• jeronimo

    Ahoj Chlapy.

    Jak nastavit odskod na endurku na skákaní abych se co nejlépe odrazil?

    je lepší rychlejší nebo pomalej?

    0 0
    • pocestny  

      Jak odrazil, od čeho?

      0 0
    • jeronimo  

      Na odpalu a při bunny hopu

      0 0
      • pocestny  

        Jo tak, IMHO rychlejší odskok u vidly i tlumiče ti pomůže neztratit tolik síly. Ale s citem, aby tě to po dopadu nenakoplo a nekapapultovalo zpátky nahoru. To snad poznáš pocitově.

        https://www.google.cz/search?…

        0 0
      • Strakááč  

        Jdes na to spatne.. na odraz ten odskok nejni.. ale nastav si spis rychlejsi odskok zvlast jestli jezdis rychle.. jinak to ze te to odpinkne vejs, to ke spatne, to misis ty sam telem.. a ne aby te vidle odpinkavala..

        0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Spis rychlejsi.

      Otoc kolecko uplne na doraz k zajickovi a vrat se o 3–4 cvaknuti zpatky. Vyzkousej a steluj z toho bodu.

      0 0
    • jeronimo  

      ok zkusim a rychlejsi

      Díky

      0 0
      • k3nyL  

        S odskokem bacha, zalezi co skaces nicmene obecne plati, ze s rychlejsim odskokem te to snaze nakopne. Spis je lepsi o neco tvrdsi vidle ~ mas lepsi pop.

        0 0
        • Strakááč  

          Spis zvysis progresi ne? Aby byla vidla mekka prvnich par cm zdvihu a pak rychle tuhla spolecne s uzavrenejsi kompresi… tak to mam ja ted, a je to nejlepsi vec.. zobe to neco a pritom kdyz se lehce zabori tak je jizda dynamyctejsi :) a jepsi

          0 0
          • k3nyL  

            Mno nic… radsi to neres, moc si tim komplikujes zivot… Az zacnes skakat neco jinyho nez banana a street, tak to pochopis. To co se tady clovek obcas docte sou dobry haluze.

            Myslel sem to tak ze rychlej odskok pro nekoho kdo se uci skakat skoky (ne banana) je cesta do rakve. Vyjezdeny lidi obcas tihnou k rychlejsimu odskoku, ale vi co na odpalu delat a co muzou cekat. Pro nauceni je lepsi mit tvrdsi tlumeni s rozume pomalym odskokem. (jak toho dosahnes je jedno.. uz jenom ze nevime nic o tlumeni co ma proto mluvim v obecne rovine) Navic pak lepe citis radiusy a vimas po cem to kolo jede tim padem mas sanci se ucit.. Este jedna mala poznamka odskok je problem hlavne na odpalu.. tim ze to muze nehezky rozhodit (kopnout). Na jizdu/zehleni/za­kladni nastaveni – viz video o wildy.. tam zacit. Vic to nema cenu pitvat.

            0 0
            • Strakááč  

              Hele ja si ted zacal skakat… a co skok to pad.. protoze se snazim tahat a tahanim se vzdycky rozhodim ze letim jak vocas.. proste asi taham pozde a nebo moc a tim se rozhodim..a I trochu do strany…a k tomu jeste tak moc, ze to nepreloadnu do dopadu.. jen nekdy… tady u toho osobne problem nemam.. ale tak zkusim to potahovat min no.. se na to casem prijde :))

              0 0
            • jeronimo  

              Diky

              0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Nesouhlasim, protoze s prilis pomalym odskokem vidle zustane zaborena prilis dlouho po dopadu, coz jezdce rozhodi vic nez razny dopad, ktery po skoku zakonite ocekava.

              Pomaly odskok je vhodny spise na zehleni mensiho mnozstvi vezsich hrbolu, pripadne ma pomalejsi jizdu.

              0 0
              • k3nyL  

                Nesouhlas jak chces, ale radeji si to precti jeste jednou… pisu „rozume pomaly“ Ne ze ho uplne zavres. Rozhodne clovek co se chce ucit vysle 10m posilak do bordelu, nebo 3 metrovej drop..... Uci se vetisnou na necem co je napohodu.

                O jizde nebyla rec, mluvim jen o tom, jak chova tlumeni na hrane odpalu coz ma za nasledek pozici v letu… pokud nic neumis letis na ryclost a netahas, tak se mu rychlej odskok akorat vymsti, pac az ho to kopne, tak to kolo neovladne a poleti hejnika jak hovado… Kazdej kdo skace si tim porsel… Rad si s tebou pojedu zaskakat, jestli chces nekdy napis a muzem zajet do Hostiku.

                0 0
    • Radus  

      Napočítej kolik je kliků pak dej na střed . A podle potřeby bud zrychlit nebo naopak zpomalit . Univerzál je střed . Jinak správně nastavený odskok nekope do rukou . Všechno je o citu a hlavně vědět co chci .

      0 0
      • Vilém  

        To, ze je stred univerzal, to bych netvrdil. Kdyz clovek netusi, co ma vubec za vidlici.

        0 0
        • jeronimo  

          mám fox 36 float rc2

          0 0
          • Radus  

            Tak dej střed . Zvedni kolo a bouchni o zem . Pokud budeš cítit ránu do rukou tak utahuj do prava a zkoušej co ti bude vyhovovat nejlépe . Ale moc utažený odskok má za následek ten že se tlumič včas neroztáhne do plného zdvihu před dalším nárazem .Pod střed se povoluje opravdu vyjímečně neb je to vždy moc rychlé . Ale třeba to někdo tak chce že ho to kope zpátky . No prostě klikej až budeš spokojen je to nejjednodušší cesta jak se naučit jak správně nastavovat . Každá trať chce jiné nastavení a proto je dobré vědět jak nastavit . Taky při jízdě zastavuji a klikám jinak když to nevyhovuje prostě praxe jezdit a jezdit . Dobře nastavený podvozek pohltí náraz a nepošle tě ze sedla . Odskok je v podstatě kohout kterým protéká kapalina a ty potřebuješ najít správný průtok když ho zavřeš tak je to špatně a když ho otevřeš do plna tak je to taky špatně . Ať se daří

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              No on odskok neni jenom o tom, co citis v rukach, ale taky co se deje na zemi. Tlumeni sice vnimas jako pohyb riditek nahoru a dolu, ale zasadni je pritlacovani kola k zemi. Rychly odskok je pro trakci lepsi.

              0 0
              • Radus  

                No samo že je to o tom co se děje na zemi . Ale moc rychlý odskok ti vytluče řidítka z ruky a to rozhodně nechceš . Zpětný náraz taky potřebuješ ztlumit jinak je trakce velice špatná . Nastavení tlumení je neskutečně individuální záležitost a tak to prostě je . Proto je potřeba umět nastavovat . Sebe lepší tlumič ti je k ničemu když nevíš co s tím . A věř že takových lidí je moc .

                0 0
          • Rice  

            U Foxek se odskok nastavuje podle toho jak máš nafoukáno, takže když snížíš nebo přidáš tlak, tak neni od věci i upravit odskok. Nastavíš to podle tabulky v návodu a pak doladíš. Občas se mi stane, že si vidlici nebo tlumič přetlumim protože se zdá, že to někde divně chodí a ve výsledku se vidlice/tlumič pomalejc vrací a při jízdě může kopat ještě víc (nestihne se dostat na začátek zdvihu kde je nejcitlivější), takže neni od věci to jednou za čas zkusit přeštelovat.

            https://www.ridefox.com/help.php?…

            0 0
    • allrose  

      a nezapomeň si přifouknout gumy

      0 0
    • freerider159  

      nic proti, jen by mě zajímalo jak se takové dotazy rodí? To se podíváš na vidli, uvidíš dole štelák odskoku a řekneš si ,,aha co teď? Napíšu na bikeforum oni mi to přesně řeknou" To jsi třeba nezkusil? Zkoušel jsi s tím třeba před tím potočit? nebo aspoň zapřemýšlet?

      Není to urážka, jen mě taková věc fakt zajímá..

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        To neni otazka jak odskok funguje, to je dotaz na techniku jizdy a nastaveni vybavy pro konkretni disciplinu.

        Stejne jako si bikeri davaji pivo a silnickari kafe, skokani potrebuji jine nastaveni vidle a tlak plastu nez zehlici mesicnich krajin.

        0 0
        • novas752  

          Na mesici by se ale skakalo perfektne. :) To by byly 50m polety a pristani jako do perinky. :D

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            No dovedu si představit ty pády, kdy víš třeba deset vteřin dopředu že se rozsekáš a jenom znuděně sleduješ jak letíš na zem a pro komický efekt zpomaleně řveš:

            DDDDDDDOOOOOOOOOOOO PPPPPPPPPPPII­IIIIIIIIIČČČČČČE­EEEEEEEEEEEEE

            0 0
            • petr99  

              Hezký :D

              0 0
            • Pepe72  

              Jde vidět že na měsíci neskáčeš moc často: stačí použít ventilky jako trysky a dopadneš pěkně :-)

              0 0
        • freerider159  

          jo jen jsem nechápal že se na takovou věc někdo bude ptát. Kolo si nastavuju podle sebe, tak jak chci aby fungovalo. Nabušené pláště v lese? Tak upustím. Zavřený odskok na odpalu? tak trochu povolím. Na foru stejně kolo moc nepoladíš než v lese zkoušením…

          0 0
      • k3nyL  

        Nahodou ja ho chapu. Pokud se uci, tak ma co delat s tim vubec letet. Na vnimani rozdilnosti tlumeni ma dost casu.. A takhle mu to trebas pomuze. (nicmene dle rad nekterych, bych se fakt ridit nechtel :D) znam lidi co klidne az po 2 letech skakani zjistili k cemu sou kolecka a packy… a najednou sou o lvl vejs ;0. Rozhodne lepsi nez ty dotazy internetu 4.0 aka jak pridelam svetlo na helmu, jak se vycuram v lese apod…

        0 0
    • Pepe72  

      Já mám třeba nastavan lineární chod a pomalý ufuněný odskok a krom pamptreku a takových podobných věcí nemám problém. Skoky super

      0 0
      • wilda81  

        Lineární? Na vzduchu? Se mi zdá, že nás trochu houpes…

        0 0
        • Pepe72  

          Ne. Maximálně jsem to špatně přečetl. Vidle mi tuhne tím víc, čím blíž k dorazu.

          0 0
          • Pepe72  

            Jo na vzduchu.

            0 0
          • k3nyL  

            Takze progresivni ;]

            0 0
            • Pepe72  

              Každopádně ted se mi jezdi supr a třeba až to změním bude to lepší.To budu zkoušet až po sezóně.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ono tezko radit, kdyz nevis o cem pises:)

                0 0
                • Pepe72  

                  Ja ale neradím. A progresivní vidli určitě nemám.

                  0 0
    • MirosPikos  

      Poslední tip se věnuje nastavení odskoku:

      https://youtu.be/jUtIgY6ozAs

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce