Páčkové řazení MTB - směr řazení

41 nepřečtených
  • Crave

    Zdar bikeři,

    mám dotaz.

    Stalo se mi to, že jsem letěl přes řidítka a vypadla mi segerovka z brzdové páky, bohužel se mi to nepodařilo nasadit, dal jsem to do servisu, kde mi to popravili s tím, že mi museli rozebrat celou brzdu vč. brzdové kapaliny, atd..to je celkem jedno, k jádru věci, jel jsem další den na výjezd a zkouším přehodit na menší pastorek a nic..a nakonec jsem zjistil, že mi v tom servisu přehodili směr řazení na páčce, kde jsem dříve řadil na menší pastorek horní páčkou k sobě a teď od musím sebe..chci se ze zeptat, lze to nějak přehodit zpět? (ten servis je asi 150km od mého bydliště, tak bych to raději provedl sám, pokud to nějak lze). Jako asi bych si časem zvykl..ale.. :-)

    Díky moc za připomínky (jo, měl jsem si to zkontrolovat na místě, to vím :-))

    0 0
    • kubad  

      aspoň bys mohl napsat o jaký model řazení jde, a neměnili ti současně i přehazovačku?

      0 0
    • Ricci  

      skus mrknut manual

      https://www.google.de/url?…

      0 0
    • mvd  

      No, já teda nevím, ale otočit logiku řazení „palcem nahoru, ukazováčkem dolů“ na „palcem dolů, ukazováčkem nahoru“ podle mě na žádných páčkách nejde. Palec, coby silnější, vždycky táhne lanko. Ukazováček lanko povoluje. Otočit logiku může jedině přehazka s opačnou pružinou, což byla před cca 15 lety jedna ze slepých vývojových větví.

      0 0
      • Teapack33  

        Myslím, že má spíš problém jen s horní páčkou, dřív řadil ukazováčkem (k sobě) a teď musí palcem (od sebe)

        0 0
        • Crave  

          mám problém jen s horní páčkou, kdy jsem dříve valil ukazováčkem k sobě a teď musím ukazováčkem od sebe (nechápu to, jak se mu to povedlo)..dolní páčka funguje normálně, palcem od sebe na větší pastorek…

          0 0
          • Teapack33  

            Ukazováčkem od sebe? To snad ani nejde, ne? Být tebou, zkusim řadit obě páčky palcem a ukazováček nechat na brzdě

            0 0
        • mvd  

          Tak to jsem to blbě pochopil. Ale přepínání tam asi taky není, ne? Buďto je shazovací páčka jenom na ukazováček, jenom na palec, nebo obojetná (shazuje při vychýlení na libovolnou stranu). Ale že by to šlo přepínat z „jenom ukazováček“ na „jenom palec“?

          0 0
        • Vilém  

          Horni packu ukazovakem k sobe? Vsechny packy se radi horni packou palcem od sebe.

          0 0
      • kamaro  

        Slepá vývojová větev… Na biku to tak mám a nějak mě to ještě nedonutilo tuto slepou vývojovou větev nahradit tou správnou větví. Na dual controlech mi to vyhovovalo maximálně, po výměně brzd za hydrauliky na to šel klasický rapidfire a taky mě už dalších pět let nic nedonutilo na tom cokoliv měnit – dokonce bych i řekl, že mi to docela vyhovuje :-)

        0 0
        • mvd  

          Slepou vývojovou větev posuzuju podle toho, jestli se to ujalo a rozšířilo, skomírá na dětských kolech (gripshift), nebo se od toho úplně upustilo a už to nikdo nedělá. Ne podle toho, jestli to někde někdo z té doby ještě má :o)

          Přišlo mně (nic proti Tobě a Tvým preferencím :o) ), že to někdo vymyslel pro sváteční cyklisty. Aby se jim to nepletlo, tak sjednotil levou a pravou stranu: palcem do těžka, ukazováčkem do lehka. Takhle si i pamatuju tehdejší marketingový argument. Zapomněl při tom na to, že trochu jezdící cyklista při změně převodníku zároveň koriguje proti na pastorku, aby převod bez velkýho skoku plynule navázal. A chce to dělat uživatelsky příjemně. Symetricky, buď oběma palcema, nebo oběma ukazováčkama (na dualech obdobně oběma brzdama nebo páčkama). Ne, aby se mu při tom kroutily prsty do zatáčky :o)

          0 0
          • lidumil  

            Inverz přehazovačka byla vyvinutá právě kvůli dualům. Nemělo to nic společného se symetrií řazení.

            0 0
            • mvd  

              A čím to bylo zdůvodněné?

              0 0
              • lidumil  

                U klasiky řadíš na kazetě na lehčí proti odporu, u inverzu řadíš proti odporu na těžší, což jde nějak líp. Tak to zdůvodňovali. Mimochodem mám dualy na jednom kole a nemám s tím problém.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Vidíš, MTB dualy, další slepá větev. Mám na trekovém kole V-brake dualy XT a nevím o ničem lepším, jen je tam zbytečná odřazovací páčka dole, když i brzdová páka funguje na obě strany (dolů těžší, nahoru lehčí).

                  Je to silně návykové a v zimě naprosto geniální, přesto se neuchytilo.

                  0 0
                  • lidumil  

                    No bylo to asi náročnější na výrobu a tím pádem i dražší a když nešikovně spadneš, máš po žížalkách s obojím, u klasiky Ti většinou řazení vydrží. Jak jsem psal, mám na jendom kole dualy hydry XTR a nemám problém.

                    PS: Odřazovací páčka se dá odšroubovat, resp. ten plast.

                    0 0
                  • kamaro  

                    Jo, na dualech mi tam ta páčky vyloženě překážela. Šla okamžitě dolů. Ale tak to dělali snad všichni, co dualy používali.

                    0 0
              • Marskatin  

                Srovnáním lehkosti chodu v obou směrech řazení na lehčí i na těžší. Když dáváš vzadu větší pastorek, tak přetahuješ vlastně 2 pružiny, jak tu v tělě tak tu co napíná ramínko. Směrem dolů ti obě „pomáhají“. U inverzu táhneš jen proti jedné.

                0 0
                • mvd  

                  Pružinu, která napíná ramínko, přemáháš nohama :o)

                  0 0
          • kamaro  

            Jasně, moc to vidět není, v tom máš pravdu. Ale celkem mi to opravdu vyhovuje, takže zatím nemám důvod to měnit – resp. doufám, že to všechno vydrží než poskládám nové kolo. Přijde mi řazení ukazováčkem o trochu rychlejší než palcem. Když mě něco v terénu náhle překvapí a zpomalí mě to (rigol, kaluž a pod.) tak dvakrát rychle cvaknu, hazka to pružinou celkem rychle hodí na lehčí převod a já se z toho nějak vyhrabu. Na palci to podle mého trvá o něco déle a na řazení na těžší převod většinou bývá trochu víc času.

            Ale jak říkám, držím to v podstatě jenom z důvodu dožití kola. Na novém to bude již klasicky nebo elektricky. Ale podle mého zrovna toto nebyla špatná myšlenka, nicméně se neprosadila.

            0 0
    • iiki  

      V servisu Ti nic nepřehodili. Tahle novějši řada řazení ma dva způsoby odřazování. Pouze je asi potočené řazení (nebo je potočený grip, hlavně s těma tvarovanejma je často potíž) a páčka nemá pod sebou dost místa.

      0 0
      • iiki  

        Blbě jsem to popsal, správně mělo být: nemá dost místa a tudíž díky krátkému kroku neodřadí (ukazovákem k sobě), od sebe palcem odřadí, je tam místa dost.

        0 0
        • standoslav  

          S tím popletenim pacek mám něco na zasmání: švagr se švagrovou měli kdysi doma docela Itálii a jí jednou, lehce opilou napadlo, že pojede na jeho kole na pivo. Treking rovná řidítka, páčky řazení u brzdových. Pustila to od baráku hned z kopce a flakla dole do plotu, dojebala se pěkně, privedli ji zkrvavenou sousedi. Doma vytvořila šílenou atmosféru, že ji švagr úmyslně cvaknul brzdy, aby se zabila. Týden jsme tomu věřili , až do chvíle, kdy ji potkal synovec v garáži a ukázala mu, jak se snažila „brzdit“ radicima packama. :-)))

          0 0
        • Vilém  

          Tak povol objimku a posun si razeni dal do gripu.

          0 0
    • mirra66  

      Nechci být za joudu, ale dnes jsem náhodou zjistil, že na mém asi 11 let starém řazení Alivio 3×9 jde stejně, jako u mého nového řazení SLX 7100, odřazovat dolů jak ukazovákem, tak i palcem. Jde to jak u pastorku, tak i převodníku. Napadlo mne, že by to mohlo někomu, kdo jezdí současně novější, ale starší bike, pomoci. Pokud je to však všeobecně známo, tak mne za „objevení USA“ nekamenujte.

      0 0
      • Singlespeed  

        Někdo prostě není moc bystrý a na všeobecně známou věc přijde až za deset let… :-).

        0 0
      • xtonda  

        Jo, má to Alivio a nahoru, nižší než Alivio mají jen ukazovák, Shimano tomu říká 2way-release. Já sem zase asi rok nevěděl, že se dá odřazovat palcem.

        0 0
      • scalar  

        Už se těším, na co přijdeš dnes.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.