Optimální tlak v pneu na MTB 29 (univerzální "návod"???)

17 nepřečtených
  • Wyattik

    Dobrý den,

    omlouvám se za pro Vás možná laickou otázku, ale dá se nějak poradit, jaký tlak v pneu zvolit? Samozřejmě vím, že záleži na typu kola, pláště, váhy, terénu a nevím čím ještě, ale pro začátečníka nějaká rada, než abych xx hodin strávil různými zkouškami a nemohl si pořádně „užít“ jízdu? Jestli je třeba v zadním kole potřeba mít větší tlak než na kole předním, v hodně zpevněném terénu (silnice, šotolinové cesty) mít kola tvrdší, nebo když jedu například trasu, kde 1/4 je po pevných cestách a zbytek kořeny, kameny, tak mám napřed dát maximální tlak a pak třeba nějak od oka opustit?

    Děkuji předem za odpověď

    0 0
    • mr.nikdo  

      Zkouseni se nevyhnes.

      Ale zacatek – kazdy plast to ma na sobe napsane, jako min. a max. mozny tlak. Rekl bych to tak, pokud jsi lehci kategorie kolem Min. Pokud tezsi max. Ale to je misto, kde zacnes zkouset.

      Predni kolo se dava lehce mekcci, protoze na nem neni ani tolik vahy, jako na zadnim.

      0 0
      • Wyattik  

        Mám 85 Kg a plášť má napsáno max 4 bary, takže například zadní kolo 4 a přední 3,8?

        0 0
        • mr.nikdo  

          4 je kotel.

          85 kg neni tak moc. Zalezi na minimu plaste. Predpokladam neco kolem 2 baru, takze ja bych tam zacal na 2,8 vzadu a 2,3 vepredu. Podle potreby bych pridal/ubral.

          Ja mam ted nejak 73 a jezdim 1,9 vzadu a 1,7 vepredu ;), ale s bezdusi…

          0 0
          • Wyattik  

            Ano, je to jak říkáš, minimum uvádí 2 bar, je to plášt Hutchinson Python 29×2,1 a s duší. Já dnes jedu s rodinkou na takový výlet, takže pojedeme 100 % boční cesty, jen asfalt, žádný terén, tak nechám zatím tu horní hranici, ať se zbytečně netrápím a jak pojedu „normálně“ sám, tak bych vyzkoušel těch 2,8 zadní a 2,3 přední. Děkuji za radu :)

            0 0
            • Krejca  

              2,8 je na 29 hodně,les kolem 1,8 a cesty ± 2 ,zbytek je spíš na úkor komfortu než že by sis nějak výrazně pomoh,podotýkám že mám 95 kg.

              0 0
              • Wyattik  

                ± 2 znamena kolik na zadni a predni kolo prosim?

                0 0
                • Krejca  

                  ± 2 znamená že na běžně těžkýho týpka kolem 85 kg ti 2 stačí na obě kole,na cyklostesky bych vůbec předek zadek neřešil,do lesa je to laborace co ti bude vyhovovat,ale že bych řešil 1 desetinu předek,zadek,to nedělám,foukám cca stejně,myslím že takovej expert,abych to hned poznal nejsem a většina lidí taky ne,výhodou na nižší tlaky je bezduš. montáž.

                  0 0
        • Vilém  

          Tezkej nejsi, zkusil bych to odspoda.

          0 0
    • krabica  

      Kde jsou ty časy, když jsem neměl pumpu s manometrem? Jak jsem mohl žít? :D

      0 0
    • kubad  

      záleží na šířce pláště, váze jezdce způsobu použití, každopádně stačí nafoukat tolik, aby se ti za jízdy nežvýkal , což lehce poznáš i bez tlakoměru

      0 0
    • NHK  

      zdravím všechny, prosím o nějaké nástřely vhodného tlaku pro Schwalbe Rapid Rob 29*2,25", moje váha cca 91kg, hardtail, terén dejme tomu polňačka, lesík, spíš lehčí záležitosti ….

      díky moc

      0 0
    • THORX  

      Ženě foukám 1,4/1,8 na 60kg Ikon 2,25 bezduš. Je pravda že ta zadní už je trochu placatějši, ale pořád si říkám že to budu být ok tlak ne?

      0 0
    • Davidakta  

      Já dělám zkoušku palcem a když se mi to zdá dobrý, tak udělám pomalý nájezd na obrubník technikou „bába jede pro rohlíky“ když ráfek jen pohladim, tak je to přesně ono. Jen nevím jaké jednotky použít :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.