• Lenča

    Prosím o radu!

    Chtěla bych si pořídit nové kolo na ježdění hlavně po silnici, sem tam po lesních cestách. Mám zatím vybrány tyto dvě:

    http://www.merida-bike.cz/…tfs-300-d-09

    http://scottusa.com/…/contessa_30

       
    0 0
    • Lenča  

      A ještě jsem zapoměla napsat, že už 10 let jezdím na olpranu z Tesca za 3 tisíce.

      0 0
    • Lenča  

      Na netu se dají ty dvě kola koupit taky podstatně levněji, merida cca 13t a scott za asi 12t. Ale nevím, jestli není blbost kupovat kolo přes net. Nemám kde zkusit velikost a je to takové kupování zajíce v pytli.

      0 0
      • Hejdik  

        Výhodou opravdu je,že si kolo můžeš v obchodě osahat a případně vyzkoušet.Pokud půjdeš cestou „vychcanosti“:-)promiň ten výraz,tak ho můžeš někde zkusit a pak si ho objednat přez net.Co se týká Scotta contessa ,má ho moje manželka je hodně spokojená,ovšem je nutno počítat s tím,že pokud chceš nový model,tak u této značky platíš dost peněz za nápis.Proto bych možna pokoukl na kola z domácích značek ,která ti nabídnou „více muziky“.

        Už jsem to tu párkrát zmiňoval:maxbike má letos novej velice pěknej "dámskej"rám(ro­zuměj geometrie)podobnej rámu Ghost miss,ne kterém se dá poskládat za ty prachy velice slušné kolo.Meridy neřeším,protože se mi ty kola nelíbí,tak je ani nekomentuju.

        0 0
    • Lenča  

      Takže jsem se včera šla cestou „vychcanosti“ a šla se na meridu juliet podívat. Jsem ráda, že jsem si nekoupila koli přes net. Dámská geometrie mi vůbec nesedí. Bylo mi doporučeno kolo kellys magnus white 09. Původní cena 21t, ale po slevě 16t a k tomu doplňky za 1t a tachometr zdarma. Je to v kamenném obchodě, takže odzkoušení a servis v pohodě. Chtěla jsem kolo za 13t a už jsem na 16t. Mám do toho jít?

      0 0
      • siafu  

        no to je problém „dámské“ geometrie a ty Juliety od Meridy jsou fakt hodně krátký, takže to může být fakt zrádný a bez vyzkoušení doporučím asi jediný = nebrat:) pokud tedy nevíš, že ti takový posed a celkové nastavení kola vyhovuje. Já při 165 cm jezdím normální pánskou Meridu 16", ta je jako o dost delší a je to OK, takže můžeš od Meridy zkusit nějaký pánský model, jako TFS XC verzi – třeba by padla líp…

        jinak Kellys, na B-F to není zrovna moc oblíbená značka:), ale tento myslím nevypadá špatně. Bejt tebou si kolo hlavně vyzkouším a dám na celkový dojem z kola jako celku, jestli se na tom cítíš OK, než do mrtě porovnávat, který kolo má lepší komponenty v dané ceně. Jak říkám, pokud fakt nevíš, co chceš – tedy nemáš přibližnou představu o geometrii rámu, tak to chce doopravdy vyzkoušet, protože těžko dobře koupíš jen tak na slepo. Jinak ten Kellys je v nejmenší vel. 17.5", tak předpokládám, že budeš asi trochu vyšší postavy.

        0 0
        • Lenča  

          Každý rám je jiný. Merida by mi taky seděla 16" pánský model. A 17,5" magnus je dost na hraně. Ale líbí se mi ta kombinace bílé a černé . V komponentech se moc nevyznám.

          0 0
          • t29  

            pánská Merida TFS XC v 16" je dlouhá 570 mm, Kellys Magnus v 17,5" je dlouhý 580 mm, centimetr rozdílu se dá doladit posunutím sedla nebo výměnou představce. Horší bude výška rámu, to poznáš při nutnosti rychle sesednout v terénu, 17,5" ti nenechá pod rozkrokem moc místa.

            0 0
            • Lenča  

              V obchodě říkali, že stačí 1–2 cm pod rozkrokem a to by u mě sedělo. Vážně nevím.

               
              0 0
              • t29  

                Pokud bych se rozhodoval mezi 16" a 17,5" rámem a oba mi seděly, vybral bych ten nižší, jinak na běžné ježdění 2 cm stačí.

                0 0
              • DaSnail  

                1–2cm je imho málo

                0 0
        • Lenča  

          Můžete mi někdo napsat, jaký je rozdíl mezi rámy merida tfs xc a tfs trail (nemyslím viditelný rozdíl).

           

          http://www.merida-bike.cz/…e_result.php?…

           

          A co ta vidlice, je lepší 80 nebo 100mm. Vím, že sr není nic moc, ale časem se to může vyměnit.

          A co velikost plášťů?

          0 0
          • Featherbed  

            Ten první má geometrii střiženou více do „závodního“ pojetí, ten druhý na pohodu a těžší terén…

            Vidle by ti asi stačila 80mm, ale spíš vezmi 100mm, podle mě je to lepší volba vzhledem k výměně za lepší v budoucnosti…

            Pláště podle toho co jezdíš a co preferuješ… širší(třeba 2.25) na pohodlí, užší(třeba kolem 2.0) zas líp jedou… ale jde o to co budeš jezdit, tohle platí v terénu, jestli budeš jezdit prakticky jen po silnici tak stačí něco úzkého…

            0 0
      • Lowrider  

        Ten Kelly´s asi nemá špatnou výbavu (jen co vidím), ale stejně bych raději bral asi toto.

        0 0
        • Lowrider  

          Brzdy, vidlici a rám má Trek podle mě lepší. Zbytek je +/- stejnej a co odejde se vymění za lepší.

          0 0
          • Lenča  

            Po zkušenosti s dámským rámem meridy jsem usoudila, že kolo koupím v kamenném obchodě. Trek je sice pěkný, ale cena v kamenném obchodě je trošku jiná a ten obchod z příspěvku mám z ruky.  Pro úplnost přikládám stránky s podrobnostmi o kelly's magnus

            http://www.cyklo-centrum.cz/…robnosti.php?…

            0 0
            • BigKarel2  

              Mam tohohle Kellyse ale v zelený barvě.....A zatim až na pár drobnůstek se mi zdá dobrej.

              0 0
      • art1  

        koukám kolo je na silnici jak dělané   

        0 0
    • Lenča  

      Můžete mi někdo napsat, jaký je rozdíl mezi rámy merida tfs xc a tfs trail (nemyslím viditelný rozdíl).

       

      http://www.merida-bike.cz/…e_result.php?…

       

      A co ta vidlice, je lepší 80 nebo 100mm. Vím, že sr není nic moc, ale časem se to může vyměnit.

      A co velikost plášťů?

      0 0
      • přejetá_veverka  

        já mám trail… je kratší, takovej živější – kličkování mezi stromama super ale na delších vyjížďkách je to trošku rušivé – to kolo sebou pořád šije, víc chodí na kobylu a tak 8-D … myslím že se to řadí: XC – trail – AM – FR – DH… ale nevím co si pod tím představit asi hrubší XC nebo co 8)

        0 0
        • DaSnail  

          ešte enduro, back country…

          a všetko má lahké, normálne a tvrdšie verzie.

          0 0
      • siafu  

        vždyť to tam Merida píše – rozdíl je především v geometrii rámu

        TFS Trail

        Tak trochu jiné pevné MTB: rámové prvky a tvarování trubek jsou sice identické jako v případě modelu MATTS TFS XC, ale hravá, univerzální geometrie těchto kol se inspirovala u modelů All-Mountain. Výrazný sklon horní rámové trubky modelů MATTS TFS Trail dává dostatek prostoru pro nohy v situacích, kdy musíte z kola urychleně seskočit. Celá geometrie těchto kol byla navíc upravena, aby dokázala pojmout vidlici o zdvihu 100mm.

        TFS XC

        Rámy MATTS TFS XC pro sezónu 2009 nerozeznáte na první pohled od rámů MATTS HFS. Poslední generace technoformingových trubek ze slitiny RACELITE 6061 se vyznačuje dynamickým, atraktivním designem propracovaným do nejmenších detailů. Sportovní geometrie tohoto rámu je identická s modely Carbon FLX a MATTS HFS a kola této třídy si uchovávají mnohé z vlastností, kterými se pyšní obě jejich dražší předlohy.

        na normální ježdění vemu TFS XC, 80 mm zdvihu mi vpředu třeba stačí

        0 0
        • Lenča  

          Dík (bez urážky), mě ale víc zajímá, názor někoho, kdo na tom kole jezdí a má tudíž vlastní zkušenosti než co napíše výrobce.

           
          0 0
          • siafu  

            hmm no tak já jezdím Merida Magnesium v 16" – je to sice z roku 2004, ale geometrie je shodná, srovnávat mohu akorát s Merida Kalahari 17.5". Takže rám Merida Magnesium daleko lépe reaguje na záběr do pedálů, prostě to kolo líp jede, delší geometrie umožňuje zaujmout sportovnější posed a je to laděné celkově víc do rychla, ve sjezdu mi přijde kolo víc stabilnější. Další rozdíl byl při jízdě do kopce – hlavně při jízdě ve stoje – přišlo mi, že to má o dost lepší záběr, což zřejmě přičítám i kratší zadní stavbě 420 mm, Merida Kalahari měla méně standardních 430 mm. No a další rozdíl byl v tom, že na výšku cca 165 cm (délka nohou 78 cm) je určitě vhodnější vel. 16" než 17.5" – jako místo tam nějaké bylo, ale 16" rám je v tomto lepší. V ceně do 10 tis. Kč za rám by volba dnes padla opět na Meridu – konkrétně Merida HFS XC, takže asi tak

            0 0
            • Lenča  

              Moc pěkná věcička. Takže si s meridou spokujená? A co už si za těch 5 let musela vyměnit na té meridce. Ptám se , protože jak jsem psala nahoře, zatím mám kolo olpran za 3t už 10 let staré a tam jsem měnila pouze brzdy. I když si myslím, že kolo v ceně do 15t moc kvalitní taky nebude.

              0 0
              • Lenča  

                Takže asi půjdu do tohoto, co říkáte?

                0 0
              • siafu  

                na to nejde jednoznačně odpovědět, protože toto kolo bylo postupně poskládané z Merida Kalahari v pořizovací ceně cca 12 tis. Kč tehdy, takže rám byl koupen samostatně a všechny věci byly postupně vyměněny – buď odešly opotřebováním (řetěz, kazeta, pláště, ráfky, pedály, přehazovačka, odpružená vidlice, pedály, převodníky…) nebo s nima byla nespokojenost (brzdy, zadní náboj, kliky…) a nebo v rámci upgradu (rám, duše, sedlo, řidítka, představec, rohy, přesmykač, gripy, sedlovka, přední náboj…)

                víc mám tady – v tabulce úplně dole jsou zhruba datumy pořízení jednotlivých věcí

                0 0
    • Lenča  

      Tak, kolo je doma. Zaím přidávám jen foto z katalogu, ale hned jak jej vyfotím, tak to tu dám. Jsem z kola nadšená. Ale už jsem změnila sedlo a čekám na rohy. Chtěla bych ještě dodat brašnu pod sedlo a možná blatníky. Přece jenom jezdím tak z 90% po cestě a hlavně do práce. Nemáte nějáký typ.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.