě je to i trochu individuální a každému sedne něco trošku odlišného).

                    Kdo by náhodou nerozumněl grafu, tak je jeden konkrétní příklad. Dejme tomu, že sag bude na síle 300N a přijde náraz/překážka, která vyvolá sílu 1300N (tedy už hodně velká překážka/podnět). Lyrik půjde z cca 27mm na 145mm, tedy hezkých 118mm reálného chodu. Special. dvoukorunka půjde z 40mm na 113mm, tedy 73mm reálného chodu.  Lyrik má tedy o 10mm zdvihu více, za což mu o toho reálného chodu uberu 10mm (a to ho znevýhodňuju, 10mm celkového zdvihu nikdy nepřidá pro takovýhle příklad 10mm chodu navíc), tedy Lyrik bude mít pro 150mm chodu 108mm x 73mm Special. dvoukorunka.

                    Do hry vstoupí ještě omezení kompresí (dle nastavení), ale to pouze tak, že u obou díky tomu může snížit ten reálný chod, který jsem uvedl.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ještě ten srovnávací graf.

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak snad teď.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Nechápu proč to nešlo, správný formát i velikost souboru. Takže snad mohl vadit jen delší název, proto se to jmenuje teď pouze Lyrik, ale jsou tam obě současně.

                        0 0
                        • :)))5  

                          jo tak to bylo vysvětlení dle mého gusta.díky,chápu to.Jsem v tomto trochu pomalejší.:)

                          0 0
            • Andrzej  

              jo, v detailech pruzeni se moc neorientuju, ale doufam ze letosni modely jsou lepsi nez lonske…

              proste to je kolo delane pro trhy, kde lidi kupuji kompletni kolo a takove penize utrati i prumerny rekreant, a ne jenom fanatik jako v cr

              0 0
            • cat  

              Kup marzocchi ta od 90mm nechodi vubec:)

              0 0
      • Dijck  

        Prave to je kamen urazu, pruzenie endura je na „pitchu“ takze by som urcite bral pitcha:) A 2 korunka s atypickym nabojom na endure je uz uplny vrchol… Proste sa speslu nove enduro nepodarilo.

        0 0
    • Misiak  

      hmm, ak riesis funkcnost tak neviem preco rozmyslas nad novym endurom a ak neriesis prachy neviem preco rozmyslas nad endurom social v podobe pitchu. image?

      0 0
      • bajkerdan  

        tak to je mazec, cekal jsem ze se budou lisit hlavne v provedeni ramu a z toho vyplyvajici hmotnosti

        ale to pruzeni jsem necekal ze je az tak jiny, mel jsem za to ze tlumic spesl je jen prevlecenej RP2 od foxe, a o vidlici jsem teda nevedel co si myslet.

        a to ta progresivita je tak znat za jizdy, jakoze to pak hodne ztvrdne nebo co si pod tim mam predstavit?

        no mam na to enduro, ale resim prave jestli tezsiho pitche a k tomu jeste levnou silnicku nebo proste vypraskat vsechny prachy na lehci enduro a pouzivat ho na vsecko

        0 0
        • MlokCZ  

          U té vidlice ti můžu přesně říct, jak by se chovala u mě. U někoho, kdo bude provádět nějaké pořádné metrové skoky to bude o trošku lepší, ale ne o moc.

          Kdybych ji nafoukal tak kompromisně, abych měl špatnou první i druhou polovinu zdvihu, ale obě špatné co nejméně, tak bych dopadnul při tom průběhu následovně:

          • sag by byl příliš velký kolem 4,5–5cm
          • i přes ten velký sag bych z toho přes 120–125mm nedostal a zůstávalo by mi tam 2–2,5 trvale nevyužitého zdvihu

          Lepší chování bych měl i s RVL, kde je o 2cm zdvihu méně.

          Ale jak jsem psal, tohle je pro 07 model a netuším, zda 08 je totožný nebo třeba zcela přepracovaný.

          0 0
          • Hurka  

            tak to mám s Endurem úplně jinou zkušenost, asi proto, že jsem těžší. foukám na velikost sagu dle doporučení (nutný vyšší tlak než doporučený). odskok a kompresi nastavuji přesně dle postupu na videu specialized na jejich stránkách. jsem plně spokojen, ve srovnání s foxem nebo manitou je ta vidle i tlumič citlivější a s naprosto plně využitým zdvihem. je velmi důležité správně nastavit jak tlak vzduchové patrony tak tlumení i kompresi, jinak to nefunguje. trochu podobná alchymie, jako u Manitou SPV. nicméně jak to jednou nastavím, tak není co řešit, jenom to vždy po nějaké době zkontroluji a doladím. nevím co ti vadí na 25mm pevné ose. jedinou komplikaci jsem měl s držákem na střechu auta Thule bez předního kola, kde jsem si nechal vyrobil kopii originální redukce pro uchycení tohoto náboje. jinak žádný problém.

            0 0
            • Hurka  

              jo, promiň, to s tou osou psal Dijck, to je zásadový odpůrce tohoto modelu, tam to nekomentuji :-)

              0 0
              • Dijck  

                :) Tebe nevadi ked nemozes vymenit vidlicu za inu, resp. musis menit aj koleso? Co myslis aky dovod mal spesl na tu osu a vlastny tlmic? To ze velka se­ria tych vidlic bola po­ruchova som ani nespomenul :) Niesom zasadny odporca tohoto modelu, len nemam rad odflaknute ve­ci za tazke pe­niaze..en 07/08 to s­plna.

                0 0
                • Hurka  

                  důvod spešlu na 25mm osu neznám, ale vyměnit kolo není až takový problém, pouze při výměně vidlice prostě potřebuješ nový náboj. viděl jsem několik Endur s běžnou vidlicí i tlumičem. poruchy vidlic nezpochybňuji (pro zájemce odkazuji na sáhodlouhou a velmi detailní diskuzi na mtbr.com), nicméně asi se moc nebví, že spešl na tyto věci prohlásil 5-letou celosvětovou záruku a to tak, že je neopravuje, ale vymění za nový kus. odfláklé to asi nebylo, když to navrhoval bývalý šéf vývoje foxu a nemyslím, že spešl má tendenci věci (hlavně úplně nové) ofláknout. nemám nejmenší problém.

                  0 0
                  • :)))5  

                    ahoj mohl bys mi sem hodit odkaz kde tohle specialized pise? to s tim ze vadnou vec vymeni a neopravuje...­........děkuju

                    0 0
                    • Hurka  

                      podivej se na tu diskuzi na mtbr.com, tam je i popis jednání ze spešlem a kopie oficiálních vyjádření vedení specialized. http://forums.mtbr.com/showthread.php?…

                      0 0
                      • Hurka  

                        je tam někde uvedeno, že v případě problémů Enduro SL vidlice nebo tlumiče ročník 2007 je vymění za ročník 2008 a nebudou opravovat. samozřejmě to neplatí pro ostatní věci :-)

                        0 0
                        • :)))5  

                          strašně moc děkuji

                           
                          0 0
                        • :)))5  

                          tak to ctu a ten kluk tam sice pise ale vsechny prilozene dokumenty jsou prazdne.........

                          0 0
                        • :)))5  

                          vypada to že mají jiné kódování Tobě to šlo otevřít?

                          0 0
                          • Hurka  

                            jasně, normálně ve Firefoxu. zkus si ty pdf-ka uložit na disk.

                            0 0
                            • :)))5  

                              tak jsem se toho uz dohledala ale nic o tom co tu pises tam neni jestli me ma anglictina nešálí tak tam stojí „must repair or replace“ to znamená opravit nebo vymeni a nic o tom ze jenom vymenit tam nestojí......­.....mohl bys poslat třeba primo tu citaci a nazev dokumentu ve kterém píšou to co říkáš????

                              děkuju mockrát

                              0 0
                            • :)))5  

                              uz je to ok.

                              díky

                               
                              0 0
            • Pi†el  

              No tak ja mam jeste malinko jinou zkusenost.

              Pri optimalnim sagu chodi vidlice, na muj vkus, akorat. Chod hodne linearni a posledni 2–3cm jsou progresivnejsi. Pri skoku jde plne do zdvihu. Naproti tomu tlumic je zbytecne moc progresivni jiz od zhruba 2/3 zdvihu. Posledni 1/5 zdvihu tlumice jsem jeste nevyuzil ani pro doskoku, kdy sla vidlice na doraz :-/  Nafoukano ±80psi vidle a ±145psi tlumic. Vazim asi 77kg.

              0 0
    • tomfree  

      Pokud neřešíš peníze,tak bych zvolil ůplně něco jiného,třeba SC blur lt model 2008,na ježdění po horách super.

      0 0
      • goofy  

        Ten me taky jako prvni napadnul, ale zase ezko rict, jestli dotycny chce VPP nebo ctyrcep…

        0 0
        • Misiak  

          napodobne, LTcko. pripadne nejaky iny univerzal…

          0 0
          • Dijck  

            Hej, ale samotny ram stoji tolko ako komplet Pitch…

            0 0
          • :)))5  

            Ahoj, já enduro 07 mám sice ho akorat prodavam ale to je z duvodu jineho ne ze by mi nevyhovovalo svyma funkcema a jsem s nim spokojená je pravda ze se jim ty vidle nepovedly ale nerekla bych ze problem je ve funkcnosti ale v konstrukci, mam ji po reklamaci kdy mi ji vymenila za novou která už to má vychytané a naprosto bez problémůů. Těm co vyšli loni se často stávalo že měli velký vakl nebo tekly  ale jak říkam.........Takže za mě spokojenost. Doporucuju ti si obe kola zkusit., třeba v radotine nebo i jinde se daj otestovat, ten pitch udajne chodi jinak nez enduro ma trochu jinou konstrukci ramu,........­....hodně štěstí při výběru

            0 0
          • tomfree  

            No mně zbývá asi měsíc,než ho vyzkouším na vlastní kůži:-)

            0 0
    • Tomcat  

      Jeto nečekané prohlášení ale… Choď do Pitche!

      Pitch bych zvolil pro jednoduchost, do Endura bych šel až od vyšší modelů ,jenře to sou dost krvavý $

      0 0
      • McBlacky  

        moje řeč.

        osobně mi Pitch přijde jako docela zábavnej traktůrek do pohody. Ovšem kolo na pózink&shampoo jedině Enduro

        0 0
    • nesik  

      Zkoušel jsem obě 2 kola a určitě bych do Endura nešel,Pitch má určitě lepší točivost je živější  a líp chodí celkově,jediný co bych mu vytknul,tak je moc rychlej pruběh zadní stavby,takže dostat ho na doraz není žádnej problém.

      Ale estli můžu poradit,tak se dá u Specialized obě kola za zálohu  vyzkoušet a porovnat,kámoš to tak udělal,protože řešil stejnej problém,jako ty:-) A jednoznačně po vyzkoušení lepší Pitch:-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.