Oprava tlumiče Fox RP23 nebo nahradit?

23 nepřečtených
  • kykloOp

    Ahoj,

    dneska mi během jízdy vytekl olej (přes nastavení propedalu) ze stávajícího RP23, který byl sice letitý, ale najeto měl jen cca 4000km, pravidelně mazán silikonem a čištěn z venku, jinak bez servisu. Co jsem zatím zjišťoval, tak cena opravy vypadá na cenu klasické repase, tedy kolem 2–2,5tis, ale ještě zavolám do nějakých servisů, co mi řeknou konkrétně.

    Zánovní např. Monarch LR se dá koupit za 2–3tis, takže pokud by oprava stála skutečně kolem 2tis, tak to asi nemá cenu?

    Netuším, jak je na tom RP23 kvalitativně oproti třeba tomu Monarchu. Taky mi na stávajícím vyhovuje možnost propedalu, kdy na asfaltu tlumení částečně „vypínám“ – to verze LR jestli dobře chápu umí také.

    Kolo mam stejné jako na fotce, rozteč středů ok mam 200mm. Jinak jsem úplný cyklo laik a nerad bych případně koupil něco, co by mi tam nepaslovalo.

    Prosím o názor, doporučení, třeba i jiný tlumič… Nový tlumič za 5+ se mi kupovat nechce, jezdím docela málo, ale zrovna teď na to mam čas, tak to potřebuji vyřešit docela rychle. Jinak jezdím vysloveně rekreačně.. lesní cesty, cyklostezky.. žádné extrémy.

    Díky!

    0 0
    • Zdyn  

      Kde vytekl? Tipnul bych, že praskl O-kroužek kolem jehly v táhle. Je to relativně běžná závada. Je to rozměr 2,5 × 1 mm.

      0 0
    • VitaZ  

      Ahoj.

      to se mi stalo na tom samém tlumiči, opravovali to v Bikelive. Stálo to určitě pod 1000, už si přesně nepamatuju, je to pár let.

      0 0
      • kykloOp  

        tak jsem obvolal několik servisů a výsledek je následující:

        bikelive – oprava za cca 1250Kč, ale asi ne s kompletní repasí co jsem pochopil

        jinde pouze komplet s celkovou repasí, tedy snad i výměnou dalších těsnění a co já vím vím čeho za cca 2100–3000Kč

        Nejlepší dojem na mě udělal člověk z dlouhanworks.com, kde by to bylo za cca 2200Kč a tlumič by prý byl jako nový, pokud je jinak OK.

        Mam jít do bikelive nebo komplet od dlouhana? :)

        Jo a ještě jsem se dozvěděl, že ten Monarch RL je prý podstatně horší, než stávající FOX RP23, takže prý určitě opravit…

        0 0
        • phixion  

          Můžu doporučit obojí, v BikeLive jsem si nechával před dvěma lety předělat interní nastavení komprese na tlumiči Fox Float DPS, spokojenost. Dlouhána jsem objevil nedávno, když jsem řešil kam dát Foxí vidlici na kompletní repase, je to sympaťák a práci odvedl skvěle a rychle, velká spokojenost.

          0 0
        • MlokCZ  

          Je zbytečné hledat nejlevnější variantu bez komplet repasu. Po tolika letech bych o ničem jiném než komplet repasu s výměnou všech těsnění za nová ani neuvažoval. Ani ty 4000km nejsou úplně málo, to už by bylo tak akorát na komplet servis i kdyby ten tlumič nebyl tolik let starý.

          Jiný tlumič není řešení. Ten bude něco stát a stejně navíc by chtěl nechat hned oservisovat (pokud nebude těsně po servisu, pak ale zase většinou bude o něco dražší).

          Výměna tlumiče by měla smysl pouze v případě, že bys chtěl nějaké nějaký s jinými vlastnostmi než máš.

          A 2200Kč je úplně normální cena, nic zvláštního. Když koukám do ceníku Švece, tak starší Float vidím za 2130Kč (komplet repase, u Švece to ani jinak nejde).

          0 0
          • MlokCZ  

            A na stránkách http://dlouhanworks.com/servis/

            vidím také 2130 Kč, tedy zřejmě nastaven ceník, aby byl totožný se Švecem.

            0 0
            • phixion  

              On právě patří mezi doporučené servisní partnery, kteří jsou uvedení přímo na stránkách Švece. Asi si chtěli trošku odlehčit, tak proškolili pár vybraných servisů jak dělat Fox a dohodli se na cenách, aby si moc nekonkurovali.

              https://www.cyklosvec.cz/…ky-cl150.php

              0 0
              • MlokCZ  

                Neříkám, že to tam nemáš dát. Nikdy jsem tam sice nic neměl, ale čekám, že Dlouhán opravdu umí (otázka je co dělá sám a jak případně šikovní jsou u něj ostatní).

                To jen, že u Foxu je skoro jedno, kam se to dá ze slušných servisů. Cena pořád ± stejná, ušetřit není moc kde, pokud se to nemá ošidit.

                Bikelive sám raději už moc nepoužívám (a posílám Fox tlumiče ke Švecovi), i když jsem mohl mít jen smůlu. Nechal jsem si tam toho upravovat více (interní nastavení) a s výsledky nebyl úplně spokojený. Jednou po zásahu něco nefungovalo vůbec (stát se může kdekoliv). Ale ani ty úpravy interních nastavení nebyly úplně perfektní. Vždy to bylo sice správným směrem (snížení komprese bylo vždy snížení), ale nikdy se to nedostalo přesně tam kam mělo na tovární nastavení (tedy měl jsem k dispozici více tlumičů v originálním stavu z výroby a chtěl jsem vždy některý z nich přenastavit na nastavení jako měl ten jiný kus, takže pak bylo dobré srovnání jak moc to chodí stejně/jinak).

                Zase naopak kamarádovi zachránili RS tlumič, který v jiném servisu nebyli schopni zprovoznit.

                Je pravda, že třeba u Švece nebyli ochotní měnit interní nastavení vůbec (s výmluvami typu, že by to stálo jako nový tlumič, apod.).

                Pak jsem už všechny úpravy řešil rovnou v TF tuned, kde výsledek vždy perfektní (to nebyla jen úprava interního nastavení, mají svoje celé řešení, kterým to nahradí). Tam je to opravdu perfektní, ale také hodně drahé (a když se ještě přidá ne zrovna levná pošta do UK), tak už nic moc.

                Naštěstí od doby, co Fox dělá DPS verze tlumičů + EVOL komora mi konečně komplet řešení (tedy vzduchová i tlumící část) vyhovuje už v originálním stavu a stačí tak servis u Švece.

                0 0
                • krabica  

                  Takže Švec není ochoten vyměnit třeba kompresní planženty za jiné?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Nevím jak teď (u aktuálních DPS už jsem nic upravovat nepotřeboval), ale v době právě RP23 tlumičů nebyl.

                    0 0
                    • krabica  

                      Zatím si hraju s odebíráním planžet, pak zkusím Švece, jestli jde u něj alespoň koupit kompresní kit, když Fox má objednací čísla na stránkách…

                      0 0
                    • kykloOp  

                      ok, dám to k dlouhánovi a budu doufat, že budu mít zase na několik let a několik tisíc km pokoj :)

                      U toho bikelive taky mluvili o kompletní rozborce/repasi, ale asi by neměnili vše… což snad u dlouhána jo. Každopádně dám to k němu, umí to udělat i do konce týdne, což jinde ne.

                      Díky moc za rady. Teď jenom doufám, že podobný osud nepřijde i s vidlicí RS Relevation stejného data výroby :)

                      0 0
                  • kubad  

                    je to složitější, on může jen měnit celky a neměl by udělat nestandardní provedení

                    0 0
        • filipino_23  

          este ti chyba Kamil (kgbike.cz)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.