• niiikii

    Prosím o radu ohledně výběru kola pro 11letou dceru. Měří 150 cm, váží 43 kg, délka nohy 71 cm. Na kole jezdíváme v sezónu tak dvakrát do měsíce, cca 20 km, takže nic moc. Chceme koupit kolo do cca 9.000 Kč. Pročítala jsem různé diskuze a vím, že kola v této cenové hladině budou asi skoro stejná. Ale i tak… Kdybyste mohli poradit, které vybrat:

    http://www.kupsikola.cz/…detail-16004

    http://www.kupsikola.cz/…detail-13229

    https://bsv.cz/…r-barev.html

    http://cz.author.eu/…7-ua42877401

    (u Authora nevím, jestli nebude vadit rám, nemáme kde vyzkoušet)

    https://www.decathlon.cz/…8405209.html

    https://www.newbike.cz/…y-2017/d8626

    Případně, co jiného byste doporučili.

    0 0
    • Kulasek  

      Při výšce 150cm ji budou 16" dámské rámy velké. Pro dívenku uřídit takto velké kolo při váze 14kg nebude nic snadného a zábavného.

      Je sice o něco dražší, ale váha je výrazně lepší a pojede se ji mnohem lépe.

      https://superiorbikes.eu/…ack-neon-red

      Otázka je zda to má význam řešit při nájezdu 20km měsíčně.

      0 0
      • alinceb  

        Levnější alternativa:

        RM Thunder 26

        https://www.newbike.cz/…y-2018/d9828?…

        0 0
      • Prazak0  

        Tak holka je ve věku, kdy ty dámské dospělé jsou moc velké, ale dětské jsou zas malé. Nebo spíš, u dětských je na horní hranici postavy, kdy na tom jde jezdit a u dospělých na dolní. Zkrátka, kolo chce určitě zkusit. Pak taky zvážit, jak jsou velcí rodiče, pokud matka měří třeba 160cm, tak je možné, že holka vyroste podobně. Pokud je vyšší, tak lze čekat totéž i u dcery. Zas bych nekupoval velikost kola, co by za rok už nebyla použitelná.

        0 0
        • niiikii  

          No právě, já /matka/ měřím 160 cm, ale manžel 190 cm. Teď téměř v 11 letech má délku nohy 71 cm, já mám 73 cm. Protože jezdíme tak málo, nechci kupovat kolo na rok. Ona sama má raději brusle, skateboard.

          0 0
          • Prazak0  

            Ke kolu nejde nutit, ale zas je dobré, když dítě kolo má a má možnost na něm jezdit. Jinak určitě dospělou velikost, zas snad holka tolik nevyroste, 190 by bylo moc, pravděpodobné se jeví něco mezi 160–180 cm.

            0 0
            • niiikii  

              No právě. Kolo musí být! Mladší dorůstá, tak třeba začneme i víc. Ale nechci hned investovat víc než 10 tisíc.

              0 0
              • palo7  

                Brácha koupil dceři 13let (150cm) nového Autora(nějaký horský kolo) cca za 9.000,– a málem přestala jezdit. Bylo těžký a dost blbě se jí jelo. Teď bazar dospělácká 26 v Sku za 6.500,– + servis a kolo je cca o 2kg lehčí a o několik tříd lépe vybaveno a prý mnohem lépe jede. Baví ji ježdění najednou mnohem více a je řada za dobré starší, než levné nové kolo.

                Předtím měla dětské 24 trekové a měla dost nehod. Trek mimo silnic moc nedodrží

                0 0
                • Prazak0  

                  To mi taky napadlo, koupit nějaké starší kolo, ale zas lépe vybavené, za méně peněz může být víc muziky. Jenže pokud se člověk v kolech nevyzná, tak může koupit starší kolo nevýhodně. O váhu zas tak nejde, to se pozná trošičku do kopce. Lépe vybavené kolo zas bude mít třeba lepší ložiska, buď to znamená hladší chod, nebo nutnost seřizovat méně často. Zas co jsem nahlédl, tak ta kola nebyla vybavená vyloženě zle, tj. ve stylu nejlevnějších supermarketových kol.

                  0 0
                  • niiikii  

                    Jenže jak píšete, když se v tom vůbec nevyznám, těžko koupit bazarové.

                    0 0
                    • palo7  

                      Stejně bude jak u nového, tak u jetého potřeba servis. Ale určitě to chce hledat jen málo jete kusy

                      0 0
                    • Namtos  

                      On ti si selský rozum napoví, že když někdo píše pravidelný servis vše chodí jak má – pak tam přijedeš a kazeta , kliky černé a řetěz zatuhlý (nedej bože přetažený)- kluzáky vidlice suché – prachovky všechny taky , tak to asi nebude žádná výhra…

                      0 0
      • niiikii  

        Zkoušela CTM rám 16" a byl jí dobře. Teď má Author to největší dětské a je na něm jako vosa na bonbónu. V prodejně nám nabízel CTM ale za 15 tisíc, na netu se dá sehnat starší model za polovinu. Proto se ptám. :-)

        0 0
        • Prazak0  

          Rám Author stejné velikosti jí sedět nemusí, chce to zkusit. Jinak chování prodejců je bohužel často takové, snaha prodat co nejdražší zboží, bez ohledu na to, že pro zákazníka to nemá smysl. Při minimálním nájezdu bych kolo za 15 tisíc nekupoval. Taky je otázka, jak dlouho to kolo jí bude sloužit, jestli z něj vyroste, nebo bude použitelné i v dospělosti. Pokud jí ježdění začne bavit, pak bych tady investoval klidně víc.

          0 0
        • Kulasek  

          Co to znamená největší dětské (24 nebo 26 palců)? Moje dcera má skoro 160 a jezdí na dětské 26", a rozhodně nevypadá že by jí bylo malé.

          0 0
          • Prazak0  

            Dosti záleží na geometrii kola. Taky co jde u horského kola nemusí vyhovovat u kola typu cross/treking.

            0 0
    • Prazak0  

      Takže na kole si vyjedete opravdu minimáně, potom asi půjde o kolo, co bude sloužit během dětství a puberty, ale ne řadu let v dospělosti. Takže bych moc drahé kolo nekupoval, pro měsíční nájezd 40km x 5–8 měsíců (tj 200– 320 km za rok) to nemá velký smysl.

      Z těch uvedených kol bych zkusil toho Authora a pak ten Decathlon (odkazy kolem vložené poznámky), kola šel ale určitě vyzkoušet. Prodejců Author je plno, prostě bych někam zajel, nekupoval bych kolo tak, že si ho nechám dovézt.

      0 0
      • niiikii  

        U toho Decathlonu mě trošku překvapily ty převody: jedno kolečko vpředu? Na toho Authora jsem narazila, teoreticky by ho mohli mít v nedaleké prodejně. Omrkneme. Dívala jsem se hlavně na váhu kola, ale ta je + – stejná. Ten Author byl nejlehčí, pak Maxbike. Já mám Maxbike 16", 28" kola a jezdí se jí na něm dobře. Ale už mám starší typ.

        0 0
        • Prazak0  

          To je současný moderní trend, vzadu více pastorků a ve předu jednopřevodník. Oboje má svoje výhody i nevýhody. Jednopřevodník pro děti nebo někdy i dospělé ženy může mít výhodu, že lépe na něm zvládnou řazení. Mám na kolech dvojpřevodník a trojpřevodník, řazení mezi převodníky je dost velký skok.

          Jestli jí sedne kolo s rámem Maxbike, tak bych se nebál i jej. Jestli je kolo starší typ není zas tak podstatné. Ale možná by šlo koupit kolo se stejným rámem, jen osazené jinými komponenty. Geometrii rámů maxbike jsem viděl na internetu. Pak by šlo i kolo si nechat poslat. Jinak čistě prakticky, přijde mi, že kola Author musí mít všude stejnou cenu, prostě výrobce si stanoví cenu a prodejce nesmí prodávat dráž. Levněji jsou jen starší modely, kde někdo to zlevní více, aby se toho rychleji zbavil. U Decathlonu taky bude stejná cena, u kol Maxbike bych si ovšem cenu pohlídal, je zbytečné dávat za totéž kolo, stejně vybavené o pár tisíc víc.

          0 0
    • t29  

      Z tvého výběru bych vyřadil Maxbike Belize a 4Ever Flame, které mají 7 převodů vzadu. Doporučuju hledat něco s aspoň osmi převody vzadu (možnost v případě potřeby přeplést zadní kolo na lepší náboj).

      Dál bych vyřadil RM CrossRide 200 Lady a CTM Bora 1.0 s uváděnou váhou skoro 14 kg (v reálu předpokládám o cca kilo víc), protože jsou moc těžké.

      Zbývá Author Horizon ASL vs. BTWIN Riverside 500. Podle udávané váhy a lepších převodů se mi víc zamlouvá Author, je otázka jestli holka uživí trojpřevodník. Spousta lidí sice plive na RST vidlice, ale v téhle cenové a váhové kategorii je prakticky jedno, co je tam za vidlici = pod 43kg děckem skoro nepropruží (platí pro Author i pro BTWIN). Stejně tak považuju kotoučovky u BTWIN za zbytečnost, která jenom přidává váhu.

      Rám Author Horizon je podobný jako BTWIN Riverside 500, pokud nevadí rám u BTWIN, nebude vadit ani u Authora.

      Stačilo by kolo bez odpružené vidlice?

      http://cz.author.eu/…7-ua42876902

      0 0
      • niiikii  

        Netuším, v čem spočívají odpružené vidlice na převážně rovinatých cyklostezkách, příp. upravených polních cestách. Takže by asi mohla být i neodpružená vidlice. :-) Maxbike mě napadl, že já má asi cca podobný typ.

        0 0
        • Prazak0  

          Osobně mi přijde odpružená silnice zbytečná pro toho, kdo jezdí nejvíc po silnici nebo relativně rovné polní cestě. Ale kola typu cross/treking se bez odpružené vidlice téměř neseženou.

          0 0
      • corben  

        Pridal bych jeste http://cz.author.eu/…8-ua42891201 – sice je to jenom „sestikolo“ a je to o tu odpruzenou vidlici tezsi (proti tomu modelu Lumina), ale zase to asi bude velikosti ramu, 26 kolama a kratsima klikama lip sedet na vysku ditete… Btw – myslim, ze vsechna ta dospela/damska kola maji kliky min 170mm

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.