Ohnutá osa pod rychloupínákem / dilema

13 nepřečtených
  • kracvo

    Ahoj,

    potřeboval bych poradit. Před nedávnem jsem pořídil horáka 29. pro treky v Krušnejch a taky pro vožení sedačky. Kolo z bazáče, prodávající tam dosadil nějaké komponenty nové, třeba kola. Kola jsou nějaká noname, fakt nevim co to je, nálepky z ráfků jsem sundal a nepamatuji se co to bylo za značku, nic známého. Na nábojích nic není. Po cca 150/200 km jsem si kolo kontroloval takže kónusy atd, vše v cajku. Teď jsem ale v šeru sjel z cesty do škarpy po mokrym listí, ani jsem nějak nespad, hodil jsem kolo na cestu a ejhle. Drhnou kotouče, vosma. Dorazil sem to domu posledních cca 300 metrů. Nejdřív jsem našel ohlej rychloupínák, pak i osu ve které je rychloupínák (ta dutá s našroubovanejma kónusama. Kónusy povolený, osa ohlá do S a na ráfku vosma cca 5 cm do strany. Na silnici, nebo cx jsem havaroval různěkrát a nikdy sem nic takového neviděl. Takže kola a náby asi shit? No a rada je: stojí za to kupovat novou osu a upínák a ***** se s centrováním / nechat vycentrovat, nebo koupit nová kola? Rám není na pevnou osu. Původně jsem do bajku nechtěl moc investovat, spíš šetřím na nějaké lepší cx/gravel, nicméně než našetřim rád bych to nějak dojezdil, pokud možno bezúdržbově, mám prcka a ten zabere spoustu času na údržbu. Jezdim cca 4000 za rok max. Bajk neni nic extra, ale zase tak hrozný to neni a celkem mě baví. . Díky za rady.

    0 0
    •  

      Předpokládám , že máš odpruženou vidlici…a navíc 29" ! tam dostává osa pěkně zahulit! „Nepomáhá“ ji tuhost přední vidlice jako u pevné vidle. Proto také zavedly pevnou osu..

      Nová osa, rychloupínák určitě…a nový výplet …minimálně! Ale pokud je to z bazáče a noname-rozhodně bych investoval komplet do celého předního kola tedy včetně ráfku, náby a výpletu.. Na tomhle bych rozhodně nešetřil!

      0 0
      • kracvo  

        Zdar, kupodivu mám pevnou. Díky za názor.

        0 0
        •  

          dost nezvyklé! Nějak dramaticky tu „nehodu“ nepopisuješ…div­né..předpoklá­dám, že upnout rychloupínák umíš. Nebyla osa už načatá? nebo to je opravdu , co se týká kvality „nižší úroveň“ (?)

          PS: Měl jsem hodně pádů na kole..přední ráfek, jak kdybys do něj bouchl kladivem – na zahození A dráty „přetažené“-ale neprasklé..) – ale osička vždy v poho!

          mrkni na vidlici ! Zda máš patky vyrovnané-rovnoběžné- v ose! Nejlépe kontrola v servisu!

          • šlo na tom kole jet „bezdrže“ ? drželo směr?
          0 0
          • kracvo  

            Jo jo, odpočívám bez držení rád, takže vyzkoušeno. Já to taky nezažil, jednou jsem vletěl do obrubníku na Cx kole s Remerxama, procvak duši, ráfek na vodpis ale náboj i osa uplně v poho. Tohle byla uplně běžná nehoda, co se podle mě občas stává všem bez újmy na materiálu i zdraví. Jako trable s nasazováním kotouče mezi desky jsem měl u přední vidle od začátku, musel jsem hodně štelovat třmeny brzd. Jak bych mohl poznat doma, jetsli jsou patky vidle ok? Spíše mi jde o to, jestli do toho narvat prachy, nebo koupit nová kola, třeba od Remerxu. Nejezdím žádné brutály.

            Díky.

            0 0
            • plzakj  

              Koupil bych jiny kolo (predni) na bazaru (pokud je to levnejsi, nez osa a centrovani) a do docasnaku vic neinvestoval.

              0 0
            •  

              zkus třeba vzít rovnou osičku (nejlépe pevnou-je delší než dutá) – na jedné straně nech konus s kontramatkou a druhý nech volný.

              Upevni osu maticí k jedné patce (tam kde je ten konus s kontra)- a dle toho, jak volný konec osky sedí ve druhé patce se dá hodně poznat.

              Jednu dobu mně praskaly zadní osy – neměl jsem srovnané patky-nacpal jsem tam delší osu s větším „rozchodem“ kazety a myslel si, že to "pružnost rámu " zvládne…no …když jsem viděl- jak to profík rovná …pochopil jsem !

              0 0
          • Zdyn  

            No sem tam se tohle stane. I mě se to jednou podařilo při pádu. Ale je fakt, že to bylo krapet ve větší rychlosti. Zkrátka kolo dostalo blbě ránu. Jinak na něm nic jiného nebylo. Já byl také OK.

            Taže žádnou záhadu v tom není třeba hledat.

            0 0
            •  

              taky 29"?

              0 0
              • Zdyn  

                Ne 26". Nába shimano LX a vidle marzocchi, aby byl výčet úplný.

                A při servisování jsem to taky už párkrát do ruky dostal.

                0 0
                • Bruca  

                  Myslím, že se Svetloslav modlil, aby to byla 29 s Eaglem :-D

                  0 0
                  •  

                    no vida…tak jsem tady Eaglu udělal slušnou reklamu, co? Doufám , že to dealer pro Česko ocení

                    PS: proč myslíš, že mám toho ptáka na kole ve znaku ? :-)

                    0 0
                    • Bruca  

                      Tak to vůbec netuším, proč máš ptáka na kole :-D

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.