• Maxík_1

    Ahoj,

    na zatím nejmenovaném cyklo-eshopu jsem koupi 11s řetěz Shimano HG701. Okamžitě po namontování jsem ho přeměřil šuplerou a na všech místech vykazuje 132.6 (měřeno asi 6× na různých místech). Je to normální? Setkal se s tím už někdo? Na shop jsem poslal reklamaci.

    0 0
    • atty  

      A opravdu Ti šuplera „šupleruje“ správně?

      Ne, že by v dnešní době nebylo možné skoro vše, ale zkusit jinou šupleru či kalibrovanou měrku by nebylo od věci.

      0 0
    • Jakobo  

      Dost vazne pochybyju, ze meris spravne. Uz u 9r retezu jsem mel obcas problem zasunout supleru mezi cepy tak, aby ostri nezapadlo za okraj rolny. 11r je jest uzsi a ta roztez bude asi odpovidat rozteci mezi nozi suplery.

      0 0
    • Maxík_1  

      Měřím posuvným měřítkem od 12 let. Za letošní rok jsem vystřídal 5 řetězů, každý z nich jsem měřil a vždy měly počáteční hodnotu cca 132.2–132.4. Za okraji rolniček to skutečně NIKDY neměřim.

      Vzhledem k ignorantskému přístupu eshopu kupkolo.cz Vám nedoporučuji si kupovat tento produkt:

      https://www.kupkolo.cz/…-11s_z97772/

      Při koupi jsem si vůbec nevšimnul, že to je nějaká nekrabičková verze. Přijde prostě kus řetězu zabalenej v igelitu. Mazání na tom vypadalo originální.

      0 0
      • jannk  

        Ten mám a podle merky úplně ok. Nepropadne ani kousek

        0 0
      • figur  

        V nabídce KK jsou obě verze krabičková i volná oem s rozdílnou cenou. To je fér přístup na rozdíl od jiných, kdy nafotí zboží ve verzi pro koncovýho zákazníka a pošlou ti za stejnou cenu oem. Vypadá to, že jsi dostal, co sis objednal…

        0 0
      • BB  

        A cena odpovídala té krabicové verzi ?

        0 0
    • Maxík_1  

      Takže zřejmě podle příspěvků, kecám a neumim měřit… nechci zpochybňovat Vaše „měrky“ ale měřit to posuvnym měřítkem, je podle mě ten nepřesnější způsob. Dle Vaší měrky, to buď propadne nebo ne, což u 132.6 propadat vůbec nemusí.

      0 0
      • Vilém  

        Tak to reklamuj, kdyz jsi si tak skalopevne jistej, ze ti prodali smejd.

        1 0
      • jannk  

        Merit suplerou naopak moc dobre neni, clovek velmi lehce udela chybu – suplera je prece jenom na mereni neceho jineho a nema zrovna prizpusobeny tvar na mereni retezu. Cimz nerikam, ze je to tvuj pripad :)

        0 0
        • Maxík_1  

          Naopak měření šuplerou vhodné je a je zdaleka nejpřesnější. Je pravda, že člověk při měření může udělat chybu, proto jsem zdůraznil v prvním příspěvku že jsem to měřil 6× na šesti různých místech se stejným výsledkem.

          0 0
          • RomanKa  

            Můžeš měřit i 60×, kdyse bude dělat pořádstejná chyba, bude výsledek stále stejně zkreslen.

            0 0
            • Maxík_1  

              viz. můj druhý příspěvek, není to první řetěz, který měřím

              0 0
              • RomanKa  

                Přísně vzato to neznamená, že to neměříš blbě, ale nebudu tě dráždit :D

                0 0
                • Maxík_1  

                  Přesně vzato jsi člověk, kterej v nedávných příspěvcích napsal tohle: " jsem začátečník, co se snaží techniku a servis kola pochopit a zkoušet, takže si to klidně nechám pokorně vysvětlit :)" čímž bych tuhle konverzaci ukončil.

                  1 0
                  • RomanKa  

                    Aaaa, už se lustruje! :-D

                    Ano, nejsem konstruktér kol ani mechanik, takže když něco nejde „podle návodu“, tak se zeptám. Měření šuplerou ale zvládám, a to v něm nemám ani praxi od 12 let… čímž bych tu konverzaci asi taky ukončil.

                    0 0
                •  

                  měří blbě :-) a ještě se tím tady chlubí ..

                  0 0
              • oddie  

                Dobře, tak zkus uvést, jakým způsobem vymezuješ či samostatně měříš vůli rolniček, abys ji mohl správně vyloučit.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Klacíky od nanuků jsou asi nedostatkové zboží.

                  0 0
                  • oddie  

                    Jako by mi něco napovídalo, že to v tomto případě nebude ani tak nedostatkem klacíků, jako spíš nedostatkem příslušných znalostí ;)

                    0 0
                    •  

                      to nemá cenu…Ale to znám-já taky po 30 letech zjistil , že dělám „něco blbě“ -a čím je chlap starší , tím má více zatvrzelé ego a těžko(hlavně před druhýma) si chybu přizná…

                      0 0
                      • oddie  

                        Ano, v tom je právě ten rozdíl. CHLAP tu chybu umí přiznat, připadně i poděkovat tomu, díky komu na ni přišel. DEBIL kolem sebe akorát kope a myslí si, že tak odvede pozornost od své chyby, ale přitom je tím jen za většího ******…

                        0 0
                        • Maxík_1  

                          Doufám, že tím debilem nemyslíš mě. Opravdu netušim z čeho pramení tvoje skálopevná přesvědčenost, že to měřim blbě. Nevim jestli jsi si přečetl to vlákno celý.

                          0 0
                          • oddie  

                            No, popravdě, nevím, co bych si o tobě měl myslet. Možná špatně koukám, pravda, ale nějak jsem si tu nevšiml, že bys odpověděl na zcela jasnou otázku, jak vymezuješ vůli rolniček…

                            0 0
                            • Maxík_1  

                              popravdě nevím proč bych měl zohledňovat vůli rolničky na čepu. Můžeš mi to tedy objasnit a říct mi, proč bych to měl dělat a kolik ta vůle ve výsledku měření může dělat? A abych si ještě trochu rýpnul do tvé odbornosti, nemyslíš si, že u nového řetězu by ta vůle měla být naopak menší, než u opotřebovaného řetězu? A pokud měřím 6 na sobě nezávislých nepoužitých nových řetězů a všechny mi vykazují podobné hodnoty a pak přijde řetěz, kde naměřím tím samým způsobem o 4 desetiny milimetru navíc, tak stále to podle tebe je tím, že blbě měřím? Znamená to prostě podle tebe, že tam tu šupleru blbě strkáma roztahuju to jak vemeno a dělám to zrovna u tohohle jednoho konkrétního řetězu. To jsem ale motovidlo…

                              0 0
                              • oddie  

                                Super. Takže se tady nabubřele rozkřikuješ, jak měříš od 12 let a jak jsou všichni okolo blbci, ale nechápeš ani tak základní a primitivní věc, jako je konstrukce řetězu. Takže možná od 12 let měříš šuplerou, ale měříš s ní díky své blbosti jennaprosto nevypovídající hovadinu. Gratuluji, zařadil ses skvěle. Trefil jsem se naprosto, naprosto přesně – ale nebylo to těžké.

                                Pošli ten řetěz na reklamaci. Kuk ho změří tou správnou měrkou, která správně vymezí tu vůli, a po právu tě pošle do pr… Aspoň bude nějaká legrace.

                                0 0
                                •  

                                  no legrace by byla, pokud by mu tu reklamaci uznali…

                                  ale argumety maxxika jsou vcelku logické..měří x-řetězů stále stejně (požívá stejnou metodu měření), ale jeden nějak „nevychází“…takže z jeho pohledu vše vypadá jasně…a chyba je na straně dodavatele…

                                  předpokládajme , že řetěz má skutečně takovou počáteční rozteč – další záležitost je, jestli mu ho vymění…Což by mě velmi zajímalo! Já bych byl samozřejmě nekompromisní – můj kalibr se nemýlí !! ha ha ha :-)

                                  0 0
                                  • oddie  

                                    Tak uznat mu to samozřejmě klidně můžou, těžko říct, zda se s tím bude někdo vůbec měřit.

                                    Vtip je samozřejmě v tom, že ten řetěz má rozteč v pořádku, jinak by tou kontrolou neprolez, jen má větší vůli v těch rolničkách, což ničemu nevadí

                                    0 0
                                    • vili  

                                      hm, tak nad tímhle se musím taky trochu zamyslet. Jak říkáš velikost vůle v rolničkách nemá na skutečnou rozteč vliv. Ale pokud měřím posuvkou řetěz č. 1 a řetěz č.2 měřený stejnou metodou vyjde jinak, tak má skutečně jinou rozteč, ať má vůli v rolničkách jakoukoli. Protože v obou případech se rolnička přitlačí na obou stranách na čep a tedy měříš vždy stejnou vzdálenost, ne? Respektive pokud má rolnička stejnou tloušťku stěny. Asi si to budu muset nakreslit …

                                      0 0
                                      • oddie  

                                        Samozřejmě že NEMÁ stejnou tloušťku stěny, v tom je ten vtip. Proč jsi něco takového předpokládal? Kreslit si nic emusíš, už se to tu probíralo do detailů, včetně detailních rozkresů a vysvětlení, kde která vůle vadí a kde která ne.

                                        0 0
                                        • vili  

                                          Pak je to jasné, díky za osvětu. Historii si nechám na dlouhé zimní večery.

                                          0 0
                                      •  

                                        jde ale taky o to, že čelisti posuvky mají na hrotech zúžení a to není na středu čelisti-ty tedy nepřitlačíš válečky (rolničky ) na střed čepu rovnoměrně, ale jen z jedné strany tedy naměříš více než pokud by by válečky při měření seděli, jak mají(po celé ploše doteku na čepu řetězu). Prostě změřit přesně takto úzký řetěz klasickou šuplerou (s klasickými-standardními čelistmi) já neumím…

                                        0 0
                                • Maxík_1  

                                  To, že nezohledňuji nějakou tvojí novinku „vůle v rolničkách“ neznamená, že neumim měřit. Ukaž mi ten kalibr, který to podle tebe má být a já ti garantuju, že 99% cykloservisů to měří dle tvého názoru špatným měřidlem. Zároveň mě velice zajímá to technické provedení, jak to dokáže eliminovat tu vůli.

                                  Neodpověděl jsi mi ani na další otázky například, kolik ta vůle může činit?

                                  Konstrukci řetězu samozřejmě chápu, ale nechápu jak ty můžeš být tak zatvrzelý ňouma, který naopak neumí přiznat, že to zřejmě měřím dobře. Koukám, že jsi z Prahy dej mi adresu, já ti tam ten řetěz přivezu, ty to změříš svojí měrkou a jak tam budeš mít 132.6 tak ti jednu plácnu. Souhlasíš?

                                  0 0
                                  • Jakobo  

                                    A co jako z toho, ze to vetsina servisu meri spatne? Ze je tvuj retez na odpis nebo ze v rolnach neni zadna vule, nevim co z toho chces vyvodit. Jak pises technicke provedeni jak eliminovat vule se tady probirala loni a uz te nekteri dostatecne navedli.

                                    Ted uz vubec nejde o to, jestli ten retez je zmetek z vyroby, ale o zakladni principy, ktere tvrdosijne odmitas. Tak prestan machrovat o placani, oddie a dalsi se ti jen snazi vysvetlit funkci. Najdi si to lonske vlakno, klicove slovo je nanuk, zalez do postele a vlakno si procti. Nezapomen pak na noc zhasnout lampicku.

                                    0 0
                                    • Maxík_1  

                                      Okey, já nevyvracim, že tam ta vůle může být, proto se ho ptám kolik to může činit? Uvědom si, že vy mi tady vmetáte nějaké Vaše teorie, které vyvrací veškeré všeobecně uznávané postupy měření řetězu. Ok, může to tak být, věřim i tomu vašemu speciálnímu měřidlu. Ale když mě tu chcete napadat, tak byste alespoň mohli předložit dostatečné argumenty a důkazy, jinak mě skutečně nepředsvědčíte o tom, že já jsem debil a měřim to skutečně blbě. Pokud je to jak píšeš, tak všeobecně uznávané míry 132.2 – nový řetěz, 132.8 řetěz na výměnu jsou mylné, protože při tomhle měření se nezohledňuje vůle v rolnách. A pokud se pletu, jak tu vůli při měření šuplerou zohlednim?

                                      0 0
                                      • Maxík_1  

                                        Ono jako říct – neumíš měřit je dost neurčitý. Já se obhajoval jenom, že to tou šuplerou dělám správně a nevím o způsobu jak to udělat přesněji, pokud mám zahrnout do výpočtu tloušťku stěny rolny, už to neznamená že fyzicky blbě strkám šupleru do řetězu… Chtělo by to se jasněji vyjadřovat, ale vy jste mistři světa a snědli jste Šalamounovo hovno…

                                        0 0
                                        •  

                                          kdybys používal takovou měrku nemusel bys tady řešit nějaké…a popouzet starý B-F mazáky!

                                          a tu svoji šuplérmetodu kvůli který chceš reklamovat řetěz si strč „fyzicky“ někam :-)

                                          0 0
                                        •  

                                          PS: evidentně máš blbou náladu – ber to trochu s humorem!

                                          Já sem taky po 30 letech zjistil, že vlastně nasazuji plášťě blbě! Dnes ho umím nasadit i bez montpák, předtím jsem ho mrvil montpákami…No učenej z nebe nespadl a já -taky samouk ,jsem uznal svoji „nevědomost a nešikovnost“…

                                          Někdy trocha pokory a respektu před zkušenými mazáky neuškodí, že ? :-)

                                          0 0
                                        •  

                                          a když už máš tu šupléru a umíš s ní měřit 11 řetěz lépe než já…tak zkus měřit oběma páry čelistí-jak „vnitřní rozteč“ přes válečky rolny, tak i tu „vnější“ (při tom musíš mít ale samozřejmě předepnutý řetěz) a z naměřených údajů pak spočteš vůli v rolnách

                                          0 0
                                      • Jakobo  

                                        No prave. Nikdo ti cilene nenadava, ale jde o to, ze arogantne reagujes ty. Mas tu o tom obsahle vlakno tak si ho sakra najdi a konecne procti, je tam vsechno vysvetlene.

                                        0 0
                                  • Rockodendronus  

                                    „Konstrukci řetězu samozřejmě chápu“… ale nechápu, co je vůle v čepech a jaký to může mít vliv na měření. Hochu, ty máš dost. Méně arogance a více otevřenou hlavu by to chtělo… Ale pěkně to vlákno roste, už je tu osobní konfrontace, kdy přijde na řadu Hitler? ;)

                                    Odkázal tě na témata, kde se to řešilo. Neumíš používat hledání? Všechno je tam uvedeno.

                                    0 0
                                  •  

                                    https://is.muni.cz/…1_retezy.pdf

                                    nejdříve zkus nastudovat…a pak diskutuj s oddiem!

                                    0 0
                                    •  

                                      je tam napsáno i jaká je tolerance rozteče u nového řetězu dle normy ČSN

                                      0 0
                                      • xtonda  

                                        Myslíš, že Shimano jede podle ČSN?

                                        0 0
                                        •  

                                          pokud chceš něco prodávat na našem trhu, nemůžeš si zase tak moc vymýšlet! A zvláště v dnešní době pod dohledem Bruselu-EU..ČSN EN, harmonizované normy ..a tak…

                                          0 0
                                      •  

                                        a nejlepší legrace je v tom, že vyhrál nejlevnější řetěz, který zrovna nemá takovou propagaci!No doufám , že bude mít diplomku i někdo , kdo takto porovná převodníky a pastorky!

                                        ..PS: samozřejmě přesné podmínky tohohle testu (třeba použité komponenty) si autoři docela hlídají-vzhledem k tomu jakou energii do toho vložili (fyzickou i duševní), pak je zcela chápu

                                        0 0
                                        • xtonda  

                                          Akorát mě pobavilo, že mazal WD40 po 500 km. Když po pročtení zdejších mazacích vláken vidím jakou z toho někteří dělají vědu.

                                          0 0
                                          •  

                                            v pohodě..WD stačí-zvlášť pokud měl kryt na řetěz a od předního kola tam nelítalo bahno .

                                            Důležité je, že byli všechny řetězy testovány za cca stejných podmínek.. Já WD používám spíš jako nouzovku, když není nic jiného po ruce a na bahňáka (takový moje testovací kolo)

                                            0 0
                                            • Alojs01  

                                              Když jsem kdysi používal WD, tak i za nejlepšího počasí na silničče nevydrželo déle jak 100km. To „šustění“ pak bylo k nevydržení… 500km si nedovedu představit :-)

                                              0 0
                                    • xtonda  

                                      V tom článku píšou, že podrobný popis postupu měření je v druhém článku, máš ho taky?

                                      0 0
                                      •  

                                        nee.nemám…ale myslím , že na tohle téma už tady bylo dost:-) Co bych si já osobně pořídil-klasickou šupléru digitál s upravenými měřícímy břity -tak aby se vešly bez problémů i do uzších řetězů…a měřit rozteč mezi čepy s eliminací vůle ve válečcích (tedy jak už jsme psal-měřit vnitřní rozměr přes válečky a pak "vnější rozměr přes válečky ) a pak střední z těchto dvou naměřených hodnot hodnota je právě ta rozteč..127 mm (nový řetěz)-jak uvádějí v článku.

                                        ale to vše vždy přebije sundání řetězu (rychlospojka) a porovnání délky s novým řetězem („kalibrem“) …No ještě by to chtělo vychytat měření opotřebení u ozubení-ale to už je jiná liga :-)

                                        0 0
                                        • xtonda  

                                          Já sem si to loňské téma našel a celé přečetl a tam právě není zmíněno to co je naznačeno v tom článku, prostě změřit klasicky šuplerou dvanáct článků, dva články a odečíst, tím se eliminuje jak velikost tak vůle válečku bez blbostí jako šprajcování dřívkem z nanuku a mělo by na novém řetězu vyjít oněch 127 mm, pokud na používaném vyjde přes 127,8 mm, tak popelnice, tak sem si chtěl ověřit, že sem to pochopil dobře. Víš aspoň co je to za časopis a číslo?

                                          0 0
                                          •  

                                            Teď jsem měřil novou 971 SRAM svojí obyčejnou posuvkou(je to na hranici-kvůili šířce čelistí)

                                            Naměřené hodnoty (ber je jako střední-tedy průměrné z 10-ti měření:

                                            "vnitřní rozteč-přes válečky (rolny)! mezi 1, a 11. čepem-nýtem) : 119,9 mm

                                            „vnější“ : 134,1 mm

                                            takže průměr je KOLIK?127,00 mm !

                                            přesnost mého měření (měřidla a metody) je odhadem cca 0,05 mm

                                            PS samozřejmě největší sranda je vymezit vůli v řetězu při měření z vnějšku-aby byl zhruba stejný přítlak čelistí jako při měření "zevnitř (tah – tlak) -ale pár profilů z boku a zeshora a trocha hraní se závažíčky nebo gumičkami…

                                            Takže je snad už KONEČNĚ jasné, že není ani tak důležitá vůle rolniček , ale vůle v čepech řetězu!!! (tedy vůle mezi nýtem a dírou v bočních"vnit­řních" profilech článku řetězu)

                                            PS: Mám taky nějaké svoje know-how! a za info se platí! Existují Normy a zdroje jejichž zveřejňování je Zakázáno! a pokud chceš k ním přístup-musíš zaplatit! Vzhledem k tomu že pracuji ve státní zkušebně , tak vím kolik tisíc platíme ročně za volný přístup k normám (jen náhled) a kolik se platí za „vytištění“

                                            0 0
                                            •  

                                              ale doufám, že jsi dostatečně inteligentní, abys pochopil, že je lépe řetěz sundat (rychlospojka ideální) a poměřit s novým stejného typu i výrobce! než se s tím takhle babrat a měřit s takvou přesností ) pak je už jen na tobě jaký máš systém…jestli měníš jako já při prodloužení 112 článů o cca 7 mm celkově na celé délce a pak dáš nový a ten ojety dorazíš na bahňáku nebo s tím jedním řetězem dojedeš nadoraz a zlikviduješ i pastorky a u těch vašich slavných 1×11 a EAGLE 1× 1 i převodník.. :-)))

                                              0 0
                                              • xtonda  

                                                Sundavání řetězu i když mám spojku a kleště je otravná a špinavá práce zvlášť když ke konci to chci hlídat častěji. A systém právě zatím nemám, na loni koupeném kole pomalu končím původní řetěz. A kazeta mi stojí co dva řetězy, takže otázka jak moct to hrotit.

                                                0 0
                                            • pepek  

                                              To je ovšem zajímavý, že deset roztečí půlpalcovýho řetězu kupodivu dohromady dává 5 palců. Na to by člověk bez šuplery nepřišel.

                                              0 0
                                              •  

                                                ale tady snad jde také o výrobní tolerance u nového řetězu , že!? Vzhledem k tomu že původní dotaz byl o „jakési“ reklamaci…

                                                Že si má přečíst dotaz tazatele – než tady bude dávat někomu kázání – na to by člověk přišel i bez šuplery, co ? :-)

                                                0 0
                                                • pepek  

                                                  No vzhledem k tomu, že jsi měřil uplně jiný kus a jinou značku, tak je to tvoje měření tazateli uplně k . . .

                                                  0 0
                                                  •  

                                                    já jsme tady snad naznačil postup jak správně měřit rozteč řetězu a neztrapňovat se reklamací , jen kvůli tomu, že někdo špatně používá posuvku a neumí vymezit vůli v rolnách a čepech…

                                                    Ty máš ale sakra dlouhý vedení .-) ty nečteš ostatní příspěvky a nevidíš k čemu nakonec diskuse sklouzla-tedy že x-let měří řetězy blbě..? :-)

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    No dobře, že jsi šel zrovna kolem, tady se to řeší léta- a ty máš všechno sofort vyřešené.

                                                    0 0
                                            • xtonda  

                                              No vidíš, a právě proto jak nepraktické je měřit ten vnější rozměr mi přijde praktičtější změřit n a 10 + n článků zevnitř a provést rozdíl.

                                              0 0
                                              •  

                                                no já prostě musím být originální..nooo :-)

                                                0 0
                                    • doubleingram  

                                      A takto to meris/merite, u 10 a 11? Vymezit vuli a 127,44 na 10 clancich je uz na vymenu?

                                      0 0
                                      •  

                                        tak já bych šel klidně na těch cca 0,5% (tedy asi při 127,6– 9 tky to tak cca dělám. 6 až 7 mm na celý řetěz-112 článků) ) jak píše Mlok…ale je to záležitost zkušeností – ony i to opotřebení převodů je dost specifická záležitost..takže když jedu už třetí řetěz na kazetě klidně i přidám…prostě si to vychytej kolik ta kazeta vydrží řetězů na tomhle opotřebení

                                        samozřejmě tohle profíci neřeší, ale pokud nechceš vyhazovat zbytečně peníze uděláš si v tom systém

                                        0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Je mi jedno, co jsi psal predtim. Ale ten se vztekas jako maly harant a ja se bavim:)

                                    0 0
                • vili  

                  Zeptám se možná jako syn vesnického idiota a televizní rosničky, ale pokud porovnávám měření šuplerou s měřením přes měrku, tak mě vůle rolniček nezajímá, ne?

                  0 0
                  • oddie  

                    To záleží na tom, jakou máš tu měrku. Jsou kousky, které tu vůli vymezí, pak tě skutečně nemusí zajímat. Poku máš kousek, který ji nevymezuje, tak tou měrkou testuješ úplně stejnou hámotinu jako když špatně měříš šuplerou. Důsledkem je ale jen zbytečně brzká výměna řetězu, nic tím nezkazíš.

                    0 0
                    • vili  

                      Aha, tak ty různé měrky to vysvětlují. Zatím jsem se vždy potkal s měrkou co funguje stejně jak šuplera – tedy „roztáhne“ rolničky od sebe a skutečná rozteč je pak = NAMĚŘENÁ mínus VŮLE ROLNIČKY, ale měl jsem za to, že to všechny měrky měří stejně a tedy na tom nezáleží…měl bys odkaz na tebou zmiňovanou měrku, která tuto vůli nevymezí?

                      0 0
                      • oddie  

                        Někde v tématech, kde se tohle už probíralo, byl odkaz na „správnou“ měrku. Já ji nepoužívám, takže odkaz schovaný nemám.

                        0 0
                      • Jakobo  

                        Nejlevnejsi asi bude Shimano TL-CN42

                        0 0
                      • marshalll  

                        Zrovna jsem to prolejzal a asi to bude tato: https://naradi.heureka.cz/…tez-tl-cn42/

                        Zajímalo by mě, o kolik bude horší pokud zatlačím na tuto měrku (https://naradi.heureka.cz/…pni-zelezna/) ve směru ke článkům, kam má druhá strana zapadnout.

                        0 0
                        •  

                          Levnější je lepší…S tím tlačením opatrně..to je stejné jako s posuvkou…3 lidé naměří s jednou posuvkou jinou hodnotu a to díky právě „přítlaku“ čelistí! a proto jsem tady psal o těch Johansonkách (přesných kalibračních měrkách)-na nich jsem si cvičil ten správný „přítlak“ ..

                          0 0
          •  

            bohužel s tebou souhlasit nemohu! Ocejchovaný speciální kalibr – měrka na řetězy je mnohem přesnější (samozřejmě musíš mít kvalitu)

            0 0
            • Maxík_1  

              kde je tohle psáno? Jak jsi na to přišel?

              0 0
              •  

                léta praxe a odříkání :-)..jsem strojař a pracoval jsem s měřidly i kalibry..Když měříš na mikrometry nemůžeš si dovolit žádný úlety…a Johansonky ti nastaví vždy zrcadlo :-)

                0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Obyc suplera na mereni jedenactkoveho retezu vhodna neni. Tecka. Uz je o tom napsano nekolik clanku.

            0 0
      •  

        na svoji měrku se mohu spolehnout- dle toho že s ní měřím dost dlouho a měřím i nové řetězy, mám na ní „skoky“ po 0,2 mm . Je to MNOHEM přesnější než měření posuvným měřítkem!!

        11 řetěz už je tak úzký že břity měřidla nejsou uprostřed válečků – a ani to nejde ! Pokud vím, tak většina posuvek má měřící břity zúžené k jedné straně a nikoli vystředění na střed čelistí! Takže rozhodně neměříš přesně- břity jsou zcela u kraje válečků a vzhledem k jejich vůli …

        Ve vší úctě , to že měříš tak dlouho posuvkou, ještě není zárukou že měříš dobře (PS: pracoval jsem 2 roky v německé firmě jako kontrolor-a pokud bych měřil takový řetěz tímto způsobem jako ty šéf by mě kopl do zádele!!)

        Pokud máš nějakou extra šupléru co má břity na čelistech zúžené symetricky -pak se ti hluboce omlouvám za kázání ! :-)

        0 0
        • Bubaaak  

          Jeje :D

          Pokud s měrkou měříš dost dlouho, tak se na ní spolehnout nemůžeš, časem se opotřebuje. V servisech jí mění zhruba co půl rok.....

          Jeho šupleru jsem nikdy neviděl, ty asi ano. Tak asi máš pravdu, pokud nejseš vedle uplně. 11s řetězy šuplerou měřit jdou, jen nesmíš mít kopyto od číňana.

          To že si pracoval v německý firmě, ještzě neznamená, že ta firma za něco stojí. Třeba ja jsem na skopčáky vysazený.. Moje auto je od německýho zakazníka, co jsem si vykřičel hlasivky, než jsem ty jeho bastly odstranil. Kámoš měl z německa motorku, nadával jsem stejně. Bosch, co dodat, jejich svíčky nefungujou, alternátor nefunguje… Rám ghost, jo na pohled pěknej, ale člověk si ho nesmí prohlížet, i čínskej author je líp zpracovaný. Ne fašouny fakt ne.

          0 0
          •  

            a jéje…ty chytrolíne..kolik si ty přeměřil hřídelů do převodovek nebo dokonce pár převodovek navrhl?Co ty víš o nějakém řízení kvality a normách ISO ?

            a hlavně tvoje zkušenost je jiná než ostatních..tak nezobecňuj! a „fašouny“ si nech „na doma“ – tyhle pojmy sem netahej tady nejseš na Novinkách …

            0 0
            • Bubaaak  

              Takže ZF?

              Ano o ISU jsem už bohužel slyšel, dokonce jsem musel aktivně dohlížet a vymýšlet pracovní postupy… to je jedno.

              Ano, moje zkušenosti jsou odlišne, stačí se podívat na testy adacu třeba :D hele ne, nemá to cenu.

              Ty budeš plácat obecný pravdy, já zkušenosti a stejně to nikam nepovede, chtěl sis zamachrovat fajn, seš prostě světovej :)

              0 0
              •  

                jasně..mám stejnou zkušenost! Vím jak to v praxi funguje…ale když ti tam jednou týdně jezděj němečtí soudruzi a koukaj ti pod ruce-dáš si pozor, že? Snad je evidentní, že díky Němcům se kvalita vyráběných aut ve Škodovce zvedla! Stačí porovnat kvalitu felicie před a pak po Němcích! Nebo ty toohle snad nechceš vidět?

                0 0
                • Bubaaak  

                  Jen tak mimochodem, Felda už vznikla pod taktovkou VW a to už jim kecalo do výrobních procesů, docela dost.

                  Co udělali, narvali těžkej 1,9D na nápravu, která chudinka kňučel o milost. Neřikám že Feldu 1,9D jsem neřídil hrozně rád, ale nebylo to pro její kvality, ale pro její recesistické chování :D

                  Ne, mě se nezavděčíš. Možná bys to mohl zkusit přes BMW (ale BMW bych si nekoupil, vždy najdu lepší alternativu), to ZF a jejich závodní minulost, Eibach a Bilstein, kámoš miluje Siemens telefony, tak možná kvuli němu ten siemens, ale pračku, ledničku bych si od Bosche nekoupil, pardon siemense. Každá země má něco co umí líp a co umí hůř, jen skopčáci se uměle přechvalují a zas tak dobří nejsou. Nedej bože jedinci, to je horší kolikrát jak já..

                  0 0
                  •  

                    .....kdy že to oficiálně vstoupili němečtí soudruzi do Schade Auto a.a.s ? mrkni na feldu před a po…klasika zadní páté dveře (rezivění) , vůle na kastli…atp.

                    a pak porovnej třeba Golfa I – 1,6 diesel rok výroby 1983 ( !) a škodu 120L (1987) !!! Obě vozidla jsem vydatně užíval a mohu porovnat dílenské zpracování a hlavně výdrž! Ano rezatěly obě auta …ale golfík najel 350 000 (jen generálka vstřik . čerpadla) a škůdka jen 125.000 – co mi k tomu řekneš ty „antifašisto“ :-)

                    … dnes už jde ta výdrž dolů..ale to je ve všem jak v autech, tak bílém zboží , a i v komponentech na kola..

                    ale je fakt, že jsme také viděl nějaký dokument o německých „supertancích“ dnešní doby Leopard-jak dostaly na prdel v Syrii )používali je v rámci podpory tureckým bratrům..myslím že kurdové jim je likvidovali nějakýma ruskýma RPG nové generace..tuším 20 na kaši ? (musel bych to zase najít na netu) ..takže s tou chválou máš trochu pravdu :-) …

                    0 0
                    • xtonda  

                      Podle Wikipedie VW získal 30 % Škoda auto v Dubnu 91, v Prosinci 94 podíl navýšil na 60 % a v Prosinci 95 na 70 %. Filcka se tedy už vyráběla ve spolupráci s VW, vstup proběhl již během produkce modelu Favorit. Nejstarší verze Favoritu byla se znakem na straně a škvírou v masce dole z roku 87, tenhle model měli rodiče. 1. facelift z roku 91 měl znak v masce uprostřed bez škvíry. Pak byl 2. facelift v roce 1993 už ve spolupráci s VW s logem v masce uprostře a se škvírou, byla reklamní kampaň na 548 zlepšeních, to si pamatuju. Víc viz Wikipedia.

                      0 0
                      •  

                        jo ten 94 jsem myslel…Ale mám tedy pravdu..příchod Němců znamenal zvýšenou kvalitu výroby..to jsou ta „zlepšení“ !

                        0 0
                        • xtonda  

                          No ale ty Felicie vyráběné už za účasti VW rezly jak prase.

                          0 0
                          •  

                            no když neměli Němci většinový podíl asi také neměli rozhodující slovo , co se týká řízení kvality…To je snad jednoduchý..Ale to bychom museli zjistit personální obsazení klíčových pozic, že?

                            0 0
        • Maxík_1  

          Světoslave, ty jsi tohle téma zahnojil svýma naprostýma nesmyslama. Jak může bejt tvoje měrka odstupnovaná po 0.2 mm přesnější, než šuplera se kterou ti to změrim na 0.1 mm? Tím posuvnym měřítkem to jde změřit naprosto přesně, ale ty to zjevně neumíš. Jakejkoliv řetěz ti změřim naprosto přesně. Teď jsem si přivezl novej SRAM X1 a má 132.2.

          0 0
          •  

            OK-tak prostě neumím měřit řetěz na 11 posuvkou..vy­vracet vám to nebudu. Jenže na rozdíl od vás jsem se přesným měřením pár let živil…No asi to nebyla dobrá firma, když mě tam tak dlouho zaměstnávala…ha ha ha..

            0 0
          •  

            Měrka-kalibr plní přesně ten účel ke kterému je určená-dokáže zjistit míru opotřebení řetězu a není třeba řetěz přeměřovat „šuplérou“ .

            Rozhodně se s ní lépe pracuje a rychleji..a přesnost je zcela dostačující..a pokud mám pochybnosti , pak si ji přeměřím přesnějším měřidlem…

            Nevidím důvod proč šaškovat se šuplérou , když mám praxí ověřenou měrku…a proto jsem si ji také pořídil!

            0 0
            • Maxík_1  

              Trochu mi unikají souvislosti ve tvých příspěvcích. O pár řádků výše mi píšeš, že se mnou nesouhlasíš cituji: „bohužel s tebou souhlasit nemohu! Ocejchovaný speciální kalibr – měrka na řetězy je mnohem přesnější (samozřejmě musíš mít kvalitu)“ A následně tady plácáš něco o rychlosti měření a že nevíš proč by jsi se měl plácat se šuplerou? Je mi úplně šumák v jakých zahraničních firmách jsi pracoval, ale když mi tvrdíš, že měrka, která měří na 0.2 mm je přesnější, než ocelová šuplera s přesností 0.1 mm, tak jsi pro mě matlal a tlučhuba.

              0 0
              •  

                Ok–ať si udělá každý obrázek sám…Já si nekvalitní řetězy z e-shopů nekupuji jen kvůli tomu abych „ušetřil“…

                Pokud čtu dobře -tak problém tady máš především ty – se „svým“ řetězem a jeho reklamací..

                0 0
    • Maxík_1  

      To: Figur, jasný takže jsem dostal, co jsem chtěl. Vytahanej řetěz. Díky za konstruktivní příspěvek :-D

      0 0
      • figur  

        Ono celý tohle vlákno je konstruktivní, o ničem.

        0 0
      • jannk  

        My fakt nevime, co jsi dostal, ani jak to meris, ale pokud to je fakt novy shimano retez, tak me nenapada, jak by dokazali jeden vyrobit hned vytahany :) a 132.6 bych uz na merce poznal. Ale jak psal Vilem – proste ho vrat, ne?

        0 0
        • pepek  

          Nemusí ho vytahat, stačí každou dírku vyrobit o 4 stovky větší, což jistě v malaysii není problém.

          0 0
    • IndyCZ  

      Ale však nikdo nevylučuje, že neumíš měřit. Jen že je nesprávné měření pravděpodobnější vysvětlení než nový vyjetý řetěz. Což ovšem neznamená, že tomu tak nemůže být. Prostě se tě lidi zeptali, jestli měříš správně způsobem ty a jestli měří správně i posuvné měřítko. Když se toto vyloučí, dá se bavit dál. Je to jen výrobek a každý výrobek může být zmetek. Kontrola někdy nezachytí všechno. Jim to nafoť, případně pošli a uvidíš, co se bude dít. Každopádně se pak poděl s rozuzlením. :-)

      Že sis koupil verzi bez krabičky a při objednávání si toho nevšiml je už bohužel tvoje nepozornost.

      0 0
      • Maxík_1  

        Fakt nechápu tu poslední větu. To jako myslíš vážně? Skutečně mi chceš říct, že si za 132.6 na novym řetězu můžu sám, protože jsem se nekouknul, že si nekupuju krabičkovou verzi?

        0 0
        • IndyCZ  

          Jestli ji nechápeš, zkus si ji ještě několikrát přečíst.

          .

          .

          .

          .

          .

          .

          Přečteno?

          Dobře. Takže sis určitě všiml, že se tam o 132,6 mm nikde nepíše, že?

          0 0
    • Maxík_1  

      Což není zásluha moje, nýbrž diskutujících. Kdybys četl pořádně, dočetl by jsi se, že se ptám, jestli se s tím už někdo setkal. Tím jsem měl na mysli člověka, kterej to opravdu někdy po koupi měří a ne že tam jednou za rok strčí měrku z aliexpresu a pak mě tady bude poučovat, že neumim měřit šuplerou.

      0 0
      • Čipera  

        Já jsem se s tím setkal u nového shimana xt. Když jsem po 100 km změřil řetěz, k údivu jsem zjistil, že je měrka na předposledním zoubku nějakých 132,8. Bohužel tohle ti asi nikdo nevyreklamuje. Každopádně si řetěz shimano na kolo už nikdy nedám zlatej sram.

        0 0
        •  

          stejná zkušenost…už kvůli té rychlospojce, která je u SRAMU standardní součástí dodávky..a stejně tak i testy (viiz můj odkaz na test řetězů) jsou v celku vypovídající…

          0 0
      • Vilém  

        Tak kdyz jses takovej suveren, jak tu vystupujes, tak sis mohl dat tu praci s tim, ze bys zkusil najit podobna temata, kde se to resilo, tam bys zjistil, ze se s tim urcite nekdo setkal. Jsi tu dost dlouho na to, abys vedel jak na to.

        0 0
      • IndyCZ  

        Kdybys četl pořádně, dočetl by ses spoustu věcí… Nejsem členem fóra moc dlouho, ale už tak jsem zachytil nespočet dotazů, jestli se někdo nesetkal s tímto či tamtím. Očividné vysvětlení to nikdy není. Tak se vymýšlí stále méně a méně pravděpodobná vysvětlení, až se nakonec po měsíci zjistí, že to skutečně bylo to první, na co všichni upozornili. Neříkám, že je to tvůj případ, ale že je to běžné.

        Proto nechápu, že se rozčiluješ, když se zeptáš, jestli je normální mít 132,6 na novém řetězu a někdo se tě zeptá, jestli měříš správně. Fakt tady nikdo nemá věšteckou kouli aby věděl, že jsi od 12 mistr světa v měření posuvným měřítkem…

        A ano, nové řetězy měří kde kdo. Je tu o tom několik vláken, můžeš si je projít.

        Obligátní otázka na konec: A umíš měřit šuplerou?

        0 0
    • Maxík_1  

      Hoši, utloukli jste mě argumentama. Zřejmě jsem se nevhodně vyjádřil a způsobil si tím veškeré Vaše zbytečné příspěvky v tomto vláknu. Jestli „je to normální“, byla spíše řečnická otázka a měla zdůraznit, jestli se to běžně děje…

      Očekával jsem spíš příspěvek v duchu… jo už jsem koupil řetěz se 132.6 ale na hodnotu 132.8 jsem se stejně dostal až za 800 km.

      Jedinej, kdo tady přispěl normálně, je Čipera, za což ti děkuju.

      Nashledanou

      0 0
      • RomanKa  

        Taky občas očekávám „takovou“ reakci a dostanu „makovou“. Dotaz, jestli měříš správně je dle mého naprosto legitimní a vhodný.

        0 0
        • Maxík_1  

          Pokud pominu, že jsem v prvním příspěvku zdůraznil, že jsem to měřil 6× na různých místech… Následně ve druhém příspěvku jsem všechny ujistil, že umím měřit posuvkou, všechny následující příspěvky přestaly ztrácet význam.

          0 0
          • Čipera  

            Tak to tady chodí na to si zvykneš. Já už tu radši ani nic nepíšu, jen to tu pročítám a kolikrát se i docela zasměješ. :-D

            0 0
    • oddie  

      Schválně, tipovací soutěž, kolik se tu ještě objeví do konce roku takových, co neumí měřit :P

      0 0
      • Bubaaak  

        Ale to je dobrá připomínka, Maxík1 – měřil si to tou šuplerou správně?

        Doporučuji to měřit klidně na 6× na různých místech

        0 0
    • Maxík_1  

      Například Vilém má skutečně přínosné příspěvky v mém vláknu. Rodilý rádce, spoustu zkušeností, kterými mě zde obohatil a typická pomoc „už se to tady určitě řešilo“

      0 0
      • Bubaaak  

        Ale však už to je napsaný i zde, ano shimano občas udělá botu a omylem půstí do oběhu řetěz, který po 100km provozu se tváří, jak kdyby najel 1000km. Několikrát se to na foru řešilo.

        A měřil si ten řetěz správně?

        0 0
        • Maxík_1  

          Tohle je řetěz, kterej nenajel vůbec nic. Nechápu jak jim to mohlo projít výstupní kontrolou a jak něco takovýho může Shimano vůbec vypustit. Myslel jsem, že ten řetěz tak třeba skutečně má být..... Předpokládám, že to mají v kupkolo namotaný na nějakym klubu a pouze z toho odcvakávají, tím ta úspora oproti krabičkové verzi. Je dost pravděpodobný, že řetěz z toho kluba budou dál rozposílávat, proto jsem sem hodil ten odkaz. Napsal jsem na kupkolo, ať si jdou radši tu šarži přeměřit, ale jak říkám „no answer“ takže je to asi nezajímá.

          0 0
        • MatS  

          Ale už ho chudáka nechte. Musím se ho zastat. Píše, že měří šuplérou řetězy dlouho. Vždy mu u nových řetězů vychází běžné délky jak se na nový řetěz sluší. Nyní změřil opět nový řetěz a to několikrát a vyšlo mu, že je delší, než má být. Tudíž z technického hlediska předpokládám, že použil stejnou metodiku měření. Pokud neměřil blbě předtím v minulosti, což vzhledem k naměřeným hodnotám nevypadá, tak ani poslední řetěz nemohl měřit špatně. Leda by byl úplný idiot a měřil to s 2 promile v žíle.

          Zkrátka Shimano vyrobilo nekvalitní řetěz. Pokud to kupoval přes eshop, může do 14 dnů vrátit. Pokud to chce reklamovat, má právo, protože ho ještě nepoužil. Otázkou je, jestli Shimano někde udává toleranci, jak dlouhý může být jejich řetěz. Pokud ne, není se čeho chytit a jde jen o vůli prodejce, jestli to uzná či nikoliv.

          Tím bych toto uzavřel.

          0 0
          • RomanKa  

            Já to teda z té debaty chápu tak, že se chtěl zeptat, zda je normální, aby měl nový řetěz 132.6. Na to se ho někdo zeptal, jestli měřil správně, což je dle mého normální dotaz, ale zjevně se to dotklo něčího jemnocitu a dál už se diskuze odvíjela oním nekonstruktivním směrem.

            Přitom např. otázka Oddieho je zcela na místě. Ta vůle ten milimetrový rozdíl udělá ajn cvaj.

            0 0
    • newrider  

      Jo je to jasné, mi se to taky stalo. Koupil jsi normálně před natažený řetěz.

      0 0
      • oddie  

        A nezkusili jste ho hodit do pračky? Mně se kdysi v pračce srazily kalhoty, tak by třeba řetěz taky moh…

        0 0
        • Maxík_1  

          a takhle vtipnej jsi se už narodil nebo jsi se to naučil tady na bikeforu?

          0 0
      • newrider  

        Normálně tam prodávají i před natažené lanka, aby se to nemohlo dál natáhnout.

        0 0
        •  

          děláš si legraci ..ale u některých tlakových zásobníků na tekutiny se požívá tzv, autofretáž..co je vlastně takové „přednatažení“ :-)

          0 0
    • David888  

      Ahoj,

      já teď koupil ten samý řetěz na koloshop.cz.

      Taky zabalený jen v igelitu a nový má 132,5mm.

      0 0
      •  

        takže je vše v pořádku, těch 132,6 mohla být malá chybka při měření, neřešit a jezdit

        0 0
        •  

          ne naopak! …132,5 je velká chybka měření! Max je tady specialista na měření šuplérou a ten chyby nedělá!

          132,6 je správně!

          .

          0 0
      • madik  

        Tu 701 taky vozim uz delsi dobu a je to strasny drzak. Najezdil jsem s nim snad 5–6k a uplne cumim. Jako novy jsem ho nemeril, tak nevim jakou mel puvodni delku. Shimano mohlo zacit pouzivat pevnejsi ocel, co se pomaleji opotrebovava a proto radeji udelali retez o neco delsi aby nestrilel 2 tisice kilometru..

        0 0
      •  

        no…je to tedy docela dost! já mám u nového řetězu max toleranci 132,4 a jezdil jsem od silničních řetězů Sedis , Rohloff, Shimano , Sram…

        ale je fakt, že počáteční větší vůle může být kompenzována větší výdrží …a naopak správná počáteční vůle je k ničemu, když se vám řetěz vytáhne po 500 km na 133 mm !

        řetězy měním při 132,8…a pak je dojedu nadoraz na „bahňáku“

        0 0
        • Espen  

          Pořád se tu řeší za kolik km je řetěz K.O. Ale nějak se neřeší čas používání řetězu? Mě spíš přijde, že by hlavní ukazatel měl být ten čas. Když 500 km pojedu rychlostí 15km/h(lemra), bude řetěz v provozu (motohodiny) cca 34h. Kdežto 30km/h bude na 500 km v provozu jen 17h. Přijde mi divný, jak se tu hodně lidí přiklání k tomu, že mají řetěz po 800km K.O.,když každý ho vlastně může používat různě dlouho. Mě totiž přijde strašně divný, že mi řetězy vydrží oproti zde udávanému nájezdu strašně dlouho. Na C9 mám přes 2000km a měrka vůbec nezapadne.

          0 0
          •  

            no jo chlape! Máš částečně pravdu..ale objektivní by spíše byl přenášený výkonxčas (tedy celkově přenesená mechanická energie)…Což by vlastně dnes nemusel být takový problém s kvalitním cyklocomputerem (rychlost), ujetá vzdálenost, čas..) a „dynamometrem“ na pedálech (měření síly působící na pedály)…

            Pak by to bylo relativně objektivní..ale samozřejmě je třeba započítat i vliv prostředí (nečistoty, „suchý“ řetěz..)

            Tak si říkám,jestli někdo takto „vážně“ životnost řetězů vyhodnocoval! To je už na doktorát :-)

            PS: výše jsem dal odkaz na test řetězů – a je to dle mého docela bráno na „vědecké úrovni“..

            0 0
    • Josech  

      Dle vseho to vypada, ze neumis merit suplerou, ikdyz skalopevne a nesmyslne tvrdis opak. Od dvanacti let…

      0 0
      • atty  

        Já bych z tazatele zase nedělal úplného pitomce (jak se někteří více či méně vtipně i nevtipně snaží).

        Můj první dotaz byl taky ve smyslu – zda umí měřit šuplerou, zda umí měřit řetěz, zda nemá blbou šupleru atp..

        Nicméně asi dostatečně vysvětlil, že šuplerou měřit umí, má s tím zkušenosti, neměří asi první řetěz v životě (takže ví, jak má šuplera kam a jak zapadnout při měření) a šuplera je OK.

        To, že je řetěz takto „vytahanej“ už od výroby asi primární záměr nebude, nicméně vše je možné.

        Zálěží na tom, jak se to bude vyvíjet – pokud je řetěz od novoty na 132.6 a i tak vydrží třeba 1000km, pak OK.

        Pokud bude za 300 km vytáhlej přes míru a na výměnu, pak to rozhodně správné není. Jenže těžko reklamovat řetěz třeba po měsíci ježdění – proto se taky udává nějaká ± základní délkě nevytahaného řetězu 132.2.

        A je úplně jedno, zda jde o „krabicovku“, nebo OEM verzi – jako kdybych si kupoval zlevněné nové gumy na auto a přišli by „sjeté“ na 5mm vzorku a dál jsem řešil, zda takhle ještě 30kkm vydrží, nebo za 5kkm budu muset měnit.

        Takže mi to vychází tak, že to správné nebude a nedivím se, že to uživatel řeší. Problém je, že se mu většina lidí snaží podsouvat, že měřit neumí nebo měří blbě. Je to samozřejmě taky možnost, ale pokud tohle měří léta, šuplera je OK, měří opakovaně a na více místech, pak asi rozdíl mezi 132.2 a 132.6 pozná. Není to žádná atomová věda…

        0 0
    •  

      požívám měrku Čz Řetězy – kalibr F Velo..je odstupňovaná – 132,2 po 0,2 mm až po 133,2.

      Pokud má člověk pochybnost, vždy si ji může přeměřit kalibrovaným měřidlem (posuvka) …a pokud by mě přišel takový řetěz 132,6 – okamžitě bych reklamoval a přiložil fotku z měření (a klidně bych k tomu dal štempl z akreditované státní zkušebny, kde nyní pracuji -klidně i protokol)…Těžko by asi mohli něco dělat-a pokud by dělali problémy udělal bych jim na netu reklamu!

      0 0
    •  

      Takže shrnuto:

      pokud chceš skutečně solidně posoudit počáteční délku a pozdější opotřebení řetězu pořiď si jako kalibr nový řetěz!

      (a klidně si ho nech odborně proměřit,aby splňoval normy)

      a pak stačí jen všechny ostatní řetězy porovnávat s tímto! a pokud máš už nějaký jetý-stačí sundat a porovnat délku s tímto řetězem..

      Snadný že?

      Samozřejmě to chce určitou zkušenost a systém, kdy řetěz ještě nechat (o kolik mm je delší než „kalibr“) a kdy vyměnit za nový, případně jich pár protočit na jedné kazetě, převodníku…(a hlavně nemusíš řešit nějaké vymezování vůlí rolniček)

      a tím končím…sem se nechal nějak unést :-)

      0 0
      • Bubaaak  

        Ale on nový řetěz má, má dokonce i ten, kde naměří 132,2 (ten koupil dnes? A pak několik let pravidelně předtím…).

        šlo mu o to, zda u Shimana je normálních 132,6, protože u značek YBN, KMC, Sram už je to docela jetý řetěz.

        Případně pokud je 132,6 jak dlouho vydrží, oproti konkurenci.

        Na to dostal odpověď že u několik lidi s Shimaňáckým řetězem má obdobný zkušenosti, ale také že jde koupit se 132,2. Pokud se mu to nelíbí ať to vrátí.

        A pak několik recestických zda umí měřit, protože ho to děsně točí :D

        0 0
        •  

          no ale jak jsme si tady (jak jsem doufal) vysvětlily tato míra není objektivní neb nevymezuje správně vůle mezi válečkem a čepem řetězu a nevypovídá o jeho opotřebení. Tedy pokud ji bereme absolutně!

          když já používám kalibr-změřím nejprve nový řetěz a pak pokud se na této míře protáhne o 0,6 mm (relativně-tedy vůči novému) měním. (samozřejmě přesnější měrka je ta, která umí vůle v čepech vymezitt-viz můj odkaz a obrázek výše)

          Co je důležité je ** rozteč čepů** ! takže klidně řetěz s mírou 132, 2 může mít stejnou rozteč jako řetěz s 132,4 !

          Takže nejlépe by bylo pokud by vzal ten řetěz s mírou 132,2 a porovnal celkovou délka řetězu s tím „reklamovaným“ – 132,6 (nebo 132,5?)…možná by se divil pokud by délak byla stejná!

          PS: domníval jsem se, že už je to z odkazů, které jsem zde uvedl jasné ! + samozřejmě viz poznámky oddieho..a dalších starých bikefórových psů :-)…

          0 0
          •  

            už je těším až se na bf bude podrobně rozebírat kolik závitů má mát čepička ventilku, tohle je dobrý zábavný počteníčko po ránu:-) Mloka na vás, ten by vám vysvětlil jak to s těma řetězama a jejich správným měřením vlastně je.

            0 0
            • MlokCZ  

              Už tu bylo celé vlákno, ale to zřejmě nestačilo.

              0 0
            •  

              já si zase skromně myslím, že jsem to shrnul stručně a výstižně a žádná velká věda to není!

              0 0
      • MlokCZ  

        Ono to bylo vždy od začátku o poměření s celým řetězem. A na výměnu to je při 0,5% prodloužení.

        Všechny ostatní metody vznikly pouze pro usnadnění měření, protože celý řetěz nesrovnáš, pokud není sundaný z kola.

        A je vidět, že to pořád hodně lidí nechápe včetně Bubaaaka.

        A pro ty co to pořád nechápou, tak celý článek včetně srovnání různých měrek

        http://www.bikeradar.com/…ained-46015/

        0 0
        •  

          je zajímavé, že jim tam chybí ta měrka se třema zobáčkama (Shimano) -jak ji uvádím na obrázku výše!

          Takže jsi to také pěkně shrnul…

          0 0
          • MlokCZ  

            Maji tam Shimano CN42, ktera je ok.

            0 0
            • marshalll  

              Nějak nerozumím tomu, proč by to nešlo s klasickou měrkou od Kovysu: http://www.vseprokolo.cz/…11362-146721

              Přece když ji ze strany lehce zatlačím ve směru ke článků kam má zapadnou, tak tu vůli též vymezím.

              0 0
              • xtonda  

                Protože ta měrka asi s nějakou odhadnutou vůlí počítá, čili tímhle stylem bys mohl měnit pozdě.

                0 0
              •  

                protože měrka se třema zobáčkama právě dokáže vymezit ty vůle v rolničkách! a měří tedy řetěz ve stejném smyslu (z jedné strany rolen)

                0 0
            •  

              jo pardon..nevšiml jsem si , že má také 3 zobáčky ! :-)

              0 0
        •  

          jo a už se tady někdo zabýval měřením opotřebení ozubení převodů? Na to měrky asi nebudou..ale zkusím něco „vygooglit“ :-)

          0 0
            •  

              no v jednoduchosti je síla.. :-)

              ale dle mého dnes ztrácí taková měrka smysl-a to právě díky protlačovaným systémům 1×11 a 1× 12..K čemu vám to je, když zjistíte že 2 nebo 3 pastorky jsou jeté a ostatní OK? Stejně náhradní neseženete a musíte kvůli tomu vyhodit celou kazetu!!

              ..a to se přece výrobcům, prodejcům vyplatí , že? Ale to je dnes normální filozofie..ať u aut nebo ledniček, praček, PC, mobilů, aut…

              Někdy nastane opravdu absurdní situace-koupíte si za x tisíc ledničku a pračku-samozčejmě A++! – ale za 3 roky vám odejde a servisák vám řekne že ložisko u pračky vyměnit nejde, protože je to „napevno“-takže celou novou pračku!!

              To skutečně ušetříme! ..Kdo má všech 5 pohromadě tak tenhle konsumní podvod prohlédl a alespoň , když něco kupuje, obejde pár servisáků (nejlépe dobrých známých) nebo diskuzí na netu a udělá si obrázek, který výrobce je alespoň trochu v tomhle solidnější! Někdy energ . třída B je paradoxně úspornější než A +, že? a hlavně můžete v pohodě vyměnit nejvíc zatížené součástky…

              0 0
              • vili  

                Neuvěřitelný, jak se dá od reklamace řetězu dostat k energetickým třídám u lednicek, aniž by se te někdo na něco ptal. S tebou si doma asi moc nepovídají, ze?

                0 0
                •  

                  no jasně..a o čem teda ten internet fóra a chaty asi jsou? Prostě mám zrovna povídavou náladu a nic jinýho se mi dělat nechce…

                  0 0
    • DALIS  

      Pánové, tak jsem si z dlouhé chvíle,nejsem na švihu prší, přečetl ty vaše rady. Nikdy jsem nový řetěz neměřil,až po nějakých 500–1000 km. záleží hodně jaký převod používáte,jaký terén jezdíte.Mám kola silniční, tak biková.Měřím řetězy posuvkou zhruba 45 let.Nikdy se mě nestalo, že je pastorek špatný. Měním na míru 32.9.Používám schimano.duru,ul­tegru,xtr,xt,j­ak řazení Di2,mechaniku­.Maxíkovi radím.NASADIT ŘETĚZ A JEZDIT.PODLE MNE NEMÁ CENU REKLAMOVAT.ZTRÁTA ČASU! Asi je možné,že jsi narazil na zmetek.Já také nakupuji na kk, Zatím vše v pořádku,až na jednu rychlospojku.

      0 0
    • figur  

      Nejapný pokus o rehabilitaci blbé měrky na řetěz z důvodu deště.

      Používám tzv. blbou zubatou měrku na řetěz (Kovys), která řetěz napíná a tudíž v měření zahrnuje i tu jednu mezeru navíc. Změřím nový řetěz a měrka vlastně nezaleze – ale protože se dotýká rolny, tak řetěz napíná. Pak změřím po čase ojetý řetěz a měrka zajede (včetně té mezery navíc) na třetí zub. To je výstraha pro výměnu řetězu, protože délkovým porovnáním s novým řetězem bude o cca 0,5 cm (tedy o cca 0,5%) delší. Vzhledem k tomu, co jezdím – lehký terén, les, polňačky atd na HT 29er, ta situace nastane po cca 3tkm. Ano, po každé jízdě utřu řetěz suchým hadrem, stejně jako kluzáky vidle. Prostě mám tento miniservis v trvání snad minuty zažitej.

      A moje otázka je, co je na tý měrce tak blbě, když ona tu chybu v měření od počátku bere v úvahu a měří vlastně jen to vlastní protažení, o které jde? Nebavím se o setinách mm, o které se změní i ten zmiňovanej čep. A tak mně ty rádoby sofistikovaný měrky připadají jako jeden z marketingových triků, kterých je kolem nás spousta.

      Ani nebudu říkat, kolik na kazetě a klikách XT mám najeto, protože tomu většina neuvěří. Dobře – 17 tkm a nejpoužívanější pastorky začínají trochu vrčet, ale vizuálně převodníky ani pastorky nejsou vymletý řetězem. Mám rád perfektní chod kola, jinak to měním. Omlouvám se za úvahu rozsahu menšího románu.

      0 0
      •  

        ale to už tady taky je…používat měrku jako „relativní“ měřidlo-změřit nový řetěz a pak o 3 zoubky navíc :-) a vyměnit řetěz..-i já takovou měrku využívám..

        zcela dostačující a pokud používáš stále stejný typ řetězu od stejného výrobce..

        0 0
      • Rice  

        O tý vůli jedný rolničky při měření je tu někde vlákno, ani nevím jakej je aktuální pohled na věc u jeho iniciátorů. Ale zkoušel jsem pár řetězů měnit až lehce nad 133mm, tedy ± se započtenou/odeč­tenou vůlí jedný rolničky. A náhodou se to tak nějak sešlo, že další řetěz jsem musel vyměnit převodník a občas si trošku divně sedal řetěz na kazetu (používám střídavě dvě kazety). Takže jsem se hodně rychle vrátil k původnímu posuzování délky řetězu a měnim kolem 132,86 – 132,93, podle toho jak mam zrovna rozplánovaný vyjížďky.

        0 0
      • xtonda  

        Ta měrka počítá s vůlí a rozměrem válečku u nějakého konkrétního řetězu. Výrobci ale striktně dodržují jen rozteč čepů, u vnějšího a vnitřního průměru válečku už to tak striktní není, u užších 11sp řetězů se taky váleček rychleji opotřebí. Pokud na novém řetězu měrka ukazuje dle očekávání, pak se dá čekat, že je s tím typem řetězu kompatibilní a i při naměření 75 či 100 % opotřebení to bude cca odpovídat. Nicméně pokud u nového řetězu ukáže 50 % opotřebení, tak pak se podle ní prostě nebudu řídit, protože bych měnil zbytečně brzo.

        0 0
    • DALIS  

      Abych téma trochu odlehčil.Dívali jste se pánové na MS. Nádhera!

      0 0
      •  

        ..jo a o tom hlavně ta cyklistika je ! O ježdění na kole a ne o sporech , kdy měnit správně řetěz a jak ho správně měřit!

        Díky za připomenutí :-)

        0 0
    • kyl  

      https://youtu.be/fllbcAoYtK4?…

      Zas nějakej novej výmysl.

      0 0
      •  

        ufff…tohle překoná i SRAM EAGLE 1×14..:-)

        0 0
    • va-bo  

      Obnovuji zajímavou diskusi. Dnes jsem nasadil nový, originálně zabalený řetěz SRAM PC X1. Změřeno měrkou ČZ Strakonice – první zoubek = nový řetěz, v pořádku. Měřeno posuvkou digitální na několika místech, naměřeny hodnoty mezi 132,5 a 132,8 (posuvka ukázala 132,77 ale setiny nelze brát u posuvky vážně). Pro jistotu změřeno ještě posuvkou klasickou a naměřeny hodnoty mezi 132,5 a 132,7. Řetěz v době měření nasazený na biku, napnutý ramínkem přehazovačky. Co na to odborníci na měření řetězu?

      0 0
      • Doyle  

        Co na to říct, na silničku 11s používám pouze Campagnolo C11, to je pro mě nesmrtelný řetěz a na bike 12s používám Sram XX1 Eagle gold. Na 132,6 se jen tak nedostanu…

        0 0
        • va-bo  

          Je to tak. Asi změním značku. Dosud jsem měřil pouze měrkou a tak jsem skutečné rozměry vůbec neřešil. Zkusil jsem to posuvkou a hned nastal „problém“. Je otázka, jestli to vůbec má cenu řešit. Jelikož jezdím většinou po lese, tak budu muset vymyslet něco odolného vůči bahnu a marastu vůbec. Zkusím připlatit za KMC.

          0 0
          • novas752  

            Klasický měrky i šuplery ale měří včetně vůle v rolničkách řetězu, která nemá význam, podstatná je rozteč čepů řetězu a její změna.

            0 0
      • novas752  

        Sundat, pověsit a zmeřit.

        Nový článek by měl mít přesně 12,7mm (0,5"), krát vhodný počet článků (100 článků má 127,0cm, nebo měř celej řetěz od začátku prvního vnějšího článku po začátek posledního vnějšího, články tam mají rovnou hranu a dobře se to měří) Opotřebovanej řetěz na 0,5% prodloužení pak má 12,763mm na každym článku = 127,6cm na 100 článcích, 6mm rozdíl se odečte velmi snadno a na celym řetězu to bude ještě trochu víc.

        Sram řetězy co jsem zatím měřil (cca 6ks PC-1130) měly nový vždy 127,0–127,2cm na 100 článků.

        0 0
        • va-bo  

          Souhlasím, že měření rozteče čepů by bylo přesnější. Zkusím pověsit oba řetězy vedle sebe a porovnat, udělal jsem to sice, abych nemusel počítat články před zkracováním, ale rozdíl jsem nezměřil. Ale 6 mm tam určitě nebylo, odhaduji tak 4mm. Asi jsem měnil zbytečně brzy.

          0 0
      • deda  

        132.5 mam po 10000km na X01

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.