• prtavec

    Po 3.000km se mi odporoucela loziska v zadni stavbe. Jsou zanesena prachem a blatem, pripadne nektera maji vymackanou pozici (kolo za celou dobu nebylo vzano vapkou, jen 3× vzato hadici po bahenim zavode). Zvazuju ted, jaka nova loziska poridit. Rozmery znam, jde mi o to, ktery typ v danem rozmeru poridit.

    Na ramu mam 4 loziska s oznacenim 61900RS (10226). Na Tobex.cz jsem nalezl nekolik ruznych v tomto rozmeru, rozdil je ve zkratkach. Jaky je presne rozdil mezi loziskem bez oznaceni, s oznacenim ZZ a 2RS? A ma smysl na toto pouziti uvazovat o keramickych kulickach, pomohlo by to necemu?

    Nejde mi o to poridit si co nejdrazsi loziska, jde mi o to najit vhodna loziska.

    Predem diky

    0 0
    • pepek  

      Zásadně 2RS-těsnení gumou. Na značce nezáleží. Keramická jsou tam na dvě věci…

      0 0
    • Mamut  

      ZZ su len plechove „tesnenia“. To na biku nemoze vydrzat asi nikde. 2RS je gumovy tesnenie z kazdej strany. Nic ine nechces.

      Tiez riesim ake loziska dat do zadnej stavby, kde mi po cca 2000km najazdenych zacala vydavat divne zvuky a po rozobrati mam hrdzavu asi polovicu lozisk. Pricom vo vysloveneom bahne alebo vode ten ram nikdy nebol. Nikdy nebol umyvany na mokro (on skoro nebol umyvany vobec, v duhu hesla, ze zo sucheho blata este nic nezhrdzavelo). A tiez by ma zaujimalo, ci ma vyznam doplacat za nerez, keramicke gulicky alebo celokeramiku. A ci je vobec keramika na zadnu stavbu vhodna.

      0 0
      • pepek  

        Ta voda se tam vždy dostane, proto je tam třeba hned ze startu natlačit co se vleze vazelíny (nejlépe soplovité), aby tam nezbylo místo na nic dalšího. Od chvíle, kdy jsem to udělal mám klid. nerez ti nepomůže, když se tam to bláto dostane, tak se to zasekne a může se to pak třeba protáčet na čepu aji s nerezem. kromě toho nerezový jsou měkčí a jak ta stavba málo chodí, tak si kuličky vymačkají důlky-s nerezem to půjde eště rychleji do…

        0 0
      • kubad  

        keramika má smysl tam kde se to točí – má menší odpor, u zadní stavby kde se to pootočí o pár stupňů je to nesmysl.

        Nerezové ložiska určitě vydrží víc, otázka je jestli má smysl platit za ně výrazně vyšší cenu

        0 0
        • Mamut  

          Obecne valive lozisko asi nema vyznam tam, kde sa to toci len par stupnov tam a naspat. Ale keramika urcite nezhrdzavie a asi sa do nej ani nevymackaju jamky ako pise pepek.

          Obycajne by som vedel zohnat asi za cca 400 (uz nejakych japoncikov, nie najlacnejsia Cina). Nerez za necely dvojnasobok. Keramiku za dalsi dvojnasobok. Na druhej strane vymena lozisiek nie je iba o materiale, ale viac o tej praci a srani sa s tym. Takze zaplatit 1000 navyse, ale uz sa s tym nikdy nesrat nie je vobec zly obchod.

          0 0
          • StuntJ  

            no ale v 99% se prodávají hybridní ložiska, kde je vnitřní a vnější kroužek z oceli a kuličky keramické … Takže to vyhnije též. Celokeramické ložiska jsem ještě u nás prodávat neviděl …

            0 0
          • kubad  

            u keramiky – hybridní pochybuju že byl ochotný zaplatit celokeramické, jsou jen keramické kuličky, aty sou výrazně tvrdší něž ocelový zbytek, takže to vymačkání tam bude probíhat taky, a srovnat nerez vs. klasika je jednoduché podívej se jaké snesou zatížení tím by to mělo být dané.

            osobně bych doporučil ložiska enduroforks, odkaz tu už někde je

            0 0
            • StuntJ  

              já jsem rozdíl mezi obyč a nerez ložiskem nepoznal. V hlavně vyrezli oba typy, jen ten nerez vydržel o nějaký měsíc víc …

              0 0
    • Palo TT  

      mensie urcite maxove z enduroforkseals (bez klietky, gulicky nahusto)

      http://www.enduroforkseals.com/id172.html

      vacsie (napr. 6000) davam kludne aj lacne ZKL

      0 0
    • trouba20  

      Podívej se na SKF, sežeň si vysokotlakoi vazelínu, nacpi to hned a bude to dobrý.

      0 0
      • StuntJ  

        mě se na podobné aplikace osvědčila vazelína A00 je levná a neuvěřitelně lepivá, viskózní a je opravdu problém ji od někudy dostat. Pořádně ložisko touhle vazelínou opatlat a voda se k němu nedostane …

        0 0
        • pepek  

          Přesně tak – soplovitost této vazelíny je snad nepřekonatelná.

          Když jsem tím za mlada promašťoval těch ukrutných 11 mazacích míst na Š1000mb, tak mě to sralo, protože to mělo zpoždění a když to začalo vytékat, tak se to táhlo a táhlo do nekonečna.

          0 0
          • StuntJ  

            jojo možná tahle vazelína vysvětluje, proč mi nekřupou kliky, když mám přeci TRUVATIV a proč už po tisícovce ještě nemám 4× mrtvá ložiska … Aj, teď jsem prozradil moje know-how :o))))

            0 0
        • ravag3r  

          A00 je slušnej matroš, včera sem ti mazal kuličky v hlávku a je to teda síla, nemoh sem to dostat z rukou, ani z hadru, ani z ničeho a nabíral sem to posléze lžičkou jako med:D

          0 0
        • McBlacky  

          jak je to s ní do ložisek středu Shimano hollowtech – aby to nemělo moc velký odpor při šlapání

          0 0
    • prtavec  

      Diky vsem za rady. Pujdu do tech enduroforks.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.