• marcimar

    Řeším tudleten problém

    http://www.bike-forum.cz/…onoff-12x135

    vzhledem k tomu že originíální osa je křehká a nemá ani zápichy na ložiska a ruplo to právě v „ostrém koutu“ při ložiskové přírubě,tak jsem se rozhodl to nechat vytočit nástrojářem.

    Problém je v tom že na originál ose jdou ložiska s trochou síly nastrčit v rukách a nástrojář tvrdí že to musí být ošolichanou osou a chce to udělat na těsno tak že by se muselo ložisko při nasazovaní nahřívat.Já si osobně myslím že by to nemělo být úplně natvrdo pro případ že kdyby se ložisko kouslo aby nebloklo kolo a raději aby se osa protáčela v kousnutém ložisku a kolo se jen přibržďovalo a že nikde nejsou ložiska na kole natvrdo na osách a že osy na bycyklu jsou vpodstatě „protahovací“ (krk vidlice ,šrouby v zadních stavbách,střed hollowtech atd.).

    On zase na to tvrdí že to je pro takový případ zajištěno tak že se to ložisko při bloknutí začne celé i s osou protáčet vnějším obvodovým prstencem v uložení přímo v náboji a kolo neblokne a trvá na tom že na osce musí být fest natěsno.Mám trvat na tom aby to šlo nasadit v rukách a nebo ho to nechat udělat nafest?

    0 0
    • Smazaný účet  

      Videl ten nastrojar tu nabu? At ti vysvetli jak by to nahrival v zapletenem kole…

      Ne, udelat tak, at jdou loziska na osu pomerne vpohode, klidne jenom za lehkeho poklepani. Samotna loziska jsou nalisovane v nabe prece…

      0 0
    • novas752  

      A jak to bude nahřívat s nábou a jak se to pak sundá?

      Uložení s přesahem se ve strojírenství naprosto běžně používá, ale cyklo-technika je díky odlehčování dost specifická.

      Ať to vytočí s co nejmenší vůlí, ale ne s přesahem.

      0 0
    • Dejv94  

      To by mě zajímalo, jaký nástrojař si za tímto stojí. Ví jak ta ložiska jsou velká? To co on udajně popisuje je samozřejmě nesmysl. Samozřejmě vůle by být neměla, ale vnejší kroužek ložiska by měl být pevněji usazen než vnitřní kroužek, na osu aby to šlo ztuha nasunout nebo lehce poklepáním (na osu). Žádný nahřívání netřeba.

      0 0
      • marcimar  

        No ,tak to je celkem čočka .Během té při jsem mu říkal že to dám jako dotaz na bikeforum a pak mu to pošlu na meila ,no ale asi to neudělám .V jednom jsme se shodli a to v těch zápichách ,tedy jestli to dobře jmenuju ,já tomu do té doby říkal šikminky .Ložiska mají ty skosy na zápich ale na ose jsou „lamací“ ostré kouty.

        0 0
        • mirorek2  

          jak by to chtěl kua nahřívat? ložisko je plněné tukem ten by se spekl a spálil by tím i gumové krytí, jestli je to 2rs

          takovou blbost už jsem dlouho neslyšel

          0 0
          • Vilém  

            Tak mohl by zmrazit osu, ve vysledku by to bylo nastejno.

            Kazdopadne je to vsak blbost. Navic na tu osu to muze klidne chytit loziskovym loctitem, ten dokaze vymezit necekane hodne a rozebrat jde pak bez problemu.

            0 0
            • novas752  

              Zmrazí a namrzne na tom vlhkost, kterou krásně „zalisuje“ mezi ložisko a osu. To mi nepřijde jako fajn nápad.

              0 0
              • Vilém  

                A ta udela co? Naba se rozleti, zadre?

                Treba tu osu namazat, to te nenapadlo, kdyz tak rad teoretizujes?

                0 0
              • Smazaný účet  

                tak zaklad pro mrazeni je inertni atmosfera nebo vysoke vakuum…to vi kazdy kdo delal s kapalnym dusikem, coz je jeste sranda…s heliem zacina byt docela prdel…

                0 0
        • Dejv94  

          Tak zápich se používá pro oddělení ploch s různým stupněm přesnosti obrobení (pod ložiskem je lépe obrobená a přesnější plocha). Zápichy jsou ok.

          Stejně si myslím, že z toho děláš moc vědu, zkus se podívat do jiných náb, jak je to udělaný, nikdy se nic nafest nelisuje na osu, když, tak do těla a at se ti to radši protočí to ložisko na hřídeli a vojebe hřídel, tu vyměníš, když se ti kousne na ose a vydrbe se uložení v nábě, tak to už nezachráníš.

          A nahřívání? vždyt tím zníčíš 2RS ložisko (gumovým těsněním) a podle použitýho mazacího tuku ho i zapečeš.

          0 0
          • marcimar  

            Na dvě připomínky na to ohřívání kvůli mazivu a prachovce musím citovat jeho slova ,na jeho obhajobu musím znovu uvést že ložiska nejsou nalisované v nábě ale jen vložené a zajištěné segerovkami (i v ořechu).To hluboko uložené ložisko by šlo nasadit mimo nábu a pak vložit a zajistit segerovkou ale to je postup pokud by bylo po jeho… ale já to chci jak píšu v zakladajícím příspěvku a vyjstemi to i potvrdili

            K věci nahřívání, podle něj stačí takové ložisko položit na plotýnku vařiče nastavenou na „1“ a nahřát tak že konzervační olej (řeč byla o koupených nových ložiscích) mírně zmodrá a to je ta pravá teplota co to už roztáhne a prachovce ,tuku neublíži ,Já takové věci nedělal ale podle mně by taková teplota nic moc co neroztáhla na nějaký přesah pro pevné spojení

            0 0
            • mirorek2  

              co je to za týpek? tam by mohlo být veselo, nafoť natoč ho při práci:-) plotýnka, zmodrá a podobné perly buhehe

              0 0
              • marcimar  

                Pro dejva,samozřejmě že jiná nába by byla nejlepší řešení ,osa -obyčejná trubka se závity na každém konci dostupná všude v eshopech,náboj s ořechem stažený maticemi a nejebat se z nábou co má na jedné straně otevřený konec a nějakého blbého muffina

                0 0
            • 01carbon  

              Teda nedá mi to – konzervační olej – ty ložiska nejsou plněné konzervačním olejem ale plastickou vazelínou, které se dělá 6 půlek druhů. Kalená ocel ohřátá na modrou barvu = popouštění. Takže napsat ohřát až něco zmodrá je údaj opravdu přesnost hodná (ná)strojaře. Pokud se lisují ložiska, tak se ohřívá, nebo ochlazuje (dle potřeby) ten druhý kus (náboj nebo osa) a nikoliv ložisko. Nečetl jsem to celé, ale pokud se jedná o šroubovací pevnou osu tak bych nevymýšlel, kouknul na www.bikepart.cz nebo někam jinam a něco osvědčeného koupil. A také bych přemýšlel, jak ta osa byla namontovaná, protože pokud by byl nějaký systémový problém, tak by se ozývalo více uživatelů. Není to žádná raketová věda a vozí to dnes každý druhý.

              0 0
              • novas752  

                Ale prd, ložiska se nahřívaj a lisujou za tepla docela běžně, akorát to jsou větší ložiska a bez maziva a prachovek (to se tam doplní později) – viz https://www.youtube.com/watch?… .

                0 0
              • marcimar  

                modrat měl ten olej ,Prý cca 100 C ,podle mně na roztažení i tak málo,ne?

                0 0
                • mirorek2  

                  100°C by mohlo stačit, podle videa SKF 110. Příště až budu něco přelisovávat, tak to zkusím na starém ložisku zahřát v oleji celé, to plastické mazivo ale stejně myslím znehodnotím. Zkoušel jsem mrazení při lisování do al rámu a přenos tepla je rychlejší, než je celý proces lisování tak malých ložisek. Jakmile se dotkneš velké části kovu, teploty se okamžitě vyrovnají. Ve finále to stačí namazat a výsledek je stejný.

                  0 0
                  • novas752  

                    Já bych to před ohřívánim odmastil a po nalisování namazal čerstvou vazelínou. Stejně v novym ložisku je té vazelíny dost málo (pro mtb a co největší omezení průniku vody a bordelu).

                    0 0
              • Svorka  

                Nahřát ložisko umí učeň druhého ročníku.Je to naprosto jednoduchá věc.

                0 0
          • allrose  

            +1

            0 0
    • Smazaný účet  

      Hele, ja to reknu narovinu. Zmen soustruznika, mele picoviny…

      0 0
    • jecnak  

      Nech udelat osu tak, jak byla. Vyrobce pro design a tolerance mel nejaky duvod a pochybuju, ze ty nebo ten soustruznik jste v tom schopnejsi. Nezazil jsem nabu, kde by byl vnitrni krouzek lisovany na osu, je to vzdy opacne – lozisko lisovane do tela naby a osa relativne natesno vsazena do lozisek.

      0 0
      • kyl  

        Jen bych jako soustružník nedělal na konci osazení pro ložisko pravej úhel ale malej rádius.

        0 0
        • marcimar  

          JJ právě jenom pro ten rádius/zápich nechci originál ale vytočit to

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.