• Mirekn

    Zdravím, potřeboval bych pomoct s výběrem. Měl jsem takový normální horský kola (asi 3) a poslední bylo Kellys (typ přesně už nevim, ale stálo kolem 12k jestli to pomůže). Teď jsem delší dubu nejezdil (asi 2 roky) a rád bych zase začal s novým kolem. Problém je, že žádný z těch kol nestačilo a proto bych potřeboval poradit s výběrem. Myslel jsem, že horská kola jsou dělaná na jízdu v terénu, ale zřejmě ne všechny. Poslední Kellys se po každé jízdě v lese mimo cestu jakoby „roztřáslo“ a potom začala blbnou přehazovačka, brzdy a tak podobně. Potřeboval bych tedy kolo s nádledujícími požadavky:

    • většinou jízda v lese a často i mimo cestu v horším terénu(prostě aby kolo něco vydrželo)
    • rád bych kotoučové brzdy
    • cena do 15k Kč
    • můžete doporučit i velikost pro 183cm a 65kg

    Nevím jak je to s cenou u kol, ale doufám, že do 15k se dá sehnat něco kvalitnějšího co by vydrželo.

    0 0
    • czcore  

      doporučím znásobit cenu x 2

      co je horší terén? lesní cesta z kopce? sjezdovka? hlína? šutry? šišky? kameny? velký kameny? dropy? …

      0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Jsi lehoučkej, ale cenu bych krapánek zvýšil, abys to kolo opravdu nerozsekal.

      Ale, co si budem povídat. Jezdím tractiona na závodech jako prase s váhou 75kg a nic se zatím nepokazilo, bohužel kompfort tam prostě není, protože nižší cenové relace mají katastrofální vidle, proto připlatit.

      0 0
      • Mirekn  

        No právě myslel jsem, že když jsem lehkej, neměl by být problém sehnat nějaký kvalitní kolo na mojí váhu kolem těch 15k. Na tom kole Kellys už jsem potom přestal jezdit, protože jsem se docela bál aby se to nějak nerozpadlo. Párkrát bylo v servisu a ten chlápek povídal, že jestli na tom budu takhle jezdit dál, tak to kolo to moc dlouho nevydrží.

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Servisáci jsou dle mého názoru kecálkové, co povídají, jen aby povídali. Nic hloudného z nich nedostaneš.

          Celé kolo mám v deore a to prostě funguje a proto si myslím, že Tobě bude fungovat ještě dýl a líp. Dle mého bych koupil samotné kolo ve slevě, starší ročník a nechal okamžitě vyměnit vidlu. Třeba epicon na V + špičkový špalky a ubrzdíš vše:) Díly deore vydrží a jejich cena není taková, že Tě zrujnují:)

          Ale jak tak koukám na odkaz od majkeeho, tak Mongoose je pěknej a nemusíš měnit nic. Tora snese podle mě dost a ostatní díly taky:)

          0 0
          • Mirekn  

            Asi taková blbá otázka, ale Mongoose je dobrá značka třeba ve srovnání se Scott, Cube atd.? Nějak jsem o ní moc neslyšel, tak proto se ptám :)

            0 0
            • Dzordano_Bruno1  

              Mongoose je značka jako každá jiná:) CO já vím, tak se právě zaměřuje na styly jízdy, kterou hledáš Ty:)

              Neřeš značku, protože veškerý rámy vaří jedna továrna na východě a dnes si myslím, že už prostě nejde koupit vysloveně špatnej rám.

              0 0
    • martin_bakov  

      kdyz sem to cetl prislo mi mysl porekadlo „Nejsem tak bohatý abych mohl kupovat levné věci.“ Kdyz si stezujes na kolo za 12nact ze nevydrzelo a pak chces koupit kolo za 15nact tak to oproti tomu cos mel predtim asi nebude zadna super zmena.

      Ja mam napr. GF Cobia za 18tisic (sleva po konci sezony jinak by stalo 26tisic), uz to bude rok. Tahal sem to kolo nejhorsima srackama v zime, jel sem na tom asi 20 delsich maratonu bez ohledu na pocasi, 12ti hodinovka v bahne a desti a vsechno funguje jak ma – menil sem za rok jen prehazku a prasklej drat (jinak volejicek na tlumice po jizde a obcas vycistit sracky z retezu a prevodu). Tak nad tim uvazuj – pridas fakt nepatrny mnozstvi penez a budes mit o hodne vetsi uzitek v podobe kola co vydrzi…

      0 0
      • Mirekn  

        No takhle. To kolo stálo 12 asi před 5 lety a třeba se tenkrát za tu cenu dalo sehnat něco lepšího, takže tu cenu bych bral s rezervou. Navíc třeba jsou ceny dneska trochu jiný za stejnou výbavu, takže možná by to rozdíl byl, ale to jenom hádám, proto to nechám na vás.

        Před časem jsem koukal na kola Cube. Byl jsem se jenom tak orientačně zeptat v jejich prodejně a když jsem řekl na co to chci doporučili mi nějakej model za 27k Kč. Cube jsou pěkný kola, ale přijde mi, že nemají moc dobrý poměr cena/výkon.

        0 0
        • mr.antik  

          No jak který, ale ty levnější moc ne. Osobně bych se v této kategorii na značku vůbec nekoukal. A hlavně, brzo budou výprodeje, takže se něco určitě najde.

          0 0
          • krabica  

            Výprodeje už začaly, třeba si pospíšit, aby zbyly velikosti!

            0 0
    • maajkee  

      za tuhle cenu něco takovýho

      a nebo si připlatit za tohle

      to by mohlo nějaký to blbuntí v terénu vydržet :)

      0 0
      • goofy  

        Hůasuju pro Mongoose. Zrovna tenhle jezdi kamos, a starsi rocnik jezdil Maynard a myslim, ze za ty penize pohoda

        0 0
    • Mr.Duck  

      Bych řek tak zhruba http://www.mojekolo.cz/…0-disc-brown by bylo v olrajtu, ale takovejch kol je kolem 15 dost.

      Já bysem chtěl taky kolo na „tvrdší zacházení“, když budou lóve, tak nevim jesi Konu Strinky, nebo jetý Giant DH Team, a sám pořádně nevim co chci, co si mám pořídit? )

      0 0
      • DaSnail  

        strinky , smraďochu… 8o)

        0 0
      • Mirekn  

        Na to GT už jsem koukal předtím a myslím, že vypadá dobře. Určitě ho zařadím do výběru a až budu mít pár tipů na další kola, tak uvidíme který vyjde nejlíp :)

        0 0
        • Ossis  

          Avalanche vydrzi hodne. Mluvim z vlastni zkusenosti, i kdyz jsem mel dost stesti.

          0 0
    • Kami  

      podle mě by ti mohlo vyhovovat něco takovýho: http://atombike.cz/…8-p-768.html ale na to tu jsou už větši odborníci,takže ti ho buď doporučí ,nebo ne :-)

      cena je lehce mimo tvuj rozpočet

      Stejně tu časem budeš mit všechny modely kol do 15000 z inter­netu,takže vybirej rychle,pak už budeš mit těžky rozhodovani..

      0 0
      • Mirekn  

        Nevypadá špatně, ale myslíš, že v ceně okolo 15k je dobrá volba celoodpružené? Před časem jsem někde viděl diskuzi a názory byli, že v cenové relaci tak do 20k celoodpružené nebude moc kvalitní. Samozřejmě, že by se mi něco takového líbilo, ale radši vemu kvalitnější normální než nějakýho celoodpruženýho „šmejda“ za tu samou cenu. Zajímal by mě i názor ostatních jestli se vyplatí nějaký celoodpružený model dejme tomu v ceně do 20k?

        0 0
        • Kami  

          no,právě proto říkám,že od toho tu jsou jini :-)Rám špatnej nejspíš nebude,ale díky němu jsi zase ochuzen o kvylitnější řazeni,kazetu atd..Nadruhou stranu,když koupíš kolo s tou lepši kazetou,lepším řazením,tak zase nemáš odpruženej rám.

          Musíš si říct co je pro tebe lepší.

          0 0
        • Kami  

          no,právě proto říkám,že od toho tu jsou jini :-)Rám špatnej nejspíš nebude,ale díky němu jsi zase ochuzen o kvylitnější řazeni,kazetu atd..Nadruhou stranu,když koupíš kolo s tou lepši kazetou,lepším řazením,tak zase nemáš odpruženej rám.

          Musíš si říct co je pro tebe lepší.

          0 0
        • Kami  

          mně se třeba libi moc tenhle giant http://atombike.cz/…-p-2086.html jenže má zase výbavu na nic.Ostatně v tehle cenove relaci je všechno tak zhruba podobný:-)Možná u nějakyho modelu kola jinyho vyrobce seženeš lepší vidli :-)

          0 0
    • Mirekn  

      Ještě taková úvaha. Kdyby se náhodou cena posunula někam pod 20k nebylo by lepší spíš nějaký enduro/freeride? Neznám přesně ty rodělení jaký kolo je na co, ale možná by tohle bylo ono. Třeba tyhle kola jsou docela pěkný, ale značku neznám a nevím jak je to s kvalitou. Kdyžtak na to koukněte jestli by bylo něco vhodnýho z tý nabídky freeride/enduro.

      Zatím díky všem co poradili.

      0 0
      • Kami  

        pokud chceš dojet dal jak 5km,tak se na tyhla kole vubec nedivej.Jsou strašně těžky.Maji maly rámy a geometrii určenou na skákáni.Takže při vyjezdu do kopce jsi pořád na zadním kole a musíš se strašne naklanet dopředu,aby predi kolo bylo vubec v kontaku s terenem a tím ti strašne ubyde sil.Sjezd si užiješ,ale pokud potom budeš chtit jet nějakou dobu po rovině,tak pri tve vysce odrovnáš kolena diky velikosti rámu.Vím o čem mluvim.Viz.pro­fil :D

        0 0
        • Mirekn  

          No dobře, ale třeba ty endura vypadají, že mají větší rám hodně podobnej normálnímu. U toho freeride je to asi špatný i na normální jízdu, ale to enduro vypadá takový univerzální. Dejme tomu že bych jezdil max 20km trasy a chtěl bych kolo i na blbnutí v terénu, tak po čem bych se měl koukat? Já jsem nikdy na nějaký 100km výlety moc nebyl, takže spíš něco kratšího a potom jízdu v lese kudy se dá :D

          0 0
          • Pedro404  

            20 kiláků ujedeš i na freeridový geometrii, toho bych se nebál, otázka je jestli v týhle cenový relaci to kolo bude za něco stát.

            0 0
          • Kami  

            hmm,mám ten stejnej problém,ale takový kola,aby něco vydržely už právě nestojí těch 15000 ani 20000.Jedině kdyby jsi začal skládat a shánel po bazarech.Třeba z takovýho RB.monster uděláš hodně dobry enduro.Zbylo to ještě něco z toho predchziho kola?

            0 0
            • Mirekn  

              Tak to předchozí kolo mám, ale chtěl jsem ho spíš dát do kupy a prodat. Nevím jestli je dobrý něco z toho používat, protože nic moc kvalitního na něm asi nebude a vzhledem k tomu, že tolik tomu nerozumim abych si kolo poskládal, tak bych radši koupil komplet.

              0 0
              • Kami  

                na skladáni neni zase nějaka velka věda.Stači se zeptat v ochodě,řict jim co potřebuješ a oni ti poradi co koupit a pak to už jen sešroubuješ :-)já právě myslel,že se chceš jenom prj lesem přez pár kořenu a tim to hasne,ale ty tu začinast s tim,že chceš blbnou tzn.skákat?Od toho jsou tu už právě ty drahé komponenty ,aby něco vydržely.Když skočiš s klikama od alivia ,tak se ti po třech skocich vymačkaji ,začne v nich ruzně lupat,skřípat a tvoje povinna vybava na kole budou imbusy,jelikož budeš pořád muset něco dotahvat.

                0 0
                • Mirekn  

                  Se starým kolem jsem jezdil normálně v lese a hlavně mimo cestu to znamená kořeny, kameny a skoky jsem s ním neskákal (nebo aspoň né moc :D), protože to bych se bál, že se rozpadne. S novým kolem bych chtěl pokud možno „přitvrdit“, ale problém je, že občas to bude i na nějakou normální projížďku proto bych potřeboval něco univerzálního. Docela se mi líbí i downhill, ale o tom ani nepřemýšlím, protože s kolem za 20k by to asi ani nebylo bezpečný na to jsou jiný kola, takže prostě takovej freeride v lese a nějaký lehčí skoky pokud to kolo dovolí :D

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Dá se koupit kolo za bůra, který přežije i to DH, ale chce to asi sakra kliku na jetej kousek, a pohodlíčko to nebude )

                    0 0
                • Martin11  

                  Tak to se musím Alivia trochu zastat. Mně vydržely bez jakéhokoliv problému 5 tis. km, tj. bez lupání, dotahování apod. Jen jsem měnil střední převodník. A zrovna jsem je nešetřil…

                  0 0
              • Kami  

                tohle by nebylo rozhodně od věci http://www.cyklo-slachta.cz/…fs150-elite/

                0 0
                • Mirekn  

                  „pro jezdce vyhledávající

                  drsné sjezdy a technické traily, ale přitom se neleknou ani celodenní vyjížďky v náročném

                  terénu“

                  Nevím jak na tom to kolo je s kvalitou, ale podle toho popisu hledám asi něco takovýho. Nějaký skoky by asi taky uneslo.

                  0 0
                  • Kami  

                    tak tvrdě ,aby ten rám praskl určitě jezdit nebudeš.To by jsi musel skákat tak dvoumetrový dropy a výbavu má rozhodně na kolo za 18000 dobrou.U klik už není žádnej 4hran jako u obdobných kol v teto kategorii.Taky je slevněny vic jak o pulku :-)Mně se nelibi ta zadni stavba,jinak bych ho asi bral :D

                    0 0
                    • Dzordano_Bruno1  

                      Když vynechám otřesnou vidlu, otřesnej rám, tak by to šlo.

                      0 0
                    • DaSnail  

                      5 % neni pulka 8o)

                      0 0
                      • Kami  

                        no,dobře budeme počitat :D Dopručena cena kola je zaokrouhleno 40 000 a oni ho prodávají za 18000.Počkat na takovy velky počty musím vytáhnou svoji profi kolkulačku s 853,6 funkacemi a zjištuji,že 2×18000=36 00­0,takže kdyby byla sleva 50%kolo by muselo stát 20 000 z toho nám vyplivá,že je vic jak 50%.Fuj,to jsem se zapotil.

                        0 0
                        • maajkee  

                          asi ti nefunguje kalkulačka :)

                          0 0
                        • DaSnail  

                          tú doporučenú cenu tam dali pre kafky jak si ty ;o)

                          http://www.zbozi.cz/items…

                          0 0
                          • Kami  

                            aha :-) http://www.zbozi.cz/items…

                            0 0
                            • Mirekn  

                              Vždyť je to jedno kolik stálo důležitý je jestli je dobrý. Jinak jsem teď koukal na typy těch kol a nejlepší by asi bylo all-mountain nebo enduro (možná je to stejný). Máte ještě nějaké doporučení techto typů kromě toho Pells?

                              0 0
                              • maajkee  

                                tak ještě jednou :)

                                0 0
                                • Pedro404  

                                  Jojo.

                                  0 0
                                • maajkee  

                                  řekl bych že bude mít celkem odolnej rám, blbuvzdornou vidli ještě s nastavováním zdvihu, přehazka dostačující, kliky uspokojivé, náboje deore při občasným servisu taky vydržej ledasco, brdzy brzdit budou :)

                                  Myslím, že za tu cenu je to pěknej bajk pro „tvrdší“ zacházení ideální.

                                  0 0
                                • Mirekn  

                                  Dobře, tohle jsem taky viděl tak ještě něco kromě těchto dvou? Jinak ten Mongoose asi ne, protože mají jenom M a XL a já bych potřeboval L ne?

                                  0 0
                              • t29  

                                co jsem proletěl pár shopů, tak „renomované značky“ začínají lehce přes 20 tisíc:

                                GT Marathon, spíš rychlé celopéro na dlouhé cestování

                                http://www.mojekolo.cz/…rathon-sport

                                Merida Trans-Mission, ta se blíží tvému stylu ježdění

                                http://www.cykloworld.eu/…n-tfs-400-d/

                                Giant Trance X by tvému stylu taky mohl sedět, jenom v jiném shopu sehnat vhodnou velikost (případně letošní X4, tam ale očesali výbavu)

                                http://www.cykloworld.eu/…-trance-x-5/

                                http://www.cykloworld.eu/…-trance-x-4/

                                0 0
                                • Mirekn  

                                  Přes 20k to už je dost. Původně jsem chtěl 15 a možná by to šlo i do těch 20k ale přes už je hodně.

                                  Co třeba tohle ?

                                  0 0
                                  • t29  

                                    Jako první celopéro v pohodě, časem zjistíš, kam se dál posunout. Rozhodně je to daleko vyváženější sestava než ten Pells za 19 tisíc.

                                    0 0
                                  • Pedro404  

                                    Špatná vidle.

                                    0 0
                                • Kami  

                                  Ten trance by byl asi nejlepší,ale je tu takovej problém.Neříkal,ze chce kolo do 15000?Pro někoho je rozdíl 10000docela znacnej a když u povolil na těch 20000,tak to podle mě neznamená 25000:-DS takovou se můžeme zastavit až na 100000:-DMy přece nejsme prodavači ,kteri chtějí prodat co nejdrazsi kola a vyzdimat ze zákazníka co nejvíc!:-)Jasny jsou to dobrý typy o tom žádná.Jen ma proste danej rozpočet a toho se hold drzme.Ne kazdej si na zachode tiskne petitisicovky:-D

                                  0 0
                                  • Mirekn  

                                    Jasně takový kola mi sem ani neházejte stejně si ho nemůžu koupit a ještě mi teď ty levnější budou připadat, že jsou na nic :D Jinak ta Merida je fakt pěkná, ale stojí moc.

                                    0 0
                                  • t29  

                                    to je tady přece normální postup – člověk přijde s dotazem na kolo za 5 tisíc a odejde s radama na kolo za 50 tisíc :) a často taky těch 50 tisíc utratí :))

                                    Hlavně, za 15–20 má HT, zatímco za 20–25 má fulla v cca podobné výbavě.

                                    0 0
                        • nox159  

                          presne tak… :)

                          konecne cena neni dulezita, dulezita je pouze velikost slevy ;-)

                          0 0
                  • t29  

                    Pobavil mě přední zdvih 80 mm a zadní 150 mm :)) na jiném shopu u stejného kola píšou 140/140 mm, tomu bych spíš věřil.

                    Pells na pohonu a brzdách nešetří, zato náboje, vidlice a tlumič jsou z těch levnějších až nejlevnějších, proto je cena tak nízká..

                    0 0
                    • Dzordano_Bruno1  

                      Lepší je ten Mongoose od majkeeho, ten vydží víc a líp vypadá:)

                      0 0
                    • Kami  

                      toho jak pisou zvih vidle 80mm jsem si všiml až ted :D ale pokud to kolo vážně stalo 38000,tak na tom zase uplně nejhuř byt nemůže přece :-)

                      0 0
                      • t29  

                        cena může být klidně 38 tisíc

                        ale to kolo nestojí za 38 tisíc

                        ;)

                        Za těch 19 tisíc to je vcelku odpovídající, ale žádná hitparáda.

                        0 0
                        • Kami  

                          no,to je jasny,ale kolo,ktery by stálo 38000 a jeho odpovidajici cena by byla 18 000 přece nikdo nekoupi.Zase nějak ****** prodavač :D

                          0 0
                          • t29  

                            Dejme tomu že nějaké kolo má výrobcem doporučenou cenu 35 tisíc, ale je vybavené tak jako jiné kola stejného druhu za 25 tisíc. Když to kolo seženeš jako rok starý model za 20 tisíc, ušetřils 5 tisíc nebo 15 tisíc? :)

                            0 0
          • t29  

            pevný rám

            pevné ráfky

            slušné náboje kol

            slušná vidle

            SRAM

            a je to :)

            Jenže tuhle kombinaci i za těch 20 tisíc těžko seženeš…

            Osobně mám na blbnutí kolo, poskládané na rámu Meridy TFS Trail – popis mám v profilu, pokud sečtu celé kolo po dílech, budu na 22–23 tisících. Velikost rámu 17" + 400 mm sedlovka je na dolní hranici pro moji výšku (178 cm, nohy 83 cm), takže bych ti doporučil 19" rám a sedlovku dát 400 mm, i když nebudeš potřebovat XC posez (běžně je myslím 350 mm a ta délka navíc bude dobrá, aby ti kolem sedlovky nezačal rám praskat).

            Jinak na tvoje blbnutí by bylo dobré něco jako Kona Five-O – geometrie víc do FR než běžné horáky, akorát u sériovky půjdou rychle do kopru náboje kol, na těch se šetřilo. A to je kolo za 30 tisíc… :)

            0 0
            • Hedus  

              Ahoj, musím se smát sám sobě :), jak se Tě snažím nahánět zde po fóru. Nemáš však na sebe žádný kontakt.Rád bych Tě o něj poprosil, protože bych se velmi rád zeptal na nějakou záležitost ohledně vidlice. Jsem ze Zlína.Předem díky Berys

              e-mail beranekd@volny.cz

              0 0
    • Mirekn  

      Zkusil jsem tedy vybrat nějaké varianty co jte doporučovali. Do 20k by to teda bylo asi takhle:

      4Ever Ultra Deore LX

      PELL'S THORR FS150 Elite

      MONGOOSE Amasa Elite

      Je to tak správně nebo jsem na něco zapoměl? Když to máme takhle pohromadě, které z těchto je nejlepší volba?

      Kdybych nějakou dobu počkal a měl dejme tomu těch 25k byl by to velký rozdíl oproti těm do 20k? Kdyžtak sem ještě hoďte nějaký nejlepší kousky do 25k, ale víc už fakt ne, protože to by sme za chvíli byli na 50k :D

      0 0
      • Kami  

        4Ever-má nejlepší výbavu

        pells-odpruženej rám

        mongoose-nemám rád :Dna jeho místo bych dal teda raději toho treka.

        Ale mohl by se teda vyjádřit ještě někdo!

        Jinak z těch do 25000 bude rozhodně dobrá volba ten GIANT trance x4.Má uplně stejný rám jako ostatní tranci vyšši třídy ,pak už se liší tlumičem.Tzn.super základ.Pak už by jsi třeba časem vyměnil vidli atd..

        0 0
      • PatrikL  

        giant trance x4 2010 sa dá nájsť aj za 22k…

        zlý by nemusel byť ani http://velosprint.sk/…rt-09.p.9386

        alebo http://velosprint.sk/…0–10.p.12128

        0 0
        • Mirekn  

          Ghost by byl určitě ve výběru už jsem na něj koukal a řekl bych že vypadá dobře. K těm levnějším mám dát do výběru i GT Avalanche 1.0 nebo neni tak zajímavej jako ty ostatní?

          U tý ceny do 25k jsem našel tohle co tomu říkáte?

          0 0
          • PatrikL  

            v pohode voľba, aj keď hodil by sa tam lepší tlmič :) ak sadne veľkosť, tak ho môžeš zobrať…

            ja som za full..

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.