Náhrada spodní kladky přehazovačky Ultegra za větší

9 nepřečtených
  • Lokotka

    Ahoj,

    když tak koukám na vodítka přehazovačky se středním ramínkem pro Ultegru,tak vidím, že by se dolů vešla trošku větší kladka.

    Odhaduju tak min. o 2 zuby. Nemá s tím někdo zkušenost, jaká by tam pasovala?

    Výměnu celýho vodítka s oversize kladkama zatím neplánuju.

    0 0
    • Doski  

      Nevím, jak Ultegra, ale přehazovačka Shimano 105 rd-7000-ss pobere kladky 12z nahoře a 14z dole. Jsou jich mraky na čínských serverech. Ultegra by to mohla mít stejně, vodítka vypadají podobně.

      0 0
    • milan.v  

      Já teď na druhé kolo, kde mám Ultegru Di2, dal akorát v pátek tyto větší rolničky/kladky, líbí se mi materiál NEalu, uvidíme, jak to pojede…

      https://www.ebay.com/…122820474006?…

      0 0
      • Lokotka  

        Díky za odkaz!

        Delrin není špatnej metroš. Pokud se pamatuju, tak z toho byly i přehazovačky a přesmykače zn. Walter.

        Otázka je, jestli ty ložiska jsou, či nejsou celokeramický. Každopádně předpokládám, že budou mít unifikovanej rozměr a tudíž jejich výměna za ocelový jen s keramickejma kuličkama by neměl bejt, krom ceny, problém.

        0 0
    • virtualcop  

      A co má být primárně účelem větších kladek? Zmenšit odpor? Zlepšit řazení? Design?

      I oversize kladky na zmenšení tření jsou trochu placebo (jak vidno z posledních testů i takovejch CeramicSpeed), z mé zkušenosti větší kladky lépe řadí na horní části kazety, zase dole mi to připadá skoro neznatelně línější (já jsem s nima primárně doháněl kazetu 11/32 vs krátké SS ramínko, kde to právě i přes specifikace kazety jen do 11/28 řadilo dobře. A použil jsme ty klasické obyčejné hliníkové s obyč kuličkovým ložiskem – myslím, že mají o dva zuby více, než původní. Což byl taky jediný smysl a úmysl – jinak nevím, proč to tam dávat (mimo té změny designu).

      0 0
      • Lokotka  

        A máš nějaký odkazy na ty „poslední“ testy. Já zatím viděl jen ty, který zdůvodňujou menší tření v článcích řetězu díky jeho menšímu ohýbání na kladkách s větším průměrem.

        Což je ostatně úplně stejnej princip, proč se vyplatí vozit „velkou pilu“ až po předposlední kolečko kazety shora a na „malou placku“ jezdit jen horní 3 pastorky.

        0 0
        • milan.v  

          Ten efekt/neefekt se začal řešit tady a někteří prostě nedokáží pochopit, že někomu se to s tím líbí…

          Na druhou stranu OSPW umožní použít kazetu s větším rozsahem a dle mého to lépe řadí…

          https://www.bike-forum.cz/…heel-systems

          0 0
        • virtualcop  

          Třeba tady

          CeramicSpeed OSPW Busted! (the truth about watts gained)

          můžeš něco shlédnout.

          Zjednodušeně – pokud se porovná jejich celá OSPW sada (tedy opravdu špičková zatěsněná celokeramická ložiska,, větší kladky, karbonová klec…) tak sami uvádějí, že přínos je třeba až 9W. Jenže ve videu se uvádí, že to je vztaženo třeba k šaltrům na úrovni maximáně Tiagry, kde jsou v kladkách kluzná ložiska atd. Tedy že rozdíl wattů oproti podobně špičkově ošetřené, namazané a nastavené třeba Ultegře nebo DA nové generace s origoš kladkama a klecí, bude reálně někde třeba na úrovni jednoho, dvou watů maximáně. Docela tomu věřím.

          Taky se nesmí zapomínat na to, že všechny (respektive většina) těhle hliníkových či nebo keramických kladek z Číny mají nezatěsněná keramická ložiska, takže jak si sám správně řekl, je třeba je vyměnit za kvalitní průmyslová, s keramickejma kuličkama, nebo celokeramická těsněná (ale ty už nejsou za levno – vím, protože jsem je měl kdysi v bruslích, primárně kvůli tomu, že jim nevadilo projet někde kaluž (zatímco i s kvalitníma ocelovejma, pokud si to nezjistil a za tejden vzal brusle, tak ložiska byly na výhoz a totál orezlé (taky se mi stalo a taky to nebyly obyč ložiska za dvacetikoruny).

          Takže ano, přínos větších kladek či celé OSPW možná v jednotkách wattů bude, oproti slušnejm a opečovávanejm šaltrům s valivejma ložiskama bude pravděpodobně tak maximáně 1,2,3…? watty, více asi ne.

          Na zemi je nenajdeš (taky pravda :) ), nicméně třeba v rámci ceny CS OSPW asi najdeš desítky „zlepšení“ na kole jinde, které Ti minimálně stejnou wattáž pomohou ušetřit taktéž (tedy asi levněji či elegantněji).

          To řazení na větších kladkách jak je vzpomenuto je asi o pocitu jednotlivce – dostl lidí tvrdí, že mu to řadí pocitově hůř, dost zase, že pocitově lépe. Já „cejtil“ :) že nahoře lépe, dole hůře, takže celkem plichta. To zlepšení či překonání specifikace největších doporučených pastorků pro kazetu a přehazovačku jsem zmínil – proto jsem to taky zkusil.

          Pokud jde o design a někomu se to líbí víc, než originál, pak nemám problém a jsem s tím v pohodě (taky se mi to vcelku líbí, třeba CS OSWP je pro mne opravdu designově nádherná – kdo si to takhle odůvodní, líbí se mu to a hlavně na to má, pak proč ne? :)

          Jen těch vcelku slibovaných –10W se od toho nedá očekávat, v nejlepším případě tak možná, 2, 3…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.