Merida Matts TFS: 22" nebo 24" - zkušenosti

52 nepřečtených
  • jouda2

    Je někdo, kdo má zkušenosti s uvedeným rámem při podobných parametrech: výška 199 cm, inseam 96 cm? Myslím, že jsem tak akorát na hranici a váhám. Co standover výška, nebude to málo?

    Neraďte ale jinej (vím, že je spíš kratší atd.).

    Např.: http://www.merida-bike.cz/…tfs-500-d-08

     

    Anketa: 22/24?

    22"
    8x
    62%
    24"
    5x
    38%
    0 0
    • Medvjedok  

      29 :)

      0 0
    • Medvjedok  

      ale ked uz, tak meridu 24, lebo 22 staci tak na 190 cm (su to kratsie ramy co viem)

      0 0
    • Teddy  

      Já mám 22" a měřím 190cm a zdá se mi občas dost velkej. Nevím, ale 24" tu má jeden člověk v profilu a to už je vážně koza. Při tvojí výšce bych šel asi taky do 29" kol vypadá to opticky lépe. Jinak s TFS rámem jsem spokojen i po 2 letech ještě drží pohromadě :-)

      0 0
    • Polo21  

      ja mam rovnych 200cm a kupil som presne tento model vo velkosti 24", som maximalne spokojny

      22" som skusal tiez a ram mi bol kratky

      0 0
      • jouda2  

        A jak máš dlouhý nohy, resp. jak vysoko horní trubku? Já to mám tak nějak „na hraně“. Mezera mezi rozkrokem (kostí) a trubkou tak a­si 6 cm bych od­hadoval a to se m­i nezdá úplně moc…

        Rozdíl v délce me­zi 22 a 24 je po­dle výkresu jen 9 mm, t­o se to skuteč­ně tak výrazně pro­jeví? To je taky jeden z důvodů proč váhám. Není u tý 24ky s­tandardně tře­ba i delší před­stavec a člověka to v krámě klame? Já hlupák si nevšim.

        Díky.

        0 0
        • Polo21  

          dlzka noh od zemi az po rozkrok je rovnych 100cm, sedlovku mam z ramu vysunutu cca 25cm, ci je tam kratsi predstavec to som si naozaj nevsimol ale pri skuske v predajni som ten rozdiel citil (skusal som aj rozne nadstavenia posedu), pri 22" som mal tazisko dost v predu. Zatial som si nevsimol ze by som bol pri 24" rame nejak menej obratny skor je to o tom ze clovek ma zly pocit kvoli vacsej vzdialenosti od zeme :)

          0 0
        • Polo21  

          pre islustraciu ako vyzera 2 metrovy bajker na 24" rame prikladam aj obrazovy material

          0 0
    • _tomin_1  

      Cau, ja mam 197 a koupil jsem si matts tfs 22" a jsem spokojenej. mozna bych snesl i vetsi, ale mne uz ta 24" prisla proste moc velka:)

      0 0
      • jouda2  

        Když ona skutečně vypadá už trochu divně…;-(

        0 0
        • _tomin_1  

          jo vypada, uz i ta 22 je docela velka:) ale neslo ani tak o vzhled, jsem se proste citil lip na tom mensim kole, je takovy ovladatelnejsi nebo jak to rict. chce to zkusit no, aby ti to nebylo moc maly a hlavne aby ti vysla sedlovka nejak rozumne:)

          0 0
    • jandoo  

      Tušim že v tvý hlavě se odehrává hlavně dilema vzhledový protože z hlediska tělesnýho je to jasná 24 :) Vim o čem to je, sám mám 203. člověk o 10cm menší to ještě jakžtakž může řešit 22 s delšim představcem ale pro nás už to neni. Řeknu to krutě ale: 22 vypadá ještě celkem jako normál kolo, ale kdybys viděl sebe jak na něm vypadáš tak už to o tolik lepší než na 24 neni a na ní máš alespoň jistotu většího komfortu :) Mam tim teď na mysli kasický 26 bajky, u těch moc na výběr ve 24 neni – snad jen Merida má kompletní zastoupení TFS rámů v 24, pak ještě dělá Trek rám řady 4300/4400 (ten má brácha a co se týká velikosti a pohodlí za řídítkama super) a ještě pár by se našlo ale obecně bída. Ještě k tomu vzhledu: tu „kobylovitost“ velkejch rámů hodně ovlivňuje to kde je přivařená horní rám, trubka k sedlový -brácha jí má skoro až u objímky a to kolo vypadá doopravdy hodně velký, já asi 5cm pod ní a vypadá to líp (já mam ale cross rám). A ještě, i když mám 24 tak jsem koupil 400mm sedlovku, mam jí i tak dost vytaženou, na 22 bych se 400 byl snad až na rysce (takhle jí mám zasunutou odhadem-dost :) teď z hlavy nevim).

      Takže muj tip pro tebe-buď 24 ale úplně nejlíp jít do koncepce 29. Sám vim o čem mluvim, mám cross rám a 42 pláště (po pravý 29 pokukuju a určitě v budoucnu pořídím) a kolo vypadá vyváženě, nebál bych se říct dokonce dobře :) O ztrátě obratnosti 29 proti 26 nemůže bejt řeč protože si uvědom že při 26 kolech a 24 rámu neni už ta geometrie uplně ono že, navíc při našich postavách máme těžiště úplně v jinejch dimenzích než běžnej člověk, musíš se s tim naučit jezdit a pracovat (těžiště je vejš, tudíž je častěji a dál od podélný osy kola atd. atd…). Vim že máš rozpočet kolem 16k ale bejt tebou tak přišetřim a jdu do SUPa 829.

      0 0
      • Medvjedok  

        Řeknu to krutě ale: 22 vypadá ještě celkem jako normál kolo, ale kdybys viděl sebe jak na něm vypadáš tak už to o tolik lepší než na 24 neni 

        Tak ono celkove 2metrovy dospely muz v terene na kole nevypada moc prirozene… to uz skor pod basketbalovym kosom alebo tak nieco :) Alebo aspon s diviakom pres rameno :)))

        Pozor, trek rady 4×00 ma kratku geometriu v porovnani s vyssimi modelmi.

        (tie 29 su fakt pre vas mimozemstanov ako stvorene)

        0 0
      • jouda2  

        Myslim, že to mám ještě malinko komplikovanější. Nehledal jsem žád­ný statistiky, a­le mám myslím k výšce asi i trochu kratší nohy. Tzn. hor­ní trubku mám u většího rámu poměrně vysoko, ale pro trup z­ase potřebuju rám co nej­delší, tedy zpra­vidla i nejvyš­ší…kua.

        0 0
        • jandoo  

          V tom případě by ti podle mě vyhovoval SUP 829 ve velikosti 21,5, ten má dýlku 630mm (v 23 dokonce 650mm), tak dlouhej neni dokonce v 24 ani ten Trek (615mm) ani Merida 24 (624).

          0 0
          • Medvjedok  

            ked ten sup tak radsej vel. 23ka (na vysku 199)

            0 0
            • jandoo  

              Taky bych to tak viděl, ale reagoval jsem v závislosti na ty jeho „krátký“ nohy. Neuvědomil jsem si ale že ten SUP je 23, což by oproti 24 řešilo ty "kratší nohy\ů + ta parádní délka :)

              0 0
              • Medvjedok  

                a ked najde model 08 so zadnou vidlicou s dlhou retazovou vzperou (ak sa nemylim 465 mm) tak sa mu to v stupaniach ani extra stavat na zadne koleso nebude, aj ked ten ram je vdaka tomu trochu maksi. Model 09 ma ten rozmer skrateny na 450 tusim.

                0 0
                • Martin  

                  modely 08 bude hledat dost blbě. hlavně ty větší velikosti. ale samozřejmě může mít štěstí

                  0 0
      • Martin  

        chichi. pokud pokukuješ po 29" biku, tak pokukuješ správně. já taky přešel z crosse na 42mm pláštích → sup 929 na 2.1 nanotaptorech a je to rozdíl jak prase. získal jsem lepší průchodnost terénem, větší jistotu ve sjezdech a líp se jede i na bahně nebo kamenech. chybu neuděláš.

        0 0
    • Zerocool  

      mám 189cm, meridu TFS 22" jsem vozil, rám mi byl velký (bude jen na zimáka s krátkým představcem), u tebe bych volil 29 nebo rám 24" – ten ti bude sedět akorát, otázka je, jak bude kolo vypadat

      0 0
      • wenc  

        24'' mu bude stopro sedět,a bude vypadat jak to moje:D Sice koza,ale funguje…A vo to de…

        0 0
        • jouda2  

          Čtu si komentáře pod tvým bikem, wenci a koukám, že to taky nemáš jednoduchý…

          0 0
          • ove  

            Já měřím 192,5 cm a mám 22" Meridu.Záleží,jakou chceš sedlovku.Já mám karbonovou FSA,která má 350mm a do maxima mi chybí 1,5 cm.Kdybys měl sedlovku 400mm,mělo by ti to stačit.Představec vozím 110mm.Jinak mě by vyhovovala 21",ale tu Merida nedělá.

            0 0
          • wenc  

            Jednoduchý,ne­jednoduchý…Hlav­ní je že mě po jízdě nebolí záda,a všechny jiné části těla.A mě se moje kolo líbí,musela sem přes prázdniny fakt makat abych si vydělal na zrenovování.Jedinej kdo mi tam napsal super tak je brácha.

            Jinač jako další kolo silně přemýšlím o 29'' .Už jsem nějaké kousky viděl na vlastní oči a musí to bejt fakt paráda,ještě bych se na nějakém 29'' chtěl svézt…

             
            0 0
            • jandoo  

              Dobrej přístup! pales nahoru

              P.S.: máš pěknej bajk :)

              0 0
          • jandoo  

            Hele, už tý trudomyslnosti bylo dost ne?! Chlap jak hora a fňuká. Koukej se sebrat, vem si příklad z wenci, ten má správnej přístup! Přestaň řešit vzhled, šampónů už je tu na fóru až dost a jdi do pořádný velikosti :)

            0 0
            • jouda2  

              Ty vole, někdo mi tu na začátku přišil, že řešim (jen) vzhled. Tak to vůbec není. Jako důkaz jsem si pořídil 24ku … … je to ale hrozná koza.

              0 0
    • Vevoda  

      Mrkni na naše biky, je tam fotka Supa 929 ve velikosti  23"   a nevypadá  věru zle :-)

      26" biky  bych u tebe neřešil, 29" je  jediná správná volba.

      0 0
    • jan 2  

      No hoši co to tady řešíte. Přece chlap kterej chce jezdit si musí koupit kolo, které mu padne, na kterém se bude cejtit dobře, ze kterého ho nebudou hned bolet záda. Proč někoho drtí velikosti kol 22 a 24. To je tak hloupé a nepodstatné. Právě toto forum musí tyto trapné předsudky stírat, protože hlavní a nejdůležitější je přece ten slastný pocit z jízdy.

      Né jestli je kolo koza atd  – to je jak u čuráků.

      Já sám když jsem poprvé viděl 29 tak jsem byl ohromen velkými obručemi – to je prostě něco – to je skutečný KRÁL cyklostezky.

      Jakékoliv kolo vedle takového macana jen tiše propluje se sklopenými řidítky.

      Vzdejte se trapných předsudků a jezděte pro radost z jízdy a né pro lidi – to se na to radši vyserte a z tohohle fora si berte jen to dobré a né nesmysly typu 24 " je koza atd.

      0 0
      • Medvjedok  

        :)) 1*!!

        0 0
      • Polo21  

        pises mi z duse  :o)

        0 0
      • jandoo  

        Máš ode mě nominaci za top příspěvek roku! :) Od začátku jsem se snažil joudu trochu proplesknout aby se vzpamatoval ale tys očividně lepší sharpshooter. Kdyby v tomhle dredu nebylo nic krom jeho otázky a tvý reakce, nic by se nestalo. ;)

        0 0
      • jouda2  

        Hoši, hoši. Člověk vás nechá den o samotě a hned takový věci…

        Máš pravdu Jen­do, jde o slas­tný pocit z jíz­dy, ne jestli je na ko­le napsáno 22 ne­bo 24. Ale slas­t může být vět­ší, když kolo pa­suje a to s ve­likostí rámu tak trochu sou­visí. Ale vzít kolo podle tabulky nemusí být úplně ono (zvlášť když se člověk najde ve dvou řádcích). Proto ten dotaz na zkušenosti. Ty kozy se do toho zamotaly až nějak dodatečně. To asi tou honbou za slastí.

        0 0
      • Merisonn  

        jj díky, mluvíš i za mě … Merida MATTS TFS XC 600-D 2009 24" 198cm :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.