• Nazapamatovani

    Pěkný večer, chtěl bych si koupit nějaké levné hodinky (naramky) do 1000,–; ktery by mi snimal tepovou frekvenci. Koukal jsem se na Alzu a našel jsem pár, ale jen takových, který tep snimal pouze ze zápěstí. Tak se chci zeptat, jestli je to obstojné a hlavně jestli se vůbec jezdí lépe podle tepu.

    0 0
    • novas752  

      Snimani ze zapesti neni tak presne jako hrudni snimac.

      Tep je jeden z důležitých údajů hlavně pro trénink, ale i na „normální ježdění“ bez nějakého plánu nebo tréninkového cíle se to hodí. Třeba na velmi dlouhé „výlety“ je to fajn – člověk je zkraje odpočatý a tak se mu jede dobře i ve vysoké intenzitě, ale pohled na hodinky řekne „ne ne, takhle ti brzo dojde, radši zvolni“.

      0 0
      • Nazapamatovani  

        A jaký byl doporučil tepove senzor?

        0 0
        • novas752  

          Já nemám hodinky, ale tachec. Sigma ROX 6.0. Funguje dobře a spolehlivě. Ale stojí 3× víc. A nejsou to hodinky. Ale má to i náramek na ruku a režim pro turistiku/běh.

          Tepák k tomu dodávanej Sigma R1 STS je pohodlnej (ani ho nevnímám).

          Jo a nemáš náhodou chytrej mobil vybavenej Bluetooth Smart Ready? Pak by stačil jen samotnej hrudní pás se snímačem.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Máš nějakou vlastní zkušenost týkající se té nepřesnosti? Nikolivěk, jen omíláš tradované. Hádej, proč jsou poslední sportovní Garminy i v nejvyšších řadách se snímáním na zápěstí, že by najednou tolika lidem vadil hrudní pás? Nikolivěk. Teoreticky je tam sice rozdíl v neprospěch snímání ze zápěstí, prakticky mám vyzkoušeno, že chyba vznikající třením volných funkčních triček o čidlo a propocený pás je řádově větší. U jízdy na kole, kde je poloha trupu víceméně stabilní to až tak nevadí (a dresy jsou obepnuté, případně pod dresem ještě nátělník), tam je hrudní pás lepší, máš volné zápěstí a nemusíš tolik přitahovat řemínek (ale všechny lepší sporttestery s měřením tepu na zápěstí umožňují i spárování hrudního pásu – už od FR225), při běhání by ses divil, kdybys to vyzkoušel sám.

        0 0
        • novas752  

          Tak jistě, levný sporttester pod 1000Kč bude snímat stejně přesně jako Garmin za několika násobně vyšší částku a umožňovat párování s bůh ví čím vším…

          Asi týden jsem měl od kámoše půjčený Samsung Gear2 a ukazovalo to často úplné nesmysly (typu 220, když maximum mám 197 a hrudník ukazoval okolo 180 – zkoušel jsem na kole, ne při běhu).

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Divil by ses. Můžu doma porovnat několik hrudních pásů ANT+ [Garmin Premium první generace (celý černý), Garmin Run (s bílým panáčkem), Garmin základní gumový nesmrtelný, PowerCal, MiO], k tomu několik kompatibilních přijímačů (MiO 105, FR910, FR225, Timex T5K743, FR620), na několika uživatelích, jak na kole, tak při běhu. Nikdo z nás nemá potíže s malou vodivostí, takže pásy se chytají a drží signál celou dobu, přijímače nemají problém se signálem. Ukládáme každoročně cca 800–1000 hodin záznamů.

            A proti tomu nejlevnější tepák s hodinkami z Lidlu za 400,–.

            Když není potřeba ukládání dat do počítače, tak, čistě na přesnost/chybovost měření, nemám vůči nejlevnějšímu řešení z Lidlu žádné výhrady. Dražší přijímače mají výhodu v možnostech nastavení, příp. programování tréninku, volbě zobrazení údajů, vyhodnocování, ukládání do počítače, připojení dalších čidel. Ale nakonec stejně záleží na tom, co jim čidla posílají za údaje.

            0 0
            •  

              Já mám pár let starý Polar (F4), jednoduchý, ale svého času celkem drahý, s hrudním pásem samozřejmě a potíže s „vodivostí“ tam tedy jsou – tedy v tom smyslu, že člověk musí být zpocený, aby to určitě jelo, tzn. problém je někdy na začátku pokud se člověk nenavlhčí. Tvrdit, že „problém“ vůbec neexistuje mi tedy nepřijde zcela správné.

              Jinak mi ten měřák natolik vyhovoje, tak že nemám prostě důvod zkoušet jiné. K srovnání mám jen hodinky s měřením tepu (dostal jsem jako nečekaný dárek) které měří tep krátkodobě po přiložení prstu na „elektrody“ přímo na horní straně hodinek. A tam je tedy snímání o poznání méně spolehlivé, mi přijde. Bavit se ale o přesnosti podle mě nemá smysl – oba ukazují +/- stejně a to je to zcela jiná kontrukce, jiné místo snímání a od jiného výrobce.

              0 0
              • atty  

                Nechci se opakovat a tak se budu sám citovat…

                „Naopak s novými pásy HRM Run a PowerCal se mi ještě nestalo, že by neměřily furt, v podstatě dokonale, od té doby, co si je vezmu, ˇat jsem suchej, nebo propocenej na kost a plandá mi suchej nebo mokrej dres. A pásy používám hodně let – většinou od Garminu a samozřejmě to tak nefugovalo – ty nejstarší jsem furt musel vlhčit, „solit čidla“, utahovat, než jsem se zpotil a když jsem se hodně zpotil, tak to taky začalo stávkovat, nebo právě třením vypadával signál atp…“

                Že u starších typů pásů v kombinaci s některými typy hodinek/tacháčů tyhle problémy byly a jsou, to nepopírám. Jen prostě s novými čipy jak v hodinkác/tachá­čích, tak v pásech je to dnes daleko daleko daleko spolehlivější a funguje to skoro 100%. Výjimka určitě může nastat, pokud má někdo třeba extrémní pot (intenzitou nebo složením), nebo zvolí extrémně nevhodné oblečení, které vytváří statiku, hodně plandá atd. Skoro nic není 100% ani v dnešní době…

                Měření na hodinkách pomocí přiložení prstu už jsem taky viděl (kamarád si každou chvilku kupuje nějký nový „zázrak“ čínské mobilní hodinkové android wear techniky) a je to sice použitelné, ale určitě ne v rámci aktivity – maximálně si změřit tak tep před a po doběhu/dojezdu. A to ti fakt moc neřekne.

                0 0
                •  

                  No, pokud novější modely (hrudních pásů atd.) jsou na tom v tomto ohledu lépe, tak fajn. Já i to starší mám za dobře použitelné a ikdyž tam jsou určitá omezení, nepovažuju je pro svoji praxi za zásadní (jestli mi to nebude brát prvních 5 minut než trochu „zvlhnu“ mi až tak nevadí). Obecně ale naznačovat, že rozdíly tam nejsou a že žádný hrudní pás s tím nemá problém (jak mi to tu vyznělo) je tedy ale určitě nesprávné.

                  Ty „prstové pohmatové tepoměřiče“ jsou podle mě celkem dobrá alternativa např. pro pešší turistiku – pokud člověk na delším výšlapu chce orientačně změřit jen kolik má tep když např. právě vylezl velký kopec, prolezl lesem apod. K tomu to možná je dobré… jinak asi snad lepší než nic, ale pro jinou než zmíněnou aktivitu si mě to tedy to moc nezískalo. Tenhle typ nakonec skoro nepoužívám.

                  0 0
        • atty  

          Moje zkušenost je bohužel taková, že HR na zápěstí je sice přesné a v podstatě kopíruje hrudní pás na ±3–4 tepy v průměru, ale musí to fugovat – já už se chystám čtvrt roku reklamovat F3 HR, protože mi snímač začal blbnout a prvních třeba 20 minut jedu průměrem 25km/h na horáku, s výkonem kolem 230W a při tom „tepu“ 85–100 (s pásem samozřejmě reálně cca 160). Zpoždění tam také je (u mne tak 10–15 vteřin), takže třeba na nějaké krátké intervaly to nemusí být ideální.

          Naopak s novými pásy HRM Run a PowerCal se mi ještě nestalo, že by neměřily furt, v podstatě dokonale, od té doby, co si je vezmu, ˇat jsem suchej, nebo propocenej na kost a plandá mi suchej nebo mokrej dres. A pásy používám hodně let – většinou od Garminu a samozřejmě to tak nefugovalo – ty nejstarší jsem furt musel vlhčit, „solit čidla“, utahovat, než jsem se zpotil a když jsem se hodně zpotil, tak to taky začalo stávkovat, nebo právě třením vypadával signál atp.

          0 0
        • Breakpain  

          Mrkni na rainmakera a jeho grafy ;).

          Ja si to zkusebne poustel a oproti pasu to tepe se spozdenim a neni problem, abys byl o 5 tepu jinde. Coz je v ramci treninku celkem naprd si myslim.

          Za predpokladu, ze to mas spravne umistene a utazene. Obcas si ty hodinky potrebuju povolit a pak uz to ma sileny numera. Je to fajn zpestreni, ale pas je presnejsi…

          BTW: W to sice zobrazuje stejne, ale u hodinek mam pocit, ze zobrazeni ma 1s spozdeni. Dalsi „bonus“…

          Edge 1000 vs Forerunner 935

          0 0
      • Smazaný účet  

        Optika ze zapesti meri nahodou presne, porovnaval sem s kalibrovanym mericem tlaku. U opriky je problem ten, ze je tam zpozdeni – takze pokud nekdo jede intervaly napr 30 sekund prace / 10 sekund odpocinek, tak tam z toho moc nevyctes, protoze jeste o pauze ti bude tep postupne stoupat a potom pri vykone naopak zacne klesat. Je to zpozdene. Pokud jedes jedno tempo na 50km useku, udaje jsou velmi presne

        0 0
        • jonti  

          Intervaly na 30 sekund nedavu vubec smysl jet na tepy, tam ti stejne tep stoupne az ke konci intervalu. Kdyz ma potom zaznam spravny tvar, nicemu to posunuti o pul sekundy nebo sekundu nevadi.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Znas Tabatu? Da se provozovat i na kole a ver, ze tep 170 budes mit i na zacatku intervalu a smysl tento typ treninku rozhodne ma.

            Ale ja se tepy nejak zasadne neridim, obcas se na to ze zvedavosti podivam. Dobra fce muze byt nastavit si hodnotu a hodinky upozorni, pokud se pod ni clovek dostane. Ale jak sem rekl, tepy se neridim, vlastne na tom sleduju jen klidovy srdecni tep, ktery mam namereny pres noc. Hodinky mam primarne na mereni vzdalenosti, zaznam trasy s GPS aj. vymozenosti.

            0 0
        • Roura74  

          Mám trvale na pravé ruce Garmin vivosmart HR plus. Zároveň na kole používám Garmin hrudní snímač propojený s Edge 520. Na zápěstí náramek ukazuje trvale o 15–20 tepů míň než hrudní pás, bez ohledu na sílu utažení řemínku.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To by bylo dobré zjistit, který z nich ukazuje špatně.

            0 0
            • atty  

              Sázím na Vivosmart – ty nižší tepy na optických snímačích hlásí dost lidí, napříč značkami a modely zařízení s optikou. A to lidí, kteří to mohou porovnat, neboť mají dlouhodobé zkušenosti s pásy a tepovku tak mají docela dlouhodobě ověřenou a „zkalibrovanou“.

              U pásu (když nefungoval, tak jak by měl) to pak bylo na průběhu vždy dobře poznat v záznamu – výpadky nebo naopak nesmysly jako chvilkově 220 jsou tam vidět.

              U HR optiky ten špatný průběh záznamu nevypadá nijak nápadně (asi právě díky elektronice, která to zpracovává) – jsou to jen prostě jiná čísla, ale záznam je spojitý, bez výpadků a bez nějakých „zubů“. Jen ty hodnoty jsou nesprávné.

              Nekritizuju technologii optického čidla (i mně to cca rok fungovalo opravdu naprosto perfektně a spolehlivě, neměl jsem ani často popisované problémy při chladnějším počasí, fugovalo to i při lehce povolených hodinkách na pásku atd.).

              Pak jsem občasně zjišťoval, že cca prvních 20–30 minut jsou nesmysly, protože prostě tepovka o 20–40 nižší, než běžně mám (při stejným úsilí a čase, na stejném místě). Po těch cca. 20–30 minutách se to skokem srovnalo a od té doby to zase měřilo správně. Chápu, že pokud mám takovýhle problém, je to na reklamaci a může to být „kusový“ problém hodinek, ale jak jsem zjišťoval, opravdu nejsem sám a tyhle problém má hodně lidí – v podstatě stejné, jako mám já, nebo senzor měří stále průměrně stejně, ale hodnoty jsou posunuty o dost významné procento do mínusu nebo plusu (typycky to prostě měří třeba „dobře“, ale –15 tepů proti pásu).

              Přikládám snímek (FIT soubor jsem posílal i do Garminu a sami shledali, že je to špatně) – do cca. 29 minuty mi tepovka osciluje kolem 85–100 bpm, běžně a správně mám kolem 120–130. A jak opakuji, podle lezení po internetu nejsem zdaleka sám, komu tohle optika dělá.

              0 0
              • jiriga  

                ja zase pouzivam Genuat (nebo jak se jmenuje z Decathlonu) a TomTom – obe tusim ANT+. jednak funguji na pripojeni k telefonu (Endomondo, ale Stravu kupodivu ne), ale hlavne je pouzivam ve spojeni s navigaci Teasi One 3. Prijde mi, ze jsou spolehlive a odpovidajici. jeste mam Sigmu Roxy 6.0 tusim, ale tam mi to pripojeni porad zlobilo,takze nepouzivam vubec.

                0 0
            • Roura74  

              Jsem si jistej, že vivosmart.

              0 0
    • atty  

      Lepší, než levný náramek (který obvykle nemá displej a stejně to posílá do telefonu) nebo displej má a tím pádem už není tak levný, je pro přesnější měření lepší sportestr s hrudním pásem (i ty levné z Lidlu asi fungují).

      Měření na zápěstí není zatím tak přesné a má obvykle prodlevu (například jedeš najednou prudkej kopec, reálná tepovka letí vzhůru), na sportestru s pásem to vidíš „online“, zatímco ze zápěstí to má taky 10–20vteřin zpoždění (už jseš na kopci a teprve vidíš údaje, které si měl v půlce kopce)

      Tohle bohužel dělaj jak levný sporttestry na zápěstí, ale stejně tak dost drahý a specializovaný (třeba Garminí hodinky).

      Záleží, jak to chceš používat – aby sis hlídal třeba maximálku a neodpravil ses po 2 km, pak OK, na nějaký přesnější statistiky a rozbory to chce opravdu raději pás a hodinky/tachometr, který je to schopný ukládat – při nějaké aktivnější jízdě máš stejně tak akorát čas občas mrknout na budík/hodinky a hlídáš tak maximálku, teprve pak zpětně se dá v nějakém softwaru dělat lepší rozbor a třeba porovnávat výsledky tepu na stejné trati při podobném tempu atd.

      Jinak dnes se cyklotréningy jezdí primárně na watty (takže wattmetr v klice, pedálech, zadním náboji atd.), ale i tynejlevnější jdou do mnoha a mnoha tisíc, spíše desetitisíc a musí k ním být nutně budík/hodinky, co to zobrazují a zaznamenávají.

      Pokud chceš reálně hlídat svou tepovku a jezdit tak, aby si jezdil optimálně, je vhodnou volbou nějaký sportestr s GPS, záznamem a HR či cyklopočítač s externím pásem. Nicméně to za 1000 pořídit nejde, první rozumné kombinace začínají někde na cca. 4–5k.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Vozim hrudni pas s rozhranim BT/ANT+ za cca 9 stovek z decathlonu sparovany s mobilem a jsem spokojeny.

      http://m.decathlon.cz/…h-smart.html

      Podle udaju z tepaku jsem zjistil, ze jsem na biku jezdil na zbytecne vysoke tepy a na trenazeru zase na prilis nizke. A to se mi pocitove zdalo, ze na biku se jen vozim a na trenazeru si davam.

      0 0
      • atty  

        Voni i ty celkem levný tepáky dnes docela dobře a přesně fungujou a podávají přesné výsledky – technologie pokročila, dosah BT/ANT+ se zlepšil, lépe to filtruje rušení od třeba plandajícího trička atd.

        BT/ANT+ pás + mobil je asi nejlevnější a vcelku přesné řešení – pokud se pás spáruje, funguje a k tomu se zapne nějaká GPS aplikace s ukládáním a vyhodnocením, funguje to v podstatě stejně, jako specializovaný sportestr. Jen se pak musí řešit, jak upnout telefon na řídítka, pokud chce uživatel sledovat tepovku či další parametry i při jízdě.

        0 0
    • plzakj  

      Mne se podle tepu jezdi lepe :-) Snimani na zapesti ma na kole hned nekolik nevyhod:

      • blbe se na to kouka
      • musis je mit pod oblecenim, takze ti tam fouka
      • a co jem zatim cetl, neni to tak presne a rychle reagujici, jako hrudni pas. Je to spis na chuzi a denni aktivitu :-)

      Doporucuju kvalitni hrudni pas (teeba polar) a pred BT parovat s cimkoliv (mobil, hodinky, cyklo comp. …). Ale 1000 je tak na ten pas.

      0 0
      • atty  

        I u snímání na zápěstí třeba u Garmina není problém to portovat do budíku/telefonu na řídítkách, takže nemusíš mít pás, hodinky snímají ze zápěstí a posílají to přes ANT+ dál – tudíž se na to dá koukat i na budíku na řídítkách/před­stavci – jen samozřejmě musíš mít druhej přístroj, co umí ANT+ (cyklotacháč ANT+ nebo telefon s ANT+).

        Bylo to pro mne ideální řešení – netahal jsem pás a i tak viděl tepovku na řídítkách. Bohužel jen do té doby, co mi HR senzor na hodinkách začal cca prvních 20–30 minut někdy měřit nesmysly.

        0 0
        • kycis  

          Jako jo, ale on koukal po nejakych hodinkach za litr, tam tyhle moznosti asi nebudou…

          0 0
          • Nazapamatovani  

            Tak co byste mi teda doporučili, klidně i vic nez litr, koukám ze ten stačit nebude…

            0 0
            • atty  

              No spíš Ty řekni, na co konkrétně to chceš, zda jen na kolo, nebo třeba i na běhání či jiné sporty a hlavně kolik peněz maximálně jsi ochotný do toho dát (to je asi nejdůležitější :) )

              Nicméně dobré a funkční řešení opravdu začínají někde až od cca 4–5K třeba za nějaké slušnější hodinky s hrudním pásem, nebo cyklopočítače opět s pásem. Pokud chceš dobré hodinky a chceš snímání optikou na zápěstí, je to ještě nějaký tisíc navíc (a nevadí Ti třeba to zpoždění v rámci pár vteřin – pro turistu nebo hobíka bezproblémů, pro zapálené amatéry to může být pro cvičení krátkých intervalů problém.) Nicméně i k těm hodinkám s HR senzorem se obvykle dá připojit ANT+ nebo BT hrudní pás (opět ale pás ± 500–2000,– podle kvality a funkcí)

              0 0
              •  

                S těmi cenami to je podle mě blbost – to co dřív stálo 5 tisíc a bylo funkční (byť to třeba nemělo tolik funkcí) je dnes funkční také a stojí to pětinu. Pokud tedy chce měřák tepu jen pro řekněmě „kontrolní a informativní“ účely (prostě vidím kolik mám aktuálně, kolik jsem při měření měl max./min a průměr), ne z toho dělat nějaké statistiky a grafy…

                Do 2 tisíc se dají pořídit jednodušší sporttestery Suunto …aj. značka kterou si teď nevybavuju… včetně hrudního pásu a třeba mezi běžci jsou docela populární a ozkoušené.

                0 0
                •  

                  Ta druhá značka (velmi levných a funkčních sportesterů) je Sigma. Níže to tu už zaznělo, tak jsem si vzpoměl.

                  0 0
                  • atty  

                    Jasně. Nicméně jde o to, na co to chce uživatel používat a jaké výsledky z toho čerpat. A z toho se pak odvíjí i cena.

                    Pokud chce jen hodinky se zobrazením tepů a nemá jiné a vyšší ambice, pak stačí sporttestr z Lidlu s hruďákem a je to za několik stovek – to už tu je psáno.

                    Pokud chce tep zaznamenávat a porovnávat třeba s GPS údaji (rychlostí, vzdáleností, nastoupáním atd – tedy asi obvykle použití, na co to většina z nás používá, když už to používá), tak nejlevnější je mobil na gumicuku na řídítkách a hrudní pás s BT či ANT+ (pokud je to mobil s iOS nebo Androidem, případně pokud umí ANT+ – podle toho bych volil pás). Opět řešení za několik stokorun.

                    Pokud chce specializovanejší řešení a ještě k tomu trvá na možnosti měřit na zápěstí, je to prostě minimálně 4–5k – od téhle ceny se hodinky s HR na zápěstí prodávají (pokud neberu v potaz ty novější čínské Xiaomi a podobné, kde se dá nakoupit asi i do cca. 3k – nicméně moc nadšených ohlasů k přesnosti měření tady bohužel nebylo i když koncepce hodinek je dle mého dobrá – pro sofistikovanější a spolehlivé řešení to zabíjí právě nespolehlivý HR senzor či elektronika, která si s ním neví rady).

                    A než tepák, který ukazuje, co se mu chce, tak to radši žádnej – naopak to může bejt průšvih, když netrénovaný jedinec pojede podle tepu, hodinky mu budou ukazovat pohodových 140 a on bude na pokraji infarktu, protože bude mít reálně 190 – a jako nezkušenej to třeba moc nepozná, že už je něco špatně. Ko jezdí, běhá a sportuje a má nějaké zkušenosti s používáním tepáku, tak docela dobře pozná, v jaké intenzitě asi je (± autobus, ale prostě ví, jeslti jede na flákačku, nebo už se nefláká, nebo jede ostře a nebo už je skoro na maximu). Kdo s tepákem nikdy nejezdil a nepoužíval ho, nezná svoje tepy a prahy, může ho špatná informace o tepu, pokud se jí bude striktně řídit (třeba daleko nižší zobrazovaný tep, než je reálný) vyřídit za první 3 kilometry a nedojede ani tam, kam původně chtěl.

                    0 0
                    •  

                      Souhlasím.

                      0 0
                    • kycis  

                      Presne jak tu oba pisete, je dulezite si uvedomit, co clovek vlastne chce a podle toho vybirat. Sam jsem si tim nedavno prosel, tak to mam jeste v zive pameti.

                      Zakladni rozhodnuti bych bral take jestli se zaznamem, nebo bez. Pokud chci jen online sledovat kolik aktualne tepu, zaznam zbytecne zvysuje cenu, pokud chci porovnavat nejaky progress a plneni cilu, bez zaznamu je to slozite. Pokud se zaznamem, uz bych se klonil k GPS variante, ale to uz je cena opravdu jinde. Pokud bez zaznamu, volil bych nejaky zakladnejsi model, ale aby mel alespon zvukove upozorneni na tepove zony, jinak to podle me nema moc cenu, nejde na to furt koukat. Do litru v pohode takovej koupis v Decathlonu.

                      A optika – hrudni pas, to je vecna otazka. Ja se nakonec rozhodl pro hrudni pas – na kole si muzes dat tepak na riditka abys na nej videl, jinak koukat na kole v terenu na hodinky moc nejde, a hlavneho ho pouzivam na behani a bezky, a tam ho v zime davam pres triko/bundu a abych na nej videl, tam by byla optika v haji.

                      No a posledni celkem levna moznost je koupit jen BT hrudni pas a spojit s mobilem, tam se budes pohybovat kolem ty tisicovky a budes to mit s vhodnym softem (treba Stravou) i se zaznamem. Jen to sledovani pri vykonu je horsi, na kole muzes dat na riditka, pri behu je to problem…

                      0 0
                      •  

                        No, na občasnou „kontrolu“ toho postupu/rozvoje podle mě stačí občas zajet stejnou trasu a měřit čas a průměrnou tepovou frekvenci, na což stačí i ty levnější „stroje“. Pro běžného hobby cyklistu podle mě netřeba mít takové tréningové nástroje které samozřejmě dávají smysl pro nějakého vážnějšího „sportovce“.

                        Podobně mají myslím i ty levné měřáy zvukové upozornění když se člověk dostane mimo nastavnou zónu… osobně jsem ho stejně už na začátku vypnul, protože ano, počítal jsem s tímhle využitím aby mě to hlídalo, ale nakonec jsem zjistil, že nemám zájem aby to na mě houkalo kdykoliv se na pár vteřin dostanu o pár tepů pod nebo nad…

                        0 0
    • Atilla  

      občas vozím tohle: https://sporttestery-computery.heureka.cz/sigma-pc-25_10/

      přijde mi to lepší než mít spárováno přes mobil, který mám někde v batohu.

      0 0
      • atty  

        Zkušenosti nemám (asi to funguje, tak jak má), nicméně v dnešní době moc výhod nevidím – reálně potřebuješ zobrazovač (na kolo počítač, hodinky nebo telefon, na běh hodinky nebo telefon), takže při jízdě/běhu pokud chceš reálně tepovku sledovat, stejně musíš mít něco dalšího k tomu.

        Komu hrudní pás nevadí, je to asi lepší řešení – obvykle vydrží hodně desítek či stovek hodin funkce, tohle podle testů cca 9. Cena je vyšší, než i u slušných hrudních pásů, takže opět mi z toho vychází řešení jen pro někoho, kdo odmítá hrudní pás, protože mu prostě vadí. Funkcionalitou je to prostě „jen“ hrudní pás, umístěněj k loktu a jiným typem snímání, s nutností hodně často nabíjet.

        Žádné jiné výhody u toho nevidím.

        0 0
    • zzd426  

      Na běh používám Xiaomi mi band2, je to náramek s displayem a ukazuje téměř přesně s hrudním pásem. Přes aplikaci si můžeš nastavit max. tep při kterém začne vibrovat. Po doběhu začne tep téměř okamžitě klesat, takže prodleva nebude velká. Cena 650kč. Spokojenost…

      0 0
    • Finidi  

      Na kole používám hrudní pás a tepy vidím pořád na tachometru. I kdyby hrudní pás a hodinky ukazovaly stejně spolehlivě, tak si nedokážu moc představit, že bych měl snímač a ukazatel na zápěstí v podobě hodinek a co chvíli pouštěl jednu ruku z řidítek, abych se podíval jakou mám tepovku. Při běhání to jinak ani nejde, ale na kolo fakt ne. Tepy je potřeba řešit okamžitě a ne po návratu domu, abych se jenom podíval kolik času jsem byl anaerobní zóně a jakou jsem měl MaxTF

      0 0
      • atty  

        Tohle Garmin (nevím, jak ostatní výrobci) řeší tím, že tepovku můžeš přes ANT+ portovat (psal jsem to výše – zapneš tuhle funkci a automaticky se spuštěním aktivity Ti hodinky začnou tepovku i vysílat přes ANT+, takže mobily a cyklopočítače je vidí, jako HR čidlo).

        Takže to máš jak na hodinkách, tak na tacháči/mobilu, co umí ANT+. V tom problém není. Problém může (pro někoho) být to určité, několikavteřinové zpoždění) a pak ta přesnost, která u některých „kusů bude takřka shodná s kvalitním pásem, u některých "kusů“ úplně jinde.

        0 0
      • JendaH  

        .

        0 0
    • mrazik01  

      Zdar borci, dneska jsem si dal první švih s tepákem od Lezyne. Je super příjemnej a pohodlnej, ale mám podezření, že ukazuje nesmysly. Když si zamakám v kopci, tak mám tepovku kolem 170, ale když potom jedu na nižší intenzitu, kdy to v klidu udýchám jen nosem tak to ukazuje kolem 150, při vytočení nohou a jen volném točení nohama cca 120–130, což si myslím, že je nesmysl. Je to na reklamaci, nebo je to normální?

      0 0
      • novas752  

        To vůbec nemusí být nesmysl, to bys musel porovnat najednou víc měření/tepáků.

        Já to taky tak mám, i když jedu totál pohodičku tak tep pod 120 nedostanu a jen co začnu makat víc než je pocitově vytrvalostní tempo, tak to leze nad 160. Maximálku mám asi 195, ale většinou nejdu přes 185.

        0 0
        • mrazik01  

          No právě kdybych měl podle tohoto jet vytrvalostní trénink, tak bych musel asi šlapat jednou nohou a to jen občas :D teď podle toho nevím jak nastavit zóny, podle toho co jsem se dočetl bych měl mít na aerobní vytrvalost cca 112–130, ale tolik mi to měří když jdu s kolem ven :D

          0 0
          • plzakj  

            A nebo mas slabou fyzicku a neumis si to zmerit a spocitat. Delal sis nejakej FTP test?

            https://www.trainingpeaks.com/…tting-zones/

            0 0
            • mrazik01  

              Myslím, že fyzička je nadprůměrná vzhledem k okolí…ftp test jsem si nedělal

              0 0
              • embi  

                na to abys mel nadprumernou fyzicku staci schopnost na kole vyjet mensi kopec.

                0 0
                • mrazik01  

                  myslím z okolí lidí, které sleduju na Stravě :D ale jinak máš pravdu :DD

                  0 0
            • mrazik01  

              FTP test jsem si nedělal, nemám wattmetr a aktuálně nemám prostředky na test u doktorky. Dělal jsem si jen LTHR test a podle toho mám nastavené zóny přes TrainingPeaks

              0 0
          • novas752  

            No to mam taky tak. Pod nejakych 65% maxima = cca 130 tepu se dostanu fakt jen pohodovou jizdou po rovine nebo tahly klesani. Staci malej brdek nebo zrychleni pri predjizdeni a uz to leti na 140 i vic.

            Ale zase i do nejakych 145bpm dokazu jet bez zastaveni nebo nejakeho rychleho vysileni, zadychani atd. stabilne x hodin v kuse. Nad 150–155 uz to jde s takovym tim pohodlim do haje a 160+ uz proste citelne makam.

            0 0
            • mrazik01  

              Ve sjezdu mi to taky spadlo na cca 120, ale při stoupání mi to zase vyletělo na 150–160, ale cítil jsem se teda úplně normálně, prostě to tempo kdy se dokážeš bavit plynule s kámošem :)

              0 0
      • jaja01  

        to bude normalni, jak na svihu jednou dostanu tepy do oblak, uz pak pod 100 nejdou, to bych musel vylozene slezt z kola

        0 0
      • Jáchym 1  

        Dá se kontrolně nahmátnout tep na krku a porovnat.

        0 0
        • Shaby  

          Přesně tak. Prostě zastav, za 15 sekund si napočítej tepy, vynásob 4 a budeš vědět, jestli to, co ukazuje tepák je nesmyls nebo není.

          0 0
        • mrazik01  

          Dneska jsem to zkoušel, podle nahmatání na krku tep 140, tepák ukazoval 158

          0 0
      • JendaH  

        To se mi děje taky (s náhodným pulsmetrem z Aliexpressu) a v rámci možností (nahmatání tepu) mi přijde, že to ukazuje dobře. Ideální by bylo porovnat to proti skutečnému EKG, ale k tomu jsem se zatím nedostal.

        0 0
      • Raf  

        Máš možnost porovnávat tepy s wattmetrem? Jinak je sledování tepů dost omezené.

        Třeba u mě vytrvalostní jízda 3W/kg, trvání 3 – 8 hodin, je mezi 120 – 140 tepy podle teploty a únavy.

        A něco jako FTP cca 4,5 w/kg / 20 minut je kolem 160 – 170 tepů.

        0 0
      • liborg1982  

        No, proste mereni na zápěstí občas ukazuje nesmysly. Osobne to nejvice pozoruji na veslařském trenažéru. Chtel bych mit takovou kondici co mi to někdy ukazuje – olympijská medaile je na dosah. Pak s hodinkama nekolikrat (někdy vice několikrát) pohnu po ruce a uz to lítá. (Garmin Instinct)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.