• hary jablonec

    poradí mi někdo, kudy na kole na Králický Sněžník. Zda je sjízdná červená turistická cesta z obou dvou stran?

    Chtěl bych na něj vyjet z Horní Moravy a potom pokračovat přes paprsek na Ramzovou.

    díky za rady

    0 0
    • Pac029  

      Je toho tu dost i v historii, kazdopadne na Kralicak bez zakazu jedine snad pres Polsko a to hned z Horni Moravy. Prejedes ho po zelene a jak budes sjizdet, tak se muzes napojit na cervenou na nasi strane a nebo pokracovat po zelene. Z Kladskeho sedla je pak rozumnejsi pokracovat po cervene, vyjezd na Chlupenkovec a Polskou horu neni v tomto smeru rozhodne zadarmo… Z Paprskem pak rovnou na hranici a po ni nebo od Cisarske chaty je to fajn pres Travnou na Smrk… A dobre je nebyt tam o vikendu nebo ve svatek, pracovni Ut-Ct idealni dny.

      0 0
    • Pac029  

      A ohledne sjizdnosti, dolu obema smery, nahoru uz je to horsi u obou…

      0 0
    • RomanH  

      Mrkni treba sem

      Uplny vrsek je illegal, tak nepis na B-F termin – obcas to nekdo naprasi :-( Mozna bych si ale pohnul

      Sjezdik po cervene ke Sluneti je fajn, stejne tak usek Zhorela – Medvedi bouda. Zelenou z Kralicaku po Paprsek neznam, ale od Paprsku po hranicnich patnicich pres Boruvkovou Horu a Javornik az do Bile vody je pro me zatim TOP v CR, co jsem kdy jel.

      0 0
      • kankrlicek  

        Z Kraličáku po zelené tak dlouho, až začnou bahenní lázně. Pak cca 15 m lesem doprava a jsi na červené v ČR, jen kousek ještě v zákazu.

        0 0
        • RomanH  

          Zdarec Miro, slo by to teoreticky dat po patnicich od Kralicaku az po Paprsek (kdyz teda pominu to bahno) ? Tato cast mi chybi :-]

          0 0
          • kankrlicek  

            Zabalil jsem to v popisovaném místě a dle pozdějšího info od znalého místňáka jsem udělal velmi dobře :)

            Zelenou znám zase od Kladského sedla a je vynikající, ovšem zase člověk přijde o ten singlíček po červené :)

            0 0
    • pocestny  

      Co se týče vrcholu, na polské straně je také rezervace, takže tudy legálně určitě ne. Na naší straně jsou pochopitelně také VŠECHNY stezky v rezervaci. Pod Franciskou jsou lovecké chodníčky, ale ty jsou pochopitelně TAKÉ v rezervaci. Jediné, co mohu doporučit, je pěší turistika, která vám nabídne nesrovnatelně lepší zážitek z přírodního bohatství, které tam je. Také na ty dva hřebeny postupující od Králického sněžníku na jih, je imho mnohem lepší zajít pěšky, ta příroda stojí za to.

      Na biku si tam jde vykroužit desítky XC-kilometrů po cestách lesní techniky kopírující údolí Moravy a objet to až kompletně až do Stříbrnického sedla. Tyto cesty zasahují hluboko do rezervace, ale nikdo s tím nebude mít problém. Kdo má zájem jen o vrchol (škoda ho, bude hodně ochuzen), může zamknout bika u stříbrnického sedla a poslední kilometr dojít pěšky. Stejně se tudy bude vracet, chce-li pokračovat na Paprsek.

      Cestu na Paprsek si můžete zvolit libovolnou značku, obě jsou pěkné. Bahno na zelené si nepamatuju, je to teda hodně dávno,… z červené značky si zase pamatuju spoustu kořenů, mega hodně kořenů. Ale už mi to tak všechno splývá dokupy.

      Zde jsem hodil příklad asi 40km XC-trasy z Horní Moravy na stříbrnické sedlo, kde jsou převážně lesácké cesty, ale asi dvakrát traverz lesem a po lovecké cestě (zde mimo rezervaci).

      0 0
      • jeniiiik  

        To není xc ale cykloturistika :-D

        0 0
        • pocestny  

          XC ve smyslu jak jolanda skáče ze skalky?

          Tak jasně, kolem 70% to jsou klasické lesácké cesty. Ale zbývajících 30% – ta první část hřebene, ty dva krátké traverzy, ta žlutá nahoru by na trekingu ale moc nešly. Další cesta na paprsek na trekingu taky sotva, to už máš zhruba 50% z celého dne mluvící pro horské kolo.

          0 0
      • McBlacky  

        zrovna kolem Klepáče je to teda na zelený turistický docela masox. Ideálně full a vyšší level pilotáže i za sucha, za mokra 50:50 minimálně :)

        0 0
    • hary jablonec  

      kluci díky.

      z Horní Moravy pojedeme po polské straně až pod vrchol. potom to při nejhorším dotlačíme na vrchol po zelené. cca 2 km. když bude počasí, tak to asi stojí za to, ne?

      z vrcholku po zelené důle na Stříbrnické sedlo, kde přejdeme na červenou. po červené Kaplička, Kladská brána, Medvědí bouda, Paprsek. Z Paprsku tak nějak čtu z mapy, že po červené naCísařskou boudu a na Petříkov by to mohla být pěkná hřebenovka. A z Ramzové po cyklostezce Pod Obří skály až do Adolfovic. Kde končíme.

      jedeme z Jablonce napřed do NM, juknout se na Kulhavého a potom do Letohradu, kde přespíme a potom přes ten Králičák do Adolfovic.

      0 0
      • Pavel  

        Kladská brána – Medvědí bouda je fantastický úsek! Z Kaplička na Kladské sedlo to silně doporučuji vzít po „zimní“ cestě, taky další úžasný trejlík.

        Z Paprsku dále na Petříkov je „normální“ šotolinová cesta – „dálnice“.

        0 0
      • Pac029  

        Hezci, ale samo o neco fyzicky narocnejsi kdyz z Paprsku (kde se nadopujete boruvkovejma knedlikama nejspis) to strihnete nekterym z tech pruseku na hranici a po ni (doprava :)) na ten Smrk, ze Smrku po zlute Mates – Lvi hora (mezi LH a Oblym vrchem je prima trailik s krasnym flow na poslednim 0.5km) – az na Pomezi a pres Lazne (muzete fajn zregenerovat v jezirkach) do Jesu a Adolfovic. Jak to mate naplanovane, tak uz fakt nic moc, jak kochackou, tak bikove.

        0 0
        • hary jablonec  

          a hranice je sjízdná? i potom ta žlutá. máme HT a s větším báglem. ale ta žlutá (sice z jednoho vrcholu na druhej) by fakt asi mohla být dobrá

          0 0
          • Pac029  

            Hranice je sjizdna v poho, je tam celkem slusna pesina, obcas kaminek, koren, ale v tomto useku fakt pohoda. Asi 10m zrejme pak vynos na vrchol Smrku (je to takova skalni vlnka), ale pohoda. Mozna jeste trocha noseni/tahani asi 10m pod LH (pesinka se schovanymi kameny), pak strmejsi pesina dolu, jak se dostanete na hlavni cestu, tak pak jeste nejspis trochu pesky (asi zas 10–20m), jak z ni budete uhybat vpravo (par sutru a parezu v mlazi) jinak je to z Paprsku cele v sedle na pohodu, a ja nic jineho jak HT a celopevnak nejezdim a zadny pekla. Jo ten vrcholek pod Matesem je pohoda, vyjezd na LH trochu potrapi, ale nic zlyho, par metru proste kopec…

            0 0
            • hary jablonec  

              tak díkes. dáme to tudy

              0 0
              • Pac029  

                Jeste koukam, kdyz budete na Kralicaku, tak bych sel dolu po cervene rovnou, k prameni Moravy to dovedete (netreba nosit, mista tam je dost) pripadne az na Stribrnicke sedlo, neni to tak daleko, ale vyhledy o level lepsi jak na te zelene (kdyz nebudou lidi, tak se kousek urco i svezete, je tam siroka cesta z 1/2 po rovine.

                0 0
            • McBlacky  

              na žluté byli jsme tam jen jednou, ale úplně zadarmo mi to nepřišlo. Dolní pasáž žluté z LH jak to uhýbá do šutrů z větší cesty viz šipka na mapě, to jsme jen omrkli a jeli vrstevnici do ztraceného údolí a pak nahoru na Superflow. To jestli jezdíš na pevňáku v klidu tak to máš asi hodně v ruce :)

              0 0
              • Pac029  

                Vsak to vyse pisu, ze to tam prevadim, je to ale par metru, meli jste se mrknout i za roh, hned zatim je takove male krasne superflow…

                0 0
                • McBlacky  

                  jasný už to vidím. tak to pak jo

                  0 0
    • pee.tr  

      Se mi náhodou dostal do ruky časopis MountainBike Action, číslo 12/2014 a tam je cestě na vrchol (okruhu) věnován celý článek s fotkami a jednoduchou mapkou + QR kódem pro stažení gpx trasy.

      0 0
    • hary jablonec  

      tak Jeseníky máme za sebou a . . . jedna zkušenost. Chtít tady po někom doporučit trasu je ošidné, bo stejná cesta se jinak jede v hnusným počasí a mlze při 8°C a jinak za sluníčka s rozhledy na okolní kopečky. A hlavně si člověk předem musí rozmyslet co vlastně chce. Jestli hltat km, nebo si užít techniky na cestičce 15cm široké.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce