Podzim je tu a s ním celá řada novinek na příští sezónu.
Hrňte to sem :)
Podzim je tu a s ním celá řada novinek na příští sezónu.
Hrňte to sem :)
Dnes vyšel nový Grail a prostupností na 57 mm pláště
https://www.canyon.com/…/race/grail/?…
Nový Scott Addict gravel rovněž a prostorem pro pláště 57 mm
https://www.scott-sports.com/…ddict-gravel
Scott 2027 celý na webu
Stejně jako KTM
KTM překvapily, celkem povedený. Ale překvapily i cenou (nejvyšší modely). Když to člověk srovná s tím, co může mít od ROSE nad REDu s wattmetrem, tak nemá smysl kupovat něco jiného. Smysl má jen čekat, že cena spadne zas k 5k.
krásná cena a krásný kolo
Konečně výrobci pochopili, že je 45 mm na gravel nedostatečné. Vítám průchodnost na MTB pláště.
no takze nastala doba zdrazit MTB plaste ve specifikaci < GRAVEL >
45 je ideální rozměr
Grail se mi celkem líbí ;-)
Vypadá sympaticky. Některé vychytávky se mi celkem líbí, ale není teda z nejlehčích.
No a tradičně barvy nic moc, i když ty nejvyšší specifikace už mají větší custom výběr ;-)
Mně se moc líbí ta Acid barva na CF SLX 8 AXS… Za necelých 130k mi to přijde jako skvělý deal…
Naprostý souhlas, krása, a teď už tomu jen dát 32 kola a bude to super:)
V tomhle jsem konzerva! No tož uvidíme, co nám budoucnost přinese a odnese! ;-)
JJ, ta mi taky přišla celkem zajímavá ;-)
Nepředpokládám velikou prodejnost u nového Grailu. V první půlce 2027 už to půjde do slev. Neudělat top závodní gravel model na 32" kolech je nyní chyba. PR řeči o maximální výkonnosti v závodním pojetí nejznámějších, dálkových gravel závodů zní aktuálně celkem mimo, prostě mylně bez 32" kol. U dlouhých gravel závodů to je největší přínos.
Bohužel se Canyonu nedaří načasování, nový Grail bude brzy mimo, stejně jako přišli celkem pozdě s novou geometrií u Luxe. Navíc Grail je úzkoprofilové závodní náčiní s krátkýma klikama, to bude na nerovném povrchu sbíječka.
Jsem zvědav jak to s 32" ve finále dopadne. Úplný přechod na 32" u gravelů si nedovedu představit a pak bude otázka pro kolik lidí to bude zajímavé. Každopádně teď bude celkem velký zájem všech dlouhánů vyměnit stávající 28", takže na tom asi nejvíc vydělají firmy, které s 32" přijdou nejdřív.
Formy na rámy tvoří Canyon minimálně dva roky před uvedením do prodeje, to se o 32-er ještě moc nemluvilo. Tak to teď musí nějak okecat, aby to nebyl úplný propadák, což možná nebude, pokud se nikdo s velkých hráčů na trhu neobuje do 32-er grvl.
Kdo dneska dělá top závodní gravel na 32" ?
Až tydle nové gravely za cenu delšího „dosahu“ umožňují lidem jako jsem já (s botou velikosti 47), si nekopat špicí do pneumatiky při zatáčení … nedovedu si představit gravel na 32" který by to třeba v L-ku umožnil …
Já budu muset doufat v zachování výroby 29" gravelů :-)
Factor taky vylezl s novým gravel modelem :-)
JJ, ten Factor je celkem úlet, již jsem zaznamenal u Kolokrámníků! ;-)
Za mě je to bomba, stejně jako ta cena :-D
Uvídíme co na to Vaky?
pro závodníka super věc ale kolik je tady takových?
Každý druhý! :-)
Nové Magury Race Pro
PS: škoda, že jsi to nové vlákno nezaložil o 2 minuty dřív. Přidal bych to rovnou sem místo do starého vlákna :-)
Krásný !
Souhlas, jen ta cena. Jsem zvědav, zda budou vypouštět i nějaké více XC brzdy s podobným designem nebo zůstanou u toho plastu v páce.
Nechápu tu paniku ohledně plastových pák. Starám se o troje a je to bez problémů. Osobně jsem nepotkal nikoho, kdo by to nějak poškodil, zato zlomených kovových Shimano pák už jsem pár viděl…
Jedna paní povídala. Také je mám. Chápu, že na DHčku, které opakovaně drsně padá to asi vhodné není, ale ona se urve velni hravě páčka i na kovových Shimanech apod …
mám krabicu :-) zničených magura pák, pravda je, že už ani nevím, co s nimi je, většina chčije někde
Já to měl 50/50. Půlka dobrý, půlka tekla kolem hadice. Díky ale už ne. Na Spuru mám Hope XCR E4 a na sjezďák asi dám GR4
Magura má 5 let záruku na těsnost, takže je otázka, zda nebyl problém v instalaci…
Nebyl.
Takže si reklamoval?
Jednou úspěšně, vyměnili celou brzdu, podruhé úplně stejný problém na jiné páce zamítnut. Dle Magury byly úplně v pořádku a vůbec netekly (i když tekly). :0)
Prostě to je plastovej shit, u kterého navíc páčky bezproblémově fungují jen v případě MT5 verze nebo u MT7 je potřeba dát HC3 páčky (nepřeju nikomu zažít mizející páčku pod prstama po tom co se vibracemi ubrousí ten zobáček) a už to nechci doma vidět. Leda když to stojí jako MT5 v akci 20 eur.
Si nevybereš… Mně netěsnily Hope a jak jsem je pořád ovzdušňoval, tak jsem jednou pod kopcem asi zapomněl dotáhnout ten zajišťovací pindík a vyklepal jsem desky na začátku štrůdlu na Špičáku, těsně před tím prvním dřevěným skokem.
Jenže to, co píšeš je uživatelská chyba, ne design error jako v případě Magur. Jo a karbonová páčka u MT Trail Carbon má designově stejný problém jako u MT7, ale tam jsem to už na začátku vyřešil protažením zip pásku skrz ten bazmek stlačující píst a tím páčku zajistil proti pohybu. :-D
Mám všude MT5 s páčkami OAK a funguje to bezvadně… :-)
Ano, MT5 fungují i v sérii bez tohoto problému, protože tam není tento zobáček a páčka se opře přímo o tělo páky. U MT7 to řeší pouze HC3 páčka nebo jiné páky jako např. tebou zmiňovaný OAK.
Nehledě na to, že MT5 mají větší mezeru mezi deskami a kotoučem než MT7. Prostě to byla asi takhle zpětně chyba. Ještě mi zbývají na sjezďáku, ale po zimě tam už asi nebudou… Kdo by chtěl vyladěné bezproblémové MT7 s HC3 páčkami za rozumnou cenu, klidně může dát vědět. :0)
Na bd už ve „slevě“ za 549 € https://www.bike-discount.de/…nbremsen-set
To je hodně velká paráda, jsem zvědav na reálné zkušenosti.
Moc pěkné, radiální uložení pístu má prostě něco do sebe. Jen ta trčící expanzka to trochu kazí…
Aku by malo mat vyhodu to ulozenie piestu?
Brzda je kompaktnější a hezčí :)
Tlačíš na píst v jeho ose a né přes nějakou páku.
To je popis faktu, ale ta vyhoda je kde? Tlacime na piesty cez „nejaku paku“ uz 20 rokov a nerobi to problemy.
Radiální páky na motorkách vždycky brzdí více a s větším citem (neřeknu ti ale proč…)
Není ten cit daný tím, že to jde napřímo pevným poměrem a ne přes nějaké přepákování?
Jsou to prostě odpory navíc – nějaká další páka, čep, popř. u dražších pák (XT a lépe) ložisko. Horší seřízení páky, které se délka mrtvého kroku u Shimana řeší nefunkčním freestroke šroubkem… Jako jasný, funguje vše, ale nějaká řešení prostě smysl mají.
Je to blbé, ale asi se mi to líbí! ;-)
Tak jsem se na to podíval pořádněji na PC, a s tou pákou si už tak jistý nejsem… (-: No zatím jsou furt favoritem asi GR4.
Po GR4 taky koukám, jakou budeš dávat barevnou kombinaci? Nemůžu se rozhodnout :D
Jo tak to je další problém… Proč mají tolik barviček? :-D Zatím asi uvažuji o stříbrných s černým, protože ty se mi líbí, a nebo černé s oranžovým eloxem… Těžko říct… :-)))
Elwing má černé s gunsmoke, kešu posílal fotku, ale nemůžu jí najít. :0( To vypadá moc dobře, lépe než černočerné, byť se ten gunsmoke za mě nehodí ke stříbrným opleteným hadicím. Já uvažuju nad černými se stříbrným, klasické hadice (váha :-D) a dokoupit černá víčka expanzky na páky.
Jak už jsem psal vedle, konečně je na trhu něco hnusnějšího než Hayesy :-D
.
Pls už to tu více neplevelte diskuzí k brzdám, jsme v Novinkách, k brzdám a jejich těsnosti jsou tu jiná vlákna.
Nový gravel od Berria
Vlčí zub začal dělat i náboje
No, ale ta cena je „dentist only“.
Vypadají pěkně, ale zůstanu u Hope nebo DT… :-)))
Čekal bys od WT něco jinýho? :-)
Nevidím důvod proč je brát, nemají nic navíc oproti konkurenci.
ja to teda az tak moc nesledujem tak by som si dovolil zopakovat otazku z predchdazajuceho vlakna z pred roka:
Mna by zajimalo, ci tento rok 1×13 (alebo 14?) dorazi resp. prerazi na silnicky a ci na mtb ozaj zacneme jazdit 32". Jedno aj druhe pomaly musim kupit a kedze to vzhladom na vek uz mozno bude posledne tak aby som az do smrti IN.
pohlo sa v tomto smere nieco v zmysle ze su uz v novinkach nejake konkretne pouzitelne vyrobky alebo len take prototypove experimenty? (pripadne nic)
D.
1×13 bez problémů, stačí když máš UDH patku a Rival sadu s větším převodníkem.
32 na MTB ještě počkej rok
1×13 pri pouziti gravelove prehazky s kazetou
32" se pomalu zacinaji prodavat
to 1×13 (14??) by som rad ne ako bastel ale ciste silnicne riesenie
jestli je to ciste silnicne riesenie, je zalezitost tvejch potreb a kalkulacky. Ze se necemu rika gravelova prehazovacka je uplne jedno.
Neni to zadny bastl. Vse je oficialne schvalene vyrobcem a nekteri vyrobci tak prodavaji nektere modely.
Jenze gravelova kazeta 1×13 má zbytečně velké skoky mezi pastorky a jiná než 10–46 neexistuje. Přitom ideální na silnici by bylo něco jako 10–40z a menší skoky, tak snad se letos dočkáme.
Oproti klasicke Sram kazete 10–33 tam chybi 14 pastorek, jinak jsou skoky mezi prevody stejne s vyjimkou nejlehciho prevodu na silnicni kazete, kde je skok 28–33, zatimco na gravel kazete 28–32.
Oproti 10–36 kazete je jediny rozdil ve skoku na nejlehci prevod, 32–36 vs 32–38–46.
Jakmile se jim podari nacpat na kazetu 14 pastorku, bude to plnohodnotna nahrada 2× systemu.
ale to se preci neda takhle rict. Kazdymu vyhovuje neco jinyho.
Přesně tak, každému vyhovuje něco jiného, takže jedna kazeta 10–46 nemůže vyhovovat všem. Taky bych uvítal nabídku více variant a pro mé použití od 11 zubů (a určitě největší pastorek s méně než 40 zuby). To se ale u Sramu asi nedá čekat. Takže možná nové 13s sady Shimano přinesou větší nabídku, i když nová 13s Dura prý bude taky začínat 10 zuby na kazetě.
Kdo potrebuje kazetu na roviny, poridi si prehazku s kazetou pro 2× system a vynecha presmykac.
Proč na roviny? A pokud mluvíme o 1×13, tak kazetu v nabídce Sramu najdeš jen jednu.
Protoze s mensim rozsahem to bud neni na jezdeni do kopcu, nebo po rovine.
Tak není kopec jako kopec. Určitě budou třeba jiné převody do Alp a jiné na kopce v české kotlině. A asi nikdo nejezdí čistě jen po rovině.
Nekdo jezdi jen roviny, jinak to zprevodovani do Alp a Ceskych kopecku se fakt nemusi lisit. Nemame dlouhe kopce, ale tech prudkych mame habadej a on bohate staci kratky kopec se sklonem 8 % pro nekoho s horsi kondici ci vyssi vahou. I hobby zavodaci oceni lehky prevod, aby si mohli dat ciste vytrvalostni vyjizdku vcetne kopcu.
Je to prostě hodně individuální.
Je to individualni asi tak, ze pres 90% lidi bude v pohode uz s aktualni 13s gravel sadou pro pouziti na silnici jako 1×. Tim myslim predevsim lidi, kteri jezdi pro zabavu, kondici a socializaci. Ne zavodaky atd.
Ale urcite mas pravdu, ze se najdou lidi, kterym by vyhovovalo neco jineho.
Já bych nepodceňoval individuální potřeby, ale ono je to stejně tak nějak úplně jedno.
tak si to nekupuj, pořád máš možnost nechat 2×12, žádné řešení nebude pro všechny :D jinak ty skoky nejsou tak hrozné jak myslíš
čistě silniční řešení není, 1×13 u Sramu existuje jen jako čistý gravel XPLR s kazetou 10–46
což samozřejmě můžeš klidně dát na silnici :D
No a jak by mělo vypadat čistě silniční řešení 1×13? V čem by měl být rozdíl? Jako že v hazce bude tak max jiná pružina ne?
nevím, :D možná menší kazeta na silnici mě přijde 10–46 asi zbytečný rozsah, 10–40 by asi stačilo, ale zaleží kde jezdíš
spíš sem to myslel jako ofiko určení od Sramu, samo na silnici můžeš klidně dát
10–40 fakt nestaci. Myslim, ze na tom nejsem tak spatne a 10–44 s 50t prevodnikem je v Alpach casto fakt hrana. A mensi prevodnik taky moc nechci, pak nemuzu bombit z kopce.
Vozit s 10z pastorkem 50z převodník je dost, to je výrazně víc než běžných 52×11 s 2×12.
50/10 je dokonce o fous těžší než 54/11, který používají profi jezdci. Většina hobby jezdců asi tenhle převod nevyužije, takže menší převodník (i kazeta s menším rozsahem) by pak nebyl na překážku.
ale stačí, mě stačí i 10–36 s 46z plackou,. do alp dám klidně menším placku :D
ale je to hodně individulní, nemá cenu se dohadovat
je to hodně o tom kde jezdíš
no to by mi do kopců nestačilo:D a když bys dal do kopcu menší placku – třeba 42t, tak z kopce při kadenci 105 máš maximum ani ne 50 kmh, to je dost málo :D
Ale jasně je to individuální, já mám 50t jako největší převodník co snesu – pro minimální ztráty W v pohonu.
Sensah má zcela oficiální 1×14 sadu na elektrice.
Chtěl jsem to nadhodit, ale nebyl jsem si jistý! Děkuji za utvrzení! ;-)
Jsou fámy, že i Shimano už bude mít 13 rychlostí příští rok. Co bych ale nečekal je 13 rychlostí přes lanko…
fámy to nejsou -), Dura bude do konce roku a na zbytek konci embargo v Breznu
Že by se po 13 letech objevily nové Saint brzdy? :-)))
vypada to tak. Uz bylo zahodno…
pěkný nženýring… ta řídítka, ten představec, ty minimalistické brzdy…
Ty řídítka jsou šílené no… Podobné jsem kdysi vozil na BMX 20 :-D
Tak inženýring je asi super, když s tím zajíždí výsledky. Spíš design se moc nepovedlo.
Beru! :)
A prej, ze hayesy jsou hnusny :-))
Easy rider vložil do vlákna 32er tenhle odkaz.
Kolo je osazeno 13s shimanem s kazetou 10–48
Nepomíchali se ti nějak ty odkazy? V Cape Epic článku jsou jen ilustrační cyklisti hned nahoře a v článku pod ním je obyčejný SRAM Transmission :-)
Znovu a lépe :)
Jde o tohle
Ta barva je super.
13sp asi je elektrika, co? Docela by mě zajímalo, kam narvali 13sp pastorek a nebo, zda zúžili rozestupy.
Prý bude nový ořech.
Tvl. to néééé. fakt nepotřebujeme další „standart“ ořechů. Stejně jako středů…
Počkej až výrobci (resp. zákazníci) zjistí, že pro dostatečnou pevnost 32'' zápletů potřebuješ buď boost náboje s výrazně prodlouženou přírubou nebo něco širšího :-)
Teď se smějeme ale SuperBoost++ už přichází osy 120/16 a 166/15 vzadu :-DDD
U karbon ráfků to problém nebude. U hliníku by to reálně problém být mohl. Boost na 32" dává smysl.
Tohle je snad predevsim o vypletu, ne ani tak o rafku.
Dnešní výplety jsou vysoce kvalitní, pracuje se malým počtem špic (běžně 24). Je tedy obrovská rezerva na 32-er.
Je a není.
Pamatuju si, jak šíleně měkký bývaly první 29" kola ještě na neboost nábojích.
Hodně v tom hrála roli délka drátů, která tehdy efektivně vylezla proti 26" cca o 3cm.
Hádám, že na 32" bude zase délka drátů cca +3cm, takže na „obyč“ ráfku budeme cca na 320mm? To je hodně.
Ale na tuhém karbon ráfku s výškou třeba 45mm bude na 28d pořád délka odhadem 290mm, to by nemělo být tak šílené.
Měkkost způsobovaly zejména rychloupínáky. Dnešní gravelová neboost kola s nízkým ráfkem a pevnými osami jsou tuhá, pevná a odolná ažaž i s hliníkovým ráfkem.
Ano, ale to jsou vlastně 29". Teď nás čeká další skok, který bude velice podobný tomu z 26" na 29". Silně pochybuju, že 32" na obyč ráfku bude dost pevný. Ale to se uvidí.
Chci videt, jak ty vysoke rafky na XC mtb vozi vetsina lidi :) Ostatne to plati i pro gravel, kde bude mit vetsina lidi klasicke nizke hlinikove rafky, stejne jako ted.
Jak jsem psal výše. Ve výpletech je obrovská rezerva. Dnešní 29-er kola i s nízkými hliníkovými ráfky a neboost náboji a 24 špicemi jsou de facto naddimenzovaná. V 32-er kolech nebude vůbec žádný problém.
Samozrejme. Kdyby nebyla naddimenzovana, budou pod lidma bezne selhavat. Jenze tohle plati uz dlouho, ne-li vzdy.
jiste, naddimenzovana :DDD
neni od veci, kdyz je moznost, sverit nazor lidem co do toho trochu vidi
Zajímavej článek
Nejsem na vyplet znalec, ale muj 24" se ani nehne.U 29 je ta délka dratu znát i přes pevnou osu a karbon ráfek.Ne že by to vadilo)) ale u 32 bych už obavu měl a je mi jasný, že to bude chtít mít opravdu kvalitní a dobře navržena kola v 32
hlavne ten clanek nehlasa pravdy z Vysoke skoly Zivota, ale pouziva v ramci moznosti exaktni mereni ( na ktery se 32palc pozitivové tak radi odkazuji :)
Díky za dobrý článek. No nebude to snadná cesta dostat 32 kola mezi běžnou populaci. Psal jsem to už výše. 29ky jsou vychytané a za pár peněz funkční. Výrobci budou řešit rozteče nábojů, tuhost rámů, vidlic i výpletů. Vše bude těžší a méně tuhé. Každopádně se na 32 kolech rád projedu, ale dám tomu spoustu času :-)
Kolik vážíš? :-)
Já jsem teď nouzově na chvíli oprášil staré SRAM ROAM 30 27,5'' zadní kolo (náboj 12×142, 24 plochých nezeslabovaných drátů, vnitřní šířka 21 mm, vnější 25,5 mm, výška 22 mm, asymetrické ráfky) a dal ho na trail bike s DHF 2,3'' pláštěm. Po pár vyjížďkách na lehkých trailech (v menší rychlosti, než tam proletím na enduru) jsem ten záplet zase odložil do kouta. Když jsem se do toho v zatáčce s aktuálními 87 kg trochu opřel, tak se od zadního kola ozvaly hrozivé zvuky a doma jsem pak koukal na několik pootočených a povolených drátů :-/
Diskuze započala pod 30,5 palcovým gravelem Cube a najednou jsme u trailbiku :-).
Ale i trailbiku s 27,5'' kolama :-P
Navíc 30,5'' je tam jen u velikosti XS (50–654), ostatní velikosti mají 32'' pneu (50–686). Taky jsem to napoprvé přehlédnul :-)
Bude Microspline Road. Odhaduju, že bude kratší než stávající ořech, aby fungovalo odstupňování 10–11–12
opravdu? v dnešní době karbonovych špic? pro low-cost asi souhlas…
Paráda, jeden z největších problémů lidstva vyřešen. :-)
jeste by kazda strana mohla mit jinej pocet zubu a bude to jak za starejch casu viceplacek :-)
Taky z toho asi bude v terénu padat řetěz. Jak za starejch časů víceplacek :-)
podivej se na jejich kanal, maj tam tuhle verzi :)
A testujou nejaky myslim 15kvaltovy kazety