PČR - dopravně bezpečnostní akce 2021

83 nepřečtených
  • HadVoe

    Ahoj,

    dnes mě zastavila PČR u Botiče za Výtoní v rámci akce na zvýšení viditelnosti cyklistů a chodců. Vcelku fajn pokec s klukama. Výtky na povinné vybavení jsem přijal a dostal drobné vybavení pro zlepšení. obecně beru zákony jako souhrn většinou dobře míněných doporučení, kde si jsem vědom rizika a sankcí při porušení. A tak jsem se trochu zákonem inspiroval a trochu poladil viditelnost na to zimní noční ježdění, přeci jen jde pouze o můj život :). mno, a nemám rád kolo ověšený kravinama. Vím, že se v jinejch vláknech řeší svícení atp..

    Jak to máte vy v noci, řešíte vůbec někdo povinnou výbavu na kole, doporučení?

    1. Přední bílá + zadní červená odrazka; nemám; darovné lepit nebudu; vepředu svítím a vzadu blikám.
    2. odrazky v kolech – neměl jsem, přes zimu na noční ježdění jsem dal pár darovaných reflexních tyčinek na dráty. proč ne.
    3. odrazky na pedálech – jaksi na SPD nejdou a stejně bych je sundal :) darovaný reflexní pásek na nohu? nee. IMHO stačí reflexní prvky bot/kalhot.
    4. darovaná magnetická blikačka – hodil jsem na batoh. aspoň jsem vidět i ze zhora a ne jen blikačkou na sedlovce. ok.
    5. otazka na alkohol nepadla a nebyl…
    6. Agitka za instalaci aplikace Na Kole Prahou proběhla; myšlenka sledování pohybu cyklistů po Praze a dle toho plánování nových cyklostezek neni špatná. ale…

    Jinak jezdím ve tmě ve žlutofluo bundě/šortkách, který maj na sobě odrazové prvky. asi tak jak je dnes standardem u oblečení, takže vidět jsem.

    Temnotě zdar!

    0 0
    • Radez  

      Přes jaro, zimu, podzim, když vím, že určitě budu dojíždět za tmy, nebo vyjíždět, tak si min na levou nohu tu pásku dávám byť mám zimní tretry celý reflexní. Občas beru pásky obě, když vím že prostě stopro budu ve tmě.

      Jinak asi to tu bude v nějakým vláknu i tady, ale jednou mi policajtka říkala, že alternativou (asi podle zákona) k odrazkům na kole, je mít nějaký reflexní oblečení. Nevím jestli to je pravda nebo ne, ale tak nějak v tom žiju :-). V dekáču jsem si koupil kdysi slabý reflexní rukavice, ty sou fakt dobrý, akorát prostě už teď je v nich zima.

      0 0
    • Milan  

      Add 2. Na rafky lepim cerny reflexni samolepky. To musi stacit, videt to pri osviceni je. Lapen ke kontrole jsem ale jeste nebyl tak nevim co na to uniformovany organ. Tycinky na draty neberu, to je jak umely rasy na celkem pekny holce.

      0 0
    • JendaH  

      Jak to máte vy v noci, řešíte vůbec někdo povinnou výbavu na kole, doporučení?

      Mám všechno povinné (i když si taky myslím že přední a zadní odrazka je k ničemu když svítím) + nadstandard. Co do odrazek, tak ve výpletu odrazky i tyčky + reflexní páska na představci a zboku na košíku (pravda, po letech už to trochu opadalo, zaprášilo se a vyšumělo, možná bych to měl někdy obnovit). Co se týče světel, tak mám vzadu dvě – jedno uprostřed a jedno co nejvíc nahoře vlevo. Je to jednak kvůli tomu, abych nebyl neosvětlený, když by jedno umřelo, a jednak doufám, že mě díky tomu předjíždí s větším odstupem (vypadám že jsem víc vlevo). A dále vozím jak zadní, tak přední světlo náhradní.

      Odrazky na SPD řeším reflexní nalepovací páskou/samolepkama na špičce a na patě boty. (boty kdysi měly reflexní prvky, ale to je už beznadějně zašpiněné a oprané) Dávat si pásku na kotník nechci, nějak nesnesu věci takhle přidělané na sobě.

      0 0
    • JachymP  

      Mě stavěli předloni a jako bonus mu dali dýchnout alkohol, bylo to v 10 ráno, asi potřebovali čárky ;) Vadily jim ty chybějící odrazky v kolech. Jinak taky byli v pohodě, když je slunce, tak neprudí.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A jak jsi jim chybějící odrazky v kolech odůvodnil? :-)))

        0 0
        • JachymP  

          Byli rozumný, odůvodnění nebylo zapotřebí a taky mi dali ty trubičky do drátů, tak jsem je nahodil. Teď mám ale na většině zápletů aero špice, nevím jestli ty trubičky na ně vůbec pasujou ;)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Odrazky na SPD jsem teda ještě neviděl :-)

      A odrazky v kolech? V kolech za 40k+ to ani není a u levnějších jsem vždy demontoval. To jsem udělal ještě v obchodě …

      jedu s předním a zadním světlem, reflexní prvky na oblečení. Nic jiného neřeším …

      1 0
      • Kaire  

        Ty nacvakávací platformy do SPD je mají. Kdo to ale vozí, že.

        0 0
        • mr.garisson  

          A kdybyste ten zákon četli pořádně, tak je nahrazují reflexní prvky na tretrách. ;)

          0 0
          • Kaire  

            jj vím, chtěl sem napsat že stejně 90% bot je má. A když ne, tak elasťáky.

            Zase pravda že i v tom výpletu je to povinný a kdo to má. Navíc mají být oranžové.

            0 0
            • Paja  

              Odrazky ve výpletu nejsou povinné, stejně jako všechny ostatní odrazky je možné je nahradit reflexním materiálem.

              0 0
              • Tomcat  

                asi jako že někteří lidé myslí že povinné jsou blatníky a zvonek . Samo nebrzdit přední brzdou protože to přepadnete…

                0 0
              • Kaire  

                Jo, já to myslel tak, že něco z boku být správně musí. Popravdě nevím, jestli i po nahrazení musí být použita žlutá. Např. podle BESIPu mi přijde že ano, b.8.

                0 0
                • Paja  

                  Ano, něco z boku být musí pokud to má odpovídat vyhlášce, jestli i autožluť záleží na výkladu textu: tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty. Podle mě ne, ale existují i žluté reflexní nálepky a proužky na kotníky, nicméně stříbrné jsou líp vidět.

                  0 0
                • mantis  

                  Ze všech stran, takže i z boku, mi přijdou krásně snadné řešení a designově přijatelné ty reflex pásky nad kotník. Samozřejmě ve správné barvě, která neničí celkový look a je kompatibilní s oficiálním stanoviskem módní policie, takže k černo-bílému rámu vozím zásadně bílé :)

                  1 0
                  • obda  

                    Taky vozím pásky na kotník. Plocha dost velká, nahradí odrazky z boku i na pedálech. Vozím teda žluté, ale look mi to neničí – za světla je mám v batohu :)

                    0 0
                    • babkanakole  

                      Jen se nesmí zapomenout včas vyndat. Včera jsem zase potkala neviditelného cyklistu – odrazka žádná, svítil si jen dopředu. Docela problém ho zezadu zahlédnout, a byl celkem silný provoz. Ve tmě a mírném mrholení nic moc.

                      0 0
                      • obda  

                        Není problém. Nandávám pásky zároveň se světlama :) Trvale na kole nevozím ani jedno.

                        1 0
                      • bikerGT  

                        Tak to já takové nemehla potkávám denně a nesvítí si ani dopředu. V tomhle posmournem počasí už svítím i přes den. Nejvíc mě překvapuje, že ti temní jezdci nejsou žádní Pepíci, turisti nebo ti, co se na kole přepravují z místa a do b coby dopravním prostředkem, ale zdejší skuteční sporťáci. Takže ono potkat na cyklostezce totálně neosvětleného a reflexními prvky nevybaveného mamlase, který se žene 40+ km/h je vždy minimálně šok a leknutí jak se vyřítí že tmy a předpokládám, že kdybych ani já nesvítil, tak do mě normálně napálí. O tom, že jedou i po vozovce a minimálně dělají cyklistům prima jméno, o tom ani nemluvě. Blbečci prostě.

                        4 0
    • babkanakole  

      Při dojíždění do (u mě hlavně z) práce svítím jak vánoční stromeček :)

      Trubičky v drátech, dvě světla vpředu + světlo vzadu, k tomu ještě reflexní samolepky na rámu a vidlici, dokud není velký mráz, tak i reflexní bunda z Dekáče (taková ta cestářská), reflexní rukavice, malé světýlko zezadu na helmě pokud není ta cestářská bunda ale „normální“ cyklo zimní. Do té doby jsem v kabelce vozila zmuchlanou reflexní vestu od Vietnamce, a navlékala jí přes zimní bundu.

      Letos zvlášť, protože na pár místech jezdím na úzké silnici s velkým provozem a na pár úsecích se tam z místa s osvětlením vyjíždí bokem do naprosté tmy a zase zpátky. K tomu pár neosvětlených ulic s dírami v asfaltu, co zase prověří ta světla vpředu.

      Na horáku pak jen světlo vzadu, plus reflexní pásky namotané na sedlovce a trubičky v drátech + to, co mám na sobě, světlo/světla vpředu jen pokud jen trochu hrozí návrat za šera nebo za šera vyjíždím. Look na rozdíl od ostatních neřeším :)

      0 0
    • JendaH  

      Potřebuju se dostat to druhého pruhu. Ohlídnu se doleva dozadu, nic nevidím. Mávnu, začnu přejíždět, pro jistotu se ještě koukám znova a najednou vidím siluetu stealth cyklisty bez předního světla, jak už tím levým pruhem jede těsně za mnou a já přímo do něj… (jo, vyhnuli jsme se v pohodě)

      0 0
    • Vyry  

      Ja potkal ve stredu za tmy „zjev“. Chlap v dresu Kupkolo, cerna karbon silnicka bez odrazek, dle zvuku pekny krap. Dopredu bila bludicka. Ale vzadu … vzadu ledkovy policejni majak modro-cerveny a blikal. Videt byl jej zezadu a trochu ze stran.

      Lokace: Praha, barrandovsky most, pul seste vecer.

      0 0
    • d69  

      ±jako ty

      • na predstavci mam smotanou reflexni pasku-kdyby bylo nejhur,da se dat na ruku-nohu.
      • nalepil jsem tenke stribrne reflexni pasky vzadu na okraj sedla,zadni vzpery
      • na pedalech nic,ale reflexni prvky na tretrach+zimnich kalhotach.
      • vpredu Fenix na sviceni+drobna blikacka na gumu do sera na silnici,kdy svitit jeste netreba
      • vzadu spokojenost s Moon cerebrus
      0 0
    • kocers  

      Vnbçp b

      0 0
    • osobne  

      Vepředu svítím mobilem, ale už se mi stalo, že odmítl svítit při stavu baterie pod 15 %, vzadu mám červenou silikonovou blikačku.

      https://www.kola-radotin.cz/files/28866.jpg

      Pak mám ještě vepředu na rámu stříbrnou reflexní samolepku a vzadu na sedlovce červenou. Jinak nic.

      1 0
      • HonzaRez  

        „Vepředu svítím mobilem“

        Asi jsem nerozuměl…?

        1 0
        • JachymP  

          :))

          0 0
        • osobne  

          Rozsvítit diodu u foťáku umí snad každý dnešní mobil (smartphone).

          0 0
          • HonzaRez  

            Rok se s rokem sešel…

            0 0
            • osobne  

              Uznávám, že jsem tě dlouho nechal čekat na odpověď.

              3 0
              • HonzaRez  

                Větší stupiditu jsem neviděl… A mínusy mi nevadí.

                8 1
                • VojtaXY  

                  Na cestu do samosky dobre. Zpatky uz muze byt problem.

                  0 0
                • osobne  

                  Tohle téma je o kontrole povinné výbavy policií, prostě zákonné podmínky splňuji, hotovo, vyřízeno, nemůžou mi dát pokutu, nic víc za tím nehledej.

                  1 0
                  • tompca  

                    Můžou nemáš podle tvého postu výše odrazky ve výpletu :)

                    0 0
                    • osobne  

                      Mám reflexní nálepky na boku ráfků. Ten obrázek není zákon, je to jen pofidérní způsob reklamy skoro neprodejného zboží od nějakého obchodu. Kdo si tu bude dobrovolně cpát odrazky do výpletu? Vždyť s takovými doplňky jezdí max staré báby na nákupy.

                      0 0
                      • tompca  

                        Tak potom je to v pořádku v souladu s přílohou č. 13 vyhlášky č. 341/2002 Sb.

                        0 0
              • -b-n-x-  

                No tipico!

                :-D :-D :-D

                1 0
    • t29  

      Abych vzal tvoje body popořadě, tak na celoroční dojíždění:

      1. místo přední odrazky bílá reflexka kolem podložek pod představcem, místo zadní odrazky červená a žlutá reflexka kolem sedlovky. K tomu světlo/blikačka dopředu i dozadu.
      2. místo odrazek ve výpletu reflexní tyčky + na zimních pláštích (Marathon Winter) reflexní pruh, na letních (RK) není.
      3. odrazky na pedálech mám (používám obyčejné pedály), reflexní pásky na nohou ne
      4. nikdo mi nic nedaruje
      5. nepiju
      6. radši bych aby se řidiči a cyklisti dokázali respektovat na silnici, než aby se pro cyklisty stavěly cyklostezky

      Jezdím v černém oblečení, batoh pár reflexních proužků má, musí stačit. A dvě Aurory na helmě. Lidi spíš dávají pozor když vidí ufona, než cyklistu. Dřív jsem měl ještě blikačky v záslepkách řidítek – řidiči si nechávali daleko větší boční odstup. Bohužel to žralo baterky jaxviňa.

      0 0
    • mr.nikdo  

      A co rolnicky?

      Vozi nekdo? Na straseni zvere :)…

      0 0
      • Coural  

        Já si občas zpívám nahlas. To vystraší úplně všechno, i stromy mi uhýbají.

        5 0
      • LM  

        Mám tohle.

        Na zaplněné smíšené cyklostezce to celkem fungovalo, ale za ty pohledy to nestojí :-)

        0 0
        • deekay  

          V Praze by na smisene cyklostezce nepomohl ani zvonek z tramvaje :( Leckdy bezpecnejsi jet po ctyrproudovce…

          1 0
          • rasto  

            já už jinak na Zbraslav z centra nejezdím

            1 0
            • keymaker  

              S nastupem chladnejsiho pocasi se ale cyklostezka celkem zlepsila, ne?

              1 0
              • rasto  

                mno, je to možné. nechci to ale ani zkoušet. navíc, na asfaltku v kritických částech letos namalovali cyklopruhy, je to bezpečnější

                jezdím tam odpoledne, to je největší šrumec. i v létě ráno naopak bezpečnější modřanská cyklostezka. žádní bruslaři, žádné maminy

                0 0
              • LiborV  

                Naopak, s nástupem dřívější tmy přibylo Steal jezdců, běžců a bruslařů, nejlíp ještě s holemi. To je pak větší zážitek než v létě za světla.

                1 0
        • mr.nikdo  

          To vypada dobre :). Dik.

          0 0
      • hmm  

        Vhodnější je vozit široké pláště, nebo křupající střed.

        0 0
        • mr.nikdo  

          Blatniky na 26'. A i to by nestacilo.

          Tady v jednom miste zajici nataci JackAss… :D

          0 0
    • novcze  

      sice ve tmě a šeru nejezdím a odrazky nevozím, ale zaujala mě ta aplikace, to jim nestačí kouknout na heatmapu na Stravě?

      0 0
      • Tomcat  

        jako že by si všichni ! platili Stravu ?

        0 0
        • xtonda  

          IMO těch, co si aktivity dávají do Stravy, bude pořád víc než těch s magistrátní aplikací Na kole Prahou.

          1 0
          • Tomcat  

            Jestli to nebude tím že Strava je pro sportovce a Prahou na kole je spíš dopravní a aktivistická záležitost. I tak Stravu si platilo, platí a bude platit méně lidí než si někteří skalní myslí.

            0 0
            • xtonda  

              I když byla nějaká funkčnost odebraná, Strava je v základu pořád zadarmo. Ano, ty aplikace se překrývají celkem málo a i potenciální skupina uživatelů bude různá a ve Stravě bude větší podíl sportovních jízd. I tak si myslím, že ve Stravě těch jízd prostě bude víc.

              0 0
          • yaourt  

            Fakt jo? To jsem nečekal

            0 0
        • JachymP  

          Jojo, hodný úředníci chtěli, aby si lidi nemuseli platit Stravu, tak nám udělali apku. Bohužel se to ale neplatilo z peněz těch úředníků, ale zase z našich (daní)

          :(

          0 0
        • Radek Broz  

          To je ale zdarma. Zatímco takhle všichni zaplatili vývoj nějaký aplikace, kterou nikdo nebude používat.

          0 0
          • Tomcat  

            Měl sem za to že heat mapy jsou byly jen v premium. Jinak ano Litačka, Prahou na kole, eRouška atd… platíme všichni z daní . Stejně jako interní applky úřadů, které ani všechny asi neznáme a vždy se najde někdo kdo je nepoužívá.

            0 0
      • xtonda  

        Tam nevidí jakým směrem jel, kdy jel, jestli to byla sportovní vyjížďka nebo dojíždění, na to aby tyhle data získali ze Stravy museli by zaplatit za Strava Metro.

        Tu aplikaci sem zkoušel ve webové verzi a oproti BRouteru a mapě na webu mestemnakole.cz (dříve prahounakole.cz) mi jejich trasy dávaly nejmenší smysl. Plánování přímo v mobilu moc nepoužívám, pokud to jen trochu lze trasu si připravuju dopředu na PC.

        1 0
        • xtonda  

          Znovu sem si s tou aplikací trochu hrál a už sem si vzpomněl proč sem to přestal používat. Kvůli tomuhle

          https://nakoleprahou.cz/#…

          Pokud odkaz přestane fungovat doplňuji i screenshot, problém viz vedení červené trasy.

          A i ta zelená je v podstatě nesmyslná, na Tupolevově jsou cyklopruhy, nedává smysl vést to cikcak vnitřkem Letňan a pak po Beranových, která je užší a míň bezpečná než Tupolevka.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.