• Micey

    V ramci zvaneni u fotek jsem narazil na pro me zajimavou vec, spusta lidi pise, ze minimalne 12s retez se vubec nema nytovat.. fakt s tim takhle mate blby zlusenosti, pise se to i v nejakejch ofiko materialech/ma­nualech? Jsem dalek toho zpochybnovat konkretni zkusenosti, ale rychlospojky me serou a poslednich par let ten dvanactkovej retez normalne nytuju a (vicemene:)) vzdy ok..

    Jak u vas?

    Jo a co se tyce ty rychlospojky, to mate ten spesl bazmek, nebo to delate normalne kombinackama? Spousta lidi tu rychlospojku vozi, to pak davate v terenu dohromady jak?

    0 0
    • MlokCZ  

      Kleště na rychlospojky se hodí pouze pro rozpojení. Na spojení nepotřebuješ nic, na to stačí nasadit a šlápnout na pedál. V terénu potřebuješ nýtovačku na dorozpojení problematického článku místo kterého dáváš rychlospojku. A rychlospojku jen spojuješ.

      5 0
    • kamaro  

      Nýtoval jsem jen 11s, když jsem ho potřeboval prodloužit. Jinak na rozpojení na něm mám rychlospojku. Funguje to zatím normálně.

      Kleště mám jen doma, v terénu vozím takový drátek za dva dolary z Ali a tím se to dá rozpojit. Spojit se dá bez nářadí, jak píše MlokCZ.

      Spojky rozpojuji opakovaně a měním je až s novým řetězem – taky bez problému.

      0 0
    • skillzthatkillz  

      Doma používám normálně kombinačky. V terénu max nytovackou roznytuji poškozený spoj a dám další rychlospojku.

      0 0
    • adam1  

      Kombinačky a trochu grifu ,nýtovat já už nee:)

      0 0
    • kubad  

      od té doby co vymysleli rychlospojky u mě od 9so nenýtuju – zbytečná práce navíc

      1 0
    • matbiker  

      Spojku vozim uz od dob 8 rychlostnich sad, mam dojem ze uz z obdobi retezů Sedis. Jedenactkovych rozlozenych retezu, hlavne v terenu, ale i na silnici, jsem videl uz celkem dost. A 12s v mem okoli nenytuje vubec nikdo. Pro ruzne nestastniky vozim na naradicku prilepene dokonce spojky 3. 12s Shimano i Sram a jednu 11s.

      Kamaro by mohl hodit odkaz na dratek. Ja mam celkem silne prsty a dokazu to rozlozit i klasickym multitoolem, ale nejaky „dratek“, treba i do cestovniho vercajku by se mohl hodit.

      Abych to jeste doplnil, letos jsem jel jen par zavodu na horakovi a v kazdem jsem videl 2–3 lidi, jak stoji a jebou se s retezem, a vsichni jakoze vysvihani, rychli a… bez presmykace, takze 12s.

      0 0
      • kamaro  

        Je to taková blbost, ale funguje to a spojka se tím dá rozpojit… https://m.aliexpress.com/…8890141.html?…

        Ale nýtovač je stejně potřeba pro odstranění poškozené části.

        0 0
        • adam1  

          Nová 12sp spojka od sh teda drží brutálně ,tím přípravkem nevím jestli by šlo ?Kmc asi ano

          1 0
        • matbiker  

          Pokud je to kaleny drat, tak by to mohlo pomoct. A jak jsi psal vyse, v terenu stejne nepotrebujes rozdelat spojku( asi by se nejaky specificky pripad nasel), ale potrebujes odnytovat ohly/zkrouceny clanek a vrazit tam spojku. Proto mam reltivne tezky multitool od Unioru s kvalitnim nytovacem a na nem, jak uz jsem psal, 3 spojky, kvuli takovym jako je Madhence a spol. :-).

          0 0
        • Kos_CZ  

          Spojka se dá rozpojit i tkaničkou z boty…

          0 0
          • MirosPikos  

            Chtěl jsem to včera napsat, ale to by to muselo z mobilu jít :) Jinak je to geniálně jednoduchý řešení a fakt stačí mít kousek paracordu v cajku na kole. Když náhodou člověk nemá tkaničky (BOA) a nebo si je nechce rozvazovat.

            0 0
            • Kaire  

              No na SH spojce sem pretrhnul tkaničku. Držela fakt brutálně, až na třetí pokus povolila. V terénu to taky není taková tutovka.

              0 0
              • Breakpain  

                Tak v nouzi zapres o sutr a druhym to otevres, ale da se to jen kdyz urves retez /hazku, jinak neni moc mista.

                Ale samozrejme priznam, ze zabavne to nebylo …

                0 0
      • novas752  

        Třeba poprvé spojenou 12spd rychlospojku Shimano jen tak rozpojíš dost těžko. Ale proč by to člověk dělal… vícekrat rozpojenou už jde, pomocí řadícího lanka které je s sebou dobré také mít (pokud neni elektrika samozřejmě).

        8, 9 a většinou i 10spd jdou rozpojit pouze rukou.

        0 0
    • madhence  

      Nevozím ani spojku, ani nýtovačku, spoléhám na ochotné bikery okolo. Jednou jsem takového ochotného i využil.

      Od dob 12s už nenýtuju, pouze roznýtovávám. 10s jsem ještě nýtoval. Nejdřív jsem to zkoušel i s 12s, nenapadlo mě, že by se to nemělo. Později jsem se to tady dočetl, že to lidi nedoporučují. Jenže snýtovat je je dost sr*ní a navíc mi to vždy, tedy dvakrát, v terénu povolilo. To nechceš. Rychlospojka to řeší.

      Na rozdělání Sh 12s rychlospojky jsem si koupil takové fórové kleštičky z Číny. Kombinačkama to jde taky, ale je s tím víc práce. Na spojení mám kleště taky (byly v sadě), ale jsou k ničemu, je lepší šlápnout do pedálu.

      0 4
    • skaj  

      Jen tip, pro pripad nouze – rychlospojka se da v nouzi rozpojit tkanickou od bot. Sikovne omotat a utahnout uzel.

      Na doma jsem si kleste za tri dolary koupil na ali.

      Na cesty vozim nytovacku na multitoolu, ale uz jsem byl uspesny i dvema kameny. Prave po te zkusenosti jsem multitool s nytovackou koupil, trochu me boleli prsty.

      Nytovat retez uz nebudu mimo absolutni nouzi, spojka je super. Pouzivam opakovane, rozpojuji na voskovani.

      Pokud nevoskujes tak dalsi tip je mit dve chirurgicke rukavice sebou. Prace s retezem je pak snazsi.

      1 0
      • JachymP  

        Já vozím chirurgické rukavice kvůli mlíku ;) Taky jsem to jednou zkoušel roznýtovat šutrama, ale rychle jsem to vzdal a šel na vlak, to vůbec nechápu, jak se ti to povedlo…

        0 0
        • skaj  

          Uz jsem to nekolikrat vzdaval, i kus kolobezkoval, ale na vlak daleko, tak jsem pak nahodnym pokusem dokazal nytek povyrazit. Ale prsty jsem mel dobite fest.

          Ja ted v rukavicich davam i knot, v dobe predbezdusove jsem v nich menil i duse. Nedejboze kdyz musim nekomu opravit kolo a on porad „zpatecnicky“ maze retez olejem:) Je to o hodne rychlejsi, nez pak ruce nekde otirat a doslova nic to nestoji, nevazi…

          0 0
    • Micey  

      Díky pánové. Mě zajímalo odkud je ta informace že se dvanáctkovej řetěz nemá nýtovat, většina se tváří že je to taková „general knowledge“ a já to přitom nikdy neslyšel, tak mě to mátlo. To už se řikalo o jedenáctkách? Případně, nějaký vyjádření servisáka, nebo nějakej manuál nebo tak?

      0 0
      • Macik  

        No já si neumyl ruce, když jsem vyměřoval délku řetězu a zkrátil ho moc. Tak jsem ho snýtoval a po 200 km se mi to vymstilo. Tak mám na řetězu spojky dvě… :-)

        0 0
        • matbiker  

          2 spojky mám na několika kolech, na 12 i 11s. Dokážu s tím žít…

          0 0
      • matbiker  

        Když najdeš nějaký manuál k nýtování, tak všude bude, že máš použít nový náhradní/odlamovací nýt s naváděčem, nikoli stávající nýt vytlačený z řetězu.

        1 0
      • novas752  

        Kdyby se rřetézbmohl nýtovat tak k němu je patřičný nýtovací čep – jako Shimano má na 8–11spd řetězech. Jediný 12spd který se nýtuje je Campa C12.

        0 0
        • ladys  

          Nenýtuji ani Campu, mám ale jen 9,10,11s

          Jedenou jsem jí rozpojil na trenažeru,ale už měla pár tis a dost rozpojení zasebou…

          0 0
        • HKou  

          A u C13 si lze od vyrobce vybrat. Vzal jsem z praktickeho hlediska nakonec tu spojku, oboji je fajn.

          0 0
      • Mr.Duck  

        On se nýtovat dá, ale potřebuješ na to trochu lepší nýtovačku co umí udělat nový „klobouk“, a hlavně bys potřeboval nový pin který jak píše novas nikdo neprodává.

        Věřím že se správnou nýtovačkou by to fungovalo stejně jako u 11s když znovu použiješ nýt (což mi nikdy neselhalo), ale bez ní bych to už neriskoval. Věřím že to jde udělat dobře ale i kdyby jeden z padesáti povolil tak je to risk co mi za to nestojí.

        0 0
      • Petr L2  

        Nevím jak u jiných výrobců, ale na stránkách KMC to najdeš.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.