Pedály MTB Time XL - tzv. pro holky?

37 nepřečtených
  • Luka

    Uvažuju o pedálech Time, ale od klučičích modelů mě odrazuje jejich velmi silné předpětí pružiny. V reálu nejsem schopná se bez obtíží z timů vycvaknout. Před rokem, dvěmi jsem narazila na tento nový model, s měkčí pružinou, tedy by měl nám holkám víc vyhovovat…

    Jak jste na tom?

    Vozíte některá tyto pedály?

    Jaké jsou zkušenosti?

    Slibuju si méně problémů s koleny, alespoň muži to výrazně pomohlo, změnou na Time ho veškeré problémy s koleny opustily.

    Díky za odpovědi (které se doufám budou týkat tématu, jak se jezdí klukům s klučičími Timy je mi fuk, dík ;)

    0 0
    • DaSnail  

      myslím že ich má mlok a niekde písal, že rozdiel proti xs je minimálny. keď ma pamäť neklame… 8o)

      0 0
      • MlokCZ  

        Pamatuješ si to dobře, nějaký čas jsem XL vozil a pružina je slabší jen o trošku. Teď mám už na všech kolech XS a XL jsem schoval pro manželku.

        Mnohem více dělá stav kufru. Lehce jetý kufr na XS už jde snáze než nový kufr na XL. A hodně jetý kufr na XS jde už superlehce, skoro bez odporu (ale přitom stále ho nelze omylem vytrhnout bez vytočení nohy).

        XLka jsem s hodně jetým kufrem nejezdil, v tu chvíli už jsem tam měl XSka.

        Srovnáváno na střední nastavení pružiny jak u XL, tak u XS. U XS mi střední vyhovuje ideálně, u XL jsem ani nezvyšoval na max.

        Prvních pár desítek/stovek (tím myslím třeba první dva měsíce ježdění) vycvaknutí jde znatelně hůře.

        Stalo se mi, že jsem na zimní tretry nahodil nové kufry a současně měl na letních hodně jeté. A bylo to akorát na přelomu období, kdy jsem jeden den jel ještě v letních a druhý v zimních. A málem jsem napoprvé s novým kufrem nevycvaknul (nakonec ano a bez pádu), jak byl nečekaný tak velký rozdíl a to už se mi hodně let nestalo.

        0 0
        • Luka  

          Mloku, díky za odpověď! Hm…takže je to vlastně fuk jestli XS nebo XL? OK, to je dobrá zpráva :D

          K vycvakávání s novými kufry: No, pokaždý, když Habib nasadí nové kufry, tak hodí ukázkovou tlamu, někdy i s obecenstvem :) A když to nevyrve chlap, já bych si musela vyzout boty :)

          0 0
          • MlokCZ  

            Pokud bys kupovala nové, tak vem XL, i když není rozdíl velký, tak nějaký tam je a tím, že vezmeš XL tedy rozhodně nemůžeš nic zkazit.

            A třeba se Ti XL budou více líbit vzhledově.

            Já se k XL dostal tak, že jsem objednal XS a jen jeden nejmenovaný obchod to zvojtil a poslal XS. A mně se je nechtělo už vracet, když jsem s nimi problém neměl.

            A u těch nových, mně se to stalo jen jednou jak jsem psal a nespadnul jsem a jen proto, že jsem rychle po sobě vystřídal dvoje boty s novými a hodně jetými kufry, tak mi to jen překvapilo.

            Problém ale vůbec v absolutní síle. Sílu bych nohou dokázal pro rotaci i mnohem větší, jen je to o tom si to uvědomit, že to jde na počátku výrazně hůře. Spadnout se spadne proto, že reflexivně to zkusíš jen malou silou, ono se to nepovede a napodruhé větší už to nemusíš stihnout.

            Takže nemyslim, že bys nedokázala vycvaknout vůbec.

            0 0
            • Habib  

              No ja se sice zhroutil, na stadionu v Koprivnici pred startem Drtice, ale to jen proto, ze jsem mel prave nove kufry a holt jsem nepocital s tak razantni zmenou. Pak uz s tim problemy nebyly. A mam nejake postarsi modely pedalu, jeste bez nastaveni sily vypnuti. Nicmene, uz bych se na SPD nevracel :)

              0 0
              • MlokCZ  

                Jasně, to je ten moment překvapení, který se mi stal taky, ale já stihnul ještě druhý pokus, takže jsem nespadnul.

                0 0
    • XC-biker1  

      Možná vyzkoušej Look Quartz. Nacvákávání a vycvakávání jde lehce, ale při tom se nestane že bych nechtěně vypl nohu :) Teda jen jednou se to stalo, ale za to mohl led na kufru.

      0 0
      • Karkulka  

        bohužel musím konstatovat, že z looků asi přejdu na timy právě kvůli pružiny…nechtěné vycvaknutí se mi stávalo hlavně při sjíždění schodů a to jsem nijak netrhala nohama..:-(

        0 0
        • XC-biker1  

          tak to je asi chyba v nastevení… byť už mam kufry dost slítané, tak noha prostě drží a drží:) dokonce i při skocích kde trochu nakláním kolo… ted chci kupovat ty novější kufry, tak jsem zvědavej

          0 0
    • Karlos009  

      Asi budu pokárán za off-topic, ale neodpustím si doporučit CB. Noha je v nich podstatně volnější (určitě šetrnější na kolena) a síla potřebná k vycvaknutí je minimální.

      0 0
    • meesha1  

      Nevim, jestli to taky neni OT, ale „jak se jezdi holce s klučičími pedaly“ :D Jsou to moje prvni nášlapy, nejzakladnejsi model Time atac alium, od začátku naprosto v pohode a bez problemu. A jak se kufry ochodily, tak je to uplne parada (což trvaloo tak 3 vyjizdky)

      0 0
    • Hrabě  

      Měl jsem s vycvakáváním ze zažátku taky problém, tak jsem projížděl net a narazil na úpravu kuftů, která zajistí rychlejší reakci. Jde tam o to, že se kuft mírně zbrousí do boku a zajístí se tím menší úhel. Se silou pružiny si nelam hlavu, to dáš. ;-)

      Zkusím se doma ještě po těch fotkách podívat.

      0 0
      • MlokCZ  

        S tím úhlem je si to ale třeba dobře rozmyslet, já ten o trošku větší úhel (tedy pro tu polohu kufru pro menší úhel, ne ten extrém pro větší) naopak považuju za velké plus, protože ten aspoň u mě eliminuje kritické situace, kdy třeba něco udělám při skoku špatně a nepatrně natočím nohu a takhle omylem nevycvaknu nikdy.

        0 0
        • Hrabě  

          Tak jsem to našel, stačí se podívat. :-)

          0 0
          • Hrabě  

            Tak tady to snad bude lépe vidět. :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak tohle mi nepřijde jako moc dobrý nápad. Na jedné straně je to zbroušení z mojeho pohledu určitě na škodu a na té druhé je to pouze to samé, co se stane časem samo, tedy pouze vytváření jetého kufru a zkracování jeho životnosti.

              A to mírně horší vycvakávání na počátku zmizí mnohem dříve než se kufr dostane do stavu na fotce.

              0 0
    • Vegan  

      Cau Sandra pred cca rokem presla z SH SPD-520 na Time ATAC Z Control Pedals. A byt to nechapu je spokojena :D Nic mene si myslim, ze velkou roli hraje to ze ma pedaly s platformou. Ktera si myslim, ze pro ni ma snad i vetsi vahu jak samotny system, muze si byt jistejsi v technictejsich pasazich a ma vetsi oporu pro chodidlo… Asi mozna snad i teoreticky na tom trebas neco bude :D preci jen vy zensky jste obcas pekne divny :)… takze otazka zda by to tobe take na fullu (AM) vice nevyhovovalo :). Toz tak vic ti k tomu urcite napise prcek sama. :)

      0 0
    • Sandrushe  

      Ahoj, jak pise Ales, ja jsem s Time naprosto spokojena, a Shimana uz na muj bike nikdy nepachnou (aspon doufam) :D.

      Ale abych teda presla ke konkretnim poznatkum a situaci:

      • nezazila jsem zatim Timy s novym kufrem/novou pruzinou. Koupila jsem jejete po Hanzovi, takze uz asi znacne opotrebene :) vozim je cca rok a zatimnemusim nic menit.
      • zezacatku byl delsi dobu problem s prechodem ze SH – nejak se mi castonedarilo nacvakavani – vycvakani myslim nebyl problem
      • co mi na nich velmi vyhovuje je urcite kombinace platformy, ktera podrzii kdyz nezacvaknu (ale jen tretry ne normalni boty), a system upinanitreter – vice prostoru pro pohyb nohou do stran, ktery docela vyuzivam hlavneve sjezdu, kdy mi u SH vadilo ze musim mit nohy furt jednim smerem
      • jestli mam chlapske nebo zenske netusim, ale predchozi majitel vozil tipujuchlapske, takze tak.
      • vycvakavani je bezvadne a pokud se mi to nahodou obcas nepovede, tak je tojen diky me neschopnosti :)

      Stejne na techniku jsou podle me nejlepsi normalni platformy, jen kdyby ty piny tak nerezaly :(

      0 0
      • Vegan  

        Holt lopata :)

        0 0
        • Luka  

          Diky Sandy i Veganovi za dojmy a pojmy! :)

          Platformy pro me ne, mela jsem je, ale nejsem jezdec, ktery je vyuzije. Pro me jsou jen zbytecna vaha navic :)

          AM je jen napis na kole, muj styl jizdy s tim nema nic spolecneho :D

          Ale parada, takze se nemusim omezovat na XL a koupit klidne cokoliv. Parada. No, jdu rozhodit site :)

          Diky vsem!

          0 0
        • pitos  

          no neřekl bych,spíše přišla na výhody těchto nášlapů s velkou platformou a jejich přednosti popsala celkem dobře.

          A hlavně s její poslední větou souhlasím na 100%:)…až na to rezavění,to nechápu.

          0 0
          • DaSnail  

            imho nemyslela že reznou, ale že řežou. nohy.

            0 0
            • pitos  

              blbě jsem to přečetl, asi kvůli absence diakritických znamének.

              Nicméně i tomuto se lze celkem v pohodě bránit, pokud s tím má člověk častější problém.

              0 0
              • Sandrushe  

                no branit asi jedine chranicema, ktery ale stejne nevozis na uplne vsechny vyjizdky. A navic ty mas jen zepredu holene, ale ne na lytku…

                0 0
                • pitos  

                  jistě, na vyloženě xc vyjížďku chrániče nejsou potřeba protože riziko pádu je minimální.Když mám ale pocit že mě pedál nějak může ohrozit, tak vozím lehké chrániče jenom na holeně.Dají se využít i levné fotbalové které výborně sedí, noha se potí minimálně a nijak nepřekáží.

                  Lýtko ti samozřejmě neochrání ale to riziko je myslím daleko menší a neřešil bych,,občas nějaký ten škrábanec ke kolu patří.

                  Časem, kdy si zvykneš a kolo dostaneš do ruky, tak pády budou přicházet jen minimálně a když už tak hlavně při sjezdování, kde chrániče nohou jsou samozřejmostí a pedál ti neublíží.

                  0 0
                • Luka  

                  jasně, nepadej a nauč se jezdit, jak říká pitos ;DDDD

                  0 0
                  • pitos  

                    ano,je to nejlepší možnost… ale bez padání se to naučit bohužel nelze:)

                    0 0
                    • Luka  

                      ale kus, kdo nepada, jezdi pod sve moznosti! :D

                      0 0
                      • pitos  

                        Určitě souhlasím.

                        Pokud se člověk bude chtít pořád posunovat, tak bude také padat, ale pády budou přicházet při daleko obtížnějších věcech a při běžném ježdění už to budou spíše jen náhody.

                        0 0
                        • Luka  

                          tak konec reci, a ted k tematu!

                          0 0
                          • pitos  

                            Já pedály Time nikdy nevozil ale používám kromě platforem CB mallet a nezdá se mi že by zámky u tohoto systému šly těžko,spíše naopak.A ke kolenům budou díky svým úhlům vypnutí minimálně tak šetrné jako time.

                            0 0
      • TinkTink  

        Zetka se nedelaj v pansky/damsky…

        0 0
    • TinkTink  

      Bublik vozila par km XL a pak jsem ji dal sezonu jete XE. Podle me XL neni damsky model pedalu tak, jak bych si ho predstavoval. Pak jsem je v pohode chvili vozil ja a kdyz porovnam novy kus XL vs. novy kus XE, tak tam proste neni prakticky rozdil…

      Nicmene XL lip vypadaj a jsou proste damsky :-)

      Zkus crank brothers – treba candy se daj sehnat do 500,– novy a nemas problem s nicim…hlavne teda nahradni dily se na ne shanej mnohem lip nez na Time a jsou i levnejsi.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.