zadní náboj s průmyslovými ložisky

18 nepřečtených
  • Max_1

    Zdravím, mám takový problém, od jara mám novou sadu campa Veloce a zadní náboj již od začátku vykazuje boční vůli u obvodu kola kolem 2 mm a klepe to v něm jako při povolených konusech. Jenže to nejde utahnout, protože jsou tam průmyslová ložiska. Opravář mi řekl, že bych to měl reklamovat, jenže ja to kupoval přes inet a nechce se mě rozdělávat výplet a posílat náboj na 14 dní pryč (nebylo by na čem jezdit). Asi to vyreklamuju až po sezoně, jenže jestli mě to uznaji… . Jinak při jízdě to až tak nevadi, jen když to rozjedu z kopce, necítím se zdaleka tak jistý.

    0 0
    • Pi†el  

      no tak nejaky takovidle problem mam ted na zadnim naboji u kol aclass cervino expert. V naboji jsou 4 prum. loziska.. a nak se toho nemuzu zbavit.. :-(

      0 0
    • petrun  

      Z návodu k použití kola Šírer : Náboje jsou uloženy na 2 průmyslových ložiscích, která v době záběhu (cca. 0–500 km) začnou vykazovat malou vůli, jejíž vznik je nezbytný pro dobrý chod ložiska a tudíž i komponentu jako takového. Tato vůle zůstává nezměněna po celou dobu životnosti komponentu a nemá na jeho vlastnosti žádný kvalitativní vliv.

      Otázka je jestli 2 mm jsou malá vůle.

      0 0
    • Mamut  

      Slusne priemyselne naboje maju aspon na jednej strane matku a kontramatku, ktorou sa da stelovat prave takato vola. Proste sa vnutorne kruzky lozisiek trocha stiahnu k sebe. Nic to ale nehovori o tom, ci Campa robi „slusne priemyselne naboje“.

      0 0
      • martt  

        to je uz potom asi lepsi normalny konus. Normalne gulickove loziska nie su stavane na axialny tlak a uz vobec nie na taketo „stelovanie vole“

        0 0
        • Mamut  

          Normalne gulickove loziska nie su stavane na axialny tlak

          „Nevim, skoly nemam…“. Ale zadnemu naboju to nevadilo (zil este 3 roky po podobnom ladeni nez dozil na orech) a na prednom taketo nieco nie je, ale brutalnym dotiahnutim krajnych matic sa odstranila vola a uz 6 rokov tam ziadna nie je.

          0 0
        • oddie  

          Únosnost klasických kuličkových ložisek v axiálním směru je poměrně velká, ostatně jejich zatížení v tomto použití stejně není zcela čistě radiální, a citlivé vymezení vůle je věc, s kterou se normálně počítá a kterou je třeba provést, jen je třeba dát pozor na to, aby nedošlo k přetažení těch ložisek.

          0 0
    • semtexx  

      potřebuju sundat ořech. Vnitřní ložiska i osku jsem vyndal ale nevím si rady na kterou stranu to mám povolit. prosím o radu viz foto

      0 0
      • blisterexist  

        proti směru šlapání, logicky

        0 0
      • Vilém  

        Smer povoleni ti uz byl porazen. Jen je otazka, proc jej potrebujes sundat? Pokud jen kvuli servisu, tak ten jde provest i bez sundavani. Pokud jde o vymenu za jiny kus, tak tam je to jasny.

        0 0
      • Vilém  

        Jeste dodatek. Pokud jde o Author nabu, nebo nejaky jeji klon, tak je tam normalni zavit, tzn. povolovat proti smeru hodinovych rucicek. Resil jsem to zde.

        0 0
        • semtexx  

          díky. Je to Novatec, nevím přesně typ. Snažil jsem se ten vnitřní imbus povolit proti směru ručiček, přesně jak píšete. Ale nejspíš jsem použil malou sílu.

          Nechci ořech měnit, kvůli údržbě ho nemusím sundávat?

          0 0
          • Vilém  

            Ne, nemusis. Ty author naby stejne pochazi od Novatecu, takze to bude stejny. V tom threadu, na ktery jsem odkazoval, na tech prvnich fotkach nahore, je vyfoceny telo orechu nechane na tele naby. K servisu ti to staci rozebrat takto. Proste jen povolis misku, v ktere je nalisovane prave lozisko a orech jde rozdelat. Akorat to delej nad nejakou hadrou ap. muze se na tebe vysypat spousta kulicek. Zavit te misky v orechu je opacny.

            0 0
        • semtexx  

          ještě něco, čím mám tu misku pod ložiskem povolit?

          0 0
          • mastihuba  

            kladivo a velkej šroubovák postačí, frajeři si udělaj klíč z kusu plocháče.

            0 0
          • Vilém  

            Mam na to nastroj upraveny z plocheho pilniku. Pro demontaz budes muset orech znovu prichytit k nabe.

            0 0
            • jURis_1  

              Přesně tak, nejdříve si měl z ořechu vyšroubovat misky a ořech celkově rozebrat, a pak by ti zůstali (podle konstrukce) jen dráhy a to by si povolil imbusem.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.