Má smysl čistit a mazat levné ložiska?

12 nepřečtených
  • Dunde.e1

    Mám dvě MTB kola v PC okolo 18tKč za jedno, obě jsou 2roky staré a mají najeto cca 2500km, jsem spíše cykloturista. Blátem občas projedu, ale většinou skončí na rámu nebo na zádech, kola umývám většinou jednou za rok, takže si myslím, že v ložiskách by toho moc nemělo být. Pravidelně se starám pouze o vidlici a řetěz a zatím jsem měnil jen řetězy a destičky a jeden zmáčklý bowden. Před sezónou rozeberu a namažu vidlice (Raidon) a sundávám a čistím ty malé kolečka na přehazovačce.

    A jde mi o to, zda si mám dělat o kolo starost a „dopřát kolu to co potřebuje“, tj nechat rozebrat (nechci se do toho sám pouštět), vyčistit, namazat nebo to neřešit a jezdit až něco odejde. Nejde mi ani tak o peníze, ale spíš zda to má nějaký smysl, zda je lepší prevence, když se jedná o levné komponenty.

    Jsou tam náboje HB-M435 a HB-RM66, kliky mají osy UN26 a řízení FIRST F-211AW. Jinak přehazovačky i brzdy jsou OK.

    Zde mám pár dotazů:

    1. nevíte, zda jsou ložiska v těchto nábojích kol výměnné, tj včetně misek? a zda jsou chráněny proti vodě a prachu?
    2. pokud bych zničil ložisko v řízení (prach, písek, rez) poškodím tím rám ? nebo jsou misky ložisek výměnné?
    3. jak blbovzdorná je volnoběžka, nikdy jsem ji neměl rozdělanou, může se stát, že se zadře-zasekne a z kola se stane furtšlap…což by při rychlé jízdě z kopce znamenalo asi namotání přehazovačky a možná pád…toho se asi nejvíce obávám.
    0 0
    • Pedro404  
      1. V shimanech sou servisovatelný kuličkový konusy.
      2. Nepoškodíš.
      3. Mám pocit, že když se ořech posere, tak spíš přestane zabírat, než aby začal zabírat neustále.
      0 0
    • novas752  

      Mám 6 let starej hardtail za 16 000Kč, najeto cca 15 000km cca 50% mimo asfalt, bláto nebláto, zima nezima. Poprvé jsem ložiska v nábojích a ořechu čistil na podzim, tzn asi po 14 000km. :-) (viz muj profil)

      V nábojích sice byla hnědá hmota neurčité konzistence, ale kupodivu nic poškozené nebylo. Středové složení mám čtyřhran a v tom trochu drhne, ale za měsíc ho budu měnit za dutou osu.

      V Shimano nábojích jsou většinou (ne-li vždy) kónusová ložiska a mám pocit že vyměnit nejdou – vnější miska je součást náboje. Hlavový složení se vyměnit dá, ale pozor na různé standarty průměrů apod.

      Volnoběžku jsem rozdělával právě kvůli zatuhávání, vyhledej si návody na ivelo.cz a vyčistíš jí to bezproblému.

      0 0
    • Tacmud  

      Když jsem si přečetl tvůj dotaz č.3, tak ti doporučím: koukni se nejdřív na nějakého kámoše jak to dělá. Pak to určitě dáš také. nic na tom není.

      Mám Superiora TS430 z roku cca 2002 (bez odpružené vidlice). Po deseti letech mi začalo loupat v zadním kole. Tak jsem to demontoval, vyměnil konusi za nové (na jednom starém byla odlouplá šupinka – takovej ďůlek). Namazal jsem to vazelínou a jezdím dál. Pro srovnání jezdím po silnici, po polňačkách a po lesích a to celoročně i na sněhu. Cca 4000Km ročně.

      0 0
    • Dunde.e1  

      Tak díky všem za rady, asi se podívám aspoň na ten cvrček. Kazetu sundat umím, na to už mám vercajk, tu jsem si měnil (za větší).

      0 0
      • scota  

        Napřed si kup pořádný lavor, ty kuličky jsou mršky proradné ;-) a taky klíč na tělesa kazetového náboje.

        0 0
      • Rychlej turista  

        A co s ním je?

        0 0
        • Dunde.e1  

          Cvrček zatím funguje dobře, ale přijde mi, že dřív byl zvuk při prokluzu takový tlumenější.

          Ale jestli to není nic zvláštního, když nebudu nějaké čištění, mazání řešit, tak to tak klidně rád nechám.

          0 0
      • saddik  

        Naopak, do ořechu radši nelez, není k tomu pádný důvod, pokud všechno chodí. Ne, že by to bylo nějak tragicky náročné, ale cenu to nemá, po 2500 km ani omylem.

        Stejný příběh je střed, ten vůbec neřeš, je zapouzdřený, až odejde, pořidíš za pár šupů nový. Jediné nebezpečí hroží, že když ho tam budeš mít pět let, tak nepůjdou stáhnout kliky nebo bude trochu zarostlý do rámu, ale to pravděpodobně dřív odejde.

        Do nábojů kouknout můžeš, vyměnit vazelínu a seřídit vůle. Stejně tak v hlávku, když vše očistíš a vyměníš vazelínu, tak ničemu neuškodíš. Jinak ale zanedbáním údržby hlávka rám neohrozíš, takže se na to můžeš i vyprdnout a počkat až odejde, což může i bez údržby klidně být třeba 10 tis. km.

        0 0
    • allrose  

      konusy shi jsou již z výroby na knop dotažené,při použití upínákú jsou přetažené

      vazelíny v ložiscích mnoho není

      nejvíce namáhané ložisko je v ořechu

      někdy nejde povolit ořech,nutno použít spešl klíč (pár korun)

      i přesto náby od shi vydrží neskutečně mnoho i bez údržby,ale konusy se špatně shání,jednodušší je koupit novou stejnou nábu a složit

      0 0
      • allrose  

        ps: spodní miska hlavového byla pěkně rezatá po roce,naštěstí jinak plně fční

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.