ochrana rámu kola ze suchých zipů ?

62 nepřečtených
  • Luboscykloamater

    Zdravím, pokud to někoho zaujme jako tip, v říjnu 2021 jsem si udělal ochranu karbonového rámu ze suchých zipů – viz foto v příloze.

    Nosná část je zespodu rámové trubky, suchý háček šíře 50mm, který dole drží 2 PINy a nahoře pásek brašny. Jinak to drží celé samo, resp. ty smyčky, kde jednotlivé úseky obejmou rám (začátek obepínacího smyčkového kusu začíná v polovině nosného háčku, pak obepne rám a končí opět na nosném háčku). Sundat se to celé dá jednoduše. Při ročním servisu v červenci 2022 mi to ale nepochválili, řekli, že se mi tam může dostávat písek či špína, která poškrábe rám, což je asi pravda, ale nečistost jsem tam měl minimum. Tak jsem suchý zip poprvé po ca. 10 měsících oddělal a nalepil samolepu jen na spodní část rámu. Po měsíci mě už vadilo, jak mi dost často hlasitě bouchají kamínky do rámu a na samolepu jsem dal zpět suchý zip, který nárazy tlumí a chrání rám i z boku a z vrchu. Fotka je bez druhého košíku, který mám přes suchý zip pomocí pinů standardně připevněný.

    0 7
    • snas89  

      Sorry, ale za me fakt ne:)

      0 0
    • 123J  

      Poud bude vůle mezi sucháčem a rámem, tak ti to hezky poleští rám.

      1 0
      • Mig_all  

        Estetický hnus. Jinak souhlas, jako bonus to zničí lak, nadruhou stranu lak spolehlivě zničí i všechno ostatní co si na kola věšíte a bastlíte, od ruzných brašniček až po ty omotané duše, stahovací pásky apod… Voda a prach je svinstvo.

        1 0
    • novas752  

      Nikde nevidim ducktape, za mě trochu zklamání.

      2 0
    • capis  

      Ještě je možnost nikam nejezdit, rám bude pořád jako nový.

      2 0
    • jeniiiik  

      Hehe…a mezi suchacem brašny a rámem nic. Tam se ti to osoupe. Vzdycky se tam dostane nejaky bordel nebo prach. Měl jsem teď na 350km brašny s páskem se silikonem a stejně to trochu osolichalo rám tam kde jsem je neměl podlepene.

      A ať jen nehejtim, autodoplnky.cz prodávají 3D ochranné fólie. Lepim to i na flotilu testovacích kol. Mají dvě šířky a funguje to fajn.

      0 0
      • Luboscykloamater  

        Tak nic, snad jsem nikomu nezpůsobil nějakou psychickou újmu. Zas tak hnusné to snad nebylo. Jezdím sám, jen aktuálně 4500 km ročně, 50% les, polní cesty apod., na žádná kafíčka a občerstvení se nikde nestavuji, takže to skoro nikdo asi neviděl. Větší část styčné plochy s rámem tvořily suché smyčky, ty jsou měkké. A ten nosný háček byl k rámu docela fixován (mezi ním a rámem ale nic nebylo), nějaké menší pohyby, tedy tření o rám nevylučuju, ale rám vypadá relativně OK. U mé brašny Author ProLong jsem hned na začátku podlepil slabým měkkým molitanem 4 plastové uzavírače, které byly ve styku s rámem. Ale zbylé části brašny, které jsou ve styku s rámem, jsem neřešil. Děkuji tedy panu Jeníkovi, po delší době jsem brašnu sundal, očistil rám i brašnu, dám nové molitany a na další část rámu dám ochranné fólie. A začnu se o ten rám trochu více starat. Ty sucháče jsem sundal. Ne proto, abych se zalíbil BF komunitě, ale asi to bude lepší.

        0 0
    • Vilém  

      Jako vtip dobry, jak tip ani ne.

      0 0
    • Kouba_2005  

      A to si obcas clovek mysli, ze uz ve svych letech videl kazdou peetchovinu, ale vzdycky to nekdo trumfne.

      6 0
    • milan.v  

      Jo, na české švejkovství nic nemá… :-D

      2 1
    • Eastwood  

      Jsi majitelem hezkyho kola, a tak moc se ti libi, ze ho obalis hmusnym materialem. Takhle se ti to kolo libi vic? Nebo ti staci jen vedomi, ze kolo je hezky, i kdyz ho nevidis?

      3 0
      • Georrge  

        Taky to nechápu… všichni máme rádi hezké věci a chceme aby dlouho vydržely hezké, ale taky si chceme užít, jak jsou hezké ne? K čemu je, že to zakryje takovým hnusem a vlastně si nikdy neužije, jak je kolo hezké. To si raději užívat pěkné kolo a smířit se s tím, že se prostě časem opotřebuje.

        Navíc lze udělat kompromis průhledným polepem na vytížená méně viditelná místa.

        3 0
      • Karel.C  

        Oracal Oraguard 270 je dobrá na spod proti kamínkům, ničemu tím neuškodíte a skoro není vidět.

        0 0
    • osobne  

      Není lepší mít na kole blatník?

      2 1
    • kubad  

      když na tom nebudeš jezdit bude to pořád jak nové, jinak je to kolo, nechápu

      1 0
    • iron.hide  

      Vypada to celkom dobre, za mna ok

      0 0
      • Esi  

        Daleko lepší funkci má 4mm vrstva blata a vypadá to prirozene :-)

        0 0
    • Kouba_2005  

      Předpokládám, že dálkový od telky máš v igeliťáku.

      1 0
      • Esi  

        Nejen to, na gauč v obýváku prosteradlo a pod nim igelit aby se to neupotilo :-)

        1 0
        • Georrge  

          Přesně, koupí si nový gauč a hned na to hodí nějaký hnusný kus hadru… sakra když už si něco koupím, tak to chci používat v plné kráse ne?

          0 0
      • Eastwood  

        Jsou i takovi… Muj extra setrivej kolega z prace si u noveho mobilu nikdy nesunda takovou tu igelitovou folii z displeje. A kdyz se folie zacne pouzivanim odlupovat, pouzije pruhlednou lepici pasku a kraje prelepi, i kdyz neni poradne videt na displej :) Kdyz mobil po x letech vymenuje, tak je pristroj celej dobitej, ale izolepa drzi.

        1 0
      • Jason Voorhees  

        …a na obrazovce folii.

        1 0
        • Georrge  

          Nebo si koupit fakt pěkný mobil a hodit ho do hnusného gumového krytu. Přitom ze začátku si můžeš užívat pěkný, tenký a lehký mobil, no a po čase jak je dobitý, tak to jde brát jako známku punku :) ale na displej se ochranné sklíčko hodí, to zase jo.

          0 0
          • TK75  

            No jo no…někdo zakreje rám sucháčem

            a někdo červenou barvou tak, aby ani drát nebyl vidět:-D

            0 0
          • Esi  

            Tak zrovna mobil mám teda v koženém flip pouzdře, samotný mobil mám v mem případě životnost tak max týden, několikrát ověřeno :-), zase teda nemám to ochranné sklo na dispayi a do kapsu pouzdra se mi vejde obcanka a řidičák

            0 0
            • Georrge  

              Jsou pěkná pouzdra, nebo třeba i kovové rámečky, pokud hrozí poškození mobilu, takže to je v poho. Ale když někdo vyhodí za mobil těžké prachy a dá na to nejlevnější hnusný kryt… no je to úsměvné.

              1 0
          • cyklista86  

            Kdybych nemel mobil v poradnem gumovem obalu, tak uz zadny mobil nemam. :D Jinak ovladac pekne esteticky obaleny sackem v tom nevidim nic spatneho. Na sedacku prosteradlo bych ale urcite nedal.. :D

            1 3
    • Kysky  

      I lidi ze svěťáku to tady čtou a jdou s dobou! :D

      3 0
    • cyklista86  

      Boze to je hnus velebnosti a jeste k tomu nepraktickej hnus. Kdyz to jako zaseru od bahna, tak co s tim pak? Jedina ochrana ramu tak maximalne pruhledna folie a na tu zadni stavbu proti bouchani retezu o ram omotat pruhem stare duse. Ktera se pak prichyti stahovaci paskou na kazdem konci a vydrzi to tam roky a nevypada to vubec spatne, kdyz se to namota pekne symetricky..

      0 0
      • Luboscykloamater  

        Dobrý den pane cyklisto86, myslel jsem to dobře, že se to někomu může hodit, nikomu jsem to nenutil. Mě to jako hnus nepřipadá, hnus by mohly být třeba červenozelené sucháče, nějak opižlané apod. Ale pokud to tak hodnotíte a třeba se Vám výrazem hnus i trochu ulevilo, tak dobře. Já jsem si myslel, že důležitější je, jestli cyklista/cyklistka je hodný, slušný, poctivý člověk, který je ochotný někomu v případě potřeby pomoci atd. A zároveň dodržuje pravidla silniční provozu, dopravní situaci vnímá komplexně, nemyslí jen na sebe. Při změně směru dává rukou jednoznačně, s předstihem a dostatečně dlouho znamení. Při odbočení do leva nevjíždí do protisměru apod. Tak to je pro mě důležitější, než nějaký hnusný rám. Jinak ty sucháče jsou z polyamidu, nasákavost je nižší, dá se to omýt, i když to není úplně ideální. Samozřejmě do častého bláta to není úplně vhodné, tam pak je nutné sucháče oddělat a vyprat a znovu nasadit. Dobře to tlumí a odhluční nárazy kamínků/kamenů.

        1 8
        • cyklista86  

          Je to hnus zejmena diky te kombinaci (ne)estetiky a (ne)funkcnosti. Nezlobte se na me, ale uvedte jeden aspon trochu padny duvod proc by si mel nekdo dat na kolo tohle misto klasicke pruhledne ochrane folie, ktera jednak nejde skoro videt a nenarusuje vzhled samotneho kola a hlavne cisteni je naprosto bezproblemove a stejne jako kdyby tam ta folie nebyla.. Mam pocit, ze vymyslet tyhle silne neprakticke a nesmyslne vylepsovaky je proste nejaka uchylka.. Takovy clovek pak casto ma ty svoje vylepsovaky vsude a na vsem a pro ostatni je to podivin, blazen.. Tim nechcu nikoho urazet. Proste muj nazor..

          2 0
          • mirorek2  

            ale ale vždyť při odbočování dává ruku

            0 0
          • Luboscykloamater  

            Pro mě jsou suché zipy dobré kvůli :

            1. dopadající kameny/kamínky nezpůsobí žádný hluk
            2. pocitově si myslím (nedělal jsem žádný objektivní srovnávací test), že je to silnější vrstva, než klasická ochranná fólie (ty jsem moc nezkoumal, mám za to, že se lepí jen na spodní část rámu), takže lepší ochrana
            3. je to ochrana rámu ze všech stran (i když do boku asi létá méně kamenů a z vrchu ještě méně), třeba to i částečně více ochrání na daném místě rám při občasném pádu, pokud zrovna dojde ke kontaktu tohoto místa s nějakým předmětem

            Černá barva mi ladila s kolem, obalený rám mi až tak vzhledově nevadil.

            Údržba/čištění bude horší/složitější.

            Tolik můj poslední příspěvek na nedůležité téma suchých zipů.

            0 0
        • liborg1982  

          Snažím se najít souvislost mezi dodržováním pravidel silničního provozu a omotáním rámu.

          2 0
          • VojtaXY  

            Jenom lide, co omotavaji ram, dodrzuji pravidla. Ten zbytek to nedela.

            2 0
        • Smazaný účet  

          Ser naty kydy tady, když ti to vyhovuje tak dělej co uznáš za vhodné. Módní policii se to jen nelíbí.

          0 0
        • PENE  

          „Při změně směru dává rukou jednoznačně, s předstihem a dostatečně dlouho znamení.“

          Co myslis tim dostatecne dlouho?

          0 0
    • Čipera  

      K čemu si člověk koupi hezké kolo, když ho pak o lepí celý absolutníma nesmyslama, který ve finále uskodi laku víc, než kdyby tam nebylo nic.

      3 0
    • Alojs01  

      Kdo si hraje, nezlobí… :-) Je to tvoje kolo, dělej si s ním co chceš, ale je to pí..vina :-)))))

      2 0
    • André Vebr  

      Ještě bych to vylepšil nějakými asfaltovými pásy typu ipa.

      3 0
    • jIrI___  

      Ale jo, nevypadá to úplně zle a svou funkci to splní.

      0 0
      • psbiker  

        A když to bude zablácené, tak to jenom odepne a hodí do pračky, vcelku praktické.

        1 0
        • cyklista86  

          No to je opravdu prakticke to prat, kdyz folii nemusis resit vubec..

          0 1
        • novas752  

          A mezi tim uzří že mu to rám poškrábalo daleko víc než kfyby tam nic neměl. :-)

          1 0
    • roman 3D  

      Nebude lepší kolu koupit svetr a až se ochladí tak druhej:-))

      1 0
    • osobne  

      Se mu smějete, ale vývoj jde kupředu, dnes jsou i v autech textilní ochrany blatníků, jestli máte novější auto, tak si sáhněte do zadního blatníku a nahmatáte něco jako textilní koberec. :-)

      0 0
      • Dan205  

        Novější auta? Tohle se používalo už v 90. letech.

        0 0
        • osobne  

          To těžko, na Felicii jsem to neměl, na Yeti už to je.

          0 0
          • Dan205  

            A protože to neměla Felicie, tak nikdo :) Zrovna u Felicie, u které se u některých verzi muselo připlácet za otáčkoměr nebo posilovač, se nedalo čekat, že bude mít něco navíc.

            0 0
      • psbiker  

        Taková připínací ochrana má jistě lepší ochrannou funkci než nalepovací folie, která ochrání tak nanejvýš lak. Dá se taky operativně nasadit teprve před rizikovou vyjížďkou. Vidím samá pozitiva.

        0 0
        • mirorek2  

          Oblepil bych tím i gumy, aby se nepoškodily třeba od ostrého kamení

          4 0
          • TK75  

            Nebuď troskař…nejlíp vlézt i s kolem do zorbingové koule, nejen že bude vše čisté, ale sjezd dostane úplně novou dimenzi

            0 0
          • novas752  

            Také boky plášťů, když tam dá tu háčkovou stranu sucháče, mohlo by to i vylepšit přilnavost. :-)

            0 0
    • Vrci  

      Jako transportní ochrana do vlaku, přívěsu autobusu, do bedny v letadle hezký. Ale bylo by to třeba na všechny trubky. Na jízdu za mě ne. Je to škaredý.

      0 0
    • ripovic  

      Napríklad mna to inšpirovalo, ale k trochu gustióznejšiemu riešeniu. Ochrannú nalepovaciu pásku mi kamienky prerazili ako nič. Tak som ju ztrhol, objednal som čierny kydex, nahrial, priložil a vytvaroval. Na ráme to pekne drží pomocou obojstrannej lepiacej pásky. Síce to chrani iba spodok rámovej trubky, ale zato dokonale. A vyzerá to ako by to tam patrilo od výroby…

      2 0
    • Libores  

      Podle mě super. Hlavně když si uvědomíte, že sucháč se prodává v mnoha barvách! Může každý den ladit kolo podle nálady, rořního období nebo barvy ohozu.

      0 0
    • melda  

      Na ty sucháče bacha. Bruna to stálo kariéru https://www.csfd.cz/…uno/prehled/

      0 1
    • kamaro  

      A co takhle na ten rám dát mirelonové trubky, které se používají na izolaci potrubí. Instalace i její odstranění během chvilky a vzhled je přeci subjektivní…

      2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.