Navigace Garmin - které přístroje podporují gpx import?

38 nepřečtených
  • MaPa

    Ahoj,

    protože zkušenosti tohoto druhu jsou roztroušené po vláknech a protože mne v podstatě zajímá nikde neuvedené porovnání, poprosím majitele, zda by nebyli tak hodní a nepodělili se o zkušenost s importem navigační linie do jednotlivých přístrojů.

    O co tedy jde? Jedná se mi o situaci, kdy si nad mapou vyklikáte přesný track, tedy kdy body kopírují detailně cestu. Pak je buď uložíte jako .gpx, nebo jdete dál – tedy určíte průměrnou rychlost a dodáte nějaké orientační body po cestě a vznikne coursa .crs nebo .tcx (typu course). Až sem jasné, jen upřesním že potřebuji, aby následující fungovalo i pro situaci že coursu nemám uloženou na Garmin Connect.

    Co dál? U Garminu evidentně existují tři skupiny zařízení. Nejstarší skupina neumí mass-storage, je schopná pouze přímého importu z nějakého softwaru (connect, sportracks, tcx convertor apod.). Vesměs jsou tyto programy webové nebo win/mac. Druhou skupinu tvoří přístroje, které sice podporují mass-storage a lze do nich coursu nahrát odkudkoli kam lze připojit USB nebo se spojit bezdrátově, nicméně course musí být ve formátu tcx. Třetí skupinou jsou přístoje, které umí nejen mass-storage, ale lze nahrát i gpx track a přístoj sám si ho přeloží na course (doplňující informace jako průměrnou rychlost mu dodáte ve vlastnotech přímo před spuštěním navigace).

    Mohu poprosit, které přístroje spadají do nejuniverzálnější třetí skupiny? Je i jedno zda jde o přístoje turistické, mapové, nemapové, prostě jakékoli. Vím o Edge 800 a Fénixu? Popř. znáte nějaký off-line nástroj pro android, který umí z gpx udělat tcx (typu course), který lze následně vnutit vaší krabičce? Díky za podněty. MaPa

    0 0
    • Mamut  

      Netusim co je coursa. Ale Oregon 350 sa dokaze pripojit ako mass-storage a da sa mu nahrat GPX, ktory potom kresli do mapy.

      0 0
    • 777rada  

      Základní EDGE 200 umí mass storage a umí z .gpx souboru který po kabelu (výhradně) přesunu do složky New Files vytvořit course. Ta je ve formátu .fit a nedá se nijak v přístroji modifikovat. Bohužel se pokud vím nedá ani vypnout virtuálníí partner který si nějakou referenční průměrnou rychlost bere čert ví odkud. .gpx soubory exportuju z různých webů nebo klikám ručně offline a nestalo se mi zatím, že by přístroj něco fatálně nepřečetl, jenom někdy upravuju názvy těch tracků v textovém editoru abych se v tom vyznal co je co – přístroj asi bere za název primárně nějaký tag /name/ v hlavičce souboru, ne jeho název.

      0 0
      • Kubiczech  

        Chápu správně, že stačí .gpx přenést do složky New Files a v přístroji ji pak najdu mezi trasami? Zkoušel jsem to takhle několikrát a vždy se mi místo trasy objeví nápis, abych stáhnul trasu z Connectu…

        0 0
        • blaf  

          u Edge 800 to funguje presne takhle, zkopiruju do NewFiles a mam to v pristroji v Courses, ostatni Edge to budou mit nejspis stejne

          0 0
        • 777rada  

          Takhle mi to funguje. Udělám copy paste do New Files a hotovo. Jenom ještě dodám, že ty zmatečné názvy pocházejí ze souborů z mapy.cz – když je začátek někde v lese a cíl taky, server neví jak anonymní „export“ pojmenovat. Podobně to myslím bylo u prahounakole.cz, jiné weby si teď nepamatuju. Base Camp co jsem k přístroji dostal nepoužívám.

          0 0
          • MaPa  

            Díky za infa. Pokud se chceš těch názvů zbavit, stačí si gpx otevřít v nějakém editoru (např. tcx convertoru, sporttracksu apod.) a přejmenovat ne file, ale „Track name“ – což je vnitřní informace obsažená v souboru. V nouzi jde otevřít i v notepadu a v hlavičce souboru by to někde mělo být uvedeno.

            0 0
        • 777rada  

          A jakou máš verzi firmwaru? Já mám 2.10 – poslední.

          0 0
    • MaPa  

      Díky všem za reakce. Abych byl upřímný, na jednu stranu jsem překvapen, že i taková Edge 200 umí přímý import, na druhou stranu jsem zklamán, že to pokazí autozoomem během navigace. U některého z modelů tohle reklamoval už DCR a změnili to, jen jsem si bohužel nezapamatoval u kterého – o to větší překvapení že to nevymítili rovnou u všech. I stařičký FR305 měl jen manuální zoom a plně to vyhovovalo…

      Používáte někdo coursepointy (výškové špičky, prudká odbočení apod.?) Jak je to tady v případě importu z gpx?

      A rád bych poprosil i některé z uživatelů Fénixe a E500 jak je to u nich… Případně i nějakého uživatele E25, která je velikostně parádní, ale co vím tak umí jen import .FIT coursy? Díky!

      0 0
      • koko0925  

        GPX body používám často. Na mapy.cz naklikám rychle trasu, určím podmínky – kolo, stezky nebo pěší atd. překontroluju, stahnu GPX. U Edge řady se nahrává do New files, po zapnutí najdu v Courses (už je to ve Fit souboru, ale to neřeš) jinak se v tom pak nevyznám. V nastavení mám zakázanou navigaci, jedu jen podle čáry v mapě nebo jen čára na displeji. To je podle mně nejlepší způsob na kolo a na pěší turistiku. A jinak, autozoom se dá vypnout. Vše vyzkoušeno na Edge 705, 800, 810 a 1000.

        Oregon 300 a 450 jsem taky takto používal, ale tam se to rovnou myslím šoupe do tras GPX.

        0 0
        • MaPa  

          Nerozumíme si. GPX body a coursepointy jsou značný rozdíl.

          Coursepoint je bod na trase, ke kterému zná přístroj přesnou vzdálenost (po course) a domu dojezdu (dle nastaveného virtuálního partnera nebo zadané rychlosti). Coursepoint je součástí coursy. Na mapách cz by to mohly být „průjezdní“ body – zkusí někdo, zda pak při navigování této trasy vidíš vzdálenost a čas nejen ke konci ale i k prvnímu z průjezdních bodů? Jako tady?

          Jinak díky. Právě to co píšeš, gpx → newfiles → Do Course je to super. Bohužel to ale neplatí rozhodně pro všechny garminy, ani pro všechny edge. Pro ty mapové ano, díky za info.

          0 0
          • Delkim  

            lze to udělat, i do Edge 500, ukazuje ti to pak vzdálenost k dalšímu bodu apod.

            Garmin Turn by Turn Directions For Courses

            0 0
            • MaPa  

              Ano, lze. Dokonce to jde i líp – kytičková metoda. Ale ne přes gpx soubor a o to mi v tomto vláknu šlo:-) – Které garmin přístroje podporují gpx a zda coursa vložená přes gpx bude umět coursepointy?

              0 0
              • Delkim  

                a díval jsi se na celou řadu možných konverzí (převodů) formátů? nepomohlo by to?

                něco jako

                http://www.expertgps.com/convert.asp

                https://www.gps-data-team.com/convert.php

                0 0
                • MaPa  

                  Jasně, ale je to komplikace. A off-line android konverter? :-)

                  0 0
                  • 777rada  

                    Tohle jsem taky řešil když jsem s Garminem začínal. Obávám se že jednoduchý postup není. *.gpx formát asi coursepointy z podstaty neumí. Na gpsies.com jde naklikat „trasa“ ke které se ručně přidají coursepoints. Je třeba vždy volit ze seznamu tim pádem je to zdlouhavé. Exportuje se do formátu .tcx, stránka dává i možnost přímého „přesunu“ do zařízení Garmin. To je i postup popsaný v tom tutorialu. Je to ale tak pracné že mi přijde v praxi už použitelnější ta kytičková metoda. Navíc já mám všechny přípravy na akce v .gpx a to by znamenalo import, přidat ručně coursepoints, export do .tcx.

                    Otázkou je, zda některý desktopový nástroj – nejspíš Garminí BaseCamp – umí přidávat coursepoints automaticky. Nejlíp podle nějakých kritérií. To by bylo něco jiného. Ještě to prozkoumám ale žít bez coursepoints se klidně dá :-)

                    0 0
            • ememem1  

              toto je celkom zaujimave, dobry link.

              obcas ma courseoh na g500 sere hlavne ked je viac tociek na malom uzemi ze sa z toho vysomarit kam je takmer nemozne, nehovoriac ak je k tomu slabsi signal alebo sa strati tak nez znovu nabehne a nazoomoje tak je to vecnost. vyskusam to.

              0 0
              • ememem1  

                tak som to vyskusal, to je fajna vec, vobec som netusil ze nieco taketo ide urobit, jak som pozeral staci poriadne citat manual :-) . nicmenej mal by som k tomu zopar otazok.

                1. na editovanie tracku som pouzil jak bolo v clanku napisane www.gpsies.com. fajn, poeditoval som to a chcel updanut priamo do pristroja. v novom „modern“ designe som to nenasiel vobec, po prepnuti do klasik designu tam ten button „export to garmin gps“ sice je ale bohuzial mi nefunguje, vyhlasi len to co je na obrazku pricom samozrejme garmin communicator mam inak by to vobec neslo. pouzivate to niekto ? najprv vypindalo ze cez aktualny browser (chrome to neni podporovane a mam pouzit IE 11 co som urobil ale ja tak to nejde). robim nieco zle? (W7 + g500)
                2. ide o to, ze stahovanie tcx filu a nasledny export do g500 cez GTC je neskutocne otravny a stupidny(vzdy updatne vsetky coursy, workouty, trva to atd.), pramo do adresara g500 mi to tiez leze na nervy, nerobim to casto takze vzdy zabudnem ako kde a co a serem sa s tym stvrt hodinu nez si spomeniem. je nejaka lepsia cesta resp. soft ked uz mi ten gpsies nefunguje?
                0 0
                • MaPa  

                  Courses včetně coursepointů umí třeba SportTracks 3 s plug-inem Waypoints and Courses včetně přímého exportu do zařízení.

                  Taky by to mělo chodit z ridewithGPS.com

                  A není nakonec nejjednodušší nechat si (někde kde se ti to líbí nejvíc) vygenerovat tcx file a copy/paste ho vložit do garmin/newfiles složky přímo v zařízení?

                  0 0
                  • MaPa  

                    Kdyby ses náhodou chtěl zeptat co umí (tuším že placený) plug-in Waypoint and Courses, tak tady je jeho Nastavení, kde je vidět co všechno to umí dělat „samo“.

                    0 0
                    • ememem1  

                      cize ako to pridava automaticky ?

                      0 0
                      • MaPa  

                        Ano. Pokud máš vytvořenou coursu, stačí jen na ní kliknout pravým tlačítkem myši a dát „add coursepoints“ a ono ti to podle toho co máš v nastavení zaškrtané přidá body po celé trase automaticky (u mého obrázku mi to přidá jen vrcholy a sedla trasy, zatáčky nepoužívám).

                        Pokud na coursu kliknes pravým a dáš „add coursepoint here“ tak to přidá jen jeden bod na místo kam si kliknul a ty si vybereš symbol atd a máš třeba i možnost zadat délku pauzy v tomto bodě – virtuální partner tam pak bude tuhle dobu čekat (takhle jsou vytvořeny v mém obrázku body s vlaječkami, tedy zásadní průjezdní body podle kterých se na course pak orientuji).

                        0 0
                    • 777rada  

                      Taky jsem pohledal nástroj, který přidává coursepoints automaticky. Zkoušel jsem: http://bikeroutetoaster.com/

                      • Nevyžaduje přihlášení ale nepodařilo se mi přidat coursepoints do importovaného gpx tracku, musel jsem trasu vygenerovat přímo v BRT. Routuje na OSM mapách, má různé vrstvy, i cyklo. Umí umístit coursepoint třeba 100 m před křižovatku. Předpokládám, že tam ty coursepoints sází podle křížení v mapě, je to tím pádem použitelné spíš jen na silnici. (V lese by podle mě použití coursepoints stejně bylo spíš na úkor čitelnosti tracku na displeji).

                      Dále jsem pro druhou část vyjížďky použil přímo aplikaci http://www.javawa.nl/rtwtool_en.html.

                      Chodí mi na linuxu pod wine, podle výsledku na silnici podobné jako BRT. Počítám, že sází coursepoints podle zakřivení tracku, protože konverzi dokončí i offline.

                      0 0
                  • ememem1  

                    ok, dik, asi je to naozaj nejjednoduchsie, akurat nez to zas budem robit zabudnem ktory adresar to je ale dam si to tu do oblubneych :-)

                    btw v manuali pisu ze editacia courses by mala ist aj v GC, som asi blby alebo slepy ale nic take tam nevidim. ide mi len o to ze ked to ide snazim sa pouzivat co najmenej softov. (proste to pridavanie odbociek, to sa mi fakt paci, normalne mi to otvorilo nove obzory :-) ja som docela zastanca nemapovej navigacie a s tymto ma cele g500 len jedinu chybu – srackovy chip.)

                    0 0
                    • MaPa  

                      Connect nepoužívám tak neporadím.

                      Vím jen, že Connect coursepointy neumí.

                      Některé edge umí ty odbočky vytvořit přímo v přístroji, funkce se jmenuje „Průvodce odbočením“ a zapíná se v „Možnostech coursy/trasy“

                      0 0
                      • ememem1  

                        este k tym course pointom.

                        som to ciste zo srandy viac krat skusal aj na trasach kde to nepotrebujem ciste kvoli kontrole a daky som z toho zmateny. ide o to, ze na g500 pri starte coursu sa automaticky zapne den dementny virtual partner (vypnut ani zastavit ani nic ine nejde, proste sa rozbehne a neodvolatelne ide) a volak mam pocit, ze to ukazuje pointy nie vzhladom ku mne ale k tomu kto je prvy. pripadne snad nie k tomu co je najblizzie na trase ale k tomu co je najblizsie vzdusnou ciarou (co uz sa mi zda uplna blbost takze ten „prvy“ na trase je pravdepodobnejsi) alebo neviem co ale volak mi to nesedi. prvy krat som si to ani moc nevsimol ale teraz ked som to robil na znamej trase cielene tak mi to volak celkom nesedi. netusiis ako to je naozaj pripadne ci robim nieco zle?

                        0 0
                        • MaPa  

                          Zkus asi specifikovat víc co se ti nezdá – jaká čísla ti nesedí.

                          Každá coursa má k sobě automaticky virtual partnera (VP). Když tvoříš coursu, můžeš si vybrat – buď necháš původní časový záznam toho kdo trasu logoval a pak VP jede dle skutečného průběhu. Nebo můžeš specifikovat jiný průběh VP – většinou průměrnou rychlost. Potom jede furt stejně rychle a pokud mu nezadáš žádné pauzy nebo jiné rychlosti na různých úsecích, drtí to furt stejně (tohle málokdo dělá, umí to málokterý soft a příprava je už docela náročná – musíš vědět proč to tak potřebuješ). Dále do hry vstupuje auto-pauza. Pokud jí máš zaplou, v okamžiku kdy zastavíš, zastaví i VP. Pokud jí máš vypnutou, jede VP skutečně furt. A poslední co do hry vstupuje je sjetí z coursy a napojení se o kus dál (nebo zpět). Garmin většinou napíše něco v tom smyslu že „VP updated“, ale co opravdu v tu chvíli s VP udělal fakt nevím – ani mě to moc nezajímalo.

                          A teď k těm číslům. Nevím co všechno umí E500, ale FR305 umí říct jenom vzdálenost a čas k nejbližšímu následujícímu courspointu a vzdálenost a čas do konce coursy. Vzdálenost přitom počítá z coursy. Čas počítá z VP(!). Tzn. že pokud jedeš výrazně jinak než je navolený VP, časové údaje nebudou sedět. Nicméně vzdálenost musí sedět vždy.

                          Osobně teď trochu ve volných chvílích sosám info o E520 a tak už rovnou můžu říct, že ne všechny garminy se chovají stejně. FR305 umí jen to co píšu nahoře. Nové edge naproti tomu umí na course generovat odbočkové coursepointy samy a až v přístroji. Funkce se jmenuje TBT (turn-by-turn) a udělá to, že kde se coursa lomí víc než o 55st., vygeneruje coursepoint + ten samý coursepoint o pár desítek metrů před ním https://forums.garmin.com/attachment.php?…

                          Tyhle edge by navíc měly umět seznam těchle tbt povelů zobrazit jako itinerář. Pro TBT povely jsou jiná Data Fields(!!!), tzn. mělo by být možné používat TBT čistě pro odbočky a nezávisle na tom mít ještě coursepointy na výšková sedla a třeba hospody po cestě. Z čeho počítá garmin vzdálenost a čas k TBT povelům nevím a nemám jak to zjistit (pokud na to náhodou někde na netu nenarazím).

                          0 0
                          • ememem1  

                            ok, dik za info.

                            v kratkosti – na VP kaslem, nezaujima ma, zaujimaju ma len odbocky. jestli je to ale tak ako pises (co sa mi zda najlogickejsie) tak to potom musim dako este par krat skontrolovat co sa to tam vlastne deje. ide o to, ze ako keby mi vynechavalo niektore odbocky resp. ukazovalo ine ako tie ktore mali v poradi prijst. este to checknem.

                            to 520 je v tomto celkom fajn, este keby tomu spravili poriadnu baterku a trocha vacsiu pamat…

                            0 0
                          • ememem1  

                            tak som to schvalne skusal na znamej trase a daky som z toho fakt zmateny. ked je rozdiel medzi VP a mnou velky resp. vacsi tak mi ukazuje uplne kraviny. tusimze som pododbny problem cital nedavno vo vele, kde to iste popisuje nejaky clovek z 1000miles zavodu ze musel jak blb cakat kym ho VP dohoni, inac mu to cele zmizlo.

                            to ale snad ani neni mozne aby to takto fungovalo, len netusim kde je problem.

                            druha vec je, ze ak si stiahnem track, tak musi byt dost presny a byt aj dost dobry gps signal (co je bohuzial u g500 dost casto problem) aby to ukazovalo nieco zmysluplne. ak sa nemylim tolerancia k bodu je u g500 tusimze 30m inak je „out of track“ , cize ak je track horsi t.j. body su uletene alebo riedke a k tomu este blby signal je to uplne out, lebo v extreme je to niekolko desiatok metrov od reality, co je v lese pri hladani odbocky uplne k hovnu. takze som po prvotnom nadseni trocha vychladol.

                            0 0
    • Delkim  

      máte někdo zkušenosti s Edge 520?

      moje 500 mi pomalu odchází, budu muset koupit něco jiného a rád bych zůstal věrný značce Garmin

      0 0
    • Petr_eS2  

      Zdarec,

      pokud sháníš navigaci na kolo, právě prodávám Garmina Etrex 30.

      Je to dobrá vodě/prachu odolná outdoorovka.

      Dají se do ní importovat mapy minimálně přes GPX (buď např. ze seznam.cz nebo si můžeš vytvořit vlastní trasu v aplikace BaseCamp).

      Import probíhá buď přes Garmin BaseCamp nebo když víš kam ty mapy poslat, tak to jde nahrávat přímo do složky jako na flashku.

      Fotky nebo nějaká ukázková data z ní můžu poslat.

      0 0
      • MaPa  

        Díky za nabídku. Ano, ale není to tak aktuální. Spíš se snažím si ujasnit portofolio k dnešnímu dni a sháním informace. Etrex mi z několika důvodů (osobních, preferenčních) nevyhovuje. Každopádně díky!

        0 0
        • Petr_eS2  

          Pohoda. Také pokukuju po Edge. Etrex pak bude nevyužitej, tak ho radši pošlu dále do světa ať slouží dalším…

          0 0
    • Oto Habrdle  

      Ahoj. Sice vlákno je hodně staré, ale třeba někomu pomohou moje zkušenosti. Používal jsem do nedávna GPS Garmin 450 pro, kde byl import trasy ve formátu .gpx v pohodě a mnou vytvořená trasa, převážně přes www.seznam.cz/mapy, kde jsem si vyexportoval do GPX a tuto trasu lehce uložil do zařízení Garmin 450 pro do složky GPX. Nyní jsem zakoupil Garmin Edge 1000 bundle, kde se používá formát .fit. Opět jednoduché nahrání vytvořené trasy. Trasu vytvořím opět ve formátu .gpx (třeba opět seznam.cz) a vložím do zařízení Garmin edge 1000 do složky „NewFiles“. Zařízení si samo překonvertuje do formátu .fit. Tato trasa se poté objeví ve složce „Courses“ ve formátu .fit. Trasy lze zobrazovat v programu Base Camp. Pokud si přeji mnou právě ujetou trasu uložit ve formátu .gpx z přístroje, zase není nic jednoduššího. Připojím zařízení Garmin Edge 1000 k PC, otevřu prg BaseCamp kde si vyhledám složku ze zařízení „Uživatelská data“. V této se zobrazuje mnou ujetá trasa ve formátu .fit (např.: „29. 12. 2016 12: 14:29“). Tuto trasu si označím a pravým myšítkem vyberu z nabídky „vytvořit trasu z vybrané prošlé trasy“-automat přepočet bodů-OK. Vytvoří se trasa ve formátu .gpx a uloží do zařízení Garmin Edge 1000 do složky „GPX“ jako soubory „Route“ a „Waypoints“. Soubor „Route“ si uložím do PC do moji databáze ujetých tras. Většinou si ji otevřu v prg.MapSource (na který jsem zvyklý), přejmenuji, změním byrvu trasy-prostě upravím podle moji představy a uložím. Toť vše. Není třeba žádný konvertor z webu. Asi jsem to dost zdlouhavě popsal, ale ve skutečnosti je to jednoduché a primitivní.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.