Mapy.cz stopař - nepřesný záznam

34 nepřečtených
  • vojtaaa

    ahoj, poslední dobou mi dost nepřesně stopař od mapy.cz zaznamenává trasu – skáče sem tam a vytváří hodně zubatou křivku. Nejlíp to vysvětlí asi dva obrázky ze stejného místa – dřívější (v rámci možností přesný) a nynější záznam. Nesetkal jste se někdo s podobným problémem?

    Může to být nějaký problém aplikace? Nastavení telefonu, které jsem si třeba nevědomky změnil? Hardware chyba – reklamovat telefon?

    Aplikaci mám aktualizovanou, Android verze 9, telefon Xiaomi Mi A2 lite.

    0 0
    • novas752  

      Může to být i tou aktualizací, držim se hesla co funguje neaktualizovat.

      0 0
    • xpj  

      Zkusil bych třeba Locus Map a porovnal záznamy. Může to být v Mapách nebo GPS nebo nějaké agresivní strategii na šetření baterie.

      Locus má hodně podrobné nastavení ukládání tras, takže třeba to bude fungovat lépe.

      0 0
      • vojtaaa  

        jo, tím by se dalo zjistit, jestli je chyba aplikace nebo telefonu. Mám nainstalovanou Stravu, tak zkusím souběžně spustit záznam v obou aplikacích, případně porovnám i s Locusem.

        0 0
    • Georges24  

      Zatím tuto zkušenost nemám…pro odlehčení..není v tom ten coronavirus? Teď je tam přihlášeno par set tisíc lidi

      0 0
    • Potkan007  

      Na Androidu se aplikace rozhodně nebude sama starat o získávání polohy. použije locationManager a systém se o všechno postará za ni. Pokud máš nastavenou vysokou přesnost a nemáš telefon v batohu pod třema vrstvama nářadí, tak s tím moc nehneš.

      Co aktualizace systému, nebyla nedávno nějaká?

      edit: Pokud zapneš současně i Stravu, budeš mít ve dvou aplikacích záznam z identického zdroje polohy v systému. Teoreticky bys tím mohl vyloučit, jestli si Seznam náhodou s polohou nějak dodatečně nehraje (pochybuju).

      0 0
      • vojtaaa  

        jo, to je pravda, taky se spíš přikláním k chybě GPS. Aktualizaci systému si žádnou nevybavuju. Telefon mám na kole většinou v horní kapse batohu, při chůzi v kapse

        0 0
    • jirkous3  

      Podle mě to vypadá spíš na problém s GPS. Očividně nepřesné zaměření. Mimo les totiž ten záznam na kousku vlevo vypadá dobře. Zkus zrestartovat telefon, pokud to nepomůže tak appku, která měří přesnost, hned uvidíš jak přesně na tom v daném místě jsi. Umí to treba Licus nebo GPS Status. Optimalizace to spíše nebude, ta se chová tak, že po určité době vypne GPSku úplně a v záznamu je rovná čára. Možná ty nepřesnosti dříve Mapy.cz vyhlazovaly, ale tohle už je hodně klikaté.

      0 0
      • vojtaaa  

        jo, já schválně vybral tenhle úsek, je to taková motanice po vrstevnici v lese, tak je na tom ta chyba nejzřetelnější. Ale dřív to i na takových místech zaměřovalo relativně přesně.

        Co konkrétně myslíš, že umí Locus nebo GPS Status?

        0 0
        • jirkous3  

          Ty aplikace umí zobrazit s jakou přesností zrovna funguje GPSka v mobilu. Prostě zobrazí udaj v metrech. Locus to navíc dokáže i kružnicí okolo místa kde jsi. Takže pokud uvidíš že máš přesnost 100 metrů tak nemá cenu hledat problém v Mapy.cz. GPS Status navíc umí v pravidelných intervalech stahovat data o umístění družic. Vede to k rychlejší fixaci. Nicméně začni nejjednodušší věcí, restartem telefonu. Pak se taky podívej jestli les zjara nezhoustl a nestíní příjmu signálu.

          0 0
          • novas752  

            Data o poloze družic telefon dostává přímo z gps signálu, GPS Status akorát umí ty data stáhnout přes internet což výrazně urychlí nalezení výchozí pozice při zapnutí gps. Protože poloha všech družic se gps signálem přenáší několik minut. Ale při běhu gps to už přesnost nijak nevylepší, jen to zobrazuje síly signálů a další podobný data.

            Nebo prostě telefon který umí používat i jiné sítě družic – Glonass, Galileo… Pak chytáš třeba 10 a víc družic najednou a vypočtená poloha je slušně přesná i ve stísněnym prostoru s mizernym výhledem na oblohu.

            0 0
            • jirkous3  

              Ono se právě někdy stává, že telefon v lese ztratí fix na družice. Pak se hodí ten datový soubor s rozmístěním protože je nový fix nejen rychlejší, ale taky přesnější. Pokud se telefon fixuje několik minut, tak má zpočátku přesnost třeba jen ve stovkách metrů. A pokud appka tato data neodfiltruje, tak to může vypadat jako ten záznam na obrázku.

              0 0
            • Potkan007  
              • Protože poloha všech družic se gps signálem přenáší několik minut

              Nepřenáší se několik minut, v tom není problém. Pozice družit je obsažená v almanachu a ten se přenáší jen jednou za čas. Proto nemůžou GPS někdy získat polohu jen chvilku a někdy věčnost. Záleží, jestli začnou poslouchat chvíli před odesíláním, nebo po a čekají celé to kolečko zase na začátek přenosu.

              0 0
              • novas752  

                No ano, to jsem tim myslel. Gps status ty data umí stáhnout hned, pak je i úvodní nalezení polohy v řádu sekund i když to před tim bylo přes minutu.

                0 0
                • vojtaaa  

                  ale ten záznam není ze začátku trasování, kdy by telefon hledal polohu a postupně ji upřesňoval, je to z prostředka, po několika kilometrech. Jinak telefon má GPS, Glonass, BDS, předokládám, že používá všechny systémy najednou a není to potřeba někde nastavit (nikde jsem takovou možnost nenašel).

                  Chápu, že na přesnost polohy a záznam trasy má vliv spousta věcí, ale jde mně o to srovnání dřívějšího / nynějšího záznamu. Vyzkouším ty jiné aplikace a uvidím, jak se bude chovat.

                  0 0
                  • novas752  

                    Pak je to hodně zvláštní. Nevím jak moc špatný je výhled na oblohu v tom údolí, ale i před tim vypadal ten záznam dost mizerně na mobil s podporou více služeb. Zkusil bych pro záznam jinou aplikaci, třeba Stravu.

                    0 0
                    • vojtaaa  

                      to je pravda, schválně jsem našel záznam ze stejného místa ze Stravy a ten vypadá mnohem líp i než ten lepší od mapy.cz. Bohužel je to ze starého telefonu, takže se nedá srovnat s aktuálním.

                      0 0
                      • pepek  

                        Není to telefonem? Mně dřív chytal signál dobře i trasu kreslil dobře. Potom se chytl třeba až za 2 km, potom jsem musel restartovat, jinak se nechytl vůbec. Ale když už se chytl, ukazoval dobře.

                        0 0
                      • Paja  

                        Moravkova stezka je na mapach.cz zakreslena daleko min presne nez na OSM.

                        0 0
                  • jirkous3  

                    Je to jen teorie, ale možná u Mapy.cz změnili filtrování dat. V praxi záznam ovlivňují tři veličiny: přesnost GPS v metrech, čas od posledního zaznamenaného bodu a vzdálenost od posledního bodu. Po jejich vyhodnocení se aplikace rozhodne zda údaj z GPS zapíše do logu nebo ne. Úplně na závěr při uložení logu by pak mělo dojít v filtrování extrémních výkyvů. Takže pokud v Mapy.cz změnili třeba přesnost z pěti na padesát metrů, může to dělat tyhle skoky. Taky by to mohlo mít souvislost s jejich mapováním coronavirů. Pokud měli původně nastavenou maximální vzdálenost třeba na pět metrů, tak to v zástavbě asi dělalo jen přímky.

                    To, že ten záznam není od začátku nic neznamená. Pokud v určitou chvíli vidí mobil málo družic tak GPSka vypadne úplně, což se v lese stává běžně. Takže se musí znovu zafixovat a to taky může způsobovat ty klikatice. První fixy jsou totiž dost nepřesné, až po chvíli se zpřesňují.

                    0 0
    • yaourt  

      Tohle nevypadá jako na chybu v aplikaci – spíš za to může GPS v mobilu, která dost často chybuje kvůli optimalizaci využívání energie atd. Schválně, dělá tohle i jiná appka? Strava, Komoot?

      0 0
      • vojtaaa  

        taky si to myslím, ale dřív fungovala GPS daleko přesněji. Jiné aplikace vyzkouším…

        0 0
    • jonys  

      Presne stejny problem. Pridava to pak km. Driv to nedelalo,pokud naaahodou ztratil GPS,byla na obr rovna lajna. Ne tyhle zuby. Pouzivam na pesi vylety a tragedie! Co tam maji ten Covid…

      Jestli jim to takhle presne bude ukazovat i tu chytrou karantenu,tak potes:-)

      0 0
      • JachymP  

        No, lepší je asi použít na záznam trasy Stravu. Nevýhoda je, že mapové podklady na Stravě jsou o dost horší než mapy.cz. Ale dá se ta trasa zase ze Stravy vyexportovat do mapy.cz. Jen je to trochu krkolomné…

        0 0
        • novas752  

          Stačí použít plugin strava-map-switcher a más mapy.cz i ve Stravě

          0 0
      • vojtaaa  

        asi bude víc lidí s podobným problémem – viz vyjádření od mapy.cz.

        „Dobrý den, ano něteří uživatelé reportují takovoutu změnu i když jsme tam v poslední celk dlouhé době nic neměnili. Prověříme to, díky za trpělivost, dejte nám chvíli čas.“ -tým mapy.cz

        0 0
    • vojtaaa  

      tak problém je nejspíš vyřešen. Když jsem si nainstaloval Locus, abych mohl porovnat záznamy z více aplikací, vyskočila mně při prvním spuštění hláška, že aplikace běží s optimalizací výdrže baterie. Odkázala mě do nastavení (celkem důkladně skrytá možnost), kde jsem zrušil optimalizaci i pro mapy.cz a teď už záznam vypadá podobně, jako ten původní.

      Pravda je, že je i přes to mnohem hrubší než záznam z Locusu a Stravy, výsledné km se až tak moc neliší (mapy.cz 25,0 km, Locus 25,1 km. Strava 25,44 km),

      0 0
      • Potkan007  

        Ano, to jsem ti psal už 7.4.2020 15:02, jestli máš zapnuto. Mohl jsi mít dva dny vyřešeno. :)

        • Pokud máš nastavenou vysokou přesnost a nemáš telefon v batohu pod třema vrstvama nářadí, tak s tím moc nehneš.
        0 0
        • vojtaaa  

          Pravda :-) akorát jsem hledal podobné možnosti v nastavení GPS, případně u jednotlivých aplikací. Tohle bylo schované pod nastavením – přístup ke speciálním aplikacím, kde jsou všechny možné systémové aplikace a kdyby mě tam Locus neodkázal, tak bych se v tom vůbec nehrabal :D

          0 0
          • theedge  

            Kde to v tom menu je ? Jsi stavu popsat cestu ?

            0 0
            • Zvanty  

              Většinou Nastavení – Baterie a výkon – Vybrat aplikace, najdeš si aplikaci a vybereš Žádné omezení ( klasický je nastaveno Spořič baterie-doporučeno)

              0 0
            • vojtaaa  

              Nastavení – Aplikace a oznámení – Rozšířené – Přístup ke spec. aplikacím – Optimalizace výdrže baterie – všechny aplikace – klikneš na vybranou aplikaci a dáš neoptimalizovat.

              Telefon Xiaomi Mi A2 lite

              0 0
              • theedge  

                Dík tak už jsem to našel. Samsung to má jinak ( mám Android 10 a OneUI 2.0 )

                Kdyby to někdo hledal, tak musí:

                Nastavení → Aplikace → nahoře v menu vybrat „Speciální přístup“ → Optimal. využití baterie → vybrat Vše a pak to u Mapy.cz vypnout

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.