• Vevoda

    Řeším zásadní problém při koupi bajku mezi 26" a 29" koly, které vydrží v terénu dýl, jaké má jízdní vlast, popř. kde zehnat nějakou 29??

    0 0
    • easyrider  

      A jéje :)

      0 0
    • panaczek  

      k tomuhle dosli soudruzi z MBA: www.blog.bikeusa.cz/index.php?…

      0 0
    • chomi  

      Poslyš, v tomto Ti, obávám se, nikdo neporadí. To je to samý, jako kdyby ses tady na fóru ptal, jestli máš jít do blondýny nebo brunety…Já sám jsem dřív jezdil klasiku, než se mi při pobytu ve Státech dostalo do rukou 29" kolo Gary Fisher MT.TAM…to se psal rok 2003. Říkal jsem si, že ti amíci musej být úplně střelení a že už ani pořádně nevědej, co samou nudou dělat, když vymýšlej takový pitomosti a montujou na normální bajky tak obrovský kola…jenže ejhle. Chvíli jsem si zvykal na poněkud zvláštně vyšší posed, ale byl jsem mile překvapen prostupností v terénu, přes kořeny jsem skákal svižně a bezpečně jako Goro před Tokiem, výjezdy do kopců jedna báseň a na rovinkách (asfalt i prašná cesta) jsem byl totální king. Mouchy ? Kolo bylo oproti klasice v prudších zatáčkách míň živý, dalo to trošku práce ho urvat ze směru, takže žádný slalomy a pitominky ala 26" se na tomto kole nekonaly. Jenomže pro mě jakožto milovníka dlouhých celodenních vyjížděk bylo toto přesně ono. Za dva tři dny jsem si toto kolo zamiloval a od té doby nejezdím nic jinýho, na klasickým kole si dnes naopak připadám jako medvěd na kole Sobi z roku 1986. Nejlepší je fakt si kolo někde vypůjčit a zkusit si jej projet. Pan Kubášek z fy Bretton občas půjčuje na testy tyto kola, tak si zkus zavolat do Brettonu, třeba budeš mít štěstí. Jinak i redaktor Vela André Vebr jezdí na 29" kole od Sfinxe (Columbus Ultrafocco), má tam vidli RockShox Reba 29 a vozí kola Mavic Speed City obutý do plášťů WTB Nanoraptor. Tyto taky doporučuju, jsou to jedny z nejlepších plášťů vůbec. A když Andrému zavoláš do redakce Vela osobně, tak se s tebou rád podělí o svoje zkušenosti, stejně jako se s nimi podělil u mě, když jsem mu volal. Je to skvělej chlapík a výborně si s ním na toto téma pokecáš. Propaguje stejně jako já 29" kola v kvalitní oceli. Já na těchto kolech jezdím už několik let a nikdo mi to už nevymluví. Navíc rok od roku je tento koncept čím dál víc na vzestupu a kdybys viděl, co lidí a výrobců ve Státech a v Kanadě tyto 29" kola vyrábí a vyvíjí, tak bys padl na zadek. Do Evropy to teprve pozvolna přichází, ale už dnes potkávám daleko víc bajkerů na těchto kolech, než před rokem dvěma. Jo, a s náhradníma dílama není absolutně žádnej problém, vidle vyrábí RockShox, Maverick, Marzocchi, Suntour, prý se na sezónu 2007 chystá i Fox a Manitou, pláště dělá Maxxis, WTB, Kenda, Schwalbe, IRC, Michelin, a další se chystají…takže neměj brácho žádnej strach, už nás je na celým širým světě tolik, že se to vypácí vyrábět, a je nás čím dál víc…

      0 0
      • easyrider  

        Ty voe, mě to láká :)

        0 0
      • rimka  

        Ahoj, prosím o radu, které pláště 29 jsou do terénu nejlepší. Mám sice cross, neb při koupi kola jsem netušila jak moc a kde budu jezdit, ale to teď řešit nechci, ani to v čem je MTB lepší než cross, prostě ho mám, na nový nemám a snažím se ho co nejvíc přizpůsobit do terénu, např. obráceným představcem :-), a zjistila jsem, že do mýho ráfku údajně v poho nacpu MTB plášť 29, konkrétně Kenda Klaw XT. Protože 29 je možno sehnat i Continental Vapor, Schwalbe Little Albert, WTB Moto Raptor, Nano Raptor aj… prosím, jaký kdo máte zkušenosti??? Díky.

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Začal bych Schwalbe Black Jack 1,9. Do terénu sou v poho a vejdou se do většiny crossových rámů. Kdežto ty 2,1 už se vejdou fakt jen do některých.

          0 0
          • rimka  

            Dík, asi do nich půjdu, našla jsem je i za sqělou cenu 299 Kč za kus :-)

            0 0
          • TOM_JI_31  

            Zapojím se – ráfky je taky problém – Rigida ZAC 2000 disc v rozměru 622 (700c)byly i Tebou doporučeny (jinde), ale nikdo mi je nedokáže dodat. – Nějaké zkušenosti, rady, obchody?? Dík TOM

            0 0
          • Pijer  

            ASi budu za blba, ale normální krosový ráfky jdou gumy na 29"? Já si do teď myslel, že to jsou 28"

            0 0
            • Pijer  

              Tak už jsem se to dočet: Neprecteno kurýr na bajku (25.10.2006 23:24:39) 82.208.49.xxx 5×> MTB 29" nebo klasika 26" (^ odpověď na 4× ^) ??? Jakej sakra marketingovej tah ? Jel si na tom někdy ?

              Jinak ráfek je stejnej jeko u silnice a crosa, takže klidně 622.

              0 0
              • zirecek  

                Ano, 29" je mystifikace, jedná se o 28". Jde jen o to, že názvosloví je 29" kvůli 28"+bikové pláště, což hodí těch 29".

                0 0
        • Stará Blažková  

          Tak já se přidám. Mám crosse + BlackJack vepředu a vzadu, ale přijde mi, že vepředu by to chtělo něco terénějšího. Napadl mě nanoraptor, ale nějak ho nedokážu nikde sehnat. Nemáte tip, kde by ho mohli mít. Nebo nějaký obdobný plášť?

          0 0
          • rimka  

            Ještě pořád šmejdím po netu,ikdyž už jsem Black Jack objednala v prodejně…(Co bys těm džekům vytkl?) takže jsem ty Nano raptor objevila, ale jen 2,1:
            www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

            0 0
            • Milenius  

              Jestli muz, tak ja bych jim vytknul/pochvalil za to, ze nejsou urceny do extremniho terenu, jsou dobry na tvrdem a polotvrdem povrchu, dobry na trave, ale bahno neni nic moc. Kluzky koreny taky nejsou pro tyhle gumy, takze suma sumarum – jezdit po horsich lesnich cestach a pesinkach super, ale sjet z nich nekam mezi stromy a do koryt potoka s bahnem nic moc, tam by to chtelo spis spunty, vzhledem k tomu, ze ja nejradsi jezdim po tech cestach, tak mi naprosto vyhovujou, ale jestli chces neco do extremnejsiho terenu, tak spis neco jinyho

              0 0
            • miťo  

              Bacha, tahle jsou opravdu hodně velký, nevejdou se tam.

              0 0
          • bubo  

            Mám je odsud: www.bike4u.cz/index.php?… spokojenost :-)

            0 0
        • miťo  

          V Luckybike v HK mi říkali, že mimo těch Black Jacků se ještě vyrábí jeden plášť v rozměru 47 × 622, ale jen v kevlaru, což bych viděl na přední kolo-má drsnější dezém než Black Jack. Myslím, že jde o Nobby Nic. www.schwalbe.com/…owImage.php5?…

          0 0
          • rimka  

            To jseš Ty co´s mi odpovídal na mail, viď. Přímo v katalogu Schwalbe ty Hobby Nic maj jen 26. Beru ty džeky. Myslím, ze na moji jízdu budou dostačující. A dík :-).

            0 0
          • m.k.2  

            Možná spíš mysleli Little Alberta ten je v kevlaru, ale rozměr 54 × 622 (28 × 2,10), teď jsem si ho kupoval na předek jako kombinaci k Black Jacku vzadu.

            0 0
            • miťo  

              Asi jo. Je o moc větší než Black Jack?

              0 0
              • m.k.2  

                Little Albert 2,1 má reálně 51mm přes vnější špunty, Black Jack 1,9 kolem 44mm.

                0 0
    • dydy  

      Velmi vážně jsem o 29´´uvažoval, nakonec jsem vybral 26, hlavně kvůli ceně – Chtěl jsem Paragona, mam ve srovnatelným osazení HKEK za poloviční cenu, šlo mi hlavně o hydrauliky. Myslim, že mýmu stylu jízdy by 29 naprosto vyhovovala a 26 tku beru spíš jako mezistupeň (to na čem jsem jezdil dřív se už za horský kolo považovat skoro nedá). Dost mě štve ten cenový rozdíl mezi 26 a 29, trochu doufám, že se bude snižovat a někdy jednou si 29 pořídim. XC okruhy nejezdim, technicky jsem na tom mizerně, takže úplný estrémy taky nevyhledávám, na Krkonošský cesty nemůže být lepší kolo.

      0 0
    • Ice-goofy  

      Ja jak se resi v jinem thredu sem se rozhodl o vymenu 26´´ za 29 ´´ u me je to teda hlavne diky tomu , ze jsem vyrostl.. Takze dojmy vetsi mohu podat pozdeji. Zatim jen ze dvou projizdek jedna v terenu a druha po silnici a musim rici , ze jsem opravdu prijemne prekvapen … Jak v terenu se jede prijemne clovek se docela pres prekazky lepe prevali.. Na silnici jsem rychlejsi jizdu cekal …Tak ted cekam az vyrazim na nejaky marathon jak se na novem kole budu citit oproti 26´´ a podam reference ;) (pro Tebe uz asi bude , ale pozde ;) )

      0 0
    • Vevoda  

      Cest píses zes vyměnil 26 za 29 a za jakou stáj ted teda slapes,

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Co je to za otázku ? 26" bajky dnes působí proti 29" jak koňské spřežení proti Ferrari :P.

      Kolik chceš investovat ?

      0 0
      • Meesha  

        nj taky se podivej jak velky kola ma Ferrari a jaky ma konsky sprezeni! :-)

        0 0
      • Ice-goofy  

        Koukam ty jsi priznivec 29´´ do jak tezkeho terenu se s nim poustis? to jen jako pro predstavu … (kazdopadne uz se tesim)

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Tak pokud máš na mysli vyloženě těžký terén, tak to samozřejmě ne, ale já mám HT a to co obyčejný XCéčko zvládne 29" taky a ještě něco navíc ,–)

          0 0
          • Ice-goofy  

            Tim navic myslis co? No ja myslim jestli s tim sjedes vetsinue marathonu u nas treba… Tezky teren nevim co si pod tim mam predstavit… takze si stejne myslim, ze to jsem nedal ani na 26´´

            0 0
            • kurýr na bajku  

              Já na tydlecty akce nejezdim, takže nevim :-(

              0 0
            • Milenius  

              Jezdim crosse s tlusyma gumama, coz je v podstate 29" a na maratonech zadny problem, jen ta fyzicka kdyby byla lepsi ;)

              0 0
    • BB  

      Docela me prekvapuje, ze je to takovy hit v USA a Kanade, kdyz nekdy loni napsal Rick Cunningham v MBA, ze 29 je mrtva vetev. Pak v dalsim cisle to sice upravil v tom smyslu, ze ten pojem mrtva vetev pouzil proto, ze na 29 kolech nelze udelat dobrou geometrii pro prumerne velike lidi, ale ze pro dlouhany je to idealni. Taky v citovanem testu MBA vyhral 26 koncept prakticky ve vsech testech a tam, kde vyhral 29 koncept, tak prekvapive o malo. Nejvetsi vyhra 29 byla v testu pohodli, ale to zcela meni fully, takze kdyz to shrnu, tak bych nebyl tak nadseny a do 29 sel pouze tehdy, pokud mas vice nez 190 na vysku.

      0 0
      • chomi  

        Díky za zajímavý postřeh, pokusím se reagovat na Tvůj příspěvek. Máš pravdu, skutečně koncept 29" kol není žádnou převratnou novinkou, která by znamenala revoluci v MTB. Na druhou stranu se nedomnívám, že by se jednalo o nějakou slepou větev, která by byla málo životaschopnou. Po tomto konceptu kol vždycky sáhne jen určitá, specifická skupina bajkerů, která bude přesně vědět, proč do toho jdou a co od toho očekávat. Zajímavé je, že na počátku tato kola vyrábělo snad jen Nishiki a pochopitelně Gary Fisher, ale dnes, po nějakých cca 4 letech od představení této myšlenky, začínají tato kola vyrábět i jiní výrobci, namátkou jmenuji např. Cannondale, GT, Orbea, Willis, Titus, Salsa, Jamis, Moots, Sycip, Bianchi, Badger, Surly a mnoho dalších, přiznávám, že veskrze amerických výrobců. Dalším faktem je, že rok od roku je i větší paleta nabízených komponentů a odpružených vidlic právě na tento specifický rozměr kol a další se chystají. tedy se ptám, je to skutečně slepá větev, která je odsouzena k zániku, nebo je to jen další kategorie kol v MTB ? Zcela určitě máš pravdu v tom, že při srovnání vlastností, komfortu a jiných parametrů je rozdíl mezi 26" a 29" minimální. Já osobně tvrdím, že se jedná o klasické trekkingové kolo obuté do vysokých a tlustých pneumatik, nic víc a nic míň. Lidí, kteří jezdí tento rozměr kol bude vždycky málo, bude jich malé drobné procento a většina bude preferovat a jezdit klasiku, tak jak ji známe z dneška. Byl bych rád, kdybys mi to srovnání zaslal na adresu: martin.frimmel@seznam.cz – rád si počtu :0)

        0 0
        • MlokCZ  

          On ten zájem trošku roste také tím, že je čím dál více lidí kolem 2m, prostě průměrná výška pořád roste.

          0 0
        • easyrider  

          No třeba jsou 29" jen další marketingový tah.. no to je jedno.

          Prosimtě jakej je rozměr ráfku na těchto kolech? 622 x něco ?? Díky

          0 0
          • kurýr na bajku  

            ??? Jakej sakra marketingovej tah ? Jel si na tom někdy ?

            Jinak ráfek je stejnej jeko u silnice a crosa, takže klidně 622.

            0 0
            • easyrider  

              Nejel a chtěl bych :)

              0 0
            • BB  

              jo jel, měl jsem to půjčené od Kubáška v Dalmácii a vůbec mě to neoslovilo. Připadal jsem si jako na svém starém crosovém kole značky Kalkhof. To kolo, byl to nějaký GF ,mi připadalo jako obluda, připadal jsem si jako na rozhledně, nevešlo by se mi do auta a v baráku na chodbě bych se s tím nevytočil, aniž bych neomlátil vymalované zdi. Fuj, fuj, dejte s tím pokoj.

              0 0
              • kurýr na bajku  

                Ptal se tě někdo na tvůj fundovaný názor ?!?

                0 0
                • BB  

                  fakt je že neptal, ale to se mě tady někdo musí ptát, abych se mohl svěřit se svým názorem ? Pokud ano, tak to je pro mě docela novinka. Mrknul jsem se na definici internet fora ve wikipedii a „Internet forum, a discussion board on the Internet“ a pokud platí, tak jde o diskusi a to znamená, že nemusím čekat, až mě někdo vyzve. Jinak to jsou opravdu obludy, stačí se na to podívat. Bike má kromě jízdních vlastností být i pěkný, ale jinak vám to přeju.

                  0 0
      • kurýr na bajku  

        No jestli to psali v MBA, tak to vytesáme do kamene.

        BTW: jestli tam fakt psali, že jediná výhra je pohodlí, tak k tomu nemám co dodat.

        0 0
    • BB  

      jo jeste pokud bys mel zajem, tak ti to MBA se srovnavacim testem 26 a 29 poslu.

      0 0
      • mitch  

        A kdo všechno u nás prodává 29"??? Krom GF a Superiora sem nikoho nenašel, nebo sem se špatně díval…

        0 0
    • Ice-goofy  

      No , ale jak jsem se dnes dozvedel tak treba od GF je dodaci doba kol 07 cca az za tri mesice.. nevim jak u ostatnich firem , ale pry celkove s 29´´ je vetsi problem je sehnat hned..

      0 0
      • kurýr na bajku  

        Je tu díra na trhu. Osobně bych rád distribuoval NINER.

        0 0
        • chomi  

          Souhlasím, kdyby je do naší republiky někdo vozil, tak neváhám ani minutu. Kola Niner mají skvělou geometrii,vyní­kající materiál (Reynolds a tuším Easton Scandium) a líbí se mi i jejich barvy. Komu se však vyplatí je v naší malé zemičce zastupovat ??? Kdybys to chtěl být Ty, tak se ozvi, udělám Ti úplně první objednávku :0)

          0 0
    • Jirikus  

      Teď už asi víš, jaké jsou výhody/nevýhody 29" proti 26". Teď bych připomněl ještě jeden technický problém a to jsou náhradní díly, popřípadě upgrade kola – malý výběr vidlic, plášťů a ráfků, teda aspoň u nás v ČR, nevím jak v USA, ale tady je problém někdy sehnat vybraný plášť i na 26" kola, takže tak.

      0 0
      • chomi  

        Už jsem to tady jednou psal, neviděl bych to tak dramaticky: vidlici seženeš standardně (běžně RS Reba 29 od fy Cyklo Žitný popř. v nouzi postačí i Suntour, ale nic moc kvalita ani zdvih), pláště taky seženeš (WTB od Pellsu, IRC od fy ZAMO, Bontrager od Brettonu apod.). Ráfky seženeš běžně od Brettonu, vyníkající zkušenost mám s klasickými trekkingovými ráfky DT Swiss, jsou dostatečně široké a je to držák, jinak seženeš i ráfky Mavic. Vše je otázkou času a za rok dva bude dle mě nabídka těchto komponentů jen a jen lepší.

        0 0
        • Jirikus  

          tak ta dostupnost není až tak strašná, i když mít na výběr ze 2 vidlí je dost hrůza.

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Celkově máš na výběr asi z 8mi, ale ve směs luxusních a funkčních modelů.

            0 0
            • chomi  

              Souhlasím, na objednávku s finanční zálohou se dala dovézt od oficiálního distributora v ČR vidle Marzocchi SL-29 Marathon, dnes už ale Marzocchi tyto vidlice nevyrábí, jinak je vyrábí Rock Shox (Reba 29 s PopLockem – vynikající vidlice, sám ji vozím a za cenu cca 15.000 Kč fenomenální poměr cena vs. užitná hodnota), jinak 29" vidle vyrábí White Brothers (USA kultovka) a Maverick (taky USA). Na sezónu 2008 chystá 29" vidlice Manitou a FOX, takže je na co se těšit. Ještě k té Rebě: je to masivní vidlice, která hodně vydrží, má krásný sametový chod, nekroutí se, skvěle pruží i tlumí a dá se naprosto přesně seřídit v plném rozsahu a dle Tvých potřeb. Má 32 mm nohy, takže se jeví bytelnější než ostatní (když pominu FOXe a jeho 36 mm apod.). Opravdu to chce jen čas, a mezi námi, než se Ti okouká a zprotiví RS Reba, což je tak za 2–3 roky, tak za tu dobu už bude i u nás nabídka minimálně jednou tolik pestrá, věř mi :0)

              0 0
              • Veeteck  

                Tak me by osobne vadilo, ze verze na 26 kola stoji o 6 tisic min.

                0 0
                • kurýr na bajku  

                  To by ti taky mohlo vadit, že díly na Corvette sou dražší než na Škodárnu. Lidi kteří na to nahlížejí jako ty budou jezdit vždycky ve Škodárně.

                  0 0
                  • easyrider  

                    To máte z toho že nesázíte na kvalitu firmy SR Suntour!

                    0 0
                  • Veeteck  

                    No myslim, ze si trochu mimo, dost spatny prirovnani. Mrkni se na vidlice USE SUB, stoji pro 26 i 29" kola stejne, tak kde je tam rozdil mezi Corvettou a Skodovkou?

                    0 0
                    • easyrider  

                      No sub je cenově dost jinde, rozdíl mezi běžnejma bude způsobejnej objemem výroby…

                      0 0
                      • Veeteck  

                        No jasny, ale urcite tech 29" prodaji min nez 26" a porad stoji stejne.

                        0 0
          • black.horse  

            co je na tom divnýho? kdybych třeba sháněl vidlici na 26kola pro určitej účel s určitými parametry, tak v některých kategoriích budu mít taky na výběr 2–3kousky… jinak postupně se to bude dle mě jen a jen lepšit…

            0 0
            • Jirikus  

              Já se nechci přít o to, jestli jich je dost nebo málo, vcelku je mi to jedno, protoře 29" kupovat nebudu, jen jsem chtěl pomoct „Vevodovi“ vyřešit zásadní otázku a nikdo nezmínil dostupnost dílů na tyhle, v dnešní době ještě, ale možná i do budoucna (nemám křišťálovou kouli) málo zastoupená kola. Prostě aby nedopad jako nadšenec, který si koupil USTčkové gumy a ráfky, že za chvíli přijde boom a budou to všichni vozit a hlavně všichni výrobci nabízet za slušné peníze a do teď kde nic tu nic.

              0 0
              • chomi  

                OK, souhlasím, v tomto máš určitě pravdu, je dobré a moudré i toto vzít v potaz. Na druhou stranu, když to vezmeme opravdu do důsledků, tak se jedná vlastně jen o kvalitní trekkingové vidlice a trošku specifické pláště, jinak nic víc. Takže i kdyby to byla „jen“ módní vlna, tak vidlici můžeš dát na klasického trekkinga a pouze přezuješ gumy, opět za klasické trekkingové. A asi se zde nemusíme přít o tom, jestli mají klasická treková kola budoucnost, potažmo jestli se taktéž nejedná o módní vlnu. Mě osobně tento rozměr kol velmi oslovil, je to přesně to pravé pro mě, a chci tento koncept pochopitelně jezdit a radovat se z něj, dokud to bude možné a dokud mi to můj zdravotní stav bude umožňovat. Ať si každý jezdí to, co mu „sedí“, co mu přináší radost a potěšení z jízdy, a je skutečně jedno, jestli je to klasické MTB, silnice, trekking nebo třeba 29" kola. Nikdy nebudu nikomu tento rozměr kol nutit a plivat na klasiku, vždyť jsem na ní vyrostl, na druhou stranu pokud se mě někdo zeptá na moji zkušenost s tímto rozměrem kol, tak mu pravdivě a na rovinu sdělím pozitiva, ale i negativa této koncepce. Tímto považuji diskuzi za uzavřenou :0)

                0 0
                • easyrider  

                  Čéče kolik měříš?

                  0 0
                  • chomi  

                    Budeš se divit, měřím „pouhých“ 174 cm a přesto jezdím 29" kolo, jedná se o GF Mt.Tam z roku 2003 ve velikosti M (17,5", geometrie Genesis) a momentálně si nechávám u pana Bareše dělat přesně na chlup to samé v oceli, pravděpodobně to bude Deddaciai EOM 14,5.

                    0 0
                    • easyrider  

                      No hele já se ted projel na tátovo trekingu a žádná hrůza to není takže: mám obrovskou chuť to zkusit. Za kolik by se dal sehnat nějakej levnej rám? Co třeba koupit trekingovej od spyderu?

                      0 0
                      • kurýr na bajku  

                        Tak jednoduchý to asi nebude. Sám bych ti v tomto nedokázal dost dobře poradit.

                        0 0
                      • kurýr na bajku  

                        Vlastně dyk já sem úplně vygumovanej. Samostatnej rám je Wakan od Apache. Jezdí ho moje přítulka a mohu doporučit. Navíc pro rok 06 byla přepracována ta výztuha pod hlavou, takže rámy už nepraskaj.

                        0 0
                        • easyrider  

                          Praskali?? Cha cha, já sem takovej talent, jsem si řikal: ty jo to pod tou hlavou musí praskat… :) No ale já apače nerad… a ten sup mí zas divnou geo… chjo :(

                          0 0
                          • kurýr na bajku  

                            Toho Wakana si klidně kup. Jinak budeš muset koupit nějakýho crossa a tam se ti nevejdou 2.1 pláště, o geometrii nemluvě. Pak ti tedy nezbude nic jinýho než si rám nechat postavit, nebo koupit Ninera či Salsu z venku.

                            0 0
                            • easyrider  

                              Hm ale geometrií mi to přijde podobný tomu supu..škoda že maj tak strohý stránky – ani ta geometri tem neni :(

                              0 0
                          • favorit.  

                            ja neznam jeste nikoho, komu by ram u Apache neprasknul

                            0 0
                          • ekib  

                            Mám rám Apache Wakan 06. Mám 95kg a nešetřil jsem ho diky malému zdvihu vidle dostávál rány jak kladivem a drží. Jen lak je trochu omlácenej ale to je tím, že to často pokládám.

                            0 0
                • Jirikus  

                  Moje řeč, ať si každý jezdí na čem mu jezdit vyhovuje. Co máš za kolo? nešlo by dát do profilu?

                  0 0
    • Vevoda  

      x

      0 0
    • Vevoda  

      Cest takze 29" je pro mě správná volba, akorát nevím do které značky jít? Cena kola tak do 20000,– ???? Víc do toho nechci dát.

      0 0
    • dury  

      mohol by niekto porovnat podla mna najdostupnejsie znacky na nasom trhu s 29" teda Superior a Gary Fisher. Cital som Velo 3/2006 kde ten Superior(929) opisovali ako velmi lenivy a nezivy bike, na rozdiel od GF(paragon). Je to tak aj v skutocnosti ? Oplati sa asi dvakrat tak drahy GF voci Superioru? vdaka

      0 0
      • favorit.  

        to je taky jeden z duvodu, proc jsem si 29 nekoupil, ale sel jsem radsi opet do 26. Preci jenom Gary Fischer by me s vybavou jako mam na stavajicim kole vysel na dvojnasobnou cenu. A u toho Superiora tak nejak nevim. Oni maj prej vsechny takovou divnou geometrii. Ale to fakt jenom tak z doslechu. Vlastni zkusenost nemam

        0 0
      • kurýr na bajku  

        Nejsou všechny 2× tak drahý, ale pokud budeš jezdit hlavně terén, taxe GF oplatí.

        0 0
        • dury  

          takze je citit ten rozdiel medzi GF a superiorom ?

          0 0
        • Ice-goofy  

          Stale mi lejes optimismus do zil … pri te me objednavce GF… uz se na nej tesim a treba te nekde u Prahy pojedu naproti a pokecame o to, ;)

          0 0
          • dury  

            hihi, v prahe som bol minuly tyzden a predtym asi pred 15 rokmi, takze sa tam dostanem asi za dalsich 15r. ale chystam sa na sport-life. som zvedavy ci tam bude vidiet nejaky bike s velkymi kolesami :)

            0 0
          • kurýr na bajku  

            Tak do Prahy kdykoliv ,–) BTW: Nejvíc by se mi podle geometrie líbilo jezdit na Salse a Ninerovi. No, s mojí postavou spíš na Salse :-)

            0 0
            • Ice-goofy  

              Sak ja myslel do Prahy .. V Beroune mam rodice a to uz neni do Prahy tak daleko…

              0 0
              • kurýr na bajku  

                Máš bajka v testu. Kup si peloton.

                0 0
                • Ice-goofy  

                  Uz jsem volal do CR aby mi ho kupili a co ? Doufam, ze nevychazi nejak spatne ;)

                  0 0
                  • kurýr na bajku  

                    Přestože má Supercaliber velikost 17,5", která mi padne, je pohled před stroj během prvních metrů poněkud nezvyklý. Prvděpodobně za to může pro mne nový obrázek velkého předního kola a patrně i můj subjektivní pocit z vlažnější akcelerace a ptřeby vydat více síly do záběru na klasickém 26" biku. Dokonce mám trochu obavy, že budu muset v terénu řadit nižší převody než normálně. Po chvíli si však zvykám a vše je v pohodě. V některých úsecích jedu dokonce těžší převody než obvykle ! Kolo má díky menšímu nájezdovému úhlu lepší prostupnost terénem a jeho velká kola bez problémů zdolávají překážky. Při přejezdech příčných nerovností se chová velmi klidně a dobře drží stopu. Pocitově bych řekl, že se i trochu lépe chová v písku a bahně, kde se větší kola a pláště s větším objemem méně boří a dá se hovořit i o lepší trakci styčné plochy vzorku s terénem. Doslova lahůdkou je pak udržování nasazené rychlosti, zde se plně projevuje setrvačná síla velkých roztočených kol a k u držování tempa není potřeba vydávat tolik sil jako na klasickém biku. Vetší kola rovněž přispívají k větší stabilitě a větší rychlosti ve sjezdech. V trialových pasážích se mi zdál bike poněkud těžkopádnější při manévrování ve stísněném prostoru. Měl jsem pocit, že ho musím trochu více přemlouvat k zatočení a vynaložit více síly do záběru, ale to mohl být úpouze můj subjektivní pocit. Svezení na Supercaliberu bylo mé první seznámení s 29" bikem. Díky dobrému odpružení a geometrii má Supercaliber vyrovnané jízdní vlastnosti jak ve velmi rozbitém sjezdu, tak i v příkrém stoupání, pružení pracuje na výbornou a kola zůstavají ve stálém kontaktu s terénem. Velkou pochvalu zaslouží řadící pášky Sram, jejich ovládání je velmi intuitivní a komfortní, prostě jednička s hvězdičkou. Brzdy Avid Juicy 5 jsou dostatečně kvalitní, ale v dlouhých klesáních mají tendenci k přehřívání. Dle mého názoru je Supercaliber ideální bike pro maratóny, ale díky většímu průměru ráfku se dá při výměně plášťů, případně celých kol, snadno vyrazit na silniční švih.

                    Miloš Štětina

                    Je z toho celkem cítit, že ten človíček doposud neměl vůbec ponětí o 29" což je škoda, protože místy to vypadá jako by znovu objevoval ameriku a nemá s čim srovnávat. Nepochopil sem co má co dělat Supercaliber v trialových pasážích, ale budiž. Jinak myslím, že to napsal docela trefně.

                    0 0
                    • Ice-goofy  

                      Dekuji Ti moc. Je to napsane velmi hezky . Teda pro me teda stale povzbudive. skod jen , ze musim cekat do toho unora. Ja vim trochu trpelivosti.. dikes moc fakt . Hodne jsi mi pomohl pri tom rozhodovani..

                      0 0
                      • kurýr na bajku  

                        To je ale nespravedlnost. Jakýsi Štětina kterej nemá o 29" ani páru se už v září prohání po českých lesích na Supercaliberu a ty čekáš do února…

                        0 0
                        • Ice-goofy  

                          Jo jo je to tak. Volalo se vsude a kola nejsou ani v centralnim skladu pro Evropu a tak se musi pockat. Pry se zacnou pnit 29´´ nekdy koncem prosince a pak se to teprve dostane k nam uzivatelum.. Hold to nebude pod stromecek..

                          0 0
    • ekib  

      29" je super a už bych neměnil konečně se na kole cítím důstojně. V dílech je trošku problém. Já jsem např. chtěl Rebu (nebo obdobnou vidlici) na Véčka (v některých katalogách byla v jiných jen na kotoučovky) ale nakonec jsem ji nesehnal a tak jsem musel jít do Suntouru. Jinak ráfky a pneu není problém. No a u některých dílů je trošku vyšší cena než u 26".

      0 0
      • easyrider  

        A co máš od suntouru a jak to pracuje?? A kolik měříš? díky :)

        0 0
        • ekib  

          Mám NRX-8200 RL. Měřím skoro 2m a vážím 95kg. Je to vzduchová a pracuje velmi uspokojivě ve svém rozsahu. A to je asi její největší mínus malý zdvih.

          0 0
          • Coudy  

            Nemas problem s geometriou, predsa len je ten ram konstruovany ako trekovy, nesedis za tym ako za stolom? Ja meriam 193 cm a asi radsej pojdem do Superioru 929.

            0 0
            • ekib  

              Na Superioru jsem nejel tak nemohu porovnovat. Nevím kde jsi vzal že je koncipovaný jako trekový. Geometrii jsem si stanovoval sám na sebe, jelikož jsem si ho sestavoval sám. A to jak jsem říznul vidlici, jaký jsem použil představec a sedlovku asi ovlivní geometrii víc než rozdíl v samotných rámech Apache-Superior.

              0 0
            • mitch  

              Sem na tom podobně, asi do něj taky pudu…ale nevim jestli ta 21,5 nebude moc velka…

              0 0
    • Vevoda  

      Nazdar ve spolek NISHIKI Bigfoot k29, má někdo s tímto kolem nějakou zkušenost? Potřeboval bych nějakou jeho geometrii? Díky

      0 0
    • Vevoda  

      Cest Vyrábí některý z českých výrobců kol nebo jen samostatných rámů, rám na 29"kola/kromě Duratecu za 11000,–/

      0 0
    • dury  

      je potrebne mat kazetu alebo prevodniky s lahsimi prevodmi oproti 26" kedze je koleso vacsie? myslim hlavne na dlhe stupania, ktore byvaju na maratonoch.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Na jaře budu pořizovat nového bajka. Do terénu jsem vjel poprvé teprve před třemi roky a i tak žádná sláva. Preferuji běžný terén, nějaký ten výmol, kořen a kamení strávím, ale nic divokého, žádné skoky, brutální sjezdy a u schodů končím, když jich je více ne čtyři. Bláta se děsím. Za tu dobu jsem zjistil, že na víc zřejmě nemám a tak na to moje ježdění mám za to že stačí pevná vidle, karbonová, ať to trošku pruží a silnější pláště. Tak by mě zajímal váš názor, jestli mám jít do těch větších kol. A ještě jedna věc – na některých závodech se uvádí, že se musí jet na 26", jestli by to nebyl problém. Cenu ani dostupnost náhradních dílu teď řešit nechci.

      0 0
      • zirecek  

        Z tvého popisu to vede na 29" bika s pevnou vidlicí. Pohodlí větších kol je znát oproti 26". S většími plášti, s tvým stylem ježdění, pojetí kola, myslím, že 29" s pevnou je ta správná volba.

        0 0
      • kubad  

        Na některých závodech, hlavně těch placatějších a míň technicky náročných, opravdu pořadatelé toto uvádí, ale jde hlavně o to aby se nezávodilo na cyklokrosových speciálech které jsou na takových tratích rychlejší. s MTB 29" není problém, a pokud se chceš zůčastnit a né vyhrát tak je to úplně jedno na čem jedeš.

        0 0
    • nobody  

      Jaký 29 rám na bika a kde se dá sehnat? Koukal jsem na Superiora-líbí se mi, ale všude jsou jen celá kola.

      0 0
      • Smazaný účet  

        koukni se na rozdili geometrie. mam v soucasne dobe xp929, chci se zbavit a koupit fishera

        je to docela rozdil, superior je hodne polozenej a vyrazne tvrdsi. nektere veci v geometrii (ne ramu, ale zbytku) mi prijdou dost na houby. dalsi vesela vec. nevim, nakolik jim verit, protoze na tom mam vecka a zadni stavba je tak blbe postavena, ze se pri brzdeni normalne ohyba ven

        fisher je oproti tomu vic posazenej dozadu, ma vyrazne vetsi slopping horni ramove trubky. jakmile jsem si (po 10km) zvyknul na jinou geometrii, prisel mi o tridu lepsi.

        markantni rozdily jsou i v geometrii a stavbe zbytku (ne ramu).

        pokud chces skutecne ciste ram, zkus kontaktovat bretton.cz, dovazi fishery a tusim, ze pokud se ram prodava v emerice samostatne, tak ti ho dovezou

        0 0
      • mitch  

        A co ten Apache Wakan? Ten by sehnat nešel?

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Ten je xehnání bez problémů, ale je to ta něco mezi.

          0 0
          • nobody  

            nevíš jaká je mezera mezi spodními trubkami u zadní stavby u středu nebo jaká je max šířka pneu, co tam vleze?

            0 0
            • ekib  

              Mám Wakana tak ti mohu změřit co budeš potřebovat. Mám verzi 21,5" véčkovou 2006 a 19" diskovou 2007. Na to jak se ptáš tak je to min. 6cm. Teď tam mám 1.95" a odhadem tak 1cm na každé straně zbývá. Pokud chceš tak zítra to můžu vzít šuplerou.

              0 0
              • Vevoda  

                Cest, co že to jezdíš za pláště 1,95", sem snima

                0 0
                • ekib  

                  Jsou to Schwalbe BlackJack. Nyní je dojíždím a budu nasazovat WTB NanoRaptor 29×2.1. Ale mají dost tenkou boční stěnu, tak doufám, že nedopadnu jako když jsem ve sjezdu a v zatáčce prorazil bok KENDA.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    nanoraptory absolutne nedrzi v blate a prachu… lezi mi temer netknute za skrini

                    0 0
                  • Vevoda  

                    Já mám vyhlídlý MUTANO RAPTOR 29"/1,85" podle rozměru by měli v pohodě projít.(44/44mm) Jestli půjdou sehnat??? URL:www.WTB.COM

                    0 0
                • ekib  

                  Jsou to Schwalbe BlackJack. Nyní je dojíždím a budu nasazovat WTB NanoRaptor 29×2.1. Ale mají dost tenkou boční stěnu, tak doufám, že nedopadnu jako když jsem ve sjezdu a v zatáčce prorazil bok KENDA.

                  0 0
              • nobody  

                muzes mi zmerit jeste vzdalenost u sedlove trubky mezi navarkou na uchyceni bowdenu presmyku a horni trubkou u 19"? dik, jde mi o to, jestli tam nasadim drzak na detskou sedacku.

                0 0
            • kurýr na bajku  

              Teď jsem na chalupě a v Praze budu až přišti tyden ve stredu, dřiv ti to nezmeřim.Tipuju, že 2,2 se tam nevejde.

              0 0
      • Vevoda  

        Rám se dá sehnat, bud si připlatíš, nebo se spokojíš se Supem, Apachem, Mrázek 29", Gerim, popř jiným crossem kterej má trochu širší zadní stavbu. Jezdím Aurtura crosse s 47mm Black jack pláštema. 29" je BOMBA BIKE

        0 0
      • kurýr na bajku  

        Tady neseženeš nic extra dobrýho. Sháněl bych v každým případě venku. www.ninerbikes.com/showroom.html www.salsacycles.com/frames.html

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.