• 3000HP

    Vím, že tohle není bazar, ale tam se nediva az tolik lidi, a tak sem se chtel zeptat, neprodal by nekdo nejaky jety (ale funkcni) vzduch/olej tlumič s roztečí oko-oko 165mm s cenou do 4000?

    0 0
    • Lišák  

      http://www.cyklobazar.cz/kontakt.php?…

      Nevím, jak je na tom s progresivitou. Aby Ti vyhovoval a doplňoval se s progresivitou Tvého rámu. O tomhle by Ti jistě něco napsal Mlok.

      0 0
      • MlokCZ  

        MC 3.R je hodně progresivní, stejně jako Pearl. Ale když nenapsal na jaké kolo to chce ani co s tím bude jezdit…

        0 0
        • Lišák  

          Mrkni k němu do profilu. Už to tady řeší nějakou dobu. Má to na Da Bomb, jezdí Enduro. Má tam Metel a vypadá to, že v něm má málo oleje v tlumiči (podle toho, co píše).

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak ten rám můžu jen odhadovat a to bych řekl, že určitě bude progresivní, teď jde o to kolik přesně. Podle přepákování odhaduju, že o chlup méně než Canyon AMko (ESko 07).

            Pro mě by to byla tedy hrozná kombinace, ale pokud provozuje nějaké větší skoky, což asi jo, tak netuším o kolik potřebuje větší výslednou progresivitu než já na moje XC ježdění. Myslim, že to i na něj bude příliš progresivní, ale to už je fakt je dohad.

            0 0
            • Lišák  

              Nejlíp by udělal, kdyby ten Metel poslal Milanovi a měl by funkční tlumič za rozumnou cenu. Pokud vím, tak Milan tlumiče dokáže i natlakovat, i když ne na nějaký obrovský tlak, jako je originál. Ale potom by zast mohl být tlumič citlivější, ne? No a sehnat odpovídající pružinu by mohl asi taky.

              0 0
              • MlokCZ  

                Některé dokáže natlakovat i na dostatečný tlak jaký tam byl a má být. Záleží na konkrétním tlumiči jak je tlakován. Možná po sezoně se to změní a bude možnost jakýkoliv na dostatečný tlak včetně dusíku do Foxů, uvidíme jak moc se do těch tlumičů nakonec vrhne.

                0 0
      • 3000HP  

        Na Ten MC3.R sem se dival… mluvil sem i s jeho majitelem, byl by problem s lockoutem… jinak metel chodi lip, i kdyz to neni to co si predstavuju, ale proste klepe pri vibracich, nevim jak to presne popsat… proste jedu nejaky mirny korinky s velkou frekvenci – klepe… schody – klepe… no a kdyz sem tam mel vzduch olej od manitou tak ticho jak po pesine… a krasne chodil a reagoval na vsechno… tedka sem chytil nejaky echa na RS Monarch 2.1, slyseli ste neco o nem… jinak s tim tlumicem a jeho natlakovanim… co to znamena… nejak mi trochu uchazi o cem to mluvite… a krom toho po tom co sem jel na tom vzduchaci a byl to rozdil jak prase tak mi ty prachy nevadi obetovat… ten metel si stejne necham kdybych jel treba nejaky WBCcka nebo tak…

        0 0
        • Lišák  

          Tlumič má pružicí a tlumicí část. Pruží buď pružina ocelová, nebo vzduchová. Tlumí olej. A právě olejová tlumicí část bývá natlakována.

          Myslím si, že tam fakt máš málo oleje. Měl jsem to u svého tlumiče po rozebrání a složení taky tak. Podivné klepání a ještě podivnější chod. Klepání nebylo tím, že bych šel na doraz (to jsem viděl podle „O"kroužku), tudíž byl problém při expanzi. Řešil jsem to tady na B-F. Nakonec jsem ho znovu rozdělal, doplnil olej a pohoda. Jenže můj tlumič nemá tlumicí část natlakovanou, tak to jde udělat doma "na koleně“.

          0 0
        • MlokCZ  

          Mluvíme o zpětném natlakování tlumící části při skládání. U většiny tlumičů je tlumící část natlakována na hodně velký tlak (často větší než 300psi) a u Foxů navíc dusíkem.

          U toho MC 3.R by opravdu byl trochu problém s jeho ovládáním, když nemáš dual poplock.

          Monarch zatím těžko říct, já ještě v ruce neměl. Je to nástupce Pearlu, tak mu bude asi dost podobný. Ale také by mě zajímalo, jestli to tak skutečně je, tedy jestli je stále tak progresivní.

          0 0
          • 3000HP  

            no co sem si cetl na americkejch forech tak s tim sou lidi dost spokojeni… takhle… ja fakt nevim co s tim mam delat ze klepe… stve me to i kdyz sem si na to uz zvykl… ale malem sem byl schopnej rozebrat cely kolo do sroubecku… a pak me napadlo ze kdyz kamos tedka na cherryne nejezdi ze si vypujcim na 60km trail jeho tlumak… a ejhle… ram chodil nadherne… tlumak jen tise sumel… a klepani nikde… a to me privedlo na myslenku vzduch/olej… kdybych sehnal nejaky slusny bazar pod 4000 tak bych byl happy… a moje rozpocty nejsou nevycerpatelny… a to samy sem resil i s vidlici… mel sem Judy 4 olej pruzina.. mela taky pochybny chod… nebyl spatny… ale ani ne takovy jaky bych si predstavoval… tedka mam RUXa vzduch olej pruzina a nemuzu si to vynachvalit… uz rok ho jezdim … mazu… a nohy ani skrabanecek… a chod jak maslo… takze na vzduchu neco bude… jen neco sehnat za rozumnou cenu… nemohli byste se treba nekoho poptat prosim?

            0 0
            • Lišák  

              To, co popisuješ není vina pružiny. Ještě mě napadlo, jestli nemáš vakl v uchycení tlumiče. V těch distančních trubičkách.

              0 0
              • 3000HP  

                myslís jak sou ty trubicky a na nich sou ty valecky? vakl zleva doprava neni a nahoru dolu taky ne… a nebo myslis vakl primo v oku uchyceni tlumiče?

                0 0
                • Lišák  

                  Kdekoliv-v trubičkách i přímo v oku. Ale spíš si maslím, že je to tím olejem.

                  0 0
                  • Lišák  
                    • myslím-
                    0 0
                    • 3000HP  

                      aha… a co se teda deje kdyz neni tlumic natlakovany? proc to klepe kdyz neni natlakovany spravne, nebo co to klepe? jinak uz predbezne kupuju RS monarch 2.1 z bikestuffu.. ale zajima me ten problem

                      0 0
                      • Lišák  

                        Nemám zkušenost s tlumičem, který by měl být natlakován a neni, ale myslím, že se změní citlivost. Klepání bych viděl na ten olej.

                        0 0
                      • Jaromír  

                        Natlakování (to o kterém se bavíme – „tlumící“) drží pod tlakem olejovou komoru. To proto, že se mění její objem zasunováním pístnice. Při max vysunuté pístnici je oleje dané množství ale v komoře není ta pístnice, když se tlumič zmáčkne, oleje je tam pořád stejně ale přibude kus pístnice. Proto je za olejem plovoucí pístek a za ním ješte vzduchová (dusíková) komora, které tyto změny vyrovnává. Taky složí k nastavení progresivity.

                        Když máš nízký tlak tak tlumič chodí prvních pár mm naprázdno, netlumí a klepe. Mně se třeba taky stalo že se mi dostal do oleje trochu vzduchu, taky to klepalo.

                        0 0
    • Archer  

      Mam doma skoro nejety X-Fusion O2 RLA ze Specialized FSR XC. Je 165×38mm, ma nastaveni odskoku a lockout. Dokonce ma stejny prumer oka, jako Manitou – 12mm (Fox ma 12.7mm), coz znamena ze nepotrebujes nove vlozky (te hlinikove mezi ramem a okem tlumice).

      Vypada tak: http://www.pbase.com/…age/68125453

      Za 3tis je tvuj. Jen musis za nim do Prahy, na postu nemam ani cas ani chut.

      0 0
      • 3000HP  

        aha… mno to je pro mne docela problem… pres postu bych byl docela nadseny za takovou cenu… vydaje na poslani bych zaplatil… mohl bych se zeptat jaky ten tlumic byl – jak chodil, zehlil, co si s nim jezdil… a proc ho prodavas?… jinak opravdu by to neslo pres postu?

        0 0
        • Archer  

          Nejde o postovnim, ale o tom, ze musim to na postu nejak odnest, vystat frontu, zjistit ze krabica, co mam, je spatna, atp. Vetsinou u nas mame narvano dost lidi. Cekani tak na pulhodinu minimalne.

          Prodavam protoze uz davno mam nainstalovany Fox RP23 :)

          Co se tyka X-Fusion – je to obycejny „budget“ tlumic, nema moderni vychitavky jako SPV, Propedal… jen lockout. Ale lze na nem jednou packou menit odskok (nemusim nic tocit) a zamykat.

          Fotky samostatneho tlumice nemam, ale muzu ujistit, ze vypada stejne jak na tej fotce :) T.j. zadny skrabance nebo neco podobneho. Jezdil jsem s nim 2–3 mesice klasicky XC, zadne skoky.

          Mimochodem, kdyz chces jezdit freeride, tak ja bych ten tlumic tam nedaval. Neni staveny na skoky a drsny chod nadoraz. Na freeride jsou tlumice jako Fox DHX Air.

          0 0
      • 3000HP  

        popřípadě, mohl bys mi zaslat nějaké další fotky tvého tlumiče samostatně?… diky moc…

        0 0
    • 3000HP  

      jak je to s hlinikovyma vlozkama? kdyz mi treba dojde tlumic – treba kdybych v krabici koupil uplne novej tlumak – treba ten rockshox… tak muzu ty krouzky a trubicky vymenit z toho stareho tlumice?

      0 0
      • Archer  

        Jsou dva rozsireny standarty – 12mm a 12.7mm

        12.7mm: Fox, novy RockShox, Marzocchi (pokud se nepletu)

        12mm: Manitou, stary RockShox, 5th element, X-Fusion

        V tlumice mas „oko“. V nem je zapresovan „bushing“ (cerna nebo cervena barva). Je vymenitelny. 12mm nebo 12.7mm je prave vnitrni prumer bushingu. Do bushingu se vklada vlozka/vlozky („reducer“). Vlozka je vetsinou ma velikost podle konkretniho rama. Spojka vlozka-ram je nechybna, toci se jen vlozka v bushingu. Zadne mazani tam se nedava, hladky chod zabespecuje material bushingu. Na zacatku to chodi ztuha, nemusis se bat :)

        V tvem konkretnem pripade uz mas vlozky v tlumice Metel, budou mit nejspis prumer 12.mm. Kdyz te dojde jiny Manitou nebo X-Fusion, nebo jeste neco „compatibilneho“ – staci jen prehodit vlozky.

        Kdyz dostanes tlumic Fox nebo novy RockShox – potrebujes nekde sehnat nove vlozky. Bud' koupit, anebo zeptat nejakeho soustruznika, at' udela.

        0 0
        • Archer  

          „… spojka … NEHYBNA…“ sorry :)

          0 0
          • 3000HP  

            aha… a kde se takova vecicka da sehnat? jinak , mam to chapat jakoze to je neco jako zalisovani misky hlavka do ramu? jinak moc diky za rady ;-)

            0 0
            • Archer  

              Ne, zadny lis. Kdyz prisrubujes tlumic, tak vlozka se pritiskne k ramu (vahadlu) a nema se hybat.

              Sehnat to da v obchodech, kde prodavaji tlumice, nebo v servise. Ale ne vzdy maji spravnu velikost.. v tom pripade internet nebo soustruh :)

              0 0
        • 3000HP  

          Hele… a fakt bys ho nemohl nejak poslat pres postu… (jinak nemas treba ICQ? moje : 234410035)

          0 0
          • Archer  

            Sorry, ale ne. Pro me je to moc velka ztrata casu a nervu.

            0 0
          • Archer  

            Mimochodem, mas nejake zname v Praze? Nekdo by tlumic vyzvednul, a o doprave uz muzete dohodnut sami.

            0 0
            • 3000HP  

              no to je to, ze prave nemam… mozna bych mohl zkusit zbantusit mojeho starsiho bratra… ale nevim… a nemohl bys mi prosim na mail poslat nejaky detailni fotky?

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.