• shark.A

    Možná už to tu někdo vložil, ale po zběžném prohledání témat na B-F jsem však nic nenalezla. Pokud již thread s tímto níže uvedeným názorem někde založen je, nechť je tento brán za bezpředmětný. Přišlo mi to mailem, myslím, že tento příspěvek zde prezentovat není tak zcela „mimo mísu“…

    RADAR USA V ČR – POŠLETE DÁL

    Co nám politici „zapomněli“ říct?

    René Bartošek(*1970. Sedm let žije v USA.) 25.1.2007

    Podmínky americké vlády ohledně statusu své případné vojenské základny
    v České republice jsou de facto státem ve státě. Praha by neměla právo
    vstupu do základny, možnost kontroly jakýchkoliv aktivit americké strany. Navíc by zaměstnanci základny byli vyjmuti z jurisdikce soudů České republiky po celém území státu. Takové právní imunitě se netěší ani diplomatický sbor zahraničních ambasád. Proč bychom na území republiky měli připustit pro vojáky cizí mocnosti privilegia, která přísluší ústavním činitelům ČR? Jaké mají zkušenosti s americkou vojenskou přítomností v jiných zemích?

    Nebylo by od věci podívat se trochu na historii základny USA Thule v Grónsku. Tato vojenská báze byla původně meteorologická stanice, tajně
    v padesátých letech přestavěná na vojenskou základnu v rámci projektu
    „Blue Jay“. Nikdo se nikoho na nic neptal. V roce 1968 došlo v oblasti Thule k vážné nehodě, která mohla skončit katastrofou. Zřítil se do moře bombardér B-52 se čtyřmi vodíkovými bombami na palubě. Nikdo nikoho o ničem neinformoval. Naopak rozběhla se desinformační kampaň. V roce 1991 studie o radioaktivním pozadí podala exaktní důkazy o nadměrném množství plutonia, které se používá jako materiál pro iniciaci výbuchu vodíkové bomby v oblasti. Jedna z vodíkových pum nebyla nalezena. V komplexu základny byly tajně skladovány nukleární zbraně bez vědomí Kodaně. Teprve v roce 1995 Dánsko přiznalo vinu a zaplatilo odškodnění občanům Dánska a Grónska, kteří byli vystaveni radioaktivitě při práci na americké základně, šlo o sumu zhruba 15 000 000 dolarů. Proč bylo finanční odškodnění za americkou havárii a americké nukleární hlavice přeneseno na dánského daňového poplatníka nemám zdání? V roce 2001 se president Bush obrátil osobním dopisem na premiéra Grónska, aby intervenoval v prospěch modernizace radarů v Thule. Kodaň protestovala, protože Grónsko je mandátním územím Dánska. Odpovědí emisarů USA na „odborných konferencích“ o „dvojité slabosti“ Dánska bylo, že …„Dánsko je slabá evropská ekonomika a člen NATO“. Jistě povzbudivý signál z americké strany pro ČR nebo Polsko.

    – 2 –

    Teď se podívejme poněkud blíže na některé technické aspekty ohledně
    radarové techniky a z toho plynoucí rizika a dopady na život lidí.
    Třeba takový radar na stíhacích letounech se na zemi nezapíná mimo
    případy, kdy pozemní personál provádí testy a údržbu. V tomto případě je
    testující technik oblečen ve speciálním olověném obleku. Výkon tohoto zařízení je řádově v kW. Radar systému Aegis 4 na lodích US NAVY má pulzní výkon okolo 20 MW. Při bombardování v Kosově 1998 udělala obsluha radaru amerického křižníku USS CG- Siloh chybu a zapnula radar blízko italského pobřeží u přístavu Naples. Byla zničena některá technická zařízení meteorologických stanic a operátorů mobilní sítě, která byla několik dní mimo provoz. Jaké byly dopady na zdraví lidi, nám může přiblížit situace z Azerbajdžánu. Tajná služba Azerbajdžánu odmítla poskytnout informace ohledně možných zdravotních rizik při provozu dvou radarů US v oblasti Astara a Khizy. Studie šéfa Nezávislého centra pro výzkum životního prostředí uvádí, že devětkrát vzrostl výskyt rakoviny, třináctkrát onemocnění jater a devatenáctkrát vzrostl počet dětí narozených s vrozenými vadami. Nepodařilo se mě bohužel zjistit jaký radar tam je. Specifikace radaru FSP=117 je 20–24 MW zářivého výkonu podle toho, jestli systém je mobilní nebo ne. Radar určený pro americkou základnu v ČR je kolos o pulzním výkonu 1000MW. To je 20 krát tolik než výkon radarů, o kterých byla řeč. Negativní dopady se projeví řádově v okruhu desítek km. Navíc i při bezchybném provozu může dojít k odrazu vln o ionosféru. Pro zajištění provozu je nutný zdroj energie okolo 5 MW. Na základně má být 200 lidí. Zdroj energie musí být nezávislý na okolí. Vezmeme-li v potaz ještě požadavky na bezpečnost a utajení objektu je téměř jisté, že půjde o podzemní atomový reaktor. Základní technické specifikace musí mít česká strana k dispozici, přesto o nich naše „svobodná nezávislá privátní média“ neinformují. Obyčejní lidé jsou elitami degradováni na masu, která nemá být informována o negativních skutečnostech a už vůbec nemá mít právo být zapojena do schvalování tak závažného procesu jakým bezesporu je vybudování US vojenské základny mimo jakoukoliv pravomoc ČR.

    – 3 –

    Vláda ani parlament nemají mandát k takovému rozhodnutí bez referenda. Nemluvě o pozici vlády stojící na dvou přeběhlících a hlasech Strany zelených, která ve svém volebním programu slíbila podporu referenda a odpor vůči atomové energetice. Na základě volebních programů totiž voliči dávali své hlasy.

    Záměrně jsem se vyhnul geopolitickým hlediskům ohledně toho, proti jaké hrozbě má být základna postavena. Samozřejmě na to mám názor, ale domnívám se, že jde o důležitý veřejný zájem, který by měl být vysoko postaven nad nějaké politikaření.

    Uvědomme si, že Česká republika je malá hustě osídlená země. A radar o
    těchto technických parametrech bude mít značný negativní dopad na
    tisíce občanů Česka a my nebudeme mít možnost to vůbec ovlivnit. Mysleme na budoucnost. A budoucnost a bohatství každého národa jsou jeho děti!!!
    S pozdravem

    Stanislav Hudec
    technik přípravy staveb
    ČEZ Distribuce a.s.
    Oddělení obnova sítí Střed-Inženýrink
    Pracoviště:Za­lužanská 1289/III
    293 05 Mladá Boleslav

    tel. : 311 115 361
    mobil: + 420 602 316 504
    fax. : 311 115 359
    stanislav.hudec@cezdistribuce.cz,shudec@seznam.cz

    0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce